Cum să citești mâna celuilalt în poker mai bine decât un jucător profesionist

2020-03-19 11:42:00 1,4k 0

Să citești mâna adversaruui în poker e departe de a fi o aptitudine bazată doar pe fler, așa cum vedem în unele filme de la Hollywood. Ține în primul rând de rangeul celui pe care îl ai în față și reprezintă un proces complicat. Trebuie să ai în vedere tendințele celuilalt, modul în care evoluează de obicei, dar și calcule matematice, care să îți spună clar dacă e profitabil sau nu să rămâi în pot.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Ce se întâmplă însă când nu ai suficiente informații despre adversar? În acest proces de identificare a rangeului oponentului ne va asista Mike Brady (Upswing Poker), un jucător de poker profesionist din SUA, care a câștigat, printre altele, Latin America Poker Tour. Să îi dăm cuvântul.

Citirea cărților adversarului folosind rangeul acestuia

"Greșeala pe care mulți dintre jucătorii de poker încă o fac e legată de atribuirea unei mâini specifice opozantului. Probabil că ni s-a întâmplat tuturor să spunem, de exemplu: "Are draw de culoare, o simt". În loc să etichetăm rangeul celuilalt atât de specific, trebuie să îl punem pe toate mâinile posibile pe care le poate avea, în funcție de informațiile date și să calculăm cât de profitabil este să mergem mai departe în mână contra lui. 

Să citești ce are celălalt nu e deloc ușor. E un amalgam de informații pe care le primești și pe care trebuie să le interpretezi, astfel încât să stabilești cât mai corect rangeul lui. Dar hai să plecăm înainte de toate de la câteva lucruri de bun simț pe care trebuie să le avem în vedere:

 • poziția ta și a oponentului;
 • mărimea betului adversarului;
 • tendințele opozantului.

Simplificăm așadar proceul, pentru că lucrurile fundamentale pe care trebuie să le știm tot timpul sunt următoarele:

1. Rangeul celuilalt devine tot mai subțire pe măsură ce o mână avansează (de la jocul pre-flop, până la river).

2. De fiecare dată când adversarul tău ia o decizie, poți să elimini din rangeul lui mâini care nu se înscriu în logica acelei hotărâri.

Stabilirea rangeului adversarului într-o mână specifică

Să luăm un exemplu, pentru a înțelege mai bine. Să spunem că evoluezi la un joc de tip cash, cu blinduri de 0,5$/1$. E prima mână de la formarea mesei, astfel că toți aveți aproximativ 100$. Așadar, nu ai informații în plus deocamdată despre niciul dintre adversri.

Se foldează până în cutoff, de unde un jucător dă un raise până la 2,5$. Toți renunță, iar tu, din big blind, deții K cupă - 8 cupă. 

Nu am văzut încă un flop, dar putem începe deja procesul de identificare al rangeului celuilalt. Din moment ce adversarul a făcut raise, putem să ne așteptăm la o mână puternică. În același timp, a vorbit din poziție târzie, astfel că rangeul său devine ceva mai larg. Putem estima, pentru început, că ar putea avea una din următoarele mâini : 22+, A2s+, K7s+, Q8s+, J8s+, T8s+, 97s+, 86s+, 75s+, 65s, 54s, A10o+, K10o+, Q10o+, J10o (s-suited; o-offsuited).

Rangeul inițial al adversarului, după raiseul făcut pre-flop.

După cum se vede în tabel, am eliminat o serie de mâini din rangeul lui. Pe măsură ce mâna va continua, vom putea să excludem și alte mâini pe care adversarul le-ar putea avea. 

Împotriva rangeului său, cu K-8 suited putem da un call ușor. Trebuie să investim 1,5$ pentru a câștiga 4$. Ne apărăm blindul, așadar, iar flopul e următorul: K pică - 5 romb - 4 pică. Mergem pe varianta check, iar din poziție adversarul face un bet de 2$.

E un flop necoordonat, dar care oferă posibiltăți de drawuri. Ne putem imagina că adversarul nostru:

 • face bet cu toate mâinile bune (top pair sau mai bine);
 • face bet cu perechi vulnerabile (6-6, 7-7 sau A-5);
 • face bet cu drawuri de chintă sau de culoare.

Rangeul lui va arăta astfel, în acest moment.

Împotriva unui range care include atât de multe mâini necompletate sau perechi vulnerabile, un call e indicat, mai ales că betul făcut de celălalt e de doar 2$.

Cu 9,5$ în pot, turnul întors de dealer e 7 de cupă. Bați din nou check, iar cel din cutoff merge pe un nou bet, de această dată în valoare de 7$. 

Din nou, trebuie să facem câteva estimări, pentru a ne apropia de rangeul celui din cutoff. El probabil că:

 • ar face bet cu mâinile puternice (top pair - kicker bun sau mai bine);
 • ar face bet cu drawurile de culoare și chintă;
 • ar da check cu restul mâinilor.

Rangeul său ar arăta ca în graficul de mai jos.

Împotriva unui astfel de range, ai aproape 40% echitate. Dar, bazându-te pe pot odds, ai nevoie să câștigi doar în aproximativ 30% din cazuri pentru a fi pe profit. În concluzie, e un call ușor cu top pair și insight de chintă.

Plătești, așadar, și cu 23,50$ în pot, riverul e reprezentat de 2 de pică. Dai check din nou, iar adversarul face un bet de 17$.

Nu pare a fi un board pe care să poți da call la un așa bet. Dar să vedem cum ar gândi celălalt mâna:

 • ar face bet cu mâini puternice (set, chintă, culoare);
 • ar face bet cu mâini în care și-a ratat drawul (Q8-98, A6, A2);
 • check cu restul mâinilor.

În concluzie, rangeul lui final arată astfel.

Ai nevoie de 30% echitate pentru a se justifica un call în această situație. Dar K-8 suited oferă doar aproimativ 27% echitate împotriva rangeuui de mai sus. E o decizie la limită, însă hotărârea corectă e foldul.

Un astfel de proces precum cel de mai sus nu e unul deloc ușor. Însă îți va oferi beneficii reale, pe termen lung ajutându-te să salvezi o mulțime de fise. Învață să iei decizia corectă în baza identificării rangeului celuilalt și banca ta va avea doar de câștigat.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi