Cum îți dai seama dacă adversarul are sau nu culoare în no limit hold'em

2020-03-19 10:28:00 2,0k 0

Una dintre cele mai frecvente situații din poker e reprezentată de momentele în care tu deții o pereche mare, fie din flop, fie direct din mână, iar pe board s-au completat trei cărți din aceeași gamă (3 cupe, 3 trefle etc). În astfel de cazuri, adversarii pot deveni agresivi, iar țelul tău e să identifici cu exactitate dacă aceștia și-au completat sau nu un draw de culoare. În cele mai multe dintre cazuri, o asemenea mână se află în rangeul lor, astfel că aflarea "adevărului" nu e deloc o sarcină ușoară. Vom încerca să găsim o soluție care să îți ușureze misiunea; în fapt, e vorba de un tell, pe care mulți dintre opozanți îl dau, fără să fie conștienți de asta. Evident, metoda nu are rezultate în proporție de 100%, însă reprezintă o variantă de luat în calcul. Beneficiile ei sunt impresionante, mai ales la mizele mici, împotriva jucătorilor recreaționali.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Robert Woolley, un jucător de poker din SUA și un teoretician al jocului de no limit hold'em, care își publică materialele pe pokernews.com, ne atrage atenția a ceea ce trebuie să urmărim în situațiile în care oponentul este susceptibil că ar putea avea o culoare completată. Tellul identificat de el e valabil doar în competițiile până la o anumită valoare, cei mai buni jucători de poker din lume fiind conștienți de ce și cât vor să dezvăluie prin acțiunile lor. Să îi dăm cuvântul lui Robert, care și-a format un adevărat sistem pentru a ajunge la concluzia dorită. Să vedem, așadar, cum își dă acesta seama dacă opoentul și-a completat drawul.

Are sau nu culoare?

"Unul dintre puzzle-urile frecvente pe care trebuie să le rezolvi atunci când joci no-limit hold'em este reprezentat de situația în care ai o carte puternică pe flop, dar până la sfârșitul mâinii trebuie să îți dai seama dacă adversarul tău a făcut sau nu flush.

Dacă aș putea face acest lucru în mod corect de fiecare dată, aș fi putred de bogat. Nu sunt astfel, deci puteți fi siguri că nu am o formulă care să nu dea greș. Dar există o poveste implicată în această situație care apare suficient de frecvent, încât am decis să o împart cu voi, pentru că v-ar putea ajuta.

Cu câțiva ani în urmă, jucam jocul meu obișnuit de cash, cu blinduri de $1/$2, în stilul no-limit hold'em. La începutul sesiunii, am fost în small blind, cu 8-9 offsuit. După ce un jucător a făcut un raise mic pre-flop și altul a dat call, am decis să mă implic și eu. (Dacă te întrebi de justețea acelui call, nu te voi învinui, deși a ieșit bine de această dată.) Flop-ul a fost unul încântător pentru mine: K-8-8, cu două cupe.

Am decis să nu joc slow play această mână și am făcut un bet încă de pe flop. Raiser-ul inițial a renunțat, dar celălalt jucător a dat call. Mâinile sale cele mai probabile în această situație erau K-X, 8-X sau un flush draw.

Turnul a fost tot o cupă, a treia. Înainte de a acționa eu, am observat că oponentul și-ar reverificat cărțile. Aha! Asta mi-a sugerat cu tărie că nu a avut un draw care tocmai s-a completat. De ce spun asta? Iată de ce.

Ce fac cei mai mulți dintre jucători

Cei mai mulți dintre jucătorii de agrement nu își amintesc semnul exact al cărților, când acestea nu sunt suited. Ei păstrează o amintire vizuală că au fie două cărți roșii, două cărți negre, una roșie și una neagră, dar nu rețin în detaliu textura lor.

Dacă ar fi avut două cărți roșii, le-ar fi verificat din nou pe flop pentru a vedea dacă are un draw înainte de a decide dacă dă call sau nu. Dar nu a făcut-o. El le-a întors spre el doar pe turn, sugerând că are o carte roșie și una neagră. Verificase să vadă dacă acum avea un draw mare pe cupă, pentru că probabil deținea cu siguranță una.

După ce adversarul a plătit betul pe flop, plănuisem să dau check dacă o inimă roșie apare pe turn, crezând că aceea e cea mai probabilă mână a sa. Dar când l-am văzut verificându-și cărțile din nou, când a venit a treia cupă, asta mi-a schimbat total percepția. Am făcut un nou bet, iar el a foldat repede. 

Cred că probabil avea un popă de negru și un kicker de cupă mic. Cel mai probabil, el a descoperit acest lucru când și-a verificat din nou cărțile, deși spera ca inima roșie din mână să fie cea mare și să îi ofere echitate în pot, dacă merge mai departe. Nu a fost așa și a plecat din mână repede.

Cheia acestui lucru este înțelegerea faptului că jucătorii vor să știe dacă au sau nu un flush draw. Acest lucru face o mare diferență în a decide dacă să continue sau nu. După ce au făcut acest lucru, nu mai trebuie să-și reexamineze cărțile după ce au făcut culoarea. 

Dacă cărțile de joc ale unui jucător sunt de aceeași culoare (roșie sau neagră), el va încerca să le reexamineze atunci când boardul are două cărți de aceeași culoare. Cu toate acestea, dacă cărțile sale sunt de culori diferite, le va verifica, de obicei, numai când bordul are trei cărți în acea culoare, pe flop sau pe turn.

Acest lucru este destul de comun pentru a fi extrem de profitabil pentru tine și merită urmărit. Dar, în paralel, trebuie să fii atent la unele avertismente:

  • Unii jucători memorează mereu cărțile lor și nu trebuie să le revadă mai târziu în mână (Vă recomandăm această practică);
  • Unii jucători își memorează cărțile, dar atunci când flush-ul lor se completează, ei vor să se liniștească că nu și-au reținut greșit culorile; așa că vor reverifica înainte de a mai aloca fise suplimentare în pot.
  • Unii jucători sunt conștienți de povestea pe care am descris-o și sunt suficient de inteligenți să o folosească în mod înșelător împotriva ta. Astfel de jucători își vor verifica cărțile când o a treia carte de aceeași culoare se potrivește cu bordul, pentru a vă face să credeți că au acum doar un draw. Când flush-ul lor este de fapt făcut. Sau vor verifica cărțile atunci când flopul are două cărți de aceeași culoare, pentru a vă face să credeți că au draw, astfel încât să poată bluffa când vine a treia carte din gama respectivă. Dar acest gen de jucător este relativ rar în jocurile cu mize mici.

În concluzie, amintește-ți că un jucător care își verifică cărțile cel mai adesea caută un draw de culoare, mai degrabă decât un flush finalizat. Astfel, vei avea un avantaj mare în disputa ta cu el.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi