Bankroll management în poker - totul despre money management
2023-01-23 11:13:00
Managementul băncii (bankroll management) este unul dintre cele importante aspecte ale jocului de poker, în general, şi al celui online, în special. Nu te transformă automat într-un jucător mai bun din punct de vedere al prestaţiei, însă este esenţial în menţinerea unui raport ideal între ceea ce investeşti într-un joc şi suma pe care o ai în bancă.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
1. CE TREBUIE SĂ ÎNȚELEGI DESPRE MANAGEMENTUL BANILOR?
Din start trebuie spus că, dacă îţi doreşti o singură experienţă pe o platformă online de poker, atunci modul în care îţi manageriezi suma din bancă nu e atât de important. Aşa numiţii "jucători recreaţionali", care intră foarte rar pentru a-şi încerca norocul la masa de poker, pe sume mici, nu vor fi extrem de afectaţi dacă nu folosesc strategia corectă. Aceştia intră, joacă mai multe mâini de cash sau un turneu şi, indiferent de rezultat, pentru o perioadă extrem de lungă nu se vor mai implica activ într-o activitate similară.
Însă, dacă profilul tău de jucător este diferit şi îţi doreşti să joci şi să câştigi pe termen lung la masa de poker, bankroll management-ul trebuie să fie unul dintre lucrurile pe care le respecţi cu stricteţe. Disciplina este, probabil, calitatea fundamentală a unui jucător de hold'em bun, iar fără un management al finanţelor corect, chiar dacă skill-urile tale pot fi foarte bune, pe termen lung, vei sfârşi să pierzi aproape toţi banii avuţi în cont. Respectarea aceastei tactici este cu atât mai importantă în mediul online, acolo unde mâinile se succed cu repeziciune, iar mirajul câştigului este mai mare.
2. CE ÎNSEAMNĂ ”BANKROLL MANAGEMENT” în poker?
Managementul băncii se referă, aşadar, la protejarea jucătorului. Mai exact, la sumele maxime pe care trebuie să le investeşti în jocul de tip cash sau cel de tip turneu, astfel încât, în măsura în care dai de bad beat-uri sau de o zi mai puţin fastă, să îţi păstrezi în bancă în continuare o sumă importantă. Altfel spus, este calea de a evita "falimentul" într-o perioadă în care nimic nu pare să iasă aşa cum ţi-ai dori.
Orice jucător, independent de abilităţile de la masa de joc, va experimenta, pe termen lung, variaţii în joc. Cu toţii am trecut prin perioade negre şi doar un management corect al finanţelor te poate ţine pe linia de plutire. Mai ales că, în momentul în care pierzi mâini importante, apare fenomenul numit "tiltare": nu mai gândeşti limpede, greşeşti mult mai des şi unicul scop pe care îl ai este să întorci suma pierdută. Bankroll managementul te salvează din această capcană şi, dacă ai o gestiune corectă a bugetului, ai toate şansele ca în timp să rămâi pe plus.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
3. CUM ȘTIM CÂT AR TREBUI SĂ INVESTIM ÎN JOCUL DE POKER?
În 90% dintre cazuri, jucătorii români de poker preferă variantele cash games (în general, no limit hold'em) sau turneele - sit and go tournaments (SnG) au întâietate. Ca atare, este foarte important să ştii cât trebuie să rişti din banii avuţi în cont în fiecare dintre cazuri. Primul care a sesizat cât de important e să îţi gestionezi corect finanţele a fost unul dintre cei mai mari jucători ai epocii moderne, Chris "Jesus" Ferguson. Acesta, având cunoştinţe de matematică extrem de avansate (ambii săi părinţi au fost doctoranzi în matematică, iar el a absolvit UCLA, devenind expert în algoritmi şi probabilităţi) a ajuns la concluzia că întotdeauna trebuie să te limitezi, la masa de poker, la 5% din bugetul avut.
Ulterior, alţi specialişti în domeniu au analizat extrem de atent problematica managementului băncii, iar acum se consideră că strategia corectă are în vedere următoarele aspecte:
- La Cash (no limit hold'em) - trebuie să intri la masă cu o sumă care să acopere de 20 de ori bugetul avut. Altfel spus, dacă vrei să joci la o masă în care blind-urile sunt 0,1$/0,2$, iar buy-in-ul maxim este de 20$, tu ai nevoie să ai în cont 400$ pentru a putea evolua la acest nivel. În caz contrar, dacă suma avută în cont este mai mică, riscurile sunt prea mari şi trebuie să schimbi nivelul pentru a rămâne în zona de confort. Întotdeauna trebuie să ai în vedere că nu trebuie să intri la o masă de tip cash cu o sumă mai mare decât a 20-a parte din bugetul total.
- Turnee - faţă de cash, situaţia se schimbă în cadrul turneelor. Specialiştii estimează că ideal ar fi să participi la competiţii în care, cu suma totală avută în cont, să îţi permiţi măcar 40 de buy-in-uri. Astfel, dacă vrei să concurezi, de exemplu, la un SnG de $10+$1, atunci e nevoie să ai în bancă cel puţin 440$.
4. Money management în poker - CÂND SCHIMBI NIVELUL FINANCIAR LA CARE JOCI?
Inevitabil, la un moment dat, vei constata că banca ta suferă fluctuaţii. Fie vii după o perioadă mai puţin fastă, în care ai pierdut (controlat, pentru că ai respectat noţiunile elementare de management al băncii), fie ai reuşit să ajungi în fazele superioare ale unui turneu şi, ca atare, ai câştigat o sumă importantă. În cazul în care eşti pe un trend descendent, nu uita să micşorezi nivelul la care joci, chiar dacă pe moment tentaţia este să păstrezi sumele investite, ba chiar să le creşti, pentru a recupera pierderea. Doar cu multă disciplină poţi să ai succes, astfel că nivelul la care evoluezi trebuie să respecte mereu raportul explicat anterior. La fel şi în cazul în care ai câştigat: dacă managementul băncii îţi permite, ridică nivelul, pentru a avea acces la posibile sume mai mai mari, însă respectă raportul sumă ivestită/bani avuţi în cont.
În concluzie, dacă vrei să ai succes în poker, independent de skill-urile avute, de modul în care îţi citeşti adversari sau de play-urile pe care reuşeşti să le faci la masă, managementul băncii trebuie să fie respectat cu stricteţe. Doar aşa te poţi proteja şi poţi limita la minimum pierderile după o zi/serie nefastă care, pe termen lung, cu siguranţă că va veni.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
5. Cinci secrete pentru a îți salva bankroll-ul în poker
5.1. Joacă la mizele pe care ți le permiți
Acest concept este valabil și când vine vorba de pariuri, dar și de protejarea ta în raport cu jocurile pe care le preferi. Întotdeauna, trebuie să joci atât cât îți permite banca, altfel te vei prăbuși. Chiar dacă în unele momente vei avea impresia că poți câștiga mult mai mult dacă vei mări miza, nu face greșeala să cazi în această capcană. Disciplina e esențială și trebuie să respecți pe deplin managementul băncii.
Cea mai simplă modalitate de a înțelege cât de periculos e să urci la mize mari, dacă suma avută în cont nu îți permite să faci switchul, e prin raportarea la un exemplu. Se iau doi jucători de poker, unul extrem de bun și altul foarte slab, dar cu o balanță infinită. Cu siguranță că primul poate câștiga de multe ori în fața celuilalt, grație skill-urilor superioare. Însă, la un moment dat, va pierde tot. E în legea firii, doar adversarul are resurse nelimitate. În lumea pokerului online, ești tu împotriva tuturor celorlalți. Și, dacă nu gestionezi bine finanțele și ajungi la mize pe care nu ți le poți permite, vei sfârși ca în povestea de mai sus.
Banca ta, deși finită, trebuie să fie suficient de mare pentru a părea infinită. Respectă regulile standard de a avea mai puțin de 3-5% din banii tăi în joc la o masă, în orice moment dat, și vei vedea cât de "sănătoasă" rămâne banca ta pe termen lung.
5.2. Nu monitoriza balanța des
Dacă respecți pe deplin regula discutată mai sus, vei avea un bankroll serios, cel puțin raportat la nivelul de buy-in pe care trebuie să îl faci. În consecință, nu trebuie să îți monitorizezi balanța prea des, pentru că acest lucru te poate afecta.
Joci poker cu jetoane, nu cu bani. Ține minte asta și renunță la verificarea sumelor de bani din cont la fiecare oră. Altfel, riști să cazi în capcana micro-gestionării contului tău de poker. Concret, când ești în creștere, de fiecare dată când confrunți balanța, te simți bine. Suma crește, la fel și buna ta dispoziție. Dar inevitabil te vei confrunta și cu momente de cădere, poate chiar de prăbușire. Banii din cont vor scădea, și, dacă vei verifica în permanență, starea ta se depreciază. La fel și jocul.
Vrei să te întorci acolo unde ai fost și vrei imediat să recuperezi totul. De îndată ce ai gândul asta, vei începe să-ți urmărești pierderile. Vei forța lucrurile, iar acesta poate fi primul pas spre auto-distrugerea totală. Singura modalitate de a reveni repede este să mărești limitele și să dai o lovitură la o miză mai mare. Lucru care încalcă regula numărul 1 și este primul pas spre dezastru.
Drept urmare, ține o evidență a băncii tale, dar nu deveni obsedat de acest aspect. Știi că ai un bankroll puternic, care îți permite să gestionezi și momentele mai puțin plăcute. Canalizează-ți energia doar spre a da un randament cât mai bun la masa de joc și lasă orice altceva în plan secund.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
5.3 Tratează serios jocul
Când joci poker pentru bani reali, fiecare sesiune, pot sau decizie contează. Chiar și cele mai mici greșeli te vor costa. Cu cât mai mulți bani pierzi din greșeli banale, cu atât devine mai greu să generezi profitul dorit.
În consecință, încearcă să elimini toți factorii cu potențial perturbator, care să te împiedice să etalezi jocul tău de tip A. O distragere a atenției este ceva care îți mută energia către un alt lucru, fie și pentru o perioadă scurtă. De îndată ce începi să joci poker online fără a avea "antenele ridicate", ești predispus către mai multe greșeli.
Evident, fiecare persoană este diferită. Unii jucători pot evolua la fel de bine, dacă nu chiar mai bine, în timp ce vizionează un film. Alții trebuie să închidă totul pentru a-și păstra mintea la joc. Trebuie să evaluezi cu sinceritate capacitatea ta de a fi multi-tasking și să identifici cu acuratețe care este mediul optim de poker.
Un alt aspect de discutat la acest punct privește jocul din plictiseală sau cel automatizat. Uneori, pokerul nu este deloc distractiv. Dacă joci doar din inerție și ai o sesiune plictisitoare, probabil că vei face mutări proaste. Iar asta se traduce în pierderea echilibrului bankrollul-ui și în nervi acumulați. Intră într-un turneu sau la o masă de tip cash doar atunci când te simți pregătit din toate punctele de vedere.
5.4 Acordă atenție nevoilor tale
Dacă nu ești în deplinătatea forțelor, nu te vei simți bine și, în consecință, nu vei juca cel mai bun poker. Niciodată nu trebuie să îți ignori nevoile, astfel că ai grijă la cele mai importante aspecte care îți pot strica balanța în poker:
Foamea: Dacă nu mănânci bine sau, mai rău, ajungi să fii înfometat, nu vei gândi la fel de repede și de bine. De asemenea, senzația de foame reprezintă o distragere a atenției de la masa de poker.
Confortul: Dacă vei sta incomod, cu siguranță că nu te vei simți în elementul tău. Ai grijă să ai un scaun bun, care să preîntâmpine durerea de spate; dar, în egală măsură, trebuie să deții și un monitor bun, astfel încât să nu îți suprasoliciți ochii.
Epuizarea: Oboseala e unul dintre cei mai comuni adversari ai bankroll-ului tău. Dacă ești epuizat, e imposibil să îți etalezi skill-urile și vei pierde din vedere o serie de detalii importante. Vei fi departe de jocul tău cel mai bun și vei pierde bani.
5.5 Mare atenție la tiltare
Tiltarea este cel mai mare "criminal" al bankroll-ului tău. În mod obișnuit, frustrarea adusă de un bad beat poate să rupă orice regulă anterior asumată. Tiltarea poate conduce chiar și jucătorul cel mai echilibrat într-o frenezie de beturi, raiseuri și calluri ridicole.
Este imposibil să evităm în întregime tiltarea, mai ales că ea poate veni din "n" surse. Bad beat-ul evocat anterior e doar una dintre cauze. Important e să o recunoaștem la timp și să o gestionăm cât mai bine.
Unii jucători, cum ar fi Phil Ivey, sunt rareori tiltați. Iar când sunt, au capacitatea să limiteze la maximum pierderile, jocul le e afectat în mică măsură.
Pentru restul, când simți că tiltarea pune stăpânire pe jocul tău e timpul să te oprești; indiferent cât de ușoară sau aparent inofensivă este aceasta. Deconectează-te, ridică-te din scaun și fă altceva. Până când ești convins că, odată întors la masa de poker, nu vei mai lăsa emoțiile să îți guverneze evoluția.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
Operatori cu camere de poker legale în 2023
Te-ar putea interesa și:
- Top camere de poker online
- Filme despre poker online, dar și despre cazino sau pariuri
- Totul despre așii în poker - cum îi joci corect
- Ce este rake-ul în poker
- Glosar de poker online
- Chinta în poker - totul despre chinta royală
- Procentele în poker - cu ce cărți împingi all-in
- Joacă poker online gratis cu bonusuri poker fără depunere
- Filme despre poker, casino și pariuri
- Totul despre turnee de poker de tip freeroll
- Set Poker - de ce echipament poker avem nevoie?
- Totul despre World Series of Poker
- Four of a Kind Video Poker
Ponturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii