1. Home »
  2. Tutoriale & Strategii Poker »
  3. Mâinile în poker - Tot ce trebuie să știi

Mâinile în poker - Tot ce trebuie să știi

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-23 11:12:00

image Mâinile în poker - Tot ce trebuie să știi

Mâinile în poker trebuie selectate cu mare atenţie pentru că ele reprezintă baza întregului tău joc. Extrem de mulţi jucători aleg un range prea mare pe care îl utilizează, iar pe termen lung pierd. Pentru că nu luptă doar contra adversarilor, ci şi a procentelor!

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

1.Ierarhia mâinilor de poker - care sunt cele mai bune?

Vom începe articolul cu ceva simplu, și anume cu o ierarhie mâini poker în funcție de importanța acestora. 

  • Chinta Royala este suita de carti de la 10 la K de aceeasi culoare. In poker este cea mai puternica mana. Astfel ordinea mâinilor la poker începe cu chinta roială.
  • Chinta de culoare este o suita de 5 carti de aceeasi culoare
  • Careu este format din patru carti de acelasi fel si o a cincea carte care nu are importanta.
  • Full House este format din trei carti de acelasi fel impreuna cu doua carti de alt rang
  • Culoare este reprezentata de cinci carti de aceeasi culoare. Daca doi jucatori au culoare castiga cel care are cea mai mare carte din mana.
  • Chinta reprezinta cinci carti in suita de culori diferite. Daca doi jucatori au chinta castiga cel care are cea mai mare carte din mana.
  • Set (trei bucati) este format trei carti de acelasi rang alaturi de doua carti de ranguri diferite
  • Doua perechi poker formate din doua carti de acelasi rang, alte doua carti de rang diferit si o a cincea carte diferita de cele doua
  • Perechea reprezinta doua carti de acelasi fel plus inca trei carti de ranguri diferite. Ierarhia mâinilor de poker se încheie astfel cu pereche

 Ai învățat astfel că cele mai bune mâini la poker sunt chintele. Este vital să cunoști ierarhia mâinilor poker înainte de a te apuca să joci, pentru că altfel nu vei ști dacă ai o mână mai bună sau nu decât a adversarului tău.

Se poate trăi din poker? Află de la PariuriX!


Top întrebări de la jucători despre ierarhia mâinilor la poker

  • Reguli poker 2 perechi - cât de valoroase sunt? Dacă ai două perechi poker, vei învinge orice adversar care are maxim o pereche. Dacă în schimb are un set, chintă, sau altceva mai bun, vei pierde. Dacă amândoi aveți două perechi poker texas holdem, va câștiga acela care are cea mai mare pereche în mână.
  • Care culoare este mai mare la poker? Există o părere eronată că o anumită culoare poker ar fi mai valoroasă. Realitatea este că culorile la poker sunt la fel de valoroase, indiferent că ai în mână o carte roșie sau una neagră. Așa că atunci când vine vorba de ordine culori poker, nu există o culoare mai bună.
  • Ce e mai valoros, o chintă sau culoare? Este o întrebare foarte bună. O mână formată din cinci cărți de aceeași culoare va bate o chintă simplă, dar va pierde în fața unei chinte de culoare sau a unei chinte royale. Totuși vor fi extrem de rare situațiile în care un jucător să reușească o chintă de culoare sau o chintă royală, deci la întrebarea culoare sau chinta, putem spune că de obicei culoarea va fi mai bună.
  • Care este cea mai bună carte la poker? Asul este cea mai mare carte la poker, aceasta fiind urmată de Popă (K), Damă (Q) și Juvete (J). Dar simplul fapt că ai în mână cele mai bune cărți de poker, nu îți garantează că vei câștiga mâna respectivă.
  • Care este ierarhia cărților de poker? Așa cum spuneam mai sus, cele mai valoroase cărți sunt As (A),  Popă (K), Damă (Q) și Juvete (J). Apoi este foarte intuitiv, cărțile fiind numerotate de la 2 la 10. Ordinea cărților la poker se face după valoare, ceea ce înseamnă că de exemplu o pereche de optari va bate o pereche de șesari. 
  • Calculator poker - există instrumente online cu care să calculăm cote poker? Dacă vrei să știi ce probabilitate de câștig are o anumită mână, există calculatoare de poker online care calculează așa ceva. Trebuie doar să cauți pe Google termeni precum ”poker calculator”,odd calculator poker”, ”poker odds”, ”poker chances”, ”poker procent calculator” sau ceva similar. 

 

2. Poker mâini - Asul mic. Cum îl jucăm corect?

Specialiştii încadrează în categoria "as mic" paleta de cărţi de la A-9 la A-2; uneori şi A-10 este introdus în această grupă, însă sunt destui experţi care consideră că această mână îţi oferă suficiente atu-uri. Problema mare care derivă din utilizarea acestui range de cărţi este reprezentată de faptul că jucătorul nu deţine un kicker decent, lucru care îi complică mult existenţa şi duce frecvent la frustrare şi tiltare.

Un "as slab" suited e întotdeauna mai tentant decât atunci când acesta nu e dublat de o carte de aceeaşi culoare, însă, aşa cum vom explica mai jos, A-5 de cupă sau A-3 de treflă nu ar trebui să te entuziasmeze foarte des. Este o mână marginală şi trebuie tratată ca atare. Fie că joci online, fie că evoluezi constant în cazinouri, vei observa totuşi că tendinţa generală e ca oamenii să supraevalueze un "as slab". Dacă vei şti exact la ce pericole te expui, când şi cât să investeşti, ai şanse mari să eviţi capcanele unei astfel de mâini.


2.1. Dependenţa de flop

Unul dintre handicapurile oferite de un "as slab" e reprezentat de faptul că trebuie să legi mereu ceva suficient de puternic încă după primele trei cărţi de pe board. Altfel, kickerul nu te ajută şi, pe termen lung, ai putea pierde o mulţime de chip-uri în speranţa completării unei mâini poker marginle.

Varianta ideală ar fi să prinzi din flop două perechi poker şi să nu ai ghinionul ca şi unuia dintre opozanţi să i se completeze (aici sau pe următoarele străzi) două perechi mai mari. Totuşi, doar o dată din 50 de încercări vei flopa două perechi, astfel că, să te bazezi pe acest procent, nu e nici pe departe cel mai înţelept lucru.

Principalul lucru care duce la supraevaluarea unui "as slab" e că îţi oferă perspectiva unei "flush nuts". Însă, probabilitatea să ai culoare din flop când deţii un "as slab" suited e de 118/1; perspectiva unui draw de culoare din flop este, adevărat, mult mai mare, 8/1, însă până ca aceasta să se completeze mai e cale lungă. Şi, mult mai important, posibil să plăteşti foarte mult pentru a vedea într-un final culoarea mult visată. Pe termen lung, dacă adversarii vor şti cum şi cât să parieze, nu vei ieşi niciodată pe plus plătind pre flop cu un "as slab" suited, apoi cu un draw de culoare. Astfel, mergi pe varianta unui draw doar în măsura în care pot odds sunt de partea ta, altfel nu vei avea beneficiile dorite. Deci astfel de mâini de poker pot fi problematice. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


2.2. Joacă în poziţie mâinile de poker cu as slab

Fără îndoială un "as slab" nu trebuie întotdeauna foldat. Poziţia e extrem de importantă în momentul în care iei decizia de a juca o asemenea mână. Dacă eşti under the gun, de exemplu, un A cupă - 7 treflă nu poate fi considerată, oricât ţi-ai dori, o mână decentă de start, la o masă de 9 jucători. O mulţime de combatanţi au ocazia să vină cu alte raise-uri, iar tu vei fi în situaţia să plăteşti multe chip-uri pentru o mână în cel mai bun caz marginală, care va fi dominată de o paletă uriaşă de cărţi.

Însă, în momentul în care te afli în cutoff sau buton, o mână gen A-3 suited sau A-8 suited se poate juca fără probleme, dacă nu au existat în prealabil raise-uri considerabile. Asta pentru că, după flop, vei avea poziţie şi poţi controla cu totul altfel masa. În schimb, poate paradoxal pentru unii, nu recomandăm să se intre în pot din blind-uri cu o mână de poker cum ar fi cele menţionate anterior, chiar dacă raise-urile date de adversari sunt mici. Nu vei avea poziţie după apariţia cărţilor comune şi vei fi în "întuneric" din punct de vedere al informaţiilor.  


2.3. Ce se întâmplă post-flop

Să fii în stare să foldezi un "as slab" nu este neapărat o artă, ci ţine mai degrabă de experienţa şi de cunoaşterea probabilităţilor matematice. Totuşi, chiar şi cei mai tight jucători profesionişti vor intra în unele cazuri în mână cu o astfel de carte.

Glosar de poker: cei mai folosiţi termeni la masa de joc

Cum am menţionat mai sus, mulţi fac greşeala să dea call unui raise din blinduri, doar din dorinţa de a-şi apăra fisele. Dar ce se întâmplă în momentul în care ai dat call cu A-3 suited, iar flopul este A-J-8 rainbow? Ai top pair, dar poţi spune cu siguranţă că deţii mâna de poker cea mai bună? Cel mai probabil nu. Şi nici nu ai posibilitatea să ataci foarte puternic, temându-te de faptul că ai putea primi un re-raise. Dar ştii la fel de bine că, dacă îi laşi dreptul adversarului să vorbească, el cel mai probabil va merge pe un continuation bet, chiar dacă există şi varianta să nu fi lovit ce avea nevoie. Vei observa, astfel, că jucarea unui "as slab" te va aduce în faţa unor decizii extrem de grele şi de cele mai multe ori vei avea prea puţine informaţii pentru a evalua corect mâinile la poker ale celorlalţi.

Când joci un "as slab" cel mai adesea trebuie să ai, aşadar, în minte un singur cuvând: prudenţă. Fii întotdeauna conştient că poţi fi dominat uşor şi nu încerca să intri în confruntări mari. Încearcă să ţii potul sub control, astfel încât el să aibă o valoare foarte mică şi să nu te expui pierderii unei sume importante.  

Variantele ideale când poţi juca fără foarte multă teamă un "as slab" (ideal ar fi, în rest, să renunţi fără foarte multe regrete la o astfel de mână):

  • când eşti short stack. Ai nevoie neapărat să te dublezi, iar asul din mână îţi oferă o perspectivă bună. Mergi all-in pre-flop fără să stai pe gânduri prea mult: şi dacă vei fi plătit de K-K, de exemplu, ai o echitate destul de bună (aproximativ 28%).
  • în jocurile short-handed sau în fazele finale ale turneului. Prezenţa unui număr cât mai mic de adversari la masă îţi creşte şansele ca tu să fii posesorul celei mai puternice mâini, cu doar un as. În funcţie de adversari şi de faza competiţiei, poţi încerca chiar să furi pot-uri cu push all-in.
  • în heads-up. Dacă atunci când la masă sunt nouă jucători un "as slab" poate fi considerat cel mult o mână marginală, lucrurile se schimbă fundamental când în faţa ta se mai află un singur combatant. În cele mai multe cazuri cu un singur as îi vei domina mâna, astfel că nu te teme chiar să dai raise-uri considerabile dinainte de flop, ştiind că probabilităţile sunt de această dată de partea ta.  

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


3. Connectorii suited - cum joci aceste mâini la poker?

Connectorii mici de aceeași culoare (suited) sunt mâinile de poker preferate de foarte mulți dintre profesioniști. Ei îţi pot oferi posibilități multiple după flop sau turn, iar adversarii cu greu te vor pune pe o astfel de carte. Ai posibilitatea, astfel, să câștigi poturi foarte mari, însă destui cad pradă mirajului oferit de aceste cărţi şi investesc mult prea mult. Vom încerca mai jos să identificăm momentele când astfel de cărți trebuie jucate, cum trebuie jucate pentru a avea eficiență maximă, dar şi de ce capcane să te fereşti astfel încât să nu îţi compromiţi stack-ul.


3.1. Din ce poziţie să îi joci

Ca o regulă generală, frumusețea acestor mâini de poker (8-7 suited, 5-4 suited etc) este reprezentată de faptul că pot fi jucate din orice poziție. Ele în sine nu reprezintă niște cărți mari, la care să îți fie greu să renunți în caz de re-raise-uri, astfel că poți încerca destul de des să limpezi sau chiar să plătești un raise mic, fie că te afli în UTG, middle position sau big blind. Mulți profesioniști chiar preferă din late position să dea raise, dacă până la ei s-a dat doar open-limp. Șansele ca cineva să vină cu re-raise sunt minime (doar dacă s-a jucat slow o pereche mare, din UTG), iar  opozanții vor fi derutați de raise-urile ulterioare, făcute când connectorii se completează. În plus, ei consideră că un raise făcut din late position cu astfel de cărți contribuie la păstrarea imaginii agresive, lucru esențial.

Ce este rake-ul la poker? Află de la PariuriX!


3.2. Cât plăteşti cu o asemenea carte

Dacă ne referim la cadrul ideal pentru ca astfel de cărți mici legate să merite a fi jucate, trebuie spus că, în general, profesioniștii nu iau în calcul aproape niciodată să investească mai mult de 5-10% din stack-urile lor pre-flop cu astfel de mâini câștigătoare poker

Dacă reușești să treci cu o asemenea sumă mică de acțiunea de dinainte de flop, vei avea posibilitatea ca o serie de oportunități să ți se poată dezvălui. Cel mai frecvent probabil vei lovi doar o pereche, lucru care nu ar trebui să te țină sub nicio formă în pot, independent de raise-urile făcute de adversari. Tu vrei ca prin cele două cărți conectate să completezi o mână mare, prin care să ai acces la fise importante. Nu te interesează să mai investești cu a doua sau a treia pereche, mai ales că kickerul este unul mai mult decât modest. În aceste situații, dacă te confrunți cu raiseuri din partea celorlalți, sfatul nostru ar fi să renunți fără prea mari regrete.

În schimb, într-o serie de alte variante vei avea plăcuta surpriză să constați că, încă din flop, s-a legat fie un draw de culoare sau de chintă, fie două perechi poker sau, ideal, trips. Pentru a ști ce să faci în primele două momente trebuie mereu să calulezi pot odds, astfel încât să vezi dacă e rentabil să plătești când raise-urile făcute de adversari sunt mari sau foarte mari. Cu două perechi sau trei bucăți în mână vei fi favorit în peste 90% din cazuri, astfel că în acele situații decizia este mult mai ușoară.


3.3. Importanţa foldului

Marele secret al jocului cu două cărți legate de aceeași culoare este faptul că nu trebuie să devii "dependent" de ele. Prea mulţi jucători fac eroarea asta şi se expun, riscând inutil şi periclitându-şi o bună parte din stack. Trebuie să îţi fie foarte clar - exact ca şi atunci când aplici strategia set mining, de care am discutat aici - că încerci să participi la un pot care poate să îți ofere satisfacții enorme. Dar doar la preţ redus! Dacă ceilalți de la masă joacă foarte agresiv, cu raise-uri și re-raise-uri, ție trebuie să îţi fie clar că decizia corectă e să te retragi din mână. Pierderile sunt mici, pentru că ai avut grijă să identifici acel cadru în care să nu trebuiască să inveștești decât o mică parte din stack-ul tău.

Ai încercat să vezi un flop ieftin, posibil în fața unor adversari cu mâini poker holdem mult mai bune (ar fi ideal ca opozanții să aibă mâini bune și să nu fie suficient de agresivi, permițându-ți să vezi cu efort minim flopul), dar de data aceasta nu s-a putut. Cineva a investit prea mult, iar tu nu ai suficiente gloanțe să mai porți bătălia. Trebuie să îți fie foarte clar că nu poți duce un război greu: atunci când se cere foarte mult, iar tu ai o asemenea mână speculativă, există o singură alternativă - foldul!

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

3.4.Ce faci când ratezi complet flopul?

De destule ori te vei afla cu un 5-6 de cupă în fața unui flop 10-10-2, cu două trefle, să spunem. În măsura în care ai jucat mâna din early position sau middle position, ar trebui să îți fie clar că trebuie să te predai. Nu ai poziție, deci nu poți încerca un raise (neavând suficiente informații), așa că aproape sigur cineva va avea pretenții la pot. Prima pierdere e cea mai bună pierdere în astfel de situație, așa că ia decizia de a renunța la pot fără vreo urmă de îndoială.

În schimb dacă te afli în poziție și chiar tu ai fost agresorul pre-flop, sfatul nostru este să ceri. Multe depind de textura flopului și de tipologia adversarilor, însă dacă nu sunt cărți cu adevărat înfricoșătoare pe board (de exemplu 10-J-Q. Imposibil de crezut că cineva nu are măcar un draw pe un asemenea flop), un raise al tău îți va aduce potul în peste 50% din situații încă de aici. C-bet-ul tău va prezenta o garanție în plus în suficient de multe situații că ai mâna mai bună, deși tu încerci un bluff, prin care să furi potul.

În concluzie, connectorii mici de aceeași culoare sunt mâini speculative, care îți pot aduce recompense mari dacă îi folosești constant, dar doar în cadrul descris anterior. Nu intra în capcana de a investi prea mulți bani/fise cu astfel de cărți.   
    

4. Cărţile aparent mari

O altă paletă de cărţi care creează probleme este reprezentată de cărţile aparent mari, dar care pot fi dominate foarte uşor. Totuşi, foarte mulţi tind să supraevalueze cărţi ca As-J, As-10, K-Q, K-J, K-10, Q-J, Q-10 sau J-10 şi investesc frecvent mai mult decât este cazul.


4.1.La ce pericole te expui

Principala problemă care se ridică în momentele în care deții astfel de mâini la poker e legată de poziție. Dacă ești în cut-off sau hijack, se presupune că ai putea să plătești un raise mic, eventual de la un jucător loose, pentru că s-ar putea ca procentele să fie de partea ta sau măcar să pleci în pot 50%-50%.

În schimb, din afara poziției, în măsura în care ți se dă un raise, ar trebui să fii mult mai atent și să te gândești de două ori înainte de a plăti. Dincolo de faptul că foarte posibil ca adversarul să aibă o mână cel puțin la fel de bună, te expui unui re-raise ulterior, care va face mult prea scump potul prin comparație cu probabilitatea de a pleca favorit. Evident, e greu să dai drumul la un A-Q din middle position în fața unui singur agresor, însă trebuie să privești totul cu mult mai multă rezervă. Fă tot posibilul (eventual cu un bocking bet) să păstrezi potul cât mai mic după flop, pentru că altfel s-ar putea să te trezești pierzând o mulțime de fise.

Ideea de bază de la care trebuie să pleci este că nu vei putea, în timp, să câștigi prea multe poturi mari cu astfel de mâini, însă vei fi extrem de vulnerabil de foarte multe ori. Ca atare, raportul recompensă (beneficii)/eşec nu este unul care să renteze.

Top camere de poker online - tu pe care o alegi?

Să luăm un exemplu: pleci la drum cu K-J ofsuited, iar pe un flop K-6-2 (cu două trefle) cu greu poți să spui cu certitudine că ești în față. Simți nevoia unui raise considerabil, astfel încât să arunci un draw de culoare (sau să îl faci pe posesorul lui să plătească foarte scump pentru a vedea următoarea stradă), dar știi foarte bine că poți fi bătut de K-Q, A-K, ca să nu mai vorbim de posibilele două perechi poker, dar și de seturi (mai puțin probabil). Ca atare, te vei afla într-o situație departe de a fi ideală, cu o serie de întrebări la care cu greutate poţi da un răspuns 100% valid. Prudența trebuie să fie în acest caz cuvântul de ordine, pentru că altfel riscul e mult prea ridicat.


4.2. Când să le joci

Câteva precizări trebuie făcute în ceea ce privește aceste mâini poker buclucașe. Poți fi ceva mai agresiv și mai curajos în măsura în care acestea sunt de aceeași culoare (suited). Astfel, vei avea o ocazie mult mai bună de a trage la culoare, ceea ce va adăuga niște procente la probabilitatea ca înainte de flop să ai mâna cea mai bună.

În al doilea rând, în măsura în care te afli la un joc de tipul short-hand (6 sau mai puțini jucători), mâinile de poker problemă nu ar mai trebui considerate așa. Având mult mai puțini adversari, șansele să fii în față, să deţii cartea cea mai bună cresc exponențial; astfel că aceste mâini, care în general sunt aducătoare de belele când la masă sunt nouă jucători, acum pot fi catalogate întemeiat mâini mari.

O altă excepție are în vedere cadrul general în care se desfășoară acțiunea: momentul turneului, stack-ul tău (poți risca astfel de mâini cu un stack foarte mare sau mic - push all-in -, dar în măsura în care ai nevoie să crești natural, ar fi bine să fii mult mai precaut) sau cât de tight, respectiv loose sunt adversarii.

Chiar și așa, nu uita că mâinile la poker discutate sunt destul de departe de a fi unele premium într-un joc cu alți 8 adversari, astfel că nu te arunca la bet-uri substanțiale decât dacă ai siguranța că sunt șanse mari ca potul să îți aparțină. Altfel, pe termen lung, vei constata că stack-ul și bugetul tău vor avea de suferit.  

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

5. Cele mai supraevaluate mâini în poker. Pe ce cărți nu ar trebui să îți pui banii

Cărțile de start pe care le luăm în considerare în dezbatere - A-J, K-10, K-J, J-J și A-Q - sunt formnații poker care cu greu pot fi gestionate cum trebuie de cei aflați la început de drum. Ele fac parte din categoria cărților "capcană" atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. Diferența fundamentală e că primii sunt capabili să foldeze aceste mâini mult mai repede, fără a investi mult în pot.

5.1 As-Valet (A-J)

Pentru toți cei care se află încă în stadiul de învățare - numeroase concepte din poker fiindu-le neclare - cel mai solid sfat în privința acestei cărți de start e  următorul: A-J nu este niciodată o mână premium.

De fapt, nu este nici măcar o mână foarte bună. Știu că senzația când întorci pentru prima oară două "fețe", eventual după o perioadă în care dealerul ți-a împărțit doar "gunoi", e una de exaltare. Ai impresia că e momentul tău și că ai într-adevăr o carte de start dominantă. În realitate, această mână creează mult mai multe probleme decât să îți aducă beneficii. Asta pentru că:

  • în cazul unui shove all-in, în cel mai fericit caz vei pleca coin flip. Să îți pui o mare parte din fise sau chiar toate în joc pentru 50% nu pare cea mai înțeleaptă decizie.
  • în cazul unui adversar extrem de agresiv, vei fi forțat să foldezi de foarte multe ori, dacă boardul nu e unul ideal. Pentru că mereu îți va fi frică de A-K, A-Q, set sau două perechi poker.
  • nu îți vei putea manifesta tu agresivitatea, știind că poți fi bătut. Sau, dacă împingi prea multe jetoane în joc, dorind să dai senzația că deții o mână foarte bună, te expui prea mult. Poți pierde foarte multe fise într-un timp foarte scurt.

Sfatul nostru e să te gândești la raise cu A-J doar din poziții târzii și să cauți pe cât posibil să controlezi potul. Să nu te arunci cu capul înainte, mizând pe forța de start a cărții tale. În fapt, cu excepția heads-up-ului, unde A-J are într-adevăr forță, ar trebui să tratezi această mână exact ca pe A-10 sau A-9. Mulți o suprestimează și se comportă ca atunci când ar dețin A-K, ceea ce le aduce foarte frecvent o adevărată gaură în buget.

888Poker - totul despre camera de poker online 888 în 2023

5.2 Popă-zece (K-10)

Mai presus de toate mâinile de poker cu potențial periculos, K-10 e cartea de start de care trebuie să te ferești. Unii profesioniști o numesc chiar "mâna fraierilor". 

Dacă deții această mână de start, există mult mai multe situații în care vei realiza la showdown că ai fost bătut decât cele care îți vor câștiga potul. K-10 duce din punct de vedere statistic la cele mai multe bad beaturi, iar acest lucru nu îți afectează doar stack-ul pe moment. Dacă nu ești echilibrat, vei trata această înfrângere fără înțelepciune, iar întregul tău joc va fi afectat. În consecință, nu vei mai juca pokerul tău de tip A, iar rezultatele pot fi dramatice din punct de vedere al băncii tale.

Cu K-10, dacă nu îți completezi o chintă încă din flop, ești într-o situație dificilă. Dacă flopezi  perechea de popi, este foarte probabil să fii învins de un alt popă, cu un kicker mai mare. O pereche de decari prinsă din primele trei cărți comune este rareori perechea de top; și dacă este, trebuie să vă feriți de adversarii care ar putea avea connectori și trag la chintă.

Flopparea a două perechi pare a fi un moment prielnic. Se va întâmpla rar asta, totuși, dar și în acest caz ești departe de un cadru ideal. K-10 pe flop înseamnă șanse uriașe pentru cineva să aibă un draw de chintă. Nu mai vorbim de posibilele două perechi mai mari decât ale tale sau un set lovit din flop.

Recenzie PokerStars - cea mai bună cameră de poker din lume

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

5.3 Popă-valet (K-J)

Ne confruntăm cu aceleași probleme ca și în cazul lui K-10. Mulți consideră că riscul este mai redus decât la mâna discutată mai sus, dar de aici se generează și caracterul mai periculos al K-J. Pentru că exact această aparentă siguranță conferă mâinii aspectul de a fi mai puternică decât este cu adevărat.

Din nou, dacă flopezi două poker perechi, va trebui să ai grijă de chinte sau seturi, și mereu trebuie să-ți faci griji cu privire la kicker, în măsura în care prinzi o pereche din flop.

Această mână este mai bine să o foldezi decât să faci vreun overplay cu ea.

Netbet Poker - o cameră recomandată pentru iubitorii de poker online

5.4 Perechile la poker - Perechea de valeți (J-J)

Aici nu există vreun dubiu în privința forței de start. E în primele cinci cărți ca valoare înainte de flop, după A-A, K-K, Q-Q și A-K suited. Ea pleacă favorită deci cu majoritatea cărților împărțite random și care se regăsesc în mâinile la poker ale adversarilor.

Multe din problemele care apar sunt datorate faptului că vei face aproape mereu raise înainte de flop. Începătorii chiar apelează la o mărire considerabilă, știind că o carte mare pe flop sperie. Doar că singurele mâini poker care îți vor da call, de obicei, sunt doar cele care te domină sau în fața cărora vei pleca "flip" (excepție 9-9 sau 10-10, unde adversarul probabil va plăti, dar va fi mult în spate).

Un "A", "K" sau "Q" pe flop îi debusolează pe mulți dintre începători, de aici şi jocul de multe ori ambiguu al celui care deţine perechea de valeţi drept mână de start. Sfatul nostru e să o tratezi, totuși, ca pe o carte premium. Mai ales din middle sau late position, dacă nu a existat prea multă acțiune înaintea ta, trebuie să fii agresiv. De obicei, din UTG ar trebui să mărești, pentru ca apoi, dacă cineva vine cu un re-raise să cântărești atent: poziţia jucătorului, stilul lui, mărimea stackului.

Mulţi dintre profesionişti împing all-in fără reţinere cu J-J, mai ales în fazele târzii ale turneelor. În schimb, dacă cineva face un push pentru toate fisele din faţă, iar tu deţii valeţi, trebuie să iei in calcul mai multe aspecte. Care e rangeul acelui individ şi cât de mult te costă să plăteşti? E în stare să împingă cu perechi poker medii sau mici, eventual chiar cu două cărţi suited conectate? Sau mai degrabă îl pui pe A-K, Q-Q, K-K sau A-A? Calculează raportul risc-beneficii în paralel cu transpunerea imaginii celuilalt în mâna prezentă.

Unibet Poker - cameră de poker cu aplicație inedită în 2023

5.5 As-damă (A-Q) 

A-Q creează poate cele mai multe probleme pentru începători. Pentru a înțelege de ce nu trebuie niciodată să o consideri o mână premium, pe care să mizezi o mare parte din stackul tău, trebuie să ai în vedere cărțile adversarului. 

Mereu vei fi tentat să mizezi pe open raise cu A-Q, chiar și din UTG. Ce poate avea cel care te plătește și care sunt așteptările tale de la pot? Să enumerăm mai jos variantele.

  • mâini la poker pe care A-Q le domină (A-J, A-10, K-Q, K-J, Q-J, J-10). Vei obține profit pe termen lung în fața unor astfel de adversari, însă nu vei lua  decât foarte rar multe fise de la ei. Așadar, câștigi jetoane puține.
  • mâini de poker care domină A-Q (A-A, K-K, Q-Q). Vei câștiga sub 5% din astfel de dueluri, dar de multe ori vei pierde multe fise în astfel de confruntări. În concluzie, pierzi multe chip-uri.
  • situația de coin flip (contra perechile la poker medii sau mici). Problema aici e că oponentul cu o astfel de carte va renunța repede, pe un flop neprietenos, care conține o carte mare. Va înțelege că e în spate și nu va merge după set mining decât dacă îi oferi prețul potrivit. În schimb, cât există un board sub perechea lui, va fi extrem de agresiv, luând multe fise de la tine. În concluzie, chiar dacă vei câștiga 50% din poturi contra perechilor mici sau medii, când vei suferi un eșec vei pierde mai multe jetoane decât atunci când vei câștiga.
  • contra  mâinilor slabe sau marginale (7-8 suited, A-9, etc). Oponenții cu astfel de cărți vor încerca să li se completeze o combinație greu de detectat, pentru a avea acces la un pot mare. Când nu se întâmplă asta, vor renunța. Astfel, contra  unor astfel de cărți rata de câștig a lui A-Q e bună, însă sumele aferente nu sunt foarte mari.

În concluzie, dacă ne uităm atent la cele discutate mai sus, vom vedea că nu sunt foarte multe locuri în care să obținem un profit cu adevărat însemnat atunci când deținem A-Q. În schimb, tratând această mână ca pe una premium, ne expunem și vom fi predispuși spre pierderea unei bune părți din stack-ul avut.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Operatori cu camere de poker legale în 2023

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 500RON + 300FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON fără depunere
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Te-ar putea interesa și: 

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+37.52
Câștigate
20
Pierdute
9
2
Constantin Dinu
+24.27
Câștigate
15
Pierdute
10
3
Baicu Marius
+22.5
Câștigate
3
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX