Continuation bet în poker. De ce e necesar să îl foloseşti

2020-03-19 09:57:00 2,5k 0

Continuation bet în poker sau, pe scurt, "C-bet" reprezintă o unealtă indispensabilă. Când cineva mă întreabă care sunt strategiile cele mai simple, dar şi eficiente, la masa de joc, întotdeauna includ un continuation bet printre ele.
 

Ce este un continuation bet în poker

Succesul tău în turnee sau la mesele cash depinde de o serie de variabile. Unele nu au legătură directă cu modul în care evoluezi, dar sunt de părere că un set de reguli în pokerul online, după care să te ghidezi, te ajută în demersul de a fi un jucător mai bun.

Printre aceste "norme" pe care eu le respect cu stricteţe se numără mereu continuation bet-ul. Acesta este pariul făcut după apariţia flopului de către "agresorul" iniţial. Când decid să merg într-o mână, de cele mai multe ori apelez la varianta raise pre-flop. Agresivitatea e calea în poker, iar "C-bet-ul" ulterior vine să întărească poziţia pe care o am.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Mulţi apelează la continuation bet în poker atunci când lovesc ceva pe flop. Personal, eu îl folosesc şi când mâna iniţială nu s-a îmbunătăţit considerabil după apariţia primelor trei cărţi comune. Astfel, reuşesc să izolez de multe ori adversarii. În plus, deţin o şansă importantă să câştig potul în acel moment, fără luptă.

În ultimii ani un continuation bet a devenit un play standard pentru cei mai mulţi dintre jucătorii profesionişti. Indiferent că aceştia joacă hold'em sau apelează la o altă formă de poker, cum ar fi Omaha. Dar nu independent de poziţia de la masă: dacă ai intrat în rolul agresorului, e de preferat să îţi păstrezi imaginea. Astfel, vei avea de mai multe ori de câştigat pe termen lung. Dar agresivitatea constantă trebuie dublată de poziţie; astfel, raportul risc vs recompensă, atât de important în poker, îţi va arăta aproape mereu că un continuation bet în poker are o mare utilitate.
 

Cum creşte potul un continuation bet

Mult mai interesante sunt momentele în care flopul nu te ajută, dar te foloseşti de un continuation bet în poker. Despre avantajele şi dezavantajele acestei metode vom vorbi puţin mai jos. Deocamdată vreau să vă explic de ce un C-bet ajută şi când ai o mână puternică. În primul rând, vei creşte potul, ceea ce te va ajuta pe străzile următoare să iei valoare de la adversari. Altfel spus, creezi cadrul prielnic pentru ca un value bet ulterior al tău să îşi atingă ţinta. Vei avea astfel acces la un număr mult mai mare de fise.

În al doilea rând, vei subţia field-ul. Nu vrei ca cineva cu o mână marginală să mai vadă o stradă, pentru că s-ar putea ca următoarea carte să îi ofere o combinaţie total neaşteptată şi câştigătoare. Cerând aici, după flop, mulţi vor renunţa la cărţile cu perspective limitate, pentru că nu au pot odds favorabile. În acest fel, te protejezi de neprevăzut şi micşorezi în mare măsură range-ul adversarilor. Vei şti mult mai exact pe ce să îi pui, judecând după decizia luată de ei la continuation bet-ul tău.

 

Când şi cum apelezi la continuation bet în poker

Hold'em-ul este o disciplină care ascunde capcane la fiecare pas. Astfel, în aproape orice moment al jocului, trebuie să avem antenele ridicate, pentru a ne proteja. Să simţi pericolul e o artă, iar numeroase piedici pot să apară şi în cazul unui continuation bet în poker.

Pentru a şti de ce să ne ferim, mă voi raporta la cadrul ideal. Astfel, cel mai bun moment pentru un "C-bet" este în momentul în care joci împotriva unui singur adversar. Dacă în prealabil, pre-flop, acesta doar a mers doar pe varianta "limp", cu atât mai bine. Şansele ca el să fi prins ceva mai bun decât mâna cu care tu ai cerut pre-flop sunt sub 50%. Procentele sunt de partea ta, astfel că există premise ca acţiunea să încheie aici. Dacă adversarul foldează, îţi va permite să iei un pot fără prea mult efort. Iar pe termen lung o astfel de situaţie repetitivă înseamnă aur pentru bugetul/stack-ul tău.

Mecanismul celuilalt când se confruntă cu un C-bet sună cam aşa: după un raise făcut pre-flop, un nou pariu plasat după apariţia primelor trei cărţi comune dă senzaţia de putere. Cei mai mulţi sunt tentaţi să arunce cărţile dacă mâna nu li s-a îmbunătăţit vizibil. Consideră că au investit suficient într-un pot care le oferă prea puţine perspective.
 

Ai grijă câţi adversari sunt în mână

Un continuation bet poate să se întoarcă uneori împotriva ta. Important este să ţii seama de o serie de factori în momentul în care vrei să laşi impresia că ai lovit ceva puternic pe flop. Cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont într-un continuation bet în poker e următorul: pentru a avea şanse de reuşită ai nevoie de cât mai puţini adversari în mână.

Probabilistic, un singur adversar deţine procente mici să îşi fi îmbunătăţit considerabil mâna după flop. În schimb, cu cât în joc sunt mai mulţi opozanţi, cu atât şansele ca măcar unul dintre ei să fi prins o mână decentă, la care să nu vrea să renunţe atât de uşor, cresc.

În general, eu procedez în felul următor, în funcţie de numărul de jucători aflaţi în joc:

  • C-bet în aproape 100% din cazuri când evoluezi împotriva unui singur jucător;
  • C-bet în 50% din cazuri, dacă în joc sunt doi adversari;
  • C-bet în 25% din ocazii, în momentul în care trei jucători te-au plătit, pre-flop.


Textura flopului

Evident, numărul adversarilor nu e singurul criteriu. Procentele despre care vorbeam anterior variază în funcţie de textura board-ului. Dacă pe flop vezi două sau trei "feţe" (AJ5, de exemplu), iar tu ai dat raise pre-flop cu o pereche de şeptari, şansele ca un continuation bet să îşi atingă scopul şi să întrerupă mâna aici scad.

Adversarul tău s-a bazat pe ceva când a dat call-ul iniţial. Nu te poţi aştepta întotdeauna ca şi el să aibă o pereche mică sau nişte connectori medii. Ca atare, în această situaţie, chiar dacă mâna ta nu s-a îmbunătăţit, este foarte probabil ca opozantul să fi prins ceva. Astfel, "C-bet-ul" ar putea să nu aibă efectul anticipat. În cazul în care pe un astfel de board pre-flop au dat call doi jucători, şansele să îi sperii şi să închizi acţiunea aici printr-un continuation bet scad, normal, şi mai mult.

În egală măsură, fii atent şi la draw-urile apărute pe flop. Să presupunem că tu ai aceeaşi pereche de şeptari ca mai sus, iar flop-ul este 2-3-4, două dintre cărţi fiind de aceeaşi culoare. În acest moment, mai mult ca sigur un draw (fie de culoare, fie de chintă te va plăti). Poţi să pariezi, pentru că eşti încă în faţă, dar fii conştient că mâna ta ar putea fi relativ uşor bătută încă de pe turn.
 

Atenţie la poziţia în poker

Un alt moment nefavorabil când ai putea apela la "C-bet" este când nu te afli în poziţie. Poziţia este unul dintre cele mai importante aspecte ale jocului de poker, astfel că trebuie să profiţi de ea la maximum în toate circumstanţele.

Vorbind primul după flop eşti descoperit şi nu ştii niciodată ce îţi pregătesc adversarii. În plus, dacă obişnuieşti să faci un continuation bet din afara poziţiei, iar apoi abandonezi pot-ul, mulţumindu-te doar cu check pe turn şi river, ceilalţi jucători vor observa lucrul ăsta. Vor folosi acest aspect împotriva ta: vor da call din poziţie şi îţi vor specula orice slăbiciune, de multe ori chiar apelând la bluff.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!


Tipologia adversarilor şi un C-bet în poker

De asemenea, strategia nu este una care să dea rezultatele aşteptate împotriva jucătorilor loose. De destule ori ei plătesc având cărţi marginale, în speranţa că vor reuşi pe final să îşi îmbunătăţească mâna considerabil şi să aibă, astfel, acces la un pot extrem de consistent.

Aşa numiţii "calling stations" vor da aproape întotdeauna call pe flop, chiar dacă mâna lor nu s-a îmbunătăţit considerabil. E adevărat, în cazul unor jucători de acest gen, poţi juca foarte agresiv, pentru că pe termen lung vei obţine profit de pe urma lor. Dar fii gata ca, după ce primeşti un call pe flop, să pariezi şi celelalte străzi. Bineînţeles, condiţia este să ai suficiente outs-uri sau să fi prins ceva, pentru că nu poţi câştiga altfel showdown-ul.

TU CÂT DE DES APELEZI LA CONTINUATION BET ÎN POKER?

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi