Cum să citeşti corect board-ul, la masa de poker. Aspecte pe care puţini le au în vedere

2020-03-18 12:28:00 2,0k 0

board1.jpg

Citirea adversarilor în poker este esenţială, însă, dincolo de aceasta, ai nevoie de o interpretare corectă a board-ului. Doar aşa vei reuşi să te fereşti de capcane şi să nu te expui riscului de a pierde întregul stack într-o singură mână.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA CUNOŞTINŢELE LA MASA DE JOC!

În cele ce urmează vom încerca să analizăm în ce mod ar trebui să gândească un jucător de cash în funcţie de cărţile comune coborâte de dealer. Aceeaşi logică este valabilă şi în turnee, cu menţiunea că jucătorii nu vor avea un range atât de mare de cărţi - fie că sunt loose sau tight - pe care să îl joace. În general, la mesele de tip ring, tendinţa generală e să se acorde mai mult credit mâinilor marginale avute pre-flop.

Cunoaşterea adversarilor e esenţială, pentru că aşa vei şti cu exactitate la ce să te aştepţi de la ei în momentele cheie ale jocului, însă e foarte importantă şi pentru că poţi anticipa, cu o exactitate mai mare, range-ul de cărţi pe care ar fi putut să îl joace în funcţie de board. Totuşi, independent de natura adversarului, tight sau loose, acesta va juca la mesele de cash aproape întotdeauna perechi, cărţi mari sau connectori de aceeaşi culoare. Diferenţele apar în momentele în care se primesc de la dealer cărţi ca J romb - 5 romb, 7 treflă - 8 cupă sau un as slab. Genul acesta de mâini vor fi jucate cu o incidenţă mult mai mică de opozanţii conservatori, care preferă să aştepte cărţile mari pentru a face o mutare.


La ce să te aştepţi pe flop

Textura boardului şi interpretarea lui e de o importanţă vitală. Toţi ştim că un flop rainbow, cu trei cărţi de culori diferite, nu va putea completa o culoare decât extrem de rar (e nevoie de runner-runner pentru ca acest lucru să se întâmple). În schimb, un flop cu două cărţi de treflă, de exemplu, îl poate pune pe adversar pe un draw. La fel, un board cu mai multe cărţi apropiate ca valoare - cărţi conectate - îi poate oferi unui jucător draw, dar de data aceasta de chintă.

Pe lângă aceste analogii evidente, pe care le fac aproape instantaneu aproape toţi jucătorii cu un minimum de background, există şi board-uri mai subtile, asupra cărora considerăm că merită să ne oprim.

Să luăm exemplul unor flopuri separate de două, trei sau patru "unităţi de măsură". Astfel, putem compara Q-7-2 cu Q-8-4 sau Q-9-6. Nicio chintă nu e posibilă în cele trei cazuri, însă probabilitatea ca cineva să aibă un draw creşte exponenţial de la caz la caz. Aşadar, în prima variantă evocată, nu există opţiunea vreunui draw, în timp ce în a doua nu putem vorbi despre chintă în două capete (open-ended draws), dar trebuie să fim atenţi la cele 6 gutshot straight draws disponibile. Astfel, cu mâini precum J-10, J-9, 10-9, 7-6, 7-5 sau 6-5, un adversar poate visa la o mână foarte puternică, pe turn sau river, dacă nimeni nu e foarte agresiv astfel încât să îl determine să foldeze. Luând în calcul variaţia culorilor, sunt 24 de posibilităţi ca cineva să deţină un insight de chintă în acest caz. Un jucător tight are tendinţa să participe la pot cu aproximativ 300 de combinaţii (am luat în calcul şi variaţia simbolurilor), astfel că posibilitatea ca el să stea pe un gutshot e de aproximativ 8%. Poate nu pare foarte mult, însă în măsura în care C-bet-ul tău este plătit, nu poţi exclude această ipoteză. Lucrurile se schimbă şi mai mult când între cărţi e o "gaură" de doar două cărţi (ca în exemplul Q-9-6). Mâini ca J-10, 8-7 sau 10-8 oferă chintă în două capete, în timp ce K-J, K-10, J-8, 10-7, 8-5 şi 7-5 deschid de asemenea perspectiva unei suite de cinci cărţi consecutive. Aceste mâini reprezintă de data aceasta 12% dintre variantele utilizate de un jucător tight, astfel că atenţia trebuie să sporească, pentru că poţi fi prins în off-side.


Nu toate flopurile care oferă draw de culoare sunt la fel

Un alt detaliu la care vrem să ne oprim are în vedere un flop care oferă draw de culoare. Să comparăm, de exemplu următoarele două variante: A pică - 9 treflă - 5 treflă cu A treflă - 9 pică - 5 treflă. Aparent, mulţi sunt tentaţi să spună că nu se poate face o diferenţiere între ele din punct de vedere al probabilităţii ca cineva să aibă un draw de culoare. Să presupunem că pe turn apare un 3 de treflă. Crezi că adversarul are şanse în egală măsură să fi prins culoarea?

Nu! Mult mai frecvent vor "lovi flush" în primul caz, diferenţa fiind dată de asul suited pe care jucătorii sunt mult mai tentaţi să îl utilizeze. Chiar şi combatanţii tight vor evolua foarte des cu un as slab, dacă acesta este suited, pentru simplu fapt că îţi poate oferi nuts. Astfel, când în combinaţia de trei cărţi de pe flop nu există un as pe masă care să completeze draw-ul, aşteaptă-te ca procentele ca cineva să aştepte o culoare să crească.

Înţelegând în detaliu textura cărţilor comune de pe masă vei şti să iei deciziile bune. Vei putea să pui presiune pe adversari, dar şi să faci big laydowns, să pleci din capcanele întinse, care te-ar putea costa tot stackul.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA CUNOŞTINŢELE LA MASA DE JOC!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi