Fenomenul circuitului mondial te învață cum să faci bani din poker. Secretele succesului

2020-03-19 10:38:00 3,4k 0

Considerat de mulți dintre specialiști cel mai bun jucător de poker din lume în momentul actual, Fedor Holz, fenomenul circuitului de hold'em ne învață cum să devenim mai buni în această disciplină. Germanul ne oferă câteva sfaturi extrem de utile, astfel încât să ne creștem substanțial șansele de a câștiga mai mulți bani la masa de joc și, implicit, de a deveni jucători mai valoroși.

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!

Fedor Holz este al cincilea cel mai de succes jucător de poker din istorie, din punct de vedere al câștigurilor în bani. El a strâns în cariera sa care este încă la început, judecând după faptul că are doar 24 de ani, peste 26 de milioane de dolari. Doar în 2017 a făcut 14 mese finale, impunându-se în 5 dintre ele.

Performanțele sale sunt fantastice și evoluția sa e una incredibilă, având în vedere cât de mult s-a globalizat pokerul și cât de mulți adversari de mare valoare îi stau în față. Într-un interviu pentru skrill.com, neamțul a abordat o serie de teme de interes, iar noi am selectat pasajele din care putem să învățăm cum să ne îmbunătățim prestația. Mai jos ai cele mai importante sfaturi oferite de cel mai în formă jucător.

1. Fii alături de alți jucători

Pokerul nu e un sport de echipă. În cele mai multe dintre situații, ești tu contra lumii. Tu trebuie să iei deciziile importante la masa de poker, fără a te putea consulta cu alții. Totuși, această discipină e una de o complexitate imensă, astfel că în orice moment poți învăța.

Fedor încearcă să socializeze și să aibă o relație apropiată cu ceilalți jucători, astfel încât să "fure" din calitățile lor. Observația și interacțiunea nu te ajută doar să ai informații în plus despre adversari, dar te învață ce decizii potrivite să iei în situații limită.

"Sfatul meu pentru cineva care abia a început să joace poker este să se înconjoare de prieteni din domeniu. Oameni cu aceleași preocupări, dar care sunt un pic mai valoroși. Sunt o mulțime de băieți mult mai buni decât mine la anumite capitole în poker. Iar eu încerc să învăț de la toți, să mă dezvolt cât mai mult la aspectele unde sunt vulnerabil. Câteva din lucrurile învățate de la prietenii din poker de-a lungul anului sunt atât de valoroase încât nici nu am cum să le exprim în cuvinte. Dincolo de amiciția care se creează, astfel de relații sunt mutual benefice", spune Holz. 

2. Învață să devii un pierzător bun

Pokerul este o disciplină în care uneori poți să faci totul ca la carte și tot să pierzi. Dacă ești un jucător valoros, pe termen lung vei fi câștigat mai mult, însă eșecul este parte din viața oricărui jucător. Pentru că inevitabil te vei lovi de el la un moment dat. În astfel de situații trebuie să știi să gestionezi cât mai bine situația. 

"Cred că acest aspect e unul extrem de neglijat de majoritatea oamenilor. Nu îi interesează să devină pierzători mai buni. Mulți se lovesc de bad beat-uri și nu fac față situației, se pierd. În momentul în care conștientizezi că înfrângerea e parte din joc, atunci ai șanse mari să devii un jucător mai valoros. Asta e o adevărată artă în poker: să știi să treci peste momentele grele. Am pierdut sute de mii de mâini probabil, dar doar în momentul în care am început să înțeleg că acesta e cursul firesc, am evoluat. Pentru că am tratat înfrângerile ca atare, știind că pe termen lung voi câștiga mai des decât voi pierde. Să nu rămâi ancorat în eșecuri, iată o rutină extrem de necesară, care îți va schimba total percepția despre poker", explică jucătorul german.

3. Un bun bankroll management

Când câștigi un turneu, probabil te simți în al nouălea cer. Ai învins sute, poate chiar mii de jucători, iar senzația experimentată e inegalabilă. Totuși, să devii prea încrezător în propriile forțe e periculos. Pentru că îți vei dori mai mult, vrei să treci la următorul nivel, arzând etapele. Asta înseamnă participarea la competiții cu buy-in-uri mai mari, iar banca ta nu poate încă susține o asemenea trecere.

"Găsește întotdeauna mizele potrivite pentru tine. Nu juca niciodată pentru buy-in-uri mai mari decât îți indică bankroll managementul. Poți fi extrem de bun la poker, dar dacă nu ai o gestiune perfectă a banilor, dacă nu ești extrem de disciplinat din acest punct de vedere, șansele să ajungi sus scad drastic", spune Fedor.

4. Analizează permanent

În momentele în care faci greșeli trebuie să le conștientizezi. Doar așa vei putea să înveți și să evoluezi, astfel încât în viitor, în situații similare, să iei decizia corectă. 

"Sfatul meu pentru cineva care se apucă de poker este să reflecteze mereu asupra unor mâini, mai ales dacă sunt bătuți. E atât de multă informație în poturile pierdute încât e o greșeală fundamentală să crezi că doar ai avut ghinion. Eu mă întreb mereu dacă am procedat bine și analizez ce ar fi trebuit să schimb. Mai mult, discut cu oamenii, le cer opinia în legătură cu multe mâini. Poți discuta cu prietenii despre mișcările tale, dar ai posibilitatea să discuți și pe forumuri, cu pasionați de poker. Cred că șase opinii sunt mereu mai bune decât una. Doar așa poți să spui la final cu siguranță care era calea de urmat", mai spune Holz, pentru ca apoi să dezvăluie că, la începutul carierei, cerea sfatul a cel puțin 10 persoane în legătură cu mâinile la care nu era sigur că a procedat corect.

5. Lasă-ți ego-ul la ușă

Ego-ul face parte din orice joc unde există competiție. Dacă vrei să câștigi, trebuie să ai grijă să nu devii sclavul propriilor capcane. Să ai un ego imens la masa de poker poate fi o adevărată povară, îți strică abordarea și chiar te influențează atunci când ai nevoie să iei deciziile optime.

"Ego-ul e o componentă importantă a pokerului. Mereu ești în competiție cu alții, dar și cu tine însuți. Pentru că finalitatea în această disciplină e clară: pierzi sau câștigi. Se creează astfel multe orgolii, vrei să demonstrezi lucruri. Sfatul meu e să încerci pe cât posibil să nu te lași influențat de ego. Știu că e foarte greu, nici eu nu am reușit să las ego-ul în afara sălii de poker. Dar muncesc constant pentru a mă focusa exclusiv pe joc și să las la o parte rivalitățile sau vendetele", explică Fedor.

6. Deconectează-te de la poker

Pokerul e extrem de palpitant, dar poate fi și foarte consumptiv. Asta pentru că efectiv îl poți juca oricând. Există grinderi care dorm doar 4 ore pe zi, petrecându-și restul orelor în fața computerului, la turnee sau mese cash online

Un asemenea stil de viață nu doar că este păgubos pentru organism și pentru liniștea psihică, însă are efecte nocive asupra randamentului.

"Deconectarea de la poker e absolut necesară. Cred că o mare greșeală pe care o fac mulți jucători e că nu își alocă suficient timp pentru ei. Trăim din poker, însă nu trăim doar pentru poker. Ai nevoie să te relaxezi, să îi permiți creierului să respire pentru a fi în formă maximă din toate punctele de vedere", e de părere neamțul.

În urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, Holz a anunțat că își încheie activitatea, pentru ca apoi, după o perioadă în care s-a eliberat de stresul acumulat, să revină asupra deciziei și să își distrugă pur și simplu adversarii. "Cred că faptul că am făcut cu totul altceva în acea perioadă a avut o importanță capitală. Mi-am dat un reset, m-am gândit la lucruri total diferite. Asta îți permite să fii tot timpul proaspăt, o pauză e mereu necesară pentru a veni cu forțe noi, pentru a regăsi pasiunea și a te bucura de joc", concluzionează Fedor.

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi