Psihologia jocului de poker explicată pe scurt
2023-01-04 05:10:00
În acest articol vom analiza psihicul uman și ne vom uita la diferitele aspecte care influențează modul de a acționa al celor care joacă poker. Informațiile prezentate mai jos sunt susținute de studii academice și cărți de specialitate despre poker și pot fi de asemenea aplicate și în alte aspecte ale vieții. Unele informații au fost făcute publice chiar de jucători profesioniști la o cafea cu prietenii sau în alte ocazii.
Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!
Vom vedea care sunt lucrurile pe care jucătorii le fac în funcție de diferite situații, și ce obiceiuri învață aceștia pe parcurs ce se joacă și capătă din ce în ce mai multă experiență. Acest articol acoperă cinci puncte cheie:
PSIHOLOGIA JOCULUI DE POKER - CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL:
-
Cum să treci mai ușor peste momentele dificile
-
Cum să faci față jocurilor psihologice
-
Prefă-te că ești un jucător începător
-
Matematica este și ea foarte importantă în jocul de poker
-
actici pe care oponenții tăi vor încerca să le adopte
O parte din aceste sfaturi sunt utilie inclusiv atunci când joci poker online, dar majoritatea sunt mai degrabă folositoare în pokerul real deoarece țin mult de limbajul corpului. Acestea fiind spuse, dacă reușești să înțelegi psihologia din jurul jocului de poker în lumea reală vei reuși să fii cu un pas în fața adversarilor și vei putea avea rezultate mai bune la masa de poker.
1. CUM SĂ TRECI MAI UȘOR PESTE MOMENTELE DIFICILE
În poker este foarte important să fii un jucător disciplinat. La fel de important este să înțelegi elementele tehnice ale jocului și cât de valoroasă este cu adevărat mâna pe care o ai. Îmaginează-ți următoarea situație. Ai primit două cărți foarte bune, pe flop au venit de asemenea cărți excelente, pe turn primești o nouă carte perfectă, iar în acest moment crezi că ești de neatins. Joci all-in iar adversarul mușcă momeala. Nimic nu poate merge prost. Apoi vine și ultima carte, cea de pe river. Împotriva tuturor probabilităților norocul este de partea adversarului, care se dovedește că are o mână chiar mai bună ca a ta. Potul se duce la acesta, iar tu rămâi fără chips-uri.
Orice jucător va fi de acord că o astfel de situație poate fi destul de enervantă și că n-ai cum să nu fii iritat după o asemenea desfășurare a jocului. Nimănui nu-i place să piardă, asta este evident. Problemele apar atunci când aceste sentimente încep să influențeze jocurile următoare. Nu vei mai avea aceeași încredere pe care o aveai înainte în deciziile tale și ai putea deveni destul de irațional. Astfel vei lua mai multe decizii greșite, iar jocul tău va avea de suferit.
Mai exact, pot apărea următoarele două situații:
- După ce ai pierdut îți autoinduci ideea că norocul se va întoarce în favoarea ta și începi să joci anumite mâini pe care nici măcar n-ar trebui să le iei în considerare. Pe lângă faptul că această abordare este complet greșită, jucătorii experimentați vor vedea că treci printr-un moment dificil și că iei decizii greșite și vor încerca să profite de starea ta.
- Îți pierzi încrederea în tine și începi să dai fold la mâini destul de bune. Să fii precaut nu este neapărat un lucru rău, dar atunci când foldezi fără motiv mâini bune înseamnă că te lupți cu propriile sentimente, în loc să aplici o strategie bazată pe mâinile celorlalți jucători.
Ce poți face pentru a trece peste astfel de momente? Jucătorii experimentați sunt conștienți de faptul că în jocul de poker pot apărea și momente în care o mână foarte bună să nu fie de ajuns pentru a câștiga. În loc să-și imagineze că o astfel de situație nu se va ivi, aceștia vor încerca să găsească soluții pentru a trece peste un astfel de moment.
De exemplu, un jucător experimentat ar putea să:
- considere fiecare mână pierdută ca o lecție învățată, care să-l ajute în luarea celor mai bune decizii pe viitor.
- se oprească din jucat pentru câteva minute sau chiar pentru un interval mai mare de timp. În acest mod el are timp să se calmeze pentru ca atunci când revine la masă să fie concentrat pe ce are de făcut în continuare.
- se joace pe mize mai mici. Astfel jucătorul își asumă riscul că ar putea să aibă o serie slabă de rezultate, iar norocul să nu fie de partea lui în acea seară. Micșorând miza sau jucându-se la mese cu limite fixe riscul ca el să piardă sume mari de bani într-un interval scurt de timp scade vertiginos.
- citească cărți despre strategii și tactici pentru poker. Acesta este un mod sigur de a învăța trucuri noi care să-l ajute pe jucător să treacă peste momentele mai dificile.
Încearcă să nu lași succesul să ți se urce la cap, dar în același timp nu lăsa nici eșecurile să te influențeze prea tare. Ca la orice joc unde contează atât abilitățile cât și șansa, o minte limpede și lucidă este vitală pentru a putea avea succes pe termen lung. Indiferent că joci poker doar de plăcere sau tinzi să devii un jucător profesionist, trebuie să înțelegi că din când în când chiar și cele mai bune mâini vor fi pierzătoare. Este important să știi să gestionezi momentele dificile pentru a putea trece peste ele. Doar așa vei putea avea succes la jocul de poker și vei putea deveni un jucător bun. Nu uita că pokerul este menit să fie o activitate distractivă, de relaxare, nu o ocazie de a te enerva constant.
2. CUM SĂ FACI FAȚĂ JOCURILOR PSIHOLOGICE ÎN POKER
Abia după ce reușești să gestionezi propriile trăiri interioare vei avea o șansă să înțelegi pe cele ale adversarilor tăi. Atunci vei putea face față jocurilor psihologice ale jucătorilor experimentați și vei putea profita de pe urma slăbiciunilor jucătorilor neexperimentați.
Pe lângă cărți despre poker este bine să citești inclusiv cărți care prezintă noțiuni generale despre psihologia umană. Acestea sunt genul de cărți care pot influența comportamentul tău în tot felul de situații și nu doar în poker. Ideal este să te uiți peste cărți din tot felul de culturi diferite, cum ar fi cărți din budism, cărți scrise de Sun Tzu sau lucrări ce aparțin de psihologi germani celebri. Astfel vei putea avea o viziune mai largă ca înainte, iar acest lucru îți va fi de real folos pe viitor.
În poker nu este suficient să-ți stăpânești sentimentele, ci trebuie să înțelegi și trăirile interioare ale adversarilor tăi. Astfel vei putea anticipa mai bine ce cărți au aceștia și ce strategii adoptă în funcție de diferite situații, dar în același timp vei putea și să-i păcălești mai repede. Vei putea să faci bluff mai des și mai eficient, iar oponenții tăi vor fi predispuși în a face mai multe greșeli.
Înțelegând în amănunt psihologia jocului de poker vei putea obține rezultate mult mai bune decât majoritatea jucătorilor ocazionali.
Descoperă camerele de poker la care te poți juca legal din România: https://pariurix.com/camere-de-poker.html
3. PREFĂ-TE CĂ EȘTI UN JUCĂTOR ÎNCEPĂTOR
După ce stăpânești bine regulile jocului de poker, înveți să-ți controlezi sentimentele și să citești adversarul, înseamnă că devii suficient de experimentat pentru a trece de stadiul de ”începător”. În acel moment poți începe să folosești un pic de psihologie inversă. Încă nu este nevoie să înveți strategii avansate. Un jucător decent de poker știe cum s-o ”facă pe prostul”, pentru ca adversaul să creadă că el este în continuare începător. Aceasta este una din șmecheriile mele preferate și funcționează inclusiv în fața adversarilor experimentați.
Ții minte că orice începător învață prima dată că nu trebuie să joace mâini slabe, să nu facă bluff mână după mână și alte lucruri de acest gen? Poți uita de toate acestea și poți începe să adopți niște jocuri psihologice. Jucătorii profesioniști de poker sunt mereu imprevizibili și încearcă să-și convingă adversarii că urmează să facă un lucru, când de fapt ei fac alt lucru. De exemplu ai putea la mâini unde miza este mai mică să practici un joc previzibil și ușor de anticipat, astfel încât adversarul să creadă că ești ușor de citit și că nu prea ai experiență. Atunci când sunt puse multe chips-uri în joc vine momentul să ieși din tiparul obișnuit și să iei o decizie surprinzătoare cu care să-ți păcălești oponentul.
Dacă citești câteva tutoriale pentru începători vei învăța un set clar de reguli. Dar dacă te uiți la un joc de poker între jucători profesioniști vei vedea că aceste reguli sunt încălcate constant. Asta se întâmplă pentru că după un anumit nivel ajung să conteze mai mult jocurile psihologice decât cărțile pe care jucătorii le au în mână.
4. MATEMATICA ESTE ȘI EA FOARTE IMPORTANTĂ ÎN JOCUL DE POKER
Jucătorii avansați de poker au cunoștințe solide de matematică și știu în orice moment care sunt șansele reale ca o anumită mână să fie câștigătoare. Sunt și jucători buni (în special online) care reușesc să se descurce bine la masa de poker și fără a stăpâni la perfecție astfel de statistici. Totuși, dacă joci poker pe internet, atunci ar trebui măcar să ai la îndemână câteva tabele precum cele de mai jos. Eu unul mi-am tras tabelul la imprimantă și țin foile la îndemână atunci când joc.
Vrei să joci poker online? Aceasta este camera recomandată de PariuriX.com!
Deși joc poker de foarte mult timp încă mă mai uit peste aceste tabele din când în când. Desigur, aceste informații nu sunt importante doar pentru calcularea probabilităților de câștig, ci ele te vor ajuta și în gestionarea băncii și în a decide cât de mult să riști la fiecare mână în parte.
5. TACTICI PE CARE OPONENȚII TĂI VOR ÎNCERCA SĂ LE ADOPTE
Să înveți cum să citești tacticile adversarilor seamănă mult cu învățarea unei limbi noi: la început nu înțelegi mare lucru, regulile sunt greu de memorat și vei crede că nu vei reuși niciodată să stăpânești acea limbă. Dar pe măsură ce trece timpul și devii mai experimentat, începi să recunoști diferite modele și tipare. După o perioadă mai lungă de timp nu vei mai avea nici o problemă și vei vorbi fluent ”limba pokerului”.
Să examinăm rapid patru stiluri la care trebuie să acordăm o atenție deosebită și să vedem cum ar trebui să ne comportăm atunci când le observăm. Vom analiza jucătorii care:
- Întodeauna verifică river-ul
- Dau check, raise
- Dau fold pe flop
- Dau call, call, raise
Cei care întodeauna verifică river-ul
Aceasta este cea mai frecventă tactică utilizată în Texas Hold’em. Începătorii o folosesc tot timpul. Dai call înainte de flop, primești o mână decentă și pariezi atât pe flop cât și pe turn. Totuși, pe river nu primești nici o carte favorabilă, astfel încât mâna ta nu este nici rea dar nici prea extraordinară. Dai check și te rogi ca și ceilalți jucători să facă același lucru. Situație tipică. Dacă vezi un alt jucător că face acest lucru atunci șansele tale de a blufa sunt destul de mari, deoarece el se va aștepta să ai o mână destul de bună.
CLICK AICI pentru a afla cum trebuie să joci perechea de aşi în funcţie de stack, adversari şi poziţie
Cei care dau check, raise
Ai grijă la o astfel de situație. Un jucător care dă check pe flop și raise pe turn și care pariază și pe river, ar putea să blufeze, dar în același timp ar putea să aibă și o mână bună. Cel mai bine este să dai fold pe turn dacă observi un jucător care urmează pașii descriși mai sus, iar singura situație în care ar trebui să plătești este aceea în care chiar ai o mână foarte bună. Desigur, depinde de la situație la situație. Dacă ai un draw la chintă sau la culoare, iar miza nu este prea mare ai putea plăti. Contează și câte chips-uri ai; dacă stai destul de prost la numărul de chips-uri poate ar fi mai bine să renunți la mână.
Cei care dau fold pe flop
Când vezi jucători care pariază / dau raise înainte de flop, dar dau fold după ce au văzut cărțile atunci poți fi sigur că aceia sunt jucători foarte precauți. Probabil ei au în mână două cărți mari sau o pereche, dar cărțile venite pe flop nu-i mulțumesc. Deși au primit cărți bune și au pus deja ceva chips-uri pe masă pe acele cărți ei n-au curajul de a vedea măcar cartea de pe turn. Dacă ai observat un jucător care face acest lucru, atunci poți fi destul de sigur că data viitoare când dă raise pre-flop și apoi dă din nou raise și după flop are cu siguranță o mână destul de puternică.
Șapte povești și statistici incredibile din pokerul online și offline!
Cei care dau call, call, raise
Dacă un jucător dă call atât pe flop cât și pe turn iar apoi dă raise pe river înseamnă că acesta ar putea să-ți întindă o capcană. Aici sunt două posibilități. Ori acel jucător are o mână destul de slabă și vrea să te facă să renunți înainte ca fiecare să-și arate cărțile ori are o mână chiar foarte bună și a dat call inițial pentru a te face să crezi fix opusul. În mod normal, dacă cineva dă doar call / check și atât, fără a da raise, poți presupune că n-are cărți prea bune în mână și că așteaptă să vadă ce mai vine pe masă. Deci până la urmă ce faci când cineva dă call-call-raise? Este cu dus și întors. Contează mult ce cărți ai, câte chips-uri ai investit în mâna respectivă și cât de bine îți poți anticipa oponentul.
Aceste sfaturi trebuie luate în considerare, dar totuși trebuie să fii prudent. Trebuie să ții cont de oponenții pe care-i ai la masă și să încerci să le anticipezi stilul de joc pe cât este posibil. Fii totuși atent fiindcă un jucător profesionist ar putea încerca să practice psihologia inversă.
Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!
Te-ar mai putea interesa şi:
Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii