Cum să joci drawul de chintă, în fața unui re-raise

2020-03-19 10:35:00 1,6k 0

Cum trebuie să evoluezi în fața unui adversar dificil, atunci când ai un draw puternic? Iată o situație extrem de comună, pe care o întâlnim aproape la fiecare sesiune de poker. În general, mulți îți vor spune să respecți pot odds și să acționezi în consecință, însă noi ne vom raporta astăzi la un play ceva mai sofisticat, care îți va aduce pe termen lung mai multă satisfacție, dacă îl folosești în locul corect.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Pentru a învăța cum să evităm capcanele și cum să acționăm în control deplin, ne vom raporta la o mână jucată de curând de Jonathan Little. În vârstă de 33 de ani, el este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de ceva timp și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash.

Săptămâna trecută, el a descris o mână pe care a avut-o într-un turneu online și în care, din postura de agresor inițial, s-a trezit cu un re-raise pe flop, în momentul în care deținea un draw puternic. Să îi dăm cuvântul și să vedem cum a procedat unul dintre cei mai în vogă jucători de poker din lume. 

Coordonatele de început

"Iată o mână interesantă de la un turneu de $2.000 buy-in no-limit hold'em pe care l-am jucat recent. Acțiunea a implicat o decizie interesantă pe flop, în care trebuia să-mi dau seama cum să-i răspund unui adversar care mi-a făcut three bet pe flop, în momentul în care dețineam open-ended straight draw.

Din UTG, am primit o mână pe care o folosesc des chiar și din această poziție pentru a deschide: 10 cupă - 9 cupă. Am mizat pe un bet de 600 (3XBB), iar doi jucători au dat call (unul foarte agresiv, din buton și unul extrem de tight, din small blind).

Flop-ul a venit J pică, 8 cupă, 4 treflă și am mizat pe un continuation bet de 1200. În general, o să câștig în această situație, mai ales pe o tablă necoordonată ca aceasta. Oarecum surprinzător, jucătorul LAG din button a crescut la 3100. Small blind-ul a foldat și a trebuit să decid ce trebuie să fac, out of position.

Aceasta este o situație în care trebuie să vă luați timp necesar pentru a evalua coordonatele: gama adversarului, cât de des va da call dacă aplicați o agresiune suplimentară. Dacă aveți fold equity, este adesea înțelept să vă puneți la bătaie toate fisele în detrimentul unui call standard.

Analiza situației

Nu există motiv aici pentru ca el să facă un raise cu set, pentru a-și proteja mâna. Nu sunt suficiente drawuri disponibile. De altfel, doar 10-9 formează un draw puternic aici. Ce spune asta despre rangeul de raise al oponentului? Ei bine, eu îl urmărisem foarte atent pe acest tip. E un jucător foarte ciudat, foarte agresiv, care are impresia că exploatează foarte bine anumite mâini. Evoluează foarte bizar, încercând să pună mereu presiune pe adversari. În raport cu mine, care am un joc extrem de echilibrat, orice ar face pe termen lung cu o astfel de abordare, va pierde bani. Dar ce e de făcut în locul acesta specific? Cred că rangeul lui e format din absolut toate combinațiile de cărți. Poate să aibă pereche de cinciari, cum la fel de bine poate să aibă K-Q. Nu știu ce poate să aibă, dar cred că sunt șanse mici să fi lovit un set. Nu exclud această variantă, dar, judecând după cum joacă de obicei, sunt tentat să cred că vrea să exploateze situația, fără a deține o mână monstru. 

În astfel de situații, sunt tentat să împing all-in cu drawul pe care îl am. Foarte mulți oameni vor spune că ar trebui doar să dau call. Trebuie să pun încă 2000 pentru a avea acces la un pot de aproximativ 7000. Un call ușor, ar spune destui, pentru că pot odds îmi sunt favorabile. E adevărat, dar dacă pe turn nu se completează drawul, voi bate din nou check, iar el foarte probabil va paria. Acolo nu voi mai putea să plătesc din nou, pentru că matematica nu mai este de partea mea. Playul corect aici - contra unui jucător agresiv - e shoveul, din punctul meu de vedere. Voi putea să văd cele două străzi rămase, având o echitate de aproximativ 38%. Nu e ideal, dar la aceasta se adaugă fold equity. Dacă adversarul are cea mai bună mână, dar aceasta nu e suficient de puternică - cinciarii discutați mai devreme, A-8 sau cărți fără o forță suficientă pentru a plăti atât -, atunci îi rămâne o singură variantă: foldul. 

All-in-ul consider, așadar, că e varianta corectă aici și cu siguranță vă veți întreba dacă o astfel de mișcare nu e prea îndrăzneață, dacă nu face jocul meu să fie unul lipsit de echilibru. Pentru că, în definitiv, am doar un draw și pun la bătaie o mare parte din stackul avut. Răspunsul e nu, pentru că aceeași mișcare aș face aici și cu set de pătrari, și cu set de optari și cu dame. Concret, în scenariul acesta, eu am foarte puține mâini de bluff cu care aș împinge. Mai exact, 10-9 e singura variantă, iar adversarul înțelege că e puțin probabil să forțez cu o mână marginală. În concluzie, rangeul meu de all-in aici e super-limitat, ceea ce îmi va conferi echilibru în ochii celorlalți. Pentru că, înainte de a lua o decizie, independent de ce are (excludem aici setul de valeți), el va trebui să identifice rangeul meu. Presupunând că a plătit pre-flop cu J-4, o astfel de mișcare din partea mea semnifică foarte multă forță. Probabil că nu va folda două perechi, dar cu siguranță se va gândi la gama mea. Iar aceasta e extrem de limitată, sunt prea puține variante care să indice un bluff sau semi-bluff. Nu uitați că am făcut open raise din UTG, deci e foarte probabil să am o mână puternică.

Așadar, am împins toate fisele în față, iar oponentul a foldat aproape imediat, fără să cântărească prea mult opțiunile. Cred că e cel mai bun play pe care puteam să îl fac aici. Să spunem că dădeam doar call, iar adversarul avea 6 treflă - 7 treflă. Venea pe turn o carte neutră, eu eram forțat să dau call, iar el cu siguranță și-ar fi păstrat agresivitatea. Cu mâna mai slabă. Iar eu aș fi fost forțat să plec din pot, pentru că nu mai aveam pot odds. În schimb, am fost eu cel agresiv, am câștigat potul și mi-am protejat echitatea. Indiferent ce ar fi avut celălalt, chiar dacă aș fi fost plătit, aveam încă o șansă de câștig".

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi