Pokerul online vs pokerul în cazinou. Principalele diferențe și cum să faci trecerea

2020-03-18 12:42:00 2,0k 0

În prezentul articol vom privi în oglindă pokerul online vs pokerul în cazinou, analizând principalele diferențe și cum trebuie făcută trecerea astfel încât balanța să nu îți fie afectată.

Cei mai mulți dintre profesioniștii pokerului evoluează atât pe internet, cât și live, în cazinouri, însă există o mulțime de jucători de valoare care nu au cunoscut niciodată sentimentul dat de participarea la o masă "pe viu". Explicațiile sunt dintre cele mai diverse, unele ținând de zona geografică din care provin, dar sunt anumite persoane care pur și simplu se tem să meargă în cazinou, fiindu-le frică de interacțiunea cu ceilalți, de faptul că pot fi ușor citiți sau că nu au suficiente date în arsenalul lor. Pentru toți cei care vor să facă pasul spre pokerul live - inclusiv pentru jucătorii recreaționali, care, după ce cunosc succesul în camerele de poker online, vor să treacă la următorul nivel, să testeze din adrenalina dată de evoluția față în față - acest articol se va dovedi extrem de util. Pentru că vom încerca să găsim diferențele între cele două tipuri de poker și să le prezentăm celor neinițiați anumite aspecte puțin cunoscute pe care trebuie să le aibă în vedere când fac "switchul". Deși regulile sunt aceleași, există o serie de lucruri care pot să te afecteze dacă nu le acorzi atenția cuvenită. Privind față în față pokerul online vs pokerul live, vei dobândi o serie de informații care să te ghideze când ajungi să evoluezi împotriva unor adversari "în carne și oase".

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIȚII!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Mizele la care se joacă
2. Jocul la mai multe mese
3. Viteza de joc
4. Durata sesiunilor și rezistența la factorii externi
5. Anonimatul și tell-urile
6. Privarea de tehnologie

1. Mizele la care se joacă

Orice jucător de poker trebuie să aibă cunoștințe de bankroll management, altfel va ajunge foarte rapid, în cele mai multe dintre cazuri, să își piardă întreaga balanță. Avantajul dat de internet e indiscutabil în acest context, pentru că în camerele de poker online poți să îți alegi să evoluezi la micro stakes, dacă bugetul nu îți permite să joci la turnee sau mese cash cu un efort financiar minim.

În cazinou poți să identifici acele competiții cu mize mici, însă, per ansamblu, efortul financiar este uriaș, prin comparație. Online poți să joci inclusiv la freeroll-uri sau, dacă ne raportăm la ring, la blinduri de 0,01/0,02, în timp ce în pokerul live astfel de niveluri scăzute nu există.

Drept urmare, asigură-te că faci pasul spre cazinou doar în momentul în care cunoști foarte bine ABC-ul pokerului, pentru că vei fi nevoit să joci pe alte sume decât cele cu care ai fost, probabil, obișnuit. În egală măsură, mizele crescând, și valoarea oponenților este alta, lucru care de asemenea poate fi privit ca un dezavantaj. Ca atare, fii sigur de calitățile tale înainte să te decizi să participi la o sesiune de poker live, dar mai ales la buget. Respectă cu strictețe tot ce ai dobândit studiind bankroll managemenetul, altfel vei rămâne aproape sigur fără bani în buzunar.

2. Jocul la mai multe mese

Atât de mulți jucătorii online s-au obișnuit să evolueze simultan la mai multe mese (multi table) încât ei formează acum, în tabloul pokerului pe internet, majoritatea. Aceștia au învățat că astfel rata de succes este una mult mai mare, alegând să joace extrem de tight, doar mâinile bune. Se diminuează astfel riscurile, iar beneficiile sunt invers proporționale, lucru demonstrat de statistici.

În cazinou, evident, nu ai această opțiune, astfel că mulți jucători de pe net consideră acest aspect drept un mare handicap. Trebuie să faci o serie de ajustări în jocul tău în astfel de situații, dacă vrei să faci trecerea, pentru că altfel totul ți se va părea un calvar. Pokerul live prezintă, totuși, din aest punct de vedere, și un mare avantaj: dacă în camerele de poker online ajungi să faci totul mecanic atunci când participi la mai multe mese simultan, luând în considerare doar matematica și probabilitățile, în cazinou jocul tău trebuie să fie mai elaborat. Vei avea marele avantaj de a-ți putea privi, simți și analiza adversarii în profunzime, astfel încât să înțelegi pe deplin jocul lor. Este o nouă dimensiune a pokerului, care cu siguranță se poate dovedi din multe puncte de vedere mai captivantă. În plus, îți oferă informații suplimentare în deciziile pe care trebuie să le iei.

3. Viteza de joc

Jocul la mese multiple merge mână în mână cu viteza, astfel că cei obișnuiți cu pokerul online vor găsi extrem de dificilă schimbarea de paradigmă. Nu există nicio urmă de îndoială, pe internet poți juca - presupunând că evoluezi la o singură masă - de peste 10 ori mai multe mâini într-o oră față jocul live. 

Pentru cei obișnuiți cu ritmul de pe net, o sesiune de poker live poate să pară de multe ori o adevărată corvoadă. Dacă faci parte din această categorie, trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare și să te adaptezi situației, altfel vei începe să greșești. Sunt exemple celebre de jucători care au făcut rezultate excelente online, adoptând un stil tight, pentru ca apoi, la mesele live, să etaleze un joc extrem de loose. Acest lucru se datorează exact lipsei vitezei în cazinouri. Obișnuiți cu o anumită cadență, unii cad în capcana de a nu mai face o selecție atât de bună a cărților de start. Apelează la o paletă mult mai largă de cărți decât ar face-o în mod obișnuit, iar apoi vor să recupereze acest deficit printr-o agresivitate mult peste medie. O astfel de abordare poate fi extrem de costisitoare, așa că pregătește-te psihic pentru bătălii lungi și ore întregi în care posibil să nu primești nicio carte premium. Folosește acest timp "mort" pentru a aduna date extrem de importante despre cei care sunt în fața ta, pentru că acestea sunt de o importanță capitală în pokerul live.

4. Durata sesiunilor și rezistența la factorii externi

Pokerul online îl joci în intimitatea casei tale, într-un spațiu confortabil și cunoscut. Dacă într-o zi nu te simți bine sau dacă dorești să evoluezi pentru doar 20 de minute, o poți face cu un efort minim: apeși de câteva ori butonul stânga al mouse-ului.

Să mergi la cazinou, în schimb, presupune un efort deosebit din punct de vedere al factorului timp. Dincolo de faptul că trebuie să te deplasezi, vei fi nevoit să aștepți până vei găsi un joc care să se potrivească așteptărilor tale și bugetului avut. La pokerul online, dacă evoluezi la o masă de cash și constați că oponenții sunt extrem de puternici, poți ieși imediat, pentru a găsi un alt tărâm favorabil, un alt teritoriu de cucerit. În cazinou, un astfel de switch durează mult mai mult, astfel că de obicei jucătorii rămân la aceeași masă, deși înțeleg că nu este cadrul ideal. 

Ca atare, trebuie să dedici mult mai mult timp, iar viteza de joc, cum spuneam și la punctul anterior, e la cu totul alt nivel. În plus, dacă la biroul tău puteai după 15 minute să te ridici și să decizi că astăzi nu este ziua ta, la cazinou acest lucru este mai dificil de făcut, pentru că efortul depus este mult mai mare. Acest aspect poate fi destul de nociv în perspectiva tiltării. Știm foarte bine că atunci când începi să iei decizii bazate pe impuls și pe emoții, sunt șanse mari să cazi într-o prăpastie. Astfel, toți specialiștii recomandă să renunți la respectiva sesiune, pentru a avea din nou mintea limpede când revii. Dacă acasă poți scăpa mult mai ușor de tiltare, fiind necesar doar să ieși din aplicația în care evoluai, timpul investit în mersul la cazinou te va determina să fii mult mai circumspect în asemenea situații. Altfel spus, vei opune mult mai multă rezistență în a părăsi încăperea, chiar dacă de multe ori vei conștientiza că ești tiltat. În concluzie, asigură-te că ai destul timp la dispoziție pentru cazinou, că ești în starea potrivită pentru a juca măcar câteva ore, dar și că poți lua mereu decizii raționale: dacă jocul îți este afectat de anumite bad beat-uri sau de o serie pierzătoare, trebuie întotdeauna să fii capabil să spui "stop". 

5. Anonimatul și tell-urile

Expresia "poker face" a devenit atât de cunoscută în ultima perioadă încât o celebră artistă de peste hotare a lansat pe piață acum câțiva ani un hit care poartă acest nume. În timpul sesiunilor online, jucătorii s-au obișnuit cu un anume confort, ei nu trebuie să își controleze limbajul corpului, nu au nevoie de o anumită ținută (ne referim inclusiv la vestimentație), pentru că nu îi vede nimeni. În marea de milioane de jucători de pe net, un individ e de cele mai multe ori anonim, chiar dacă valoarea și performanțele îl recomandă.

Cu toate că există o serie de tell-uri pe care le poți da sau interpreta și în camerele de poker online, acestea nu se compară cu ce se întâmplă în cazinouri, atunci când oamenii se află față în față. Mulți se tem că vor fi "pierduți" odată puși alături de persoane cu experiență, care știu să analizeze în cel mai mic detaliu expresiile feței sau un anumit răspuns dat. Este adevărat, pentru a evolua cu succes în pokerul live, trebuie să ai anumite aptitudini de a-i citi pe ceilalți și de multe ori ești pus în fața unor situații în care să iei decizii mai mult bazate pe tell-uri decât pe logica mâinii și matematică. Pentru a avea succes, trebuie să te documentezi temeinic, să știi ce ar putea să însemne anumite gesturi sau limbajul adversarilor. Aceste skilluri nu se deprind peste noapte, este nevoie de o aprofundare serioasă a fenomenului, dublată de o atenție sporită către oponenți. Este absolut necesar să le înveți acestora patternurile, să știi cum s-au comportat în alte situații similare, pentru a fi sigur că înțelegi pe deplin mutările sau play-urile lor.

6. Privarea de tehnologie

Grație unor softuri sau datorită calculatorului, atunci când te afli în fața monitorului, poți lua majoritatea hotărârilor bazându-te pe matematică și probabilități. O mulțime de jucători folosesc astfel de ustensile în tentativa de a-și calcula rapid outs-urile, dar și care sunt pot odds într-o anumită mână.

Evident, într-un joc la o masă live, nu vei mai avea acces la aceste instrumente, lucru care poate fi incomod. Nu ai nevoie, totuși, de cunoștințe sofisticate de algebră pentru a face aceste calcule, le poți realiza relativ ușor, în minte, cu puțin exercițiu. Trebuie însă să fii mai disciplinat și acorzi mai multă atenție decât înainte, în camerele de poker online.

Există de asemenea o serie de alți factori care le blochează unora accesul în cazinou, deși au suficiente cunoștințe despre poker: de la teama că nu se vor descurca cu fisele, la frica legată de faptul că vor comite erori sau că vor fi subiect de amuzament pentru ceilalți. În marea lor majoritate, acestea sunt doar bariere ale minții, dacă vei respecta sfaturile de mai sus, cel mai probabil te vei bucura de o asemenea experiență. Atâta vreme cât respecți cu strictețe managementul banilor, nu ai niciun motiv să nu încerci să te simți în largul tău și să etalezi un joc solid, simțindu-te totodată confortabil. Este adevărat, din cele prezentate anterior jocul online pare să aibă o serie de avantaje în detrimentul celui clasic, însă, per total, chiar dacă diferențele între pokerul pe net și cel live sunt destul de mari, în esență obiectivele și "armele" jucătorilor sunt aceleași. Dacă te bucuri de succes pe internet, cu mici ajustări și dobândirea de noi informații ajutătoare, mai mult ca sigur că vei avea evoluții consistente și când adversarii îți sunt în față. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIȚII!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi