Cum să joci un draw de culoare contra mai multor adversari

2020-03-19 10:56:00 1,3k 0

Draw-urile de culoare în poker trebuie jucate în general precaut, prea mulți fiind în continuare tentați să supraestimeze o astfel de mână. În fapt, să investești o mulțime de fise într-o mână care încă nu are o valoare concretă pare o strategie greșită. Totuși, există momente când poți să devii mult mai agresiv, în condițiile în care te afli pe un draw mare. Dar ce se întâmplă în momentele în care în pot ai mai mulți adversari? Se schimbă oare abordarea ta sau trebuie să evoluezi ca și în momentele în care ai un singur opozant? La un astfel de caz ne vom raporta în prezentul articol, pentru a vedea ce trebuie făcut atunci când ai ceea ce pare a fi cea mai promițătoare mână, dar te lovești de mai mulți jucători care speră să ia fisele puse la bătaie.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Drawul de culoare și agresivitatea

Când ai un flush draw în No Limit Hold'em, există multe moduri diferite pe care le poți alege pentru a juca. Uneori este mai bine doar să mergi pe varianta check și să speri că ai lovit cea de-a cincea carte de același simbol pe strada următoare. Alteori vei dori să joci acel flush draw agresiv și să ridici, astfel încât să te bazezi pe faptul că oponentul va folda. Există multe variabile diferite - de la puterea așteptată a mâinii tale, la imaginea pe care o ai și la tendințele adversarilor.

În general, ar trebui să joci drawurile mari cu foarte multă agresivitate. Evoluând astfel ne oferim două modalități de a câștiga mâna; fie adversarul nostru foldează imediat și câștigăm fise fără luptă, fie ajungem la showdown, unde ne bazăm pe gambling. Ambele scenarii sunt de urmat și nu poți spune niciodată că ai greșit fundamental când aplici o astfel de tactică. Singurul caz în care ai dori să încetinești acțiunea, să păstrezi potul în anumite limite, este când te confrunți cu un jucător extrem de tight, al cărui range e foarte limitat. Într-o astfel de situație, e de optat mai degrabă pentru un check-call, evident în măsura în care pot odds îți sunt favorabile.

De asemenea, trebuie spus că este de preferat să îți manifești agresivitatea mai degrabă la mesele cash, unde ai oricând opțiunea rebuy-ului, în detrimentul turneelor de tip freezout, unde îți joci prezența în competiție. 

Drawul de culoare vs mai mulți adversari

Dar ce se întâmplă în momentele în care ai în față mai mulți adversari. Să ne imaginăm un exemplu, pentru a ști care e decizia corectă și de ce.

Să ne imaginăm că ești la un turneu de tipul no limit hold'em și te afli în cutoff, cu 10-9 treflă. Jucătorul din UTG+1 deschide, iar tu decizi să plătești, după ce cineva din middle position face același lucru. Buttonul și smallul foldează, însă big blindul se apără. 

Flopul vine 4 pică - Q treflă - K treflă, iar acțiunea se desfășoară după cum urmează: cel din big face un bet și e plătit de ambii jucători din fața ta. Ești în poziție, acțiunea ajunge la tine și ai două opțiuni: call sau raise.

Decizia corectă

Când deții un draw și te confrunți cu un pariu, primul pas pe care trebuie să-l faci este să calculezi pot odds. Să spunem că betul pe flop a fost de 800, iar în pot sunt deja 3650 de fise. Dacă alegem să dăm call, în pot vor fi 4450 de jetoane. Cu alte cuvinte trebuie să mai plătim 800 de unități pentru un total de 4450. În concluzie, dacă vom lovi culoarea (sau chiar chinta) în 18% din timp, acest call ar trebui să fie profitabil.

Avem la dispoziție 12 outsuri pentru a ne transforma mâna într-una mult mai puternică. Folosind "Rule of Two", avem o șansă de 24% să lovim pe turn combinația dorită. Chiar dacă am exclude 4 de treflă, care ar oferi oportunitatea unui full altcuiva, avem încă o șansă de 22% de a completa mâna pe turn. Din moment ce șansa noastră de a face mâna mai bună e mai mare decât 18%, excludem varianta fold din ecuație.

Dar e indicat să facem re-raise? Unul dintre beneficiile primordiale ale ridicării ar fi să inducă folduri din partea adversarilor noștri. Aceasta este cunoscută sub denumirea de "fold equity". Deoarece avem de-a face cu un multyway pot (patru jucători au văzut flopul), șansa de a-i determina pe toți adversarii noștri să renunțe este mai mică. O creștere din partea noastră ar însemna, pur și simplu, mai mulți bani în pot când suntem în urmă.

În concluzie, ne vom folosi de pot odds și vom merge doar pe varianta call, deși mulți ar fi crezut că un raise ar fi opțiunea mai bună, grație drawului monstru pe care îl deținem. Dar matematica trebuie respectată, iar pe noi ne interesează cum să jucăm mai profitabil pe termen lung. Și, nu încape îndoiala, varianta de urmat într-o asemenea situație e callul.

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi