5 greşeli pentru care pierzi la poker! E vreuna pe lista ta?

2022-01-05 11:01:00 3,3k 0

Greşelile la masa de poker se pot dovedi de multe ori costisitoare, însă, ca începător, trebuie să vezi în aceste erori o oportunitate de a învăţa, astfel încât în viitor să devină o obişnuinţă să iei decizia corectă şi să devii un jucător de succes.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

 

1. Motivele pentru care pierzi la poker în 2022

Pokerul este genul de joc în care înveţi permanent, însă lipsa de experienţă îi face pe mulţi să comită destule greşeli uşoare, care, în timp, pot fi corijate fără mari probleme. Dacă de-a lungul timpului, în rubrica noastră de poker online de pe pariurix.com am identificat jucarea prea multor mâini, teama în joc, raise-ul incorect raportat la pot, supraevaluarea unor mâini marginale, emoţiile care guvernează jocul, blufful prea des sau evoluţia din afara poziţiei drept principali factori ai eşecului la masa de joc, a venit timpul să îi dăm cuvântul unui guru al pokerului. Daniel Negreanu identifică cinci motive principale responsabile pentru pierderea fiselor la masa de joc. Nu e vorba de greşeli punctuale, ci de patternuri în jocul fiecăruia, care, pe termen lung, te transformă într-un jucător lipsit de succes.

Jucătorul canadian cu origini române a început să producă o serie de episoade legate de no limit hold'em pe canalul său de YouTube, iar noi considerăm că este extrem de productiv să îţi împărtăşim tips-urile date de unul dintre cei mai mari jucători din istorie. Săptămâna aceasta el ne dezvăluie cinci motive cheie pentru care pierzi la poker, enumerarea lor fiind în ordine crescătoare a importanţei. Astfel, ghinionul e cel mai puţin relevant factor, în timp ce tiltarea reprezintă motivul principal pentru eşec. Să îi dăm cuvântul.


 

1.1. Ghinionul

Mulţi dintre voi sunt tentaţi să creadă că e vorba doar de ghinion. Că acesta este singurul motiv, pentru că joacă perfect şi nu comit erori. În general nu aceasta e explicaţia, dar numărul 5 pe lista mea e într-adevăr, ghinionul. Se întâmplă să iei deciziile bune, să analizezi şi să citeşti jocul perfect, însă să pierzi. Chiar şi cei mai buni jucători din lume au avut serii proaste în care au pierdut destui bani. 

Dar dacă continui să pierzi după ce ai jucat 2000 de ore, să spunem, probabil că nu e vorba doar de ghinion. Cel mai probabil explicaţia pentru care cei mai mulţi dintre noi pierdem la poker ţine de unul dintre celelalte patru motive. Ghinionul poate să te afecteze pe termen scurt, toţi ne confruntăm cu situaţii neplăcute la un moment dat. Dar, dacă această perioadă de eşecuri se întinde pe durata a mai mult de şase luni, altele sunt motivele din spatele rezultatelor slabe. Hai să privim în ansamblu şi identificăm care sunt greşelile care ne împiedică să ne bucurăm de succes. 

 

1.2. Devii prea predictibil

Al doilea motiv pentru care s-ar putea să pierzi la poker e că devii mult prea uşor de anticipat. Această explicaţie vine mai ales în condiţiile în care ai un background comun cu oamenii în faţa cărora pierzi. Înainte câştigai în disputele cu ei, acum nu se mai întâmplă acelaşi lucru. 

E foarte posibil ca ei să te citească foarte bine, să îţi fi înţeles stilul de joc şi să te anihileze uşor. Poate că nu bluffezi suficient de mult sau poate că o faci prea des şi ar trebui să schimbi ceva în modul în care evoluezi. Atunci când începi să pierzi în faţa unor adversari pe care înainte îi învingeai cu uşurinţă, trebuie să analizezi ce se întâmplă. Poate că ei şi-au schimbat stilul, poate au studiat şi au devenit mai buni, dar acest lucru nu e ceva ce poţi tu să controlezi. Mai indicat e să ai o privire de ansamblu, să vezi dacă nu cumva ai devenit prea predictibil, dacă acţiunile tale nu sunt prea uşor de citit de către ceilalţi.  

 

1.3. Joci împotriva unor jucători prea buni

Se întâmplă să evoluezi în compania unor jucători prea buni şi randamentul tău să nu mai fie acelaşi, deşi cu aceleaşi mişcări şi cunoştinţe în altă companie ai putea să ai succes. 

Să spunem că eşti al cincilea cel mai bun jucător din lume la hold'em, omaha sau orice alt joc de poker. Dar te aşezi în fiecare zi la masă cu cei mai buni patru jucători din lume, care se întâmplă să fie mai buni decât tine. E uimitor că eşti al cincilea cel mai valoros, dar în acest caz tu eşti "carne de tun". Ce trebuie să faci întotdeauna când joci la o masă de poker e să fii conştient de ceea ce se întâmplă, să îţi pui următoarea problemă: "Ok, sunt un jucător bun, sunt mulţumit de skill-urile mele, dar sunt mai bun decât cei împotriva cărora lupt?". Dacă nu poţi spune cu certitudine "da" la această întrebare, cu siguranţă că ar fi bine să iei în considerare să cauţi alte locuri mai bune. Alte cazinouri sau alte turnee, unde nu sunt prezenţi jucători atât de valoroşi.  

 

1.4. Nu ai cunoştinţele necesare

Vestea bună în cazul în care motivul pentru care pierzi e reprezentat de lipsa cunoştinţelor necesare e faptul că acest lucru se poate învăţa. 

Ai la dispoziţie o serie de tutoriale, de video-uri pe net din care poţi învăţa, prin intermediul lor poţi umple golurile existente. Uită-te pe twitch la turnee, la analiza mâinilor, urmăreşte canalele de youtube ale marilor jucători, există atât de mult content în zilele noastre despre poker încât doar dacă nu vrei cu adevărat să progresezi nu o faci. 

E la îndemâna ta să înţelegi în profunzime pokerul şi să devii un jucător mai bun, fără cunoştinţele atât de necesare nu o să ajungi să câştigi. Din fericire, aşa cum am spus, sunt atât de multe surse pe care le poţi folosi pentru a învăţa. Pokerul e un joc în care acumulezi permanent, astfel că ar trebui să fii într-o continuă dezvoltare, să îţi doreşti să pui cărămidă peste cărămidă mereu, pentru că nimeni nu a ajuns să cunoască absolut totul despre poker.

1.5. Tiltarea

Motivul principal pentru care nu eşti un jucător de succes în poker e reprezentat de tiltare. Aceasta a doborât mai mulţi jucători în istorie decât orice altceva. 

Tiltarea se manifestă în mod cât se poate de diferit, în funcţie de jucători. Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care cei tiltaţi o comit e să continue să joace. Am văzut indivizi care evoluează timp de trei zile fără pauză când pierd. Imediat ce ai o serie de eşecuri, ar trebui să părăseşti jocul respectiv pentru că un lucru e clar: mintea ta nu mai e limpede, capul tău nu mai e corelat la joc, singurul lucru la care te gândeşti e să recuperezi pierderile. 

Stabilitatea emoţională e super-importantă în poker. Este extrem de important să fii conştient de ce se întâmplă. Ai puterea să realizezi că ceva în neregulă se întâmplă cu tine: eşti nervos, tocmai ce te-ai confruntat cu mai multe bad beat-uri şi ai început să joci slab. Reţeta pentru a scăpa de tiltare şi a te salva e, din punctul meu de vedere, următoarea: renunţă mai repede decât ar trebui să o faci în mod obişnuit. Anticipează că nu mai ai serenitatea necesară în joc şi ridică-te de la masă pentru a te întoarce când eşti 100% apt din punct de vedere mental. "Azi nu e ziua mea, capul meu nu e la joc, eu nu sunt concentrat la joc", trebuie să îţi spui.  

Sau, dacă nu vreţi să plecaţi - unii jucători buni sunt capabili să treacă peste tiltare -, folosiţi următoarele "pârghii": 

  • respiraţi adânc de trei ori. Puteţi să şi închideţi ochii dacă aşa credeţi că e mai folositor. Acest lucru chiar vă ajută să vă relaxaţi. De multe ori vă confruntaţi cu o mulţime de sentimente contradictorii în momentele în care pierdeţi câteva poturi şi e dificil să uitaţi pur şi simplu de ce s-a întâmplat. Eu recomand cu mare căldură aceste trei guri de aer. Unii spun că e vorba că îţi păcăleşti mintea astfel şi e posibil să aibă dreptate. Ideea e că te rupi cumva de ce s-a întâmplat, îţi limpezeşti gândurile dacă procedezi aşa. 
  • folosiţi monologul interior pentru a vă întoarce la prezent. Puteţi să faceţi asta cu voce tare, dacă sunteţi într-o pauză, sau pur şi simplu să vă spuneţi în gând ceea ce s-a întâmplat. Eu fac asta aproape de fiecare dată când mă confrunt cu asemenea momente. Pasul unu în acest demers: îmi identific gândurile şi le las să iasă la suprafaţă. La ce ne ajută asta? Pentru a ne identifica sentimentele: ce trăiri am avut eu când am avut acest monolog? Supărare, bucurie? Nu! MÂNIE! E foarte important să fiţi conştienţi de trăirile voastre lăuntrice, acest lucru ducându-vă către pasul trei: identificarea simţurilor fizice, ce se întâmplă cu corpul vostru în acele momente. Eu simt că inima bate cu putere, stă să îmi rupă pieptul. Simt că am transpirat din cap până în picioare. Sunt efectele furiei. Vedeţi ce tocmai am făcut? Acesta e de fapt un alt "secret" pe care vreau să vi-l împărtăşesc: să fiţi prezenţi, să fiţi conştienţi de tot ce se întâmplă! Astfel puteţi pune totul în spate, vă ajută să uitaţi şi să nu vă mai canalizaţi energiile spre mână, ci pe momentul prezent. Acest sfat ajută întotdeauna, şi nu doar la masa de poker, el este valabil şi în viaţa de zi cu zi. 
  • odată paşii anteriori parcurşi, aveţi posibilitatea să alegeţi. Ce vreau să experimentez în continuare, fiind conştient de tot ce s-a întâmplat? E simplu, vreau să fiu concentrat, vreau să mă simt bine, vreau să fiu atent la joc, vreau să fiu în zona de confort. Dacă asta vreţi, faceţi pur şi simplu switch-ul. Lăsaţi în urmă trecutul mâinii cu bad beat-ul, prin antrenament o să vedeţi cât de bine vă veţi simţi ulterior.

Daniel Negreanu este cel mai popular jucător de poker din lume, dar şi cel care a reuşit, de-a lungul timpului, să aibă cele mai impresionante câştiguri (peste 32 de milioane de dolari). El este considerat a fi unul dintre cei mai inteligenţi jucători, reuşind să îşi citească perfect adversarii, dar şi să îşi menţină un echilibru incredibil în jocul său (acest din urmă fapt şi datorită lecţiilor de yoga pe care a început să le ia, dar şi a unui regim vegan, care, spune el, l-a ajutat să se purifice din toate punctele de vedere: mental şi fizic).

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!