Cum abordezi corect o pereche de ași în poker? Dar un as slab?
2023-01-11 01:10:00
În acest articol vom vorbi despre așii în poker și vom examina trei situații: cum jucăm ”asul slab”, cum joci perechea de ași pe un board "dry" și cum joci o pereche de ași pre-flop când vine și un al treilea as pe board.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
1. "Asul slab", una dintre marile probleme în jocul de poker
Atât jucătorii de poker "debutanţi", dar mai ales cei care au destulă experienţă ştiu foarte bine că a juca un "as slab" creează de foarte multe ori probleme foarte mari. Când spunem "as slab" ne referim la întreaga paletă de la A-9 la A-2, deşi mulţi includ chiar şi A-10 în această categorie. Astfel de mâini de început au fost denumite şi "ace-rag", ca urmare a faptului că jucătorul nu deţine un kicker decent, lucru care îi complică mult existenţa şi duce frecvent la frustrare.
Evident, un "as slab" suited e întotdeauna mai tentant decât atunci când acesta nu e dublat de o carte de aceeaşi culoare, însă, aşa cum vom explica mai jos, A-6 de romb sau A-3 de pică nu ar trebui să te entuziasmeze foarte des. Fie că joci online, fie că evoluezi constant în cazinouri, vei observa că tendinţa generală e ca oamenii să supraevalueze un "as slab". În ceea ce urmează vom încerca să te ghidăm astfel încât să eviţi capcanele unei astfel de mâini.
Trebuie să "loveşti" întotdeauna flopul
Unul dintre handicapurile oferite de un "as slab" e reprezentat de faptul că trebuie să legi mereu ceva suficient de puternic încă după primele trei cărţi comune întoarse. Altfel, kickerul nu te ajută şi, pe termen lung, ai putea pierde o mulţime de chip-uri în speranţa completării unei mâini marginle.
Varianta ideală ar fi să prinzi din flop două perechi şi să nu ai ghinionul ca şi unuia dintre opozanţi să i se completeze (aici sau pe următoarele străzi) două perechi superioare. Totuşi, doar o dată din 50 de încercări vei flopa două perechi, astfel că, să te bazezi pe acest procent, nu e nici pe departe cel mai înţelept lucru.
Principalul lucru care duce la supraevaluarea unui "as slab" e că îţi oferă perspectiva unei "flush nuts". Însă, probabilitatea să ai culoare din flop când deţii un "as slab" suited e de 118/1; perspectiva unui draw de culoare din flop este, adevărat, mult mai mare, 8/1, însă până ca aceasta să se completeze mai e cale lungă. Şi, mult mai important, posibil să plăteşti foarte mult pentru a vedea într-un final culoarea mult visată. Pe termen lung, dacă adversarii vor şti cum şi cât să parieze, nu vei ieşi niciodată pe plus plătind pre flop cu un "as slab" suited, apoi cu un draw de culoare.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
Când să joci un "as slab" pre-flop
Evident că nu avem cum să susţinem faptul că un "as slab" trebuie întotdeauna foldat. Poziţia e extrem de importantă în momentul în care iei decizia de a juca o asemenea mână.
Dacă eşti under the gun, de exemplu, un A cupă - 8 treflă nu poate fi considerată, oricât ţi-ai dori, o mână decentă de start, la o masă de 9 jucători. O mulţime de combatanţi au ocazia să vină cu alte raise-uri, iar tu vei fi în situaţia să plăteşti multe chip-uri pentru o mână în cel mai bun caz marginală.
Însă, în momentul în care te afli în cutoff sau buton, o mână gen A-3 suited sau A-8 suited se poate juca fără probleme, dacă nu au existat în prealabil raise-uri considerabile. Asta pentru că, după flop, vei avea poziţie şi poţi controla cu totul altfel masa. În schimb, poate paradoxal pentru unii, nu recomandăm să se intre în pot din blind-uri cu o mână cum ar fi cele menţionate anterior, chiar dacă raise-urile date de adversari sunt mici. Nu vei avea poziţie după apariţia cărţilor comune şi vei fi în "întuneric" din punct de vedere al informaţiilor.
Descoperă top camere de poker online licențiate în România!
Cum joci un "as slab" post-flop
Să fii în stare să foldezi un "as slab" nu este neapărat o artă, ci ţine mai degrabă de experienţa şi de cunoaşterea probabilităţilor matematice. Totuşi, chiar şi cei mai tight jucători profesionişti vor intra în unele cazuri în mână cu o astfel de carte.
Cum am menţionat mai sus, mulţi fac greşeala să dea call unui raise din blinduri, doar din dorinţa de a-şi apăra fisele. Dar ce se întâmplă în momentul în care ai dat call cu A-3 suited, iar flopul este A-J-8 rainbow? Ai top pair, dar poţi spune cu siguranţă că deţii mâna cea mai bună? Cel mai probabil nu. Şi nici nu ai posibilitatea să ataci foarte puternic, temându-te de faptul că ai putea primi un re-raise. Dar ştii la fel de bine că, dacă îi laşi dreptul adversarului să vorbească, el cel mai probabil va merge pe un continuation bet, chiar dacă există şi varianta să nu fi lovit ce avea nevoie. Vei observa, astfel, că jucarea unui "as slab" te va aduce în faţa unor decizii extrem de grele şi de cele mai multe ori vei avea prea puţine informaţii pentru a evalua corect mâinile celorlalţi.
Când joci un "as slab" cel mai adesea trebuie să ai, aşadar, în minte un singur cuvând: prudenţă. Fii întotdeauna conştient că poţi fi dominat uşor şi nu încerca să intri în poturi mari. Încearcă să ţii potul sub control, astfel încât el să aibă o valoare foarte mică şi să nu te expui pierderii unei sume importante.
Concluzie
În concluzie, îţi putem prezenta variantele ideale când poţi juca fără foarte multă teamă un "as slab" (ideal ar fi, în rest, să renunţi fără foarte multe regrete la o astfel de mână):
- când eşti short stack. Ai nevoie neapărat să te dublezi, iar asul din mână îţi oferă o perspectivă bună. Mergi all-in pre-flop fără să stai pe gânduri prea mult: şi dacă vei fi plătit de K-K, de exemplu, ai o echitate destul de bună (aproximativ 28%).
- în jocurile short-handed sau în fazele finale ale turneului. Prezenţa unui număr cât mai mic de adversari la masă îţi creşte şansele ca tu să fii posesorul celei mai puternice mâini, cu doar un as. În funcţie de adversari şi de faza competiţiei, poţi încerca chiar să furi pot-uri cu push all-in.
- în heads-up. Dacă atunci când la masă sunt nouă jucători un "as slab" poate fi considerat cel mult o mână marginală, lucrurile se schimbă fundamental când în faţa ta se mai află un singur combatant. În cele mai multe cazuri cu un singur as îi vei domina mâna, astfel că nu te teme chiar să dai raise-uri considerabile dinainte de flop, ştiind că probabilităţile sunt de această dată de partea ta.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
2. Cum să joci perechea de ași pe un board "dry"
Acum îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.
În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.
Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)
Te afli la o masă de cash unde evoluează câțiva dintre cei mai buni jucători din lume. La un nivel de blinduri de $200/$400, tu deții un stack de $486.000 și ai o imagine de "bunker".
La mâna pe care o discutăm, se face raise de $5000 din small blind. Adversarul care apelează la această mișcare e unul tight, deși la masă se joacă în general destul de loose. Stack-ul acestuia e de $365.000. Se foldează până la tine (te afli în small blind). Întorci cărțile și vezi A pică - A treflă și, cum adversarul din big blind e extrem de loose și caută să participe la majoritatea poturilor, decizi să faci un re-raise serios: $14.000. BB-ul foldează, însă oponentul din UTG decide să plătească.
Flopul este unul "dry": 5 pică - 4 treflă - 4 romb. Oponentul bate în masă (check), iar tu ataci, împingând în pot $30.000. Celălalt vine cu un re-raise de $75.000. Ce faci în acest moment? Soluția pare una ușoară, shovezi all-in, însă dacă este să gândim în profunzime vom vedea că există și o altă alternativă, probabil mai bună.
Soluţia corectă
Aparent, la prima "strigare", pentru mulți singura variantă în această situație e push all-in. Asta pentru simplul motiv că sunt puține mâini pe care adversarul le poate avea astfel încât să fie în față. Oponentul a investit foarte mult și pare pot comitted, astfel că se întrezărește o oportunitate excelentă de a-l elimina, de a-i lua toate fisele.
Nu contest că o asemenea abordare poate fi corectă, însă personal aș alege o altfel de manieră de a trata mâna. Concret, aș merge pe acest flop doar cu un call, din două motive:
- Presupunând că oponentul are Q-Q sau K-K, nu vreau să îl pierd; forțându-l să își pună toate fisele la bătaie, ar putea renunța la astfel de cărți.
- În cazul în care are mâna mai bună, reușesc să mă protejez și să văd încă o carte.
Multe se învârt în jurul range-ului adversarului. El știe că tu ești un jucător tight, care cu siguranță are o pereche mare, judecând după cum ai acționat până acum. În paralel, el a apelat la check-raise pe flop, o mișcare foarte puternică, menită să dezvăluie forța mâinii sale. Sigur, poate proceda astfel și cu o mână mai slabă, în speranța că reprezintă în ochii tăi o carte monstru, pentru a te obliga să foldezi. Totuși, situația în care te afli e departe de a fi ideală; nu pentru că flopul e unul care să sperie, ci având în vedere imaginea celuilalt și modul în care a acționat.
În plus, în sprijinul variantei pe care o susțin - doar call - stă un alt factor determinant. Pe un asemenea board dry, fără perspective de chintă sau culoare (e aproape imposibil să îmi imaginez că oponentul are o carte de genul 7-6), mâna mai bună pe flop va rămâne cea mai bună și după river. Altfel spus, dacă ești în față aici, în proporție covârșitoare vei fi înainte și când cărțile comune vor fi fost dezvăluite toate.
În concluzie, sprijin call-ul în favoarea push all-in pentru că mișcarea adversarului e foarte puternică, iar range-ul lui profund limitat. Cu excepția unei perechi mari (K-K sau Q-Q) cu greu văd o mână pe care o pereche de ași să o învingă și care să se fi comportat de maniera anterioară.
Evident, chiar dacă simți că e posibil să fii în spate, în acest moment e aproape imposibil să foldezi. Dar call-ul îți va oferi informații vitale ulterior, pentru că ai poziție în raport cu adversarul. El va vorbi primul pe fiecare din următoarele străzi și îți va da noi "hinturi" prin deciziile luate.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
Ce s-a întâmplat în realitate
Mâna descrisă a avut loc la noua ediție de Poker After Dark, iar printre cei aflați la masă s-au aflat somități ale holdem'ului în general și ale jocului de tip cash, în special: Tom Dwan, Andrew Robl, Antonio Esfandiari sau Daniel Negreanu.
Rolul interpretat de tine l-a avut ca personaj principal în realitate pe Bill Klein, iar adversarul din UTG a fost australianul Matt Kirk.
Din păcate pentru Klein, acesta a împins all-in pe flop, după check-raise-ul oponentului, și s-a lovit de un bad beat. Asta pentru că Kirk deținea A cupă - 4 cupă, pentru trips. Turnul (2 de cupă) și riverul (9 de cupă) nu au schimbat nimic, astfel că eroul nostru a pierdut peste $350.000 la o singură mână.
Evident, a fost vorba și de ghinion, foarte puține mâini învingându-l în mod normal în acel moment, însă abordarea propusă de noi l-ar fi protejat. Să presupunem că s-ar fi rezumat doar la call, pe flop. Turnul era unul neutru, iar oponentul aproape sigur ar fi atacat. Ar fi însemnat încă 80.000-100.000 de fise pierdute. Pentru că pe river, când adversarul ar fi împins all-in, existau puține motive pentru care Klein să mai fi plătit. El ar fi bătut în acel moment doar un bluff, o mișcare necaracteristică pentru Kirk. E aproape imposibil să consideri că UTG-ul, după check-raise pe flop și agresiune repetată pe ultimele două străzi ar deține dame sau popi, singurele mâini pe care așii le-ar fi învins.
Află totul despre PokerStars, cea mai bună cameră de poker din lume!
3. Marea capcană a setului de aşi
Mulți dintre jucătorii de poker visează să aibă o mână de start formată din doi ași (A-A). Când aceasta se completează cu un alt as pe flop, simți că nimeni și nimic nu îți poate sta în față, iar tendința multora e să joace slow acest set. În multe dintre cazuri această atitudine duce la pierderea unor poturi uriașe. Vom încerca în cele ce urmează să identificăm pericolele și să îți explicăm de ce agresivitatea, chiar și în momentele în care pari mare favorit, este calea de urmat.
Foarte la modă în jocul multor profesionști din poker este să joace slow, din early position (UTG, UTG+1, UTG+2), o pereche de ași. Tactica are atuuri de necombătut, fiind extrem de probabil ca cineva să vină cu raise, oferindu-ți apoi prilejul să dai re-raise și să construiești un pot foarte mare într-o situație extrem de convenabilă, unde vei pleca dn punct de vedere al procentelor mult în față.
Dar ce se întâmplă în situațiile în care, la limpul tău cu A-A, niciunul dintre adversari nu vine cu raise, iar tu lovești un set de pe flop? Tendința generală este să se ascundă în continuare puterea mâinii, executând o tactică similară ca cea pre-flop, în speranța unui raise al jucătorilor aflați în poziție. Dacă înainte de apariția primelor cărți a fost corect să dai doar call din early position, acum lucrurile se schimbă la 180 de grade. Un check aici nu doar că este o variantă neinspirată, dar te poate aduce într-o situație fără ieșire.
Unibet Poker, o cameră mai inedită ce merită încercată
Pericolul drawurilor când ai o pereche de ași
Nu ne referim neapărat la situațiile evidente, în care două dintre cărțile de pe flop sunt de aceeași culoare, iar tu - prin check - le oferi prilejul adversarilor să vadă o carte care să le completeze culoarea gratuit, ci mai degrabă la momentele în care, aparent, flopul nu e unul care să te sperie. "Dacă eu am prins set, cam ce ar putea să aibă adversarii încât să mă plătească? Mai bine să vadă o carte, poate li se completează ceva şi cer ulterior", își spun mulți dintre jucători, amânând decizia de a da raise.
Nimic mai greșit, din punctul nostru de vedere: este întotdeauna de preferat să câștigi aici un pot mic, decât să te trezești pe următoarea stradă că ești bătut, după ce îți vei fi împins o mare parte din stack (poate chiar tot) în mijlocul mesei.
Pentru că în orice variantă, în momentul în care cineva lovește un set de ași pe flop, există posibilitatea, ignorată de mulți, ca altcineva să aibă un draw de chintă. Chiar dacă acesta e puțin vizibil, de ce să le lași adversarilor, pe un flop A-4-9 rainbow, de exemplu, posibilitatea să își completeze o mână marginală ca 3-5 sau 2-3 în chintă? Cu un pariu solid pe flop, te-ai putea proteja de asemenea mâini, care pot fi foarte ușor în posesia celor din blinduri (s-a jucat fără raise pre-flop, amintește-ți).
Dacă exemplul anterior ți se pare unul forțat, în sensul în care consideri improbabil ca cineva să aibă o carte atât de slabă pre flop și să fi dat totuși call, ce se întâmplă cu setul tău de ași pe un flop A-J-6, tot rainbow? Este posibil ca cineva să aibă K-Q, K-10, sau Q-10? Categoric da și e doar la o carte distanță de a-și completa chinta. Carte pe care posibil să o vadă dacă tu îi oferi un astfel de bonus și nu ești agresiv nici pe flop. La fel în cazul unui board de genul A-8-9, cu mențiunea că aici drawul de chintă este mult mai evident.
Ca atare, dacă pre-flop doar ai limpuit, în speranța unui raise care nu a venit, nu trebuie să rămâi pasiv şi pe flop, extaziat de setul completat. Fii agresiv, pentru că doar așa vei avea succes în poker. Dacă în cazul setului de popi poți juca slow, acesta nefiind urmat firesc decât rar de draw-uri de chintă, așii vor oferi mereu această perspectivă. Joacă-ți cartea și mulțumește-te cu un pot mic decât să constați că pierzi ulterior un pot mult mai mare.
Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
Operatori cu camere de poker legale în 2023
Te-ar putea interesa și:
- Se poate trăi din poker?
- Procentele în poker. Cu ce cărţi împingi all-in
- Check sau bet? Cum procedezi când pe board există o chintă
- Glosar de poker: cei mai folosiţi termeni la masa de joc
- Bani din poker - pot să îmi fac o carieră din jocul de poker?
- Psihologia jucătorului de poker
- Ce este rake-ul la poker?
- Ghid poker video - cum se joacă video poker ca la aparate
Ponturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
600RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii