Cum gândeşte o mână de poker un profesionist: opţiunea "hero call"

2020-03-18 12:47:00 1,8k 0

Deciziile în hold'em nu sunt niciodată uşoare, dincolo de mâna pe care o deţii trebuind să te gândeşti la o serie de alte aspecte: range-ul adversarului, stilul său de joc, tell-urile oferite, momentul turneului, povestea din spatele mâinii etc. Ca atare, pentru a lua o hotărâre de care depinde soarta ta într-o competiţie trebuie să filtrezi o serie de informaţii într-un timp relativ scurt. Astăzi, vom încerca să privim cum gândeşte un jucător profesionist într-un pot uriaş şi care sunt variabilele pe care le ia în calcul. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII

Danny Tang este eroul poveştii noastre, un jucător destul de loose, dar care este recunoscut pentru faptul că îşi citeşte de obicei excelent oponenţii. Situat pe locul 12 în topul câştigurilor realizate de jucătorii din Hong Kong, acesta s-a aflat de curând, la Macau, într-o situaţie limită. 

Deşi s-a bucurat de un deep run la HK$400,000 Super High Roller, competiţie câştigată de Steve O'Dwyer, Tang a avut o confruntare pe care cu siguranţă nu o va uita prea curând. Concret, aflat în big blind, Tang s-a lovit de un raise şi un re-raise înaintea sa. Agresorul iniţial era un tip tight, care evolua în general în carte, în timp ce jucătorul din small blind era nimeni altul decât James Chen, un alt jucător loose şi foarte agresiv. Acesta din urmă a optat pentru un three bet, iar Tang a simţit că se află într-o poziţie privilegiată, cu A-K offsuited. Fiind în BB şi neavând poziţie în raport cu primul jucător care a mărit, Tang a făcut o mutare clasică, un four-bet la care ar fi trebuit să răspundă doar o mână premimum. 

Ce s-a întâmplat în continuare? Agresorul iniţial a foldat, dar oponentul din small (Chen) a decis să meargă mai departe şi a răspuns la four-bet. Flopul a fost reprezentat de "Q-J-2" rainbow, cu menţiunea că ultima carte era de cupă. Chen a mers pe varianta check, pentru ca apoi, după ce Tang a făcut un C-bet, să vină cu re-raise. Această mişcare a adversarului - check-raise - l-a făcut pe Tang să nu creadă în varianta completării unei mâini monstru. "Cu A-Q, J-J, Q-Q sau A-A nu ar fi făcut un asemenea play. Eram sigur de asta. Nimic cu valoare nu l-ar fi determinat să joace astfel, să îmi arate încă de acum cât e de puternic", a fost explicaţia dată de Tang şi comentată îndelung de mulţi pasionaţi de poker pe forumurile de specialitate. Ce vrea să spună aici Tang, probabil? Că un set sau o pereche de aşi jucate slow de adversar ar fi fost mai degrabă ascunse în continuare. Cum flopul nu era unul care să sperie foarte tare, adversarul nu ar fi avut niciun motiv să apeleze la o armă atât de puternică precum check-raise-ul pentru simplul motiv că se temea că opozantul va folda. În schimb, cu A-Q, nu aveai nicio garanţie că eşti în faţă, având în vedere cât de agresiv a fost celălalt pre-flop, el putând să aibă deja set sau o pereche mai mare. Deşi nu suntem total de acord cu mecanismul gândirii lui Tang în acest caz, putem să înţelegem motivele din spatele opiniei sale, în condiţiile în care oponentul e un jucător extrem de loose şi agresiv.

Turnul a fost reprezentat de "Q" de cupă, care, conform gândirii lui Tang, nu ar fi trebuit să îi îmbunătăţească în niciun fel mâna lui Chen. Totuşi, Chen a "tras" din nou, reprezentând o mână monstru, iar eroul nostru a mers încă o dată pe varianta call. Riverul a fost reprezentat de un "3" de cupă, iar Chen a shovat all-in, punându-l pe adversar într-o situaţie limită. Tang a dat într-un final call, după ce s-a cerut "timp", iar ce a gândit în acele minute dinaintea hotărârii finale puteţi să aflaţi chiar de la el.

"Chen era polarizat, asta îmi era clar. Fie avea un backdoor flush care nu s-a completat, fie un set. La asta mă gândeam în acele momente. Dar nu puteam să îl pun pe o carte valoroasă, nu după cum a jucat pe flop. Simţeam că ar fi stat în 10-8, 10-9, sau K-10 şi că a sperat tot timpul la chintă, fiind decis să împingă pe river, independent dacă i s-ar fi completat sau nu mâna. În timpul desfăşurării acestei mâini s-a intrat în pauză, noi eram singurii care încă disputam un pot. Astfel că toată lumea venise la masa noastră şi urmărea cu interes ce se va întâmpla. Ştiam că fie voi da un "hero call" şi mă voi afla într-o situaţie excelentă de a câştiga turneul, fie mă voi face de râs şi voi plăti ca un "donkey" cu un As high. Deşi am stat minute bune pentru a lua o decizie finală, cu fiecare secundă trecută îmi era mai clar că nu pot renunţa la mână. Nu pentru că investisem prea mult, deşi asta se întâmplase, ci pentru că eram sigur de read-ul meu: cu siguranţă pe flop, când mi-a făcut check-raise, era mult în spate. Toate tell-urile oferite duceau spre concluzia asta, un bluff monstru. Aveam de făcut un call extrem de loose, nu era situaţia ideală, ştiu. În cele din urmă am plătit şi a întors A-5 de cupă pentru un runner-runner de culoare. Fireşte că mi-a părut rău, dar acesta este pokerul; pot să spun că sunt mulţumit că am interpretat corect mâna până pe river", a dezvăluit Tang într-un interviu pentru pokernews.com.

Decizia asiaticului de a plăti un all-in pe river este cu siguranţă una extrem de controversată, în măsura în care acesta învingea doar un bluff. Însă toată construcţia sa a funcţionat cu un singur rateu: nu a anticipat un runner-runner de culoare. Şi, presupunând că riverul nu era reprezentat de acel "3" de cupă, mai mult ca sigur că oponentul ar fi procedat identic: împingea pentru a fura potul şi ar fi fost prins ("busted"). Fără a comenta în vreun fel deciziile lui Tang - ar fi nedrept, pentru că el avea toate datele necesare să îşi construiască o privire de ansamblu asupra lucrurilor întâmplate la masă - observăm cât de multe variabile sunt în spatele unei decizii în poker. Doar cu foarte multă răbdare, atenţie şi implicare totală poţi să ajungi la performanţele de a reuşi să înţelegi acţiunea de la masa de joc şi tell-urile oferite de ceilalţi. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi