Cum să joci A-J din poziție într-un multiway pot

2020-03-19 10:37:00 1,2k 0

A-J e una dintre mâinile problemă în poker, forța reală a unei asemenea cărți de start fiind mult supraevaluată de majoritatea jucătorilor. De ce creează atât de multe probleme și cum ar trebui să joci în situațiile în care în pot se află mai mult de doi jucători vom analiza în prezentul articol.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

 

Cât de puternică e o mână de start precum A-J

Dacă ai ceva experiență în poker, știi foarte bine cât de complicat e de gestionat o carte de start precum A-J. Pentru cei care sunt încă la început și au tendința să considere că i-a lovit norocul, avem un singur sfat: A-J nu este niciodată o mână premium.

În realitate, nu este nici măcar o mână foarte bună. Știu că senzația când întorci pentru prima oară două "fețe", eventual după o perioadă în care dealerul ți-a împărțit doar 7-3, 9-2, 10-5, J-4, e una de înălțare. Fără doar și poate că vei simți că e momentul tău și că ai într-adevăr o carte de start dominantă. În realitate, această mână creează mult mai multe probleme decât să îți aducă beneficii. Vă prezentăm mai jos de ce:

  • în cazul unui shove all-in, în cel mai fericit caz vei pleca coin flip. Să îți pui o mare parte din fise sau chiar toate în joc pentru 50% nu pare cea mai înțeleaptă decizie.
  • în cazul unui adversar extrem de agresiv, vei fi forțat să foldezi de foarte multe ori, dacă boardul nu e unul ideal. Pentru că mereu îți va fi frică de A-K, A-Q, set sau două perechi.
  • nu îți vei putea manifesta tu agresivitatea, știind că poți fi bătut. Sau, dacă împingi prea multe jetoane în joc, dorind să dai senzația că deții o mână foarte bună, te expui prea mult. Poți pierde foarte multe fise într-un timp foarte scurt.

A-J în multiway pot

O greșeală frecventă pe care o fac încă destui e să apeleze la re-raise pre-flop, mai ales dacă sunt în poziție. A-J e o carte care îți permite să deschizi, dacă în pot e implicat un singur adversar, însă nu are niciodată atât de multă forță pentru a justifica un three bet.

Vom analiza mai jos de ce, luând un exemplu comun, în care mulți jucători cad în capcană. Să ne imaginăm că ești la un turneu și un adversar din middle position face un raise pre-flop. Cel din hijack dă call, iar tu îți întorci cărțile de start. Ai A romb - J treflă, care nu justifică un re-raise, după cum am menționat deja. Dar să presupunem că nu știi acest lucru și cazi în plasă, precum mulți alții. Mizezi pe re-raise și nu doar că ești plătit de primii doi jucători, dar în pot se implică și big blindul. Joci împotriva a trei jucători cu A-J. O situație ideală? Departe de așa ceva, probabil doar doi valeți pe flop să te salveze sau să ai noroc să prinzi două perechi.

Să ne imaginăm că flopul este 9 pică - 8 treflă - 3 romb. Ai poziție, ceea ce e un mare avantaj. Se dă check până la tine, care trebuie să hotărăști ce e de făcut. Aici e un moment în care mulți decid să ia atitudine, considerând că agresiunea face diferența. Așa să fie? Tu ce ai face în această situație: check sau bet?

Soluția corectă

Folosirea constantă a unui continuation bet pe post de bluff, împotriva a trei adversari, nu va fi niciodată play-ul corect pe termen lung. Pur și simplu nu vei avea cum să obții profit, în general. Fiecare adversar suplimentar prezent în pot duce la creșterea probabilitatății ca raiseul nostru să fie plătit sau cineva să vină chiar cu un three bet (check-raise, în această situație).

În plus, acest tip de textură a flopului îi favorizează pe ceilalți în detrimentul celui care a făcut three bet. Rangeul tău poate fi reprezentat de o pereche mare din mână, ceea ce încerci să reprezinți cu un C-bet. Dar gamele adversarilor noștri includ mai multe mâini care se conectează în orice fel cu aceast flop. Dacă suntem agresivi aici vizăm strict furarea potului, nu avem în principiu la ce să sperăm pe turn sau river. În schimb, în rangeul adversarilor sunt o mulțime de drawuri, două perechi sau chiar set. Practic, cu un raise aici, noi sperăm ca trei indivizi să nu fie în vreun fel legați de cărțile comune. Este posibil? Da, dar este extrem de improbabil. 

În acest context, opțiunea noastră cea mai bună este să dăm check behind. Am făcut deja o greșeală încercând un re-raise pre-flop cu o mână marginală, nu e cazul să risipim alte fise prețioase, într-un loc în care e complicat să îi determinăm pe mai mulți să foldeze.

Sfatul nostru e să te gândești la raise cu A-J doar din poziții târzii și să cauți pe cât posibil să controlezi potul. Nici vorbă de three bet pre flop, nu te arunca  niciodată cu capul înainte, mizând pe forța de start a cărții tale. În fapt, cu excepția heads-up-ului, unde A-J are într-adevăr forță, ar trebui să tratezi această mână exact ca pe A-10 sau A-9. Mulți o suprestimează și se comportă ca atunci când ar dețin A-K, ceea ce le aduce foarte frecvent o adevărată gaură în buget.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi