Cum să joci o pereche mică din small blind, când te afli în fața unui raise

2020-03-19 10:28:00 1,3k 0

O pereche mică în mâna ta reprezintă mai mereu un excelent prilej pentru un set mining, adică completarea de trei bucăți pe flop, la un preț scăzut. Totuși, lucrurile se schimbă fundamental în funcție de poziția pe care o ai la masă. Într-un mod privești set miningul din button sau cutoff și în altul trebuie să te raportezi când te afli out of position, în small blind, de exemplu. La acest din urmă exemplu ne vom raporta astăzi, pentru că există o serie de jucători buni care comit în această situație o greșeală elementară. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Așadar, ce ar trebui să faci când te afli în small blind, cu o pereche mică, iar din cutoff cineva face un bet? Mulți sunt tentați să spună că un call e cea mai bună variantă, odată lovit setul pe flop urmând a avea un ascendent important în fața adversarului. În plus, mâna este greu detectabilă, astfel că se creează oportunitatea să luptăm pentru un pot mare. Să fie oare chiar așa? Vom analiza mai jos care este cel mai bun play într-o asemenea situație.

Decizia corectă

Să ne imaginăm că participăm la un turneu de tipul no-limit hold'em, și primim în small blind 4-4. Toți foldează până la oponentul din cutoff, care vine cu un raise standard, de 3xBB. Buttonul iese și el din mână, astfel că avem până în prezent un singur adversar în pot. Ce trebuie făcut? 

În această mână, pentru a da un call speculativ, vrem să ne asigurăm înainte de orice că obținem cotele implicite corecte (implied odds). În acest caz, trebuie să completăm încă 182 de fise, în condițiile în care deținem un stack de 2.750. Altfel spus, trebuie să punem la bătaie 6,6% din stackul nostru total cu o pereche mică din mână. Poate fi profitabil să dăm call la o astfel de sumă, deoarece specialiștii consideră că mâinile speculative pot fi jucate atâta vreme cât nu investim mai mult de 7-8% din fisele avute.

Cu toate acestea, trebuie să ne punem următoarea întrebare: ce se află în rangeul adversarului nostru? Acesta fără îndoială are o gamă largă de mâini, din moment ce a dat raise din late position, după ce toți în fața lui foldaseră. Dacă vom flopa un set, e foarte probabil ca oponentul să foldeze la orice tentativă a noastră de a mări. Paradoxal, am fi preferat ca adversarul nostru să dețină o mână puternică pre-flop; este mai profitabil să continuăm împotriva unui raise din UTG, știind sigur că acel individ a mărit cu o mână premium, judecând după poziția lui. Când lovim setul, avem o garanție în plus că vom stoarce o bună parte din stackul agresorului inițial. În acest caz, însă, opozantul are un range prea mare încât să avem certitudinea că el va dori să investească sume importante post-flop.

În plus, nu închidem acțiunea odată cu un eventual call pre-flop. Jucătorul din blind-ul mare ar putea veni cu un three bet și ne-ar forța să aruncăm. Pentru că nu va fi niciodată profitabil să jucăm o pereche de pătrari contra unui re-raise. Vom lovi de prea puține ori setul mult visat încât să se justifice atât de multe fise alocate. 

Judecând după toate aceste aspecte, un call al nostru din small - când un singur adversar a mărit, din cutoff - este playul cel mai slab. Pentru că ne expunem unui re-raise al bigului, dar foarte probabil, dacă acesta nu vine, vom obține un preț prea scăzut ulterior, odată setul lovit. Pentru că agresorul inițial a deschis cu o gamă largă, care nu îl aduce în situația de a lupta cu orice preț pentru fisele din pot. În concluzie, re-raiseul sau foldul vor fi mai bune în această situație decât un simplu call pentru set mining.

Având în vedere cât de mare e rangeul adversarului, judecând după poziția sa, un re-raise din partea ta va fi play-ul cel mai profitabil pe termen lung. Pentru că vei încheia acțiunea înainte de apariția cărților comune și vei câștiga fise fără luptă.

"Foarte rar este corect să dai call din small blind, atunci când cineva a mărit în fața ta. Nu le recomand niciodată jucătorilor pe care îi consiliez să meargă pe această variantă, chiar dacă dețin o mână speculativă", este de părere Pete "Carroters" Clarke, jucător profesionist de poker și antrenor.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi