Când să dai call pe flop cu o mână mai slabă decât perechea maximă

2020-02-12 09:50:00 1,6k 0

Pokerul din ultimul deceniu s-a schimbat mult, astfel că agresivitatea e în acest moment la putere. Au apus de mult zilele în care, în pokerul online sau în cel de cazinou, puteai să foldezi fără urmă de regret orice mână mai mică decât cea mai mare pereche completată pe flop. Asta pentru că, pe termen lung, vei pierde din profitul la care te aștepți. Însă, trebuie să știi cu exactitate când, cum și de ce să apelezi la o mână mai slabă, prin intermediul căreia să te implici adânc într-un pot. Pentru că altfel riști să cazi în extrema cealaltă: devii un calling station, iar hazardul îți domină evoluția. Ai nevoie, așadar, să găsești un echilibru, să știi când merită să te expui cu o mână care pe flop poate fi sau chiar este bătută.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Să dai call cu o mână mai mică decât perechea superioară obținută după apariția primelor trei cărți comune poate fi dificil atunci când nu ai suficiente jetoane. Mulți consideră că te descoperi nejustificat de mult și treci într-un plan în care te bazezi mai mult pe presupuneri. Dar, dacă renunți mult prea frecvent atât de repede, e și mai periculos din punct de vedere al stackului tău pe termen lung. Astfel, în unele momente e nevoie să te  implici și cu o mână aparent mai slabă, mai ales dacă ai suficiente date care să îți justifice callul. În cele ce urmează ne vom raporta la factorii care să te determine să iei decizia bună. Nu va trebui să ghicești ce are adversarul, ci ai nevoie să fii atent la anumite detalii critice.

1. Oponentul tău

În primul rând, trebuie să știi mereu împotriva cui evoluezi. Este absolut necesar să-ți studiezi adversarul. Și când nu ești implicat într-o mână, acordă o atenție sporită la patternurile celorlalți de la masă. Sunt date vitale pe care le poți obține și care, ulterior, te vor ajuta să iei decizia corectă.

Uită-te în primul rând cât de des vine cu un continuation bet pe flop. În egală măsură, trebuie să știi cât de frecvent apelează la varianta check după apariția primelor trei cărți comune. De asemenea, este necesar să știi înainte de a lua decizia de a da call, cât de agresiv este pe următoarea stradă. Ce face după un C-bet pe flop? Continuă să tragă, sau ține potul sub control? Sunt aspecte esențiale, care au în vedere tendinețele de pariere ale celuilalt. Cunoscându-le, vei avea o șansă în plus să iei o hotărâre bună.

Unii merg mereu pe varianta check la orice altceva exceptând top pair, alții fac beturi doar dacă au cel puțin perechea cea mai mare. În timp ce jucătorii agresivi obișnuiesc să facă raise cam pe orice board rainbow și care nu prezintă un pericol iminent. Învață toate aceste patternuri din evoluția celorlalți și vei ști foarte bine când să mergi mai departe de flop și când nu.

O regulă generală spune totuși că ar trebui să fii mai puțin înclinat să dai call cu o mână de genul "a doua pereche de pe flop", dacă adversarul tău obișnuiește să vină cu un nou "foc" pe turn. Chiar dacă s-ar putea să fii în față, va trebui să implici prea multe fise în pot, cu o mână marginală. Iar pe termen lung o asemenea abordare înseamnă o lovitură puternică în bankroll.

2. Textura boardului

Unul dintre cei mai importanți factori atunci când decizi să plătești sau nu un bet făcut pe flop are legătură cu textura cărților.

Există boarduri care probabil să îl fi ajutat pe adversar și boarduri care foarte posibil să nu îi fi completat nimic. Trebuie să știi care e rangeul oponentului și cum acesta cadrează cu primele trei cărți comune.  

Să ne raportăm la un exemplu, pentru a înțelege mai bine despre ce vorbim. Ai 8-9 de treflă, iar flopul este J - 9 - 2 de simboluri diferite. Deții a doua pereche, însă opozantul merge pe varianta C-bet. Știi că el este un jucător tight, astfel că rangeul lui este destul de limitat. În consecință, a lovit top pair doar în condițiile în care ar fi avut o mână de start gen A-J, K-J, Q-J sau J-10. Nu sunt foarte multe variante și este destul de probabil ca de data asta să încerce un play, un bluff. În schimb, dacă același adversar face un bet pe un flop de genul A - 9 - 5, cu două trefle, lucrurile se schimbă. De data asta are o serie de variante care să se potrivească rangeului său: nu doar perechea de ași trebuie să te pună în gardă, dar și un eventual draw. În acest al doilea caz, sunt mult mai multe variante pentru rangeul lui, astfel că ar trebui să îi oferi mai mult credit.

Important în acest sens e să înveți și modul în care face raise pre-flop, mai exact dimensiunea betului în funcție de mână. Asta îți va da un indicator prețios asupra rangeului său, ceea ce îți oferă informații suplimentare odată flopul coborât.

3. Outs-uri și echitate

Fără doar și poate ar trebui să fii mai înclinat să dai call cu cât numărul cărților care îți îmbunătățesc mâna (outs-uri) este mai mare.

Obiectivul este ca adversarul să fie prins pe picior greșit în momentul în care tu plătești, dar trebuie să ai pregătit și un plan B. Ai nevoie de echitate și de outs-uri care să fie disponibile, în cazul în care el are o mână mai bună și continuă să "tragă focuri" pe următoarea stradă.

Să luăm un alt exemplu, pentru a înțelege mai bine. Să presupunem că ești la o masă de cash, cu blinduri de  $1/$2, iar stackurile se învârt în jurul valorii de 200$, masa fiind la început.

Ești în big blind în mâna discutată și un jucător regular crește la 6$, din middle position. Flop-ul vine Q cupă - 6 pică - 3 pică. Mergi pe varianta check, iar oponentul face un C-bet de 10$. Cu ce mână ai da mai degrabă call? 8 romb - 8 treflă sau 6 cupă - 7 cupă?

Deși perechea de optari pare mai bună în acest moment, privind în perspectivă mâna cu care ai da mult mai liniștit call e a doua. Pentru că, dacă ai avea optari, mai există doar două outs-uri care să îți îmbunătățească sensibil mâna (ceilalți doi optari din pachet). În schimb, în cazul cu 6-7 suited, lucrurile stau total diferit: poți spera la ceilalți doi șesari, dar și la cei trei șeptari încă disponibili. Pe lângă aceste cinci cărți, ai varianta de runner-runner pentru culoare și chintă. O mână greu de detectat de către adversar, în măsura în care ți se completează. Așadar, ai toate motivele să preferi un call cu 6-7 suited, în detrimentul implicării în pot cu perechea de optari. Un plan "B" întotdeauna adaugă echitate mâinii tale.

În concluzie, când vrei să dai call pe flop cu o mână mai slabă decât perechea maximă ține mereu cont de imaginea oponentului tău, de textura boardului și de modul în care aceasta se regăsește în range-ul celuilalt, dar și de outs-urile pe care tu le ai la dispoziție. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!