Aşa NU! Cele mai comune 10 greşeli comise în poker

2022-01-05 11:17:00 2,8k 0

poker-greseli.jpg
Greşelile la masa de poker se pot dovedi de multe ori costisitoare, însă, ca începător, trebuie să vezi în aceste erori o oportunitate de a învăţa, astfel încât în viitor să devină o obişnuinţă să iei decizia corectă.

Pokerul este genul de joc în care înveţi permanent, însă lipsa de experienţă îi face pe mulţi să facă destule greşeli uşoare, care, în timp, pot fi corijate fără mari probleme. Vă prezentăm mai jos cele mai comune abateri de la logica elementară a acţiunii de la masă.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

1. Jucarea prea multor mâini

Adrenalina dată de faptul că intri în foarte multe poturi e inegalabilă, astfel că mulţi care se află la început de drum în poker sunt tentaţi să joace extrem de des, independent de cărţile de start.

Nevoia de acţiune este perfect justificabilă, dar faptul că nu eşti suficient de selectiv îţi va provoca fără îndoială daune. Vei lovi de prea puţine ori flopul astfel încât să justifice ritmul ameţitor în care joci şi foarte rapid vei vedea că stack-ul ţi-a scăzut considerabil doar ca urmare a faptului că ai participat la mult prea multe poturi.

 

2. Teama în joc

Deşi unii dintre începători se abandonează în joc, fără a simţi vreo presiune, tendinţa generală e să doreşti să îţi protejezi fisele avute în faţă. Multor jucători le e astfel teamă să nu comită o greşeală sau pur şi simplu le e frică de eşec.

Această teamă generează foarte frecvent un revers al medaliei, în sensul în care, în momentul în care nu eşti sigur că ai mâna cea mai bună, eşti tentat să foldezi. Experienţa acumulată în timp îţi va demonstra că uneori, deşi nu ai "nuts", mâna ta este din punct de vedere probabilistic suficient de bună încât să ridice pretenţii întemeiate la acel pot. Renunţă la teamă şi înlocuieşte-o cu abilitatea de a aproxima, de a reuşi să stabileşti în ce procent din punct de vedere matematic ai şanse să câştigi.

 

3. Încrederea oarbă într-o mână

Mulţi privesc foldul ca pe o reţetă sigură către eşec, mai ales dacă au două cărţi de start foarte bune.

În proporţie foarte mare, jucătorii debutanţi vor renunţa mult mai greu la o pereche din mână sau la o combinaţie puternică (AK suited, de exemplu), chiar dacă board-ul nu a adus nimic care să le îmbunătăţească sesizabil mâna.

Aceşti jucători se vor considera "victime", în sensul în care se vor simţi vânaţi de cei cu mai mare experienţă, care, în opinia lor, bluffează. Ca atare, vor fi tentaţi să dea call cu o pereche din mână la orice raise, chiar dacă flopul este unul periculos, în care adversarii îşi pot completa fără probleme nişte connectori, de exemplu. Nu doar că le este greu să renunţe la o mână bună, dar "iau în braţe" butonul de call, care nu le oferă prea multe informaţii noi: vor rămâne în "beznă", neştiind decât foarte rar pe ce să îi pună pe opozanţi.

 

4. Raise-ul incorect raportat la pot

Valoarea betului pe care îl faci vine odată cu experienţa, doar după sute de ore petrecute la masă reuşind să faci pariurile corecte (în raport cu potul, cu adversarii sau cu numărul lor).

Greşeala cea mai comună făcută de neiniţiaţi e că pariază la extreme: fie prea puţin, fie prea mult. Astfel, nu de puţine ori se întâmplă ca pe flop, jucătorul să simtă că are mâna cea mai bună şi să dorească să îşi izoleze adversarii. Însă betul făcut este de doar un blind, ceea ce face imposibilă terminarea mâinii în acel punct, deşi intenţia asta este.

La polul opus se situează overbeturile, care îi fac pe opozanţi să plece din pot foarte repede, nejustificându-se împingerea atâtor fise în pot. Un set lovit pe flop, spre exemplu, nu ar trebui jucat niciodată cu un bet uriaş, pentru că ceilalţi de la masă nu au ce să prindă încât să se "agaţe" de flop şi să justifice call-ull. Ideal, când ceri trebuie să iei în calcul maximizarea profitului şi, totodată, minimizarea şanselor de a pierde.

 

5. Cursa de urmărire

Foarte des jucătorii aflaţi la primii paşi în poker vor fi tentaţi să rămână în unele mâini mult mai mult decât e cazul.

Concret, deşi în pachet au doar 4 outsuri de exemplu - să spunem, un insight de chintă - ei vor spera cu tărie că aceasta se va completa şi vor plăti mult mai mult decât este cazul.

Învaţă să calculezi întotdeauna outs-urile (numărul de cărţi care ajută la îmbunătăţirea mâinii tale) şi ia o decizie în funcţie de probabilităţi. Dacă mai sunt doar 4 cărţi în pachet care să te ajute, şansele din punct de vedere matematic se învârt în jurul valorii de 10%. Astfel, dacă plăteşti de 10 ori, o singură dată vei avea câştig de cauză, aşa că decizia corectă este să renunţi la o astfel de mână, pentru că îţi va genera constant o gaură în buget.

 

6. Supraevaluarea unor mâini marginale

O greşeală constantă pe care începătorii o fac se referă la încrederea dată unor mâini marginale, văzută de ei, în schimb, cu opţiuni multiple. În această arie se înscriu connectorii de aceeaşi culoare sau mâinile în care apare o "faţă", dar kickerul este unul extrem de slab (K7, Q8, A7).

Cu astfel de cărţi de start nu ai o paletă prea mare de opţiuni şi, chiar dacă loveşti top pair, poţi fi uşor dominat de o mulţime de alte mâini. Învaţă să fii mult mai selectiv şi să ai încredere în cărţile care, probabilistic, îţi oferă şanse să domini tu mâinile combatanţilor aflaţi la masă.

 

7. Emoţiile îţi guvernează jocul

Una dintre cheile pentru a deveni un jucător mai bun de poker este să reuşeşti să îţi controlezi emoţiile. Nu lăsa ca partea afectivă să îşi influenţeze deciziile pentru că astfel te expui şi vei avea şanse minime să închei o sesiune în profit.

Pokerul este un joc al minţii, astfel că în momentele în care simţi frustrare, în care pierzi controlul, trebuie să ştii cum să acţionezi, astfel încât să revii cât mai repede la starea mentală potrivită. Fenomenul prin care un jucător se transformă din cauza nervilor acumulaţi se numeşte "tiltare" (DETALII AICI) şi poate fi decisiv în pierderea tuturor chip-urilor pe care le are în faţă.

Tiltarea apare de obicei când te loveşti de un bad beat sau pierzi un pot extrem de mare. Dar există şi alte motive care să îţi strice total jocul (pentru că, da, în momentul în care nu mai evoluezi raţional, ci prin impuls, asta se întâmplă): pierderea mai multor mâini într-o perioadă scurtă, sesiuni la rând ratate, în care te-ai lovit de ghinion sau, pur şi simplu, atitudinea nepotrivită a unui adversar (prin gesturi, ironii sau comentarii maliţioase, un opozant te poate enerva atât de rău încât să evoluezi fără cap, mai ales contra lui).

 

8. Jocul din afara poziţiei

În funcţie de locul în care te afli la masă în raport cu dealerul, îţi va fi mult mai uşor să alegi mâinile de start pe care le vei juca şi numărul fiselor pe care le introduci într-un pot. Jucând în poziţie, toate deciziile pe care le iei vor fi mult mai uşoare, permiţându-ţi să domini şi să controlezi masa.

Acţionând după opozanţii de la masă, vei avea informaţii extrem de preţioase despre ce ar putea avea ei în mână, în funcţie de deciziile pe care le iau, astfel că nu te vei afla în situaţia de a cere "în orb". Nu vei fi expus unor re-raise-uri, ci vei fi cel care decide ritmul într-un pot.

Ignorată de începători, care nu au cunoştinţe avansate de poker, poziţia face de cele mai multe ori diferenţa între câştigarea unei mâini şi pierderea ei.

 

9. Blufful prea des

Odată ajuns la masa de poker, vei descoperi farmecul aparte al bluffului, al câştigării unui pot cu mâna cea mai slabă. Curând, începătorii se vor lăsa guvernaţi de această artă şi vor crede că succesul în poker depinde în mare parte de abilitatea de a-i păcăli pe ceilalţi.

Nimic mai fals, iar această capcană îţi poate afecta serios bugetul. Bluff-ul în poker reprezintă una dintre cele mai sofisticate strategii, în condiţiile în care jucătorul devine un adevărat actor al mesei: el încearcă să îşi convingă adversarii, cu o mână slabă, că deţine cea mai bună combinaţie de cărţi. Cel mai probabil la început nu vei avea datele necesare pentru a reuşi să faci un asemenea play, iar dacă abuzezi de el rezultatul e unul singur: eşecul.

Ce face un bluff să fie de succes şi care e secretul din spatele acestei tactici? Răspunsul este unul extrem de complex şi are în vedere o serie de factori: adversarii de la masă, imaginea pe care o ai, pe care ţi-ai construit-o, istoria bet-urilor în mâna în care se face bluff-ul, poziţia de la masă şi raise-ul făcut, în ultimă instanţă (DETALII AICI).

 

 10. Nerespectarea bankroll managementului

Managementul băncii (bankroll management) este unul dintre cele importante aspecte ale jocului de poker, în general, şi al celui online, în special. Nu te transformă automat într-un jucător mai bun din punct de vedere al prestaţiei, însă este esenţial în menţinerea unui raport ideal între ceea ce investeşti într-un joc şi suma pe care o ai în bancă.

Bankroll management-ul trebuie să fie unul dintre lucrurile pe care le respecţi cu stricteţe. Disciplina este, probabil, calitatea fundamentală a unui jucător de hold'em bun, iar fără un management al finanţelor corect, chiar dacă skill-urile tale pot fi foarte bune, pe termen lung, vei sfârşi să pierzi aproape toţi banii avuţi în cont. Respectarea aceastei tactici este cu atât mai importantă în mediul online, acolo unde mâinile se succed cu repeziciune, iar mirajul câştigului este mai mare (DETALII AICI).