Ce este rake-ul la poker și ce rake au camerele de poker online din România

2022-08-09 14:26:00 6,6k 0

Află de la PariuriX ce este rake-ul la poker și ce rake au camerele de poker online din RomâniaPentru a putea câștiga bani, site-urile de jocuri de noroc impun clienților anumite taxe sub diferite forme indiferent de platforma pe care jucăm. De exemplu atunci când plasezi pariuri sportive vei vedea că un pariu cu două opțiuni cu șanse egale de reușită nu va avea niciodată cote de 2.00 / 2.00 așa cum ar fi normal, ci are de exemplu cote de 1.90 / 1.90.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Dacă mizăm 500 RON pe fiecare posibil rezultat, atunci câștigul nostru este de 950 RON indiferent de rezultatul final, ceea ce înseamnă că pierdem 5% din bani. Deci într-o astfel de situație putem spune că la pariori se întorc 95% din bani, procent ce reprezintă payout-ul. Acei 5% rămân la casa de pariuri, iar acest procent poartă în engleză diferite denumiri precum ”vig”, ”vigorish”, ”juice”, ”cut” sau ”take”. 

 

1. CE ESTE RAKE LA POKER?

ce-este-rake-ul-la-poker-si-ce-rake-au-camerele-de-poker-online-din-romania.png

Cam același lucru se întâmplă și la poker. Indiferent de tipul de joc găzduit de o cameră de poker (cash, sit & go, turneu), camera respectivă păstrează un anumit procent din suma investită de jucători. Acest procent luat de camera de poker sau, altfel spus, taxa plătită de jucători care nu se duce în pot se numește ”rake”. Procentul care se întoarce la jucători poartă și aici numele de ”payout”, deși într-adevăr este mai puțin folosit decât în cazul pariurilor sportive. 

Rake-ul poate fi definit ca procentul pe care o cameră de poker îl ia pentru a găzdui un joc, iar payout-ul este procentul care se întoarce la jucători. 

 • payout + rake = 100% 
 • payout = 100% - rake 
 • rake = 100% - payout 

Dacă ar fi să jucăm poker într-un cazino real sau într-un loc amenajat special pentru așa ceva atunci probabil am fi taxați la oră. De exemplu dacă închiriem o masă de poker trebuie să plătim o anumită sumă de bani în funcție de timpul petrecut la acea masă. Camerele de poker online nu prea au cum să ne taxeze la oră şi de aceea în loc de o taxă pe timp suntem taxați cu un procent din suma pe care o băgăm în pot. Modul exact în care se calculează rake-ul diferă în funcție de tipul de joc la care participăm: 
 

Rake-ul la jocuri cash

Aici se oprește un anumit procent din fiecare pot, până la o limită maximă stabilită de camera de poker online la care jucăm. De exemplu dacă jucăm Texas Hold’em No Limit pe mize de 0.05 $ / 0.10$ la PokerStars se va percepe un rake de 4.50%, dar nu mai mare de 1.50$ în cazul meselor la care se află minim 5 jucători. De asemenea, nu toate mâinile sunt ”raked hands”. Dacă potul la o mână este sub o anumită valoare minimă stabilită de camera de poker, atunci la acea mână nu se va percepe vreun ”rake”. 


Rake-ul la turnee sit & go 

În acest caz rake-ul este luat la început, când ne înregistrăm la un anumit sit&go sau turneu programat. Taxa de înscriere ar putea fi notată ca ”1+0.10$”, ceea ce înseamnă că suma de 1$ se duce în pot, iar suma de 0.10$ reprezintă rake-ul care merge către camera de poker. Cu cât turneul / masa respectivă are o taxă mai mare, cu atât procentul rake-ului este mai mic (sau cel puțin așa se întâmplă de obicei).

În cazul unei taxe ”1+0.10$” rake-ul este de 10%. Dacă ar fi să intrăm la un turneu cu o taxă de 200$, atunci rake-ul este de 15$ (cel puțin așa este la pokerstars.com), ceea ce înseamnă un procent de 7.5%. Rake-ul poate părea în continuare destul de mare, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Gândește-te că majoritatea turneelor de poker n-au un pot strâns doar din ce plătesc jucătorii, ci există din start un anumit ”premiu minim garantat” pus la bătaie de cameră indiferent de numărul de jucători înregistrați. Iar în condițiile acestea, rake-ul nu mai pare chiar atât de mare.

Iar dacă partici la un turneu freeroll, atunci nu mai plătești nici un rake deoarece participarea la turneu este gratuită.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


2. CONTRIBUȚIA RAKE-ULUI CĂTRE BONUSUL PENTRU PRIMA DEPUNERE

Acum că am răspuns la întrebarea ”ce este rake la poker?” să vorbim un pic și despre relația dintre rake și bonusul pentru prima depunere. Probabil ai observat că majoritatea camerelor de poker oferă bonusuri foarte consistente pentru primul depozit. În aproape toate cazurile acele bonusuri sunt eliberate treptat pe parcurs ce te joci în tranșe de 5$, 10$ sau 20$. O tranșă este eliberată atunci când acumulezi un număr de puncte. În funcție de platforma de poker la care jucăm aceste puncte sunt cunoscute sub diferite forme precum VPP (Vip Player Points – nume folosit la pokerstars.com), puncte statut sau ”status points” (nume utilizate de 888poker.com și betfair.com), FTP (Full Tilt Points la fulltilt.eu) etc. 

Indiferent de numele sub care sunt cunoscute aceste puncte de poker, ele depind direct de rake. Practic pentru fiecare dolar sau euro investit în taxe primești un anumit număr de puncte. Din păcate, și dacă aș vrea să fac un clasament al bonusurilor la poker în funcție de cât de ușor se deblochează, ar fi foarte greu pentru că multe site-uri de poker nu fac publice informații precum: 

 • în câte tranșe este eliberat bonusul și ce valoare are fiecare tranșă 
 • câte puncte de poker sunt necesare pentru a debloca o tranșă 
 • care este raportul exact între rake și acele puncte de poker 
 • ce rake este perceput pentru fiecare mână / tip de joc  

În cele mai multe cazuri, o parte din aceste informații (sau chiar toate) nu sunt publice sau sunt foarte greu de găsit (după o căutare foarte amănunțită pe site). De aceea prefer să joc pe un site mare, precum pokerstars.com, deoarece aici astfel de informații pot fi găsite destul de ușor.  Pot spune însă că la o masă cash rake-ul care contribuie către un bonus poate fi de mai multe feluri: 

 • simple contributed: rake-ul total al unei mâini va fi împărțit la sfârșitul mâinii respective în mod egal între toți jucătorii care au investit bani în pot 
 • dealt rake: rake-ul total al unei mâini va fi împărțit în mod egal între toți jucătorii care au participat la mâna respectivă 
 • actual rake: rake-ul perceput se va duce în totalitate către acel jucător care a câștigat mâna respectivă. 
 • weighted contributed: rake-ul perceput va fi împărțit la sfârșitul mâinii proporțional în funcție de suma investită în pot.  

Rake-ul acumulat de un jucător nu contează doar către deblocarea bonusului de bun venit, ci poate conta și în cadrul altor promoții, cum ar fi de exemplu programele de fidelitate. De exemplu dacă acumulezi un anumit număr de puncte lunar poți primi o anumită sumă de bani, bilete pentru turnee, rambursări, acces la diferite promoții etc. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


3. CE RAKE AU CAMERELE DE POKER DIN ROMÂNIA?

Acum să trecem la partea a doua a acestui articol. Din păcate întrebarea este una mai dificilă decât pare la prima vedere. La pariuri sportive este foarte ușor să calculezi taxele percepute de agenție pentru fiecare pariu în parte, deoarece este necesară o matematică elementară. Mai important de atât, acolo taxele depind strict de cotele oferite, adică de informații vizibile la care oricine are acces. 

În schimb la poker, așa cum am spus și mai sus, multe camere evită să afișeze informații legate de rake, ceea ce ne îngreunează munca. Când vine vorba de mese sit&go și turnee putem să aflăm rapid care este rake-ul pentru că este precizat în cadrul taxei de înregistrare (deși nici aici nu este mereu afișat, depinde de cameră), dar în cazul jocurilor cash este mult mai greu să știm despre ce sume / procente este vorba. Din acest motiv va trebui să lucrăm cu informațiile la care avem acces. 

 

PokerStars (D.ONJN 1438/12.08.2016)  – deschide un cont acum

Pe lângă faptul că vorbim de cea mai importantă cameră de poker din lume, pe cei de la pokerstars.com îi apreciez mult și pentru transparența de care dau dovadă. Pe site-ul lor vei găsi tabele care conțin rake-urile exacte pentru orice tip de joc, în funcție de numărul de jucători, de mize și de valută.  

Din acest tabel vom afla că pentru un joc cash se percepe un rake de 3.5%-4.5%, atât la Omaha cât și la  Texas Hold’em, indiferent că este vorba de jocuri No Limit, Pot Limit sau Hi/Lo.  

În cazul turneelor, poți vedea mai jos câteva exemple de rake-uri în funcție de suma plătită la înregistrare. În acest caz vorbim de o taxă cuprinsă între 5% și 10%. 

 • 1$+0,10$ 
 • 2$+0,20$ 
 • 20$+2$ 
 • 75$+7$ 
 • 200$+15$ 
 • 1000$+50$ 

Să luăm și câteva exemple de sit & go de tip heads-up (mese de două persoane).  

 • taxă de 10$ - pot de 19.15$ (95.75%) 
 • taxă de 100$ - pot de 192,64$ (96.32%) 
 • taxă de 500$ - pot de 986,68$ (98.67%) 

888Poker (D.ONJN 1439/12.08.2016)  – deschide un cont acum

Din rândul camerelor de poker licențiate în România, 888poker.com este cel mai cunoscut nume după Pokerstars. N-am suficiente informații pentru a spune care este rake-ul oferit la jocurile cash, dar pot spune că în cazul turneelor programate sunt percepute exact aceleași taxe ca și la Pokerstars.  

Mai pot spune că la un sit&go de tip heads-up, unde taxa de înscriere este de 100$, potul pus în joc este de 190.5$, deci un pic peste 95%. Iar dacă ne uităm la mize mai mari, de 500$, atunci potul ajunge chiar la 976$ (97.6%). Nu este rău, dar la acest capitol 888poker stă un pic mai rău decât Pokerstars. 
 

Unibet Poker (D.ONJN 1564/25.08.2016)  – deschide un cont acum

Unibet este mai degrabă cunoscută pentru platformele de pariuri sportive și jocuri de cazino, dar are și o cameră de poker care iese în evidență mai ales prin grafica originală, chiar un pic copilărească. Sincer să fiu n-aveam pretenții prea mari în ceea ce privește payout-urile, dar am fost plăcut surprins.  

În cazul unui sit&go de două persoane payout-ul la o miză de 10$ este de 19.40 (97%) , iar la o miză de 100$ este de 194$ (97%). De fapt, indiferent de miză, payout-ul este constant la 97%, valoare mai mare decât la orice altă cameră de poker enumerată, inclusiv Pokerstars. Deci rake-ul este de doar 3%!  

În cazul turneelor programate este mai greu să vedem care este rake-ul exact, pentru că Unibet percepe o taxă din potul total și nu din suma pe care o plătim la înregistrare. În ceea ce privește jocurile cash, acolo chiar este imposibil de oferit date exacte. 

 

4. CONCLUZII FINALE DESPRE RAKE-UL LA POKER

Acum ar trebui să știi care este răspunsul la întrebarea ”ce este rake la poker?”, cum este calculat acest rake și cum diferă el în funcție de tipul jocului și de mizele pe care jucăm. Mai sus am încercat să prezint și care sunt rake-urile oferite de camerele de poker licențiate în România, pe cât a fost posibil acest lucru. Așa cum se poate observa, există diferențe de la cameră la cameră, dar aceste diferențe nu sunt foarte mari. Există multe alte aspecte de care trebuie să mai ții cont atunci când alegi camera de poker la care joci, cum ar fi bonusurile, promoțiile și programele de fidelitate oferite, tipurile de jocuri, mese și turnee disponibile, numărul de jucători, stabilitatea platformei, metode de plată acceptate, posibilitatea de a juca de pe dispozitive mobile etc.  

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Te-ar putea interesa și: 

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult