Când să nu dai call în poker. Cele mai frecvente greșeli

2020-01-22 09:50:00 2,0k 0

Mulți dintre jucătorii începători de poker se folosesc de scuza "trebuia să dau call" pentru a-și justifica o decizie greșită. În realitate, nu erau obligați de nimic în hotărârea lor. O serie de circumstanțe pot să te influențeze să plătești, crezând că nu ai alternativă; mai jos vom analiza cele mai comune greșeli făcute: de ce "call-ul" nu e o variantă de multe ori și de ce uneori e mai bine chiar să apelezi la raise în detrimentul plății seci, cu toate că mâna ta nu are valoare.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Știi că cineva bluffează

Poate cea mai comună situație, care determină o eroare fundamentală. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca, după apariția flopului, un adversar extrem de loose și aggressive să aibă poziție. Tu apelezi la check, iar el face un bet mare.

Nu mai e nimeni altcineva în mână și tentația pentru tine e mare. L-ai mai văzut procedând așa de multe ori și ești convins că și de data asta bluffează. "Iar fură, nu pot să nu dau call", îți vei spune. Deși nici tu nu ai nimic, mizezi că turnul sau riverul te vor ajuta. Sau că îl vei determina să foldeze pe următoarea stradă. S-ar putea să fie așa, dar opțiunea corectă, pe termen lung, e să dai fold. Vei salva, în perspectivă, mult mai multe fise. Sau, dacă ești absolut sigur că adversarul face "steal", apelează la raise și aruncă-l. Uneori, e de preferat un check-raise decât un call, chiar dacă aparent te expui mai mult.

Sfatul nostru, totuși, e să foldezi de cele mai multe ori în asemenea situații sau măcar să aștepți să ai poziție. În orice caz, renunță la credința că "trebuie să dai call", doar pentru că simți că oponentul bluffează.

Ai în sfârșit o mână bună

Invariabil, dacă ești un jucător de poker de cursă lungă, la un moment dat vei avea o perioadă foarte mare în care vei primi doar cărți de joc slabe. E extrem de frustrant să stai zeci de minute sau chiar ore și să nu te implici. Mai ales dacă blindurile cresc, iar stack-ul tău e în pericol.

Să ne imaginăm un exemplu. După o astfel de perioadă, primești A-J offsuited. "În sfârșit, o mână bună, o voi juca", va fi monologul tău interior, imediat ce îți vizualiezi cărțile de start

Să ne imaginăm că ești în late position, iar în fața ta, din UTG, un adversar tight mărește, iar din middle position alt oponent vine cu un re-raise. Ești obligat să dai call? Mulți așa consideră, însă acesta e un exemplu clasic de așa nu. Dincolo de posibilitatea ca jucătorul din early position să vină cu un four bet sau chiar cu un shove all-in, caz în care ar trebui să îți riști tot stack-ul pe A-J, matematica nu te ajută. Să presupunem că ai avea garanția că cel din UTG merge și el doar pe varianta call. Ce mâini ai putea să bați cu A-J offsuited? În cele mai multe dintre cazuri, vei pleca în spatele adversarilor și vei avea nevoie de mult noroc pentru a întoarce probabilitățile în favoarea ta. În consecință, nu da call în astfel de cazuri, chiar dacă simți presiunea faptului că nu ai primit o carte decentă de mult timp.

Protejarea blindurilor

De destule ori, jucătorii plătesc cu mâini marginale sau slabe, doar pentru că simt nevoia să își apere blindurile. O altă eroare fundamentală.

Să ne raportăm la un alt exemplu. Ești la o masă de cash, cu blinduri de 1/2$. Toți foldează până la button, care mărește la 8$. Din big blind, întorci cărțile și vezi J-4 offsuited. Adversarul e unul agresiv și rangeul lui de cărți e foarte mare. Știi asta și îl suspectezi că vrea să fure blindurile.

Se prea poate să fie așa, însă mâna ta e una extrem de slabă. Să dai call aici e cea mai proastă alegere. Nu ai poziție și vei fi vulnerabil pe fiecare din următoarele străzi. Nu căuta cu orice preț să îți aperi fisele investite, doar pentru că ești de părere că celălalt încearcă un play. Din nou, un re-raise în astfel de situații, e de preferat unui flat call. Dar asta doar în măsura în care ai fost foarte atent la jocul oponentului și toate informațiile converg către un steal al acestuia.

Call la check-raise

Check-raise-ul e una dintre cele mai tari arme din poker și, în majoritatea timpului, o asemenea mișcare înseamnă putere din partea celui care o execută.

Să spunem că deții J-J și ajungi până pe river cu unul dintre adversari. Cărțile comune sunt 3 treflă - A cupă - 8 pică - 8 cupă - 2 treflă. Oponentul a fost extrem de pasiv, iar pe ultima stradă, după checkul lui, decizi că e cazul pentru un value bet. Nu era cazul de o asemenea mișcare, dar, de dragul exemplului, să ne imaginăm că procedezi așa. Jucătorul din fața ta, care până acum s-a mărginit doar să dea check-call, vine acum cu un raise. "Am investit mult în pot, trebuie să plătesc", își vor spune mulți în astfel de situații.

Nimic mai fals, un check-raise pe ultima stradă din partea oponentului indică în general o mare putere. Practic, cu perechea ta de valeți poți învinge doar un bluff chior. Pe ce să îl pui pe adversar ca să se justifice call-ul? Nu a fost vreun draw evident și nu ai niciun motiv să crezi că apelează la o asemenea mișcare doar pentru a fura potul. Chiar dacă ai pus la bătaie destule fise, nu ești pot committed. Și chiar dacă ai fi, nu învingi aproape nimic în asemenea situație. Decizia corectă? Fără îndoială, foldul.

Ești în button

Te afli în cea mai privilegiată poziție de la masă și, până ca acțiunea să ajungă la tine, asiști la un festival de limp. Toată lumea se implică în pot, care crește substanțial.

Având cea mai bună poziție, buttonul, vei fi tentat de multe ori să dai call. Alegerea nu e una greșită în teorie, dar mulți fac asta cu mâini mult prea slabe. Dacă nu deții măcare K-x sau niște connectori, fie ei că sunt suited sau nu, specialiștii consideră că ar trebui să foldezi. Nu doar că vei salva fisele aferente unui blind, dar te vei proteja pentru ceea ce ar putea urma. Fiind atât de mulți jucători în pot, e foarte posibil ca cineva să prindă o mână monstru. Iar tu să fii extrem de expus, chiar dacă la rândul tău vei "lovi" flopul. Învață să te protejezi și nu considera că ești obligat să dai call, când de fapt există alte opțiuni mult mai bune.  

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!