Cum să influențezi beturile celorlalți la masa de poker? Mulți ar spune că e imposibil să îi determini pe adversari să ridice exact cât îți dorești tu, însă există un truc care poate da rezultate neașteptat de bune. Pokerul este un joc al minții, astfel că trebuie în toate momentele să le induci celorlalți o anumită senzație, pentru a lua hotărâri în conformitate cu ceea ce tu îți dorești.
"Cartea "Thinking fast and slow" a lui Daniel Kahneman mi-a introdus conceptul de anchoring (n.r. ancorare). Acesta funcționează în vânzări și poate mulți sunt deja familiarizați cu el, dar pentru mine a fost ceva nou.
Iată ideea: poți să influențezi pe cineva să estimeze valoarea unui produs aruncând un număr la întâmplare înainte ca acel cineva să ajungă la o concluzie singur. Să spunem că ai un produs pe care vrei să îl vinzi, unul care nu are o valoare excepțională, așa cum e o pereche de căști de ultimă generație. Iei un grup de persoane și îl împarți în două. Întrebi primul grup astfel format următorul lucru: "Cât crezi că valorează această pereche de căști?". Notezi răspunsurile, apoi mergi la al doilea grup. Dar pe acesta îl întrebi mai întâi "Credeți că această pereche de căști valorează mai mult sau mai puțin de 200 de dolari?". După ce ei vor fi răspuns, pui aceeași întrebare ca primului grup, referitor la valoarea obiectului.
Cu singuranță că cei mai mulți, dacă nu chiar toți, din al doilea grup vor spune că perechea de căști valorează mai puțin de 200 de dolari. Totuși, suma de referință le rămâne întipărită în creier și vor avea tendința să supraevalueze produsul. Astfel, vei avea surpriza să vezi că în primul grup media prețului pentru căști e undeva la 40 de dolari, în timp ce grupul secund va estima un preț mediu de peste 60 de dolari.
În jocurile cash de tipul no-limit holdem, stackurile sunt de multe ori foarte mari comparativ cu blindurile. Într-un joc de $5/$10, de exemplu, jucătorii vor avea fise în valoare de 3000-5000 de dolari sau chiar mai mult. Cheia e să îi faci pe adversari să își pună la bătaie cât mai multe jetoane, atunci când se află într-o situație mai puțin plăcută.
Trebuie spus, însă, mai întâi, că jocurile cash au tendința să fie mai tight decât în trecut. De obicei, beturile făcute sunt în intervalul 40$ - 300$, la nivelul de blinduri discutat. Dacă doi jucători ajung all-in pentru $3000 de dolari, atunci e foarte probabil să asistăm la o ciocnire între mâini uriașe. Se ajunge și aici, evident, dar media pariurilor e cea evocată anterior.
Când se evoluează atât de precaut, un jucător bun va dori să facă ceva astfel încât adversarii să înceapă să fie mai dinamici, mai deschiși la risc. Dacă ajung să facă beturi mai mari, oponenții sunt scoși din zona de confort. Își pierd intuiția, încep să facă greșeli, iar de aici până la a-și pierde stackul nu e decât un pas.
Ce fac eu pentru a-i influența pe ceilalți? Profit de situațiile în care am o mână mai puternică decât cea pe care mă pune adversarul din mână. Să spunem că am poziție în raport cu el și pe turn lovesc "nuts". Știu că oponentul nu e dispus să mai investească în pot, astfel că un value bet nu va avea efectul scontat. Prefer în astfel de situații să fac un bet mare, mult mai mare decât se cere în aceste cazuri. Și să anunț verbal valoarea, vreau ca toți să audă. Nu uitați, indiferent de cât aș paria în acest pot, celălalt s-ar arunca. Scopul meu acum e să îi fac pe ceilalți atenți la mărimea betului, astfel încât pe viitor ei să procedeze la fel. Dar cu cărți mult mai slabe. Unii vor crede că bluffez și vor aloca sume similare când vor proceda la fel în viitor. Eventual chiar contra mea, care voi profita. Nu spun că acest truc are acoperire totală, dar când cineva începe să facă beturi mai mari inluențează cursul jocului. Ceilalți vor fi și ei dispuși să aloce resurse suplimentare și să înceapă să greșească.
Acest trick funcționează contra oponenților slabi, însă și adversarii de valoare pot fi influențați, la alt nivel. Ei vor interpreta fie ca un bluff play-ul meu, fie ca un bet extrem de ciudat, care nu își avea rostul. Independent de ce cred ei, își vor crea note mentale false despre mine. Imaginea mea nu va fi la fel de clară ca până atunci, când poate avusesem o evoluție liniară și eram previzibil. Un astfel de lucru nu poate decât să mă ajute pe viitor în disputele cu profesioniștii, care vor avea semne de întrebare legate de dimensiunea beturilor mele".
0 Distribuiri
Discutii