Cum să câștigi pe flopuri mici în poker, când nu ai poziție

2020-03-19 11:52:00 1,4k 0

Dacă ați văzut vreodată un flop mic, după ce în prealabil ați deschis, și nu știți cum să procedați, acesta este un articol care va încerca să vă ofere câteva direcții. Astăzi ne vom concentra pe modul în care trebuie să jucăm pe boarduri care au în componență cărți mici, atunci când ne alfăm în afara poziției, după ce am mărit înainte de flop. 

Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!

Astfel de momente pot fi intimidante de cele mai multe ori, mai ales că "stack-to-pot ratio" este mare. În aceste condiții, să joci out of position e extrem de diicil și este ușor să facem o greșeală. Scopul nostru este de a face astfel de situații mai puțin presante, să găsim cele mai bune soluții atunci când pe flop apar cărți mici, care în teorie nu cadrează cu rangeul nostru.

Strategia generală 

Există trei situații extrem de frecvente pe care le veți găsi în situația în care sunteți agresor pre-flop, apoi vă confruntați cu un board mic, din afara poziției. Ce trebuie avut în vedere, așadar? Să enumerăm mai întâi variantele:

  • Alegerea mâinilor pentru c-bet;
  • Cum să joci contra unui float bet (atunci când dai check și un adversar vine cu bet, pe flop);
  • Cum evoluezi pe turn, după check-check pe flop.

Rangeul jucătorilor aflați în pot este cel mai important factor de luat în considerare în aceste situații. Există multe moduri diferite de abordare atunci când te afli în poziție. Dar acum, poziția nu e de partea noastră, astfel că acest aspect va schimba drastic strategia optimă pe care trebuie să o adoptăm.

Alegerea mâinilor pentru c-bet

În general vorbind, agresorul inițial ar trebui să dea check pe flop cu majoritatea cărților din gama sa, pe un board mic. Asta deoarece el este în afara poziției, cu un dezavantaj din punct de vedere al gamei cărților de start. Adversarii știu acest lucru și va fi greu să îi determinați să foldeze. În plus, o serie de cărți mici e mult mai probabil să se înscrie în rangeul adversarului decât îl cel al celui care a simțit nevoia să ridice miza pre-flop.

Rangeul pe care trebuie să îl folosiți pentru un continuation bet trebuie să fie format din mâini pe care sunteți dispuși să pariați pe toate cele trei străzi cu cărți comune (cum ar fi top pair-top kicker sau mai bine). Puteți să mizați pe c-bet și cu un draw puternic, dar de obicei aveți nevoie de o carte mare, care să vă permită să fiți agresiv și pe următoarele străzi. Mulți încearcă să fure potul aici, uitând că se află în afara poziției. Odată plătiți, ei renunță la agresivitate pe turn, ceea ce îi determină pe adversari să preia inițiativa pe river. Încercați să mergeți pe varianta c-bet în general când sunteți siguri de forța mâini voastre.

Cum să joci contra unui float bet

Când agresorul inițial dă check și se confruntă cu un float bet, va trebui să se apere agresiv. Astfel, în mare parte direcțiile de urmat sunt următoarele: check-call și check-raise. Puteți să apelați și la varianta check-fold, în funcție de mărimea mizei și de tipologia adversarului. 

De ce este atât de important să te aperi, chiar dacă cărțile mici de pe flop nu se înscriu în rangeul tău? Simplu, dacă nu apelezi la această tactică, jucătorii din poziție vor fructifica mult mai des acest handicap al vostru. Vor fi agresivi și vă vor determina să foldați prea des, deși e foarte posibil încă să fiți în față.

Check-raiseul în astfel de momente e de asemenea deosebit de important din aceeași rațiune. Jucătorii din poziție ar putea să mizeze pe un bet foarte mic, profitând de faptul că ați arătat slăbiciune, odată boardul coborât. Un check-raise pare foarte des o armă extrem de puternică, astfel că un astfel de play nu doar că indică o valoare mare a mâinii dumneavoastră, dar îi și împiedică pe opozanți să încerce, în viitor, să fure potul în situații similare.

Din ce am discutat până acum, probabil că începeți să vedeți de ce este atât de dificil să jucați perfect într-un astfel de loc: trebuie să folosim mâinile puternice și semi-bluffurile în egală măsură, atât în gama de pariere, cât și în cea de apărare.

C-betul întârziat

Vorbeam mai sus de momentele în care trebuie să joci pe turn, după check-check pe flop. În general, când avem un As mare (AK, AQ, AJ) va trebui să mizăm de obicei pe check și pe turn. Sunt mâini cu oarece valoare de showdown, în astfel de momente, astfel că scopul ar fi să ajungem cât mai ieftin până pe river.

Dar când devenim agresivi pe turn? C-betul întârziat îți va permite uneori să câștigi mai multe poturi decât dacă ți-ai fi manifestat agresivitatea prea devreme și te va scuti de anumite capcane. Unde și când trebuie să apelezi la C-betul amânat? Am identificat cel puțin trei situații în care e de preferat să aplici această tactică în detrimentul clasicului continuation bet.

- Când ai o mână care nu e suficient de puternică să facă bet pe fiecare din cele trei străzi.

- Când îi blochezi adversarului posibilitățile unei combinații. E vorba de cazurile în care lovești "un monstru" după apariția cărților comune (de obicei set); amânând acțiunea, vei avea două mari beneficii: fie adversarul va încerca să te bluffeze pe următoarea stradă, fie are o șansă în plus să i se completeze într-un fel mâna și să poți extrage cât mai multe fise de la el.

-  Când ai o mână mediocră, pe un board wet. Dacă folosești prea des un continuation bet în astfel de situații, oponenții te vor prinde în capcană mai devreme sau mai târziu. Un jucător agresiv va apela în astfel de situații la strategia check-raising, știind că tu mereu mizezi pe c-bet. Cu mâini care nu au forță să răspundă la un three bet e de preferat să amâni acțiunea, din dorința de a te proteja. Nu vrei să construiești un pot mare în situațiile în care e posibil ca ceilalți să dețină o mână care te domină.

Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi