Cum acţionezi când devii short stack la masa de poker! "Secretele" înmulţirii fiselor

2020-03-18 12:17:00 3,8k 0

short-stac-poza.jpg

Orice jucător de poker, chiar dacă evoluează doar pentru divertisment pe net, la final de săptămână, ajunge la un moment dat într-unul dintre turneele/sng-uri-le la care participă short stack (are cele mai puţine fise de la masă).

Foarte frecvent, chiar dacă experienţa la o masă de poker este limitată, un astfel de jucător va simţi dorinţa stringentă (şi firească) de a se dubla. Vom analiza în cele ce urmează care este calea cu cele mai mari şanse de izbândă, în greaua tentativă de a reveni cu şanse reale la masa de joc.

TESTEAZĂ-ŢI SKILL-URILE LA MASA DE POKER, INTRÂND PE CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

În primul rând, primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte să iei o decizie referitoare la cărţile pe care le vei juca şi la modul cum le vei juca este să faci o scurtă analiză, astfel încât să ştii exact în ce situaţie te afli. Vezi cât de mic este stack-ul tău comparativ cu al celorlalţi de la masă, vezi câte blinduri mai ai şi fixează-ţi un prim reper: average stack-ul (media numărului de fise al opozanţilor de la masă).

În general, short stack este considerat cel care are cele mai puţine fise de la masă, dar acesta trebuie să îndeplinească o condiţie: să aibă, în general, între 10 şi 20 de blinduri. Dacă ai mai puţin de 10 blinduri, lucrurile sunt simple - nu mai ai ce să aştepţi, trebuie să împingi all-in până să "vină" blind-urile peste tine, chiar dacă mâinile pe care le vezi nu sunt cele pe care le-ai juca în mod normal. În acest moment ai prea puţine chip-uri să îţi permiţi să speri la o mână premium, pentru că fie vei fi "mâncat" de blind-uri, fie vei primi call de la mai mulţi adversari, care îşi permit să plătească şi să te izoleze, astfel încât şansele să "duci" mâna scad fundamental.

În momentul în care ai în faţă, însă, mai mult de 20 de big blind-uri, ai în continuare o oarecare libertate de mişcare (nu eşti obligat să joci fold sau push all-in pre-flop), însă vei constata că nu vei mai putea să îţi faci jocul obişnuit. Nu eşti încă în zona roşie a pericolului, însă trebuie să cântăreşti foarte atent fiecare decizie pe care o iei.


Cu cât ai stack-ul mai mic, cu atât va fi mai greu

Spuneam mai devreme că libertatea la masa de joc îţi este îngrădită în momentul în care deţii ceva mai mult de 20 de big blind-uri. Dacă vei încerca să participi în continuare la mâini, limpuind înainte de flop şi sperând, mai mult ca sigur direcţia nu este bună. Riscul este prea mare, pentru că, la fiecare astfel de mână care nu se completează, vei pierde o parte din stack-ul tău. Poate nu vei considera important pe moment, însă după câteva astfel de mâini o să constaţi că situaţia se transformă într-una disperată. Vei avea prea puţine fise ca cineva să te mai considere o ameninţare, astfel că all-in-ul tău anticipat de toţi va fi plătit fără rezerve de cel puţin 2-3 jucători. Dacă, în schimb, împingi all-in când ai 20 de bb-uri sau chiar mai bine, toţi vor fi mult mai rezervaţi. Nu doar pentru că pierd un număr mai mare de fise, dar pentru că vei putea reveni în joc, în cazul în care îţi revine potul. Aşadar, nu îţi pierde vremea încercând să îţi foloseşti skill-urile post-flop. Cea mai bună metodă e să încerci să te dublezi cu all-in pre-flop când încă ai un număr cât de cât respectabil de fise în faţă. Dacă nu eşti plătit, cu atât mai bine, vei lua câteva blind-uri fără să te expui la o situaţie de totul sau nimic.


Ce cărţi îţi permit push-ul?

Când eşti short-stack nu poţi visa la mâini premium, pentru că, probabilistic, nu te vei lipi foarte curând de ele. În general, chiar dacă tu eşti un jucător tight,  un as primit, indiferent de kicker, este considerat a fi suficient de puternic încât să îţi justifice mutarea. La fel, poţi împinge all-in şi cu anumiţi connectori (eventual de aceeaşi culoare), mai ales dacă eşti în poziţie şi nimeni nu a venit până în acel moment cu raise.

Poziţia contează la fel de mult în decizia ta de a merge all-in ca şi cartea pe care o ai în faţă. Dacă eşti în buton, de exemplu, şi toţi au foldat până la tine, poţi să îţi încerci norocul şi să împingi cu orice carte, în speranţa că măcar vei fura blind-urile. Cei doi jucători de după tine vor fi tentaţi să îşi protejeze blindurile, dar probabil vor da call doar dacă au un stack generos, dublat de o carte decentă. Exceptând o pereche mare în mâna unuia, dacă vei primi call la all-in, în cel mai rău caz pleci cu 35% - 65% şanse, ceea ce nu este chiar un dezastru.


Imaginea te ajută

În măsura în care tu eşti un jucător tight, care şi-a creat o astfel de imagine la masă, poţi să încerci să împingi all-in mai frecvent decât în cazul în care stilul tău de joc e unul loose.

Chiar dacă toţi simt "miros de sânge" şi vei avea pe frunte o etichetă metaforică "vânat", în măsura în care un jucător tight împinge all-in, ceilalţi vor fi mai circumspecţi. Ei ştiu că îţi place jocul solid şi nu rişti inutil, astfel că vor fi tentaţi să te crediteze cu o mână mai bună decât cea pe care o deţii. În schimb, dacă ai jucat multe mâini anterior, creându-ţi imaginea de jucător loose, vei fi plătit mult mai frecvent de către opozanţi.

Rezumând, în momentul în care rămâi cu cele mai puţine fise de la masă, jocul tău se simplifică extrem de mult. Nu mai ai motive să încerci play-uri sau să întinzi capcane, unicul scop devine supravieţuirea. Îţi doreşti să te dublezi şi îţi vei mări considerabil şansele dacă respecţi trei reguli:

  • 1. Nu mai încerca să speculezi mâini, să intri în ele doar cu call, în speranţa că flopul te ajută.
  • 2. Ia decizia de a merge all-in când nu este prea târziu, când ai în faţă încă un număr rezonabil de chip-uri (20 bb-uri sau mai mult).
  • 3. Fii primul care intră în pot. Dacă înaintea ta a fost acţiune (call sau raise din partea jucătorilor), renunţă la mână, dacă nu ai ceva cu adevărat bun. Cel mai probabil vei fi dominat de cărţile opozanţilor, astfel că momentul ales pentru push-all-in nu e cel mai bun. 

TESTEAZĂ-ŢI SKILL-URILE LA MASA DE POKER, INTRÂND PE CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi