Cum treci peste un bad beat în poker? 4 "ponturi" dezvăluite de marele Negreanu

2020-03-19 10:02:00 1,9k 0

Daniel Negreanu, canadianul cu origini române ne oferă câteva sfaturi extrem de preţioase despre cum să tratăm tiltarea în poker şi cum să trecem mai uşor peste bad beat-uri, astfel încât jocul pe termen lung să nu ne fie afectat.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Pokerul este un joc al minţii, astfel că în momentele în care simţi frustrare, în care pierzi controlul şi îţi ies, metaforic vorbind, flăcări pe urechi şi pe nas, trebuie să ştii cum să acţionezi astfel încât să revii cât mai repede la starea mentală potrivită. Fenomenul prin care un jucător se transformă din cauza nervilor acumulaţi se numeşte "tiltare" şi poate fi decisiv în pierderea tuturor chip-urilor pe care le are în faţă.

Tiltarea se instalează de obicei când te loveşti de un bad beat sau pierzi un pot extrem de mare, astfel că ea apare la orice jucător. Independent de cât de buni sunt şi de ce calităţi au marii campioni de poker, cu toţii au experimentat (şi încă o fac) tiltarea. Diferenţa faţă de începători este dată de faptul că ei reuşesc să treacă mult mai repede peste acele momente de "nebunie" temporară.

Negreanu ne "vinde" câteva dintre secretele sale pentru a reveni la jocul obişnuit şi a ne găsi serenitatea. Trebuie în primul rând să te cunoşti foarte bine, pentru că pokerul este şi un joc de auto-analiză, crede Daniel, care a început să producă o serie de episoade legate de poker pe canalul său de YouTube. În cel pe care îl abordăm astăzi, ne sunt dezvăluite trei dintre reţetele pentru a scăpa de tilare. 

1. Nu vă victimizaţi, ci analizaţi ce s-a întâmplat

"Pentru cei care sunt noi în joc, dar şi pentru cei care joacă de mult timp, însă sunt prea supeficiali încât să realizeze că orice jucător dă peste un bad beat, voi vorbi despre acesta. Mulţi dintre voi mă întreabă cum gestionezi bad beat-ul. Pentru că se întâmplă să ai pereche de aşi şi aceasta să îţi fie "spartă" de 9-2; sau sunt momente când unii speră că le intră ceva şi plătesc deşi nu ar trebui, iar la final vezi că tu eşti cel în spate. Emoţional poate fi foarte neplăcut, mai ales dacă ai o serie de 9-10 mâini în care pleci favorit şi pierzi. Dacă v-aţi uitat la High Stakes Poker, cu siguranţă că aţi văzut câteva poturi foarte mari pierdute de mine. Acest lucru mi-a afectat desigur jocul şi, pe termen scurt, nu am mai evoluat la nivel maxim. Primul sfat pe care vi-l dau e: fiţi responsabili pentru rezultatele voastre şi nu vă victimizaţi. Nimeni nu vreau să audă: <>. Nimănui nu îi pasă, nu e nimic interesant în acest fapt, e plictisitor pentru toţi. Ceea ce vreau eu să aud de la voi în aceste situaţii e că vă întrebaţi cum aţi ajuns de la 100 big blind-uri la doar 17? Au fost momente în care aţi ratat o oportunitate? Poate aţi ratat unele ocazii de a fura un pot din când în când. Poate aţi plătit prost o anumită mână. Nu vă raportaţi doar la ultima mână. Dar, dacă o faceţi, încercaţi să identificaţi dacă a existat un moment în care trebuia să fiţi mai agresiv, astfel încât să îl aruncaţi pe adversar din pot. Dacă vă gândiţi la toate aceste aspecte şi ajungeţi la concluzia că aţi făcut totul ca la carte, că aţi făcut mutările corecte mereu, trebuie să vă disociaţi de ideea că aţi avut ghinion. Nu e vorba de un complot împotriva voastră, nu e ca şi cum doar vouă vi se întâmplă asta şi nimeni altcineva nu a mai experimentat la masa de poker asemenea situaţii. Se întâmplă să pierzi cu mâna care pare mai bună. În concluzie, trebuie să vă analizaţi paşii făcuţi până la bad beat şi deciziile luate, iar dacă acestea se dovedesc a fi cele corecte: super! E un mare plus, luaţi lucrurile pozitive din evoluţie.

2. Respiraţi adânc

Al doilea sfat pe care vreau să vi-l dau are în vedere momentele în care primeşti mai multe lovituri la rând. Se întâmplă să fiţi chip-leader într-un turneu de exemplu, pentru ca apoi să pierdeţi mai multe poturi şi să coborâţi sub stack-ul mediu. În astfel de cazuri e nevoie de următorul "pont": respiraţi adânc de trei ori. Puteţi să şi închideţi ochii dacă aşa credeţi că e mai folositor. Acest lucru chiar vă ajută să vă relaxaţi. De multe ori vă confruntaţi cu o mulţime de sentimente amestecate în momentele în care pierdeţi câteva poturi şi e dificil să uitaţi pur şi simplu de ce s-a întâmplat. Eu recomand cu mare căldură aceste trei guri de aer. Unii spun că e vorba că îţi păcăleşti mintea astfel şi e posibil să aibă dreptate. Ideea e că te rupi cumva de ce s-a întâmplat, îţi limpezeşti gândurile dacă procedezi aşa. 

3. Monologul interior şi reîntoarcerea în prezent

Al treilea lucru pe care vreau să îl împărtăşesc cu voi în legătură cu modul în care trebuie să tratezi un bad beat are legătură cu un monolog interior. Puteţi să faceţi asta cu voce tare, dacă sunteţi într-o pauză, sau pur şi simplu să vă spuneţi în gând ceea ce s-a întâmplat. Eu fac asta aproape de fiecare dată când că confrunt cu asemenea momente. <>. Pasul unu în acest demers: îmi identific gândurile şi le las să iasă la suprafaţă: <>. La ce ne ajută asta? Pentru a ne identifica sentimentele - pasul doi. Ce trăriri am avut eu când am avut acest monolog? Supărare, bucurie? Nu! MÂNIE! E foarte important să fiţi conştienţi de trăirile voastre lăuntrice, acest lucru ducându-vă către pasul trei: identificarea simţurilor fizice, ce se întâmplă cu corpul vostru în acele momente. Eu simt că inima bate cu putere, stă să îmi rupă pieptul. Simt că am transpirat din cap până în picioare. Sunt efectele furiei. Vedeţi ce tocmai am făcut? Acesta e de fapt "secretul" numărul trei pe care vreau să vi-l împărtăşesc: să fiţi prezenţi, să fiţi conştienţi de tot ce se întâmplă! Astfel puteţi pune totul în spate, vă ajută să uitaţi şi să nu vă mai canalizaţi energiile spre mână, ci pe momentul prezent. Acest sfat ajută întotdeauna, şi nu doar la masa de poker, el este valabil şi în viaţa de zi cu zi. 

4. Alegerea corectă

Un follow-up al acestui sfat e faptul că veţi fi capabili să alegeţi acum. Ce vreau să experimentez în continuare, fiind conştient de tot ce s-a întâmplat? E simplu, vreau să fiu concentrat, vreau să mă simt bine, vreau să fiu atent la joc, vreau să fiu în zona de confort. Dacă asta vreţi, faceţi pur şi simplu switch-ul: <>. Lăsaţi în urmă trecutul mâinii cu bad beat-ul, prin antrenament o să vedeţi cât de bine vă veţi simţi ulterior. Înseamnă asta că nu veţi mai experimenta gustul amar al unui bad beat de acum încolo? Nu, dar prin acest mecanism exersat veţi gestiona cu totul altfel situaţiile şi veţi trece mult mai uşor peste momentele de furie şi anxietate", explică jucătorul canadian.

Daniel Negreanu este cel mai popular jucător de poker din lume, dar şi cel care a reuşit, de-a lungul timpului, să aibă cele mai impresionante câştiguri (peste 32 de milioane de dolari). El este considerat a fi unul dintre cei mai inteligenţi jucători, reuşind să îşi citească perfect adversarii, dar şi să îşi menţină un echilibru incredibil în jocul său (acest din urmă fapt şi datorită lecţiilor de yoga pe care a început să le ia, dar şi a unui regim vegan, care, spune el, l-a ajutat să se purifice din toate punctele de vedere: mental şi fizic).

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi