Continuation bet: când să îl foloseşti cu succes, la masa de poker

2020-03-18 12:08:00 2,2k 0

Continuation bet sau "C-bet" este o strategie de poker solidă care, dacă o foloseşti cum şi când trebuie, îţi poate aduce succes. Se referă la pariul făcut după apariţia flopului de către "agresorul" iniţial.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

În general folosit când mâna iniţială avută nu s-a îmbunătăţit considerabil după primele trei cărţi comune, pentru a izola adversarii şi a câştiga potul în acel moment, continuation bet-ul a devenit un raise standard pentru cei mai mulţi dintre jucătorii profesionişti.

Totuşi, acesta ascunde anumite capcane de care trebuie să ştim să ne ferim. În teorie, ideal ar fi să dai "C-bet" în momentul în care joci împotriva unui singur adversar, care, în prealabil, pre-flop, a "limpuit". Şansele ca el să fi prins ceva mai bun decât mâna cu care tu ai cerut pre-flop sunt sub 50%, astfel că în acest moment există premise ca acţiunea să se încheie aici, adversarul foldând şi permiţându-ţi să iei un pot fără prea mult efort. După un raise făcut pre-flop, un nou pariu plasat după apariţia primelor trei cărţi comune dă senzaţia de putere şi mulţi sunt tentaţi să arunce cărţile (evident, dacă mâna nu li s-a îmbunătăţit vizibil), considerând că au investit suficient într-un pot de unde nu pot obţine prea multă valoare.

Regula de aur pentru un continuation bet reuşit sună cam aşa: cu cât ai mai puţini adversari în mână, cu atât şansele ca tu să câştigi potul cu un "C-bet" cresc.

O tactică foarte întâlnită, continuation betul prezintă, evident, şi dezavantaje, în sensul în care se poate întoarce împotriva ta. Important este să ţii seama de o serie de factori în momentul în care vrei să laşi impresia că ai lovit ceva puternic pe flop, deşi realitatea este alta, tu dorindu-ţi să iei potul respectiv în acel moment.


Numărul de jucători  pentru a face continuation bet

Cum am menţionat anterior, succesul unui "C-bet" e reprezentat în primul rând de adversarii care au dat call la raise-ul tău dinaintea flop-ului. Dacă (probabilistic) un singur adversar e puţin probabil să îşi fi îmbunătăţit considerabil mâna după flop, cu cât în joc sunt mai mulţi opozanţi, cu atât şansele ca măcar unul dintre ei să fi prins o mână decentă, la care să nu vrea să renunţe atât de uşor, cresc.

O teorie generală, care să te ghideze cum să procedezi în funcţie de numărul de jucători aflaţi în joc spune următoarele:

  • C-bet în aroape 100% din cazuri când evoluezi împotriva unui singur jucător;
  • C-bet în 50% din cazuri, dacă în joc sunt doi adversari;
  • C-bet în 25% din ocazii, în momentul în care trei jucători te-au plătit, pre-flop.


Componenţa flopului pentru continuation bet

Evident, numărul adversarilor nu e singurul criteriu, procentele prezentate anterior variind în funcţie de textura board-ului. Dacă pe flop vezi două sau trei "feţe" (A-Q-7, de exemplu), iar tu ai dat raise pre-flop cu o pereche de optari, şansele ca un continuation bet să îşi atingă scopul şi să întrerupă mâna aici scad.

Adversarul tău s-a bazat pe ceva când a dat call-ul iniţial, nu te poţi aştepta întotdeauna ca el să aibă o pereche mică sau nişte connectori medii. Ca atare, în această situaţie, chiar dacă mâna ta nu s-a îmbunătăţit, este foarte probabil ca opozantul să fi prins ceva, astfel că "C-bet-ul" ar putea să nu aibă efectul anticipat. În cazul în care pe un astfel de board pre-flop au dat call doi jucători, şansele să îi sperii şi să închizi acţiunea aici printr-un continuation bet scad, normal, şi mai mult.

În egală măsură, fii atent şi la draw-urile apărute pe flop. Să presupunem că tu ai aceeaşi pereche de optari, iar flop-ul este 3-4-5, două dintre cărţi fiind de aceeaşi culoare. În acest moment, mai mult ca sigur un draw (fie de culoare, fie de chintă te va plăti). E indicat să pariezi, pentru că eşti încă în faţă, dar fii conştient că mâna ta ar putea fi relativ uşor bătută încă de pe turn.


Importanţa poziţiei în poker

Un alt moment nefavorabil când ai putea apela la "C-bet" este când nu te afli în poziţie. Poziţia este unul dintre cele mai importante aspecte ale jocului de poker, astfel că trebuie să profiţi de ea la maximum în toate circumstanţele.

Vorbind primul după flop eşti descoperit şi nu ştii niciodată ce îţi pregătesc adversarii. În plus, dacă obişnuieşti să faci un continuation bet din afara poziţiei, iar apoi abandonezi pot-ul, mulţumindu-te doar cu check pe turn şi river, ceilalţi jucători vor observa lucrul ăsta şi vor folosi acest aspect împotriva ta în mâinile viitoare: vor da call din poziţie şi îţi vor specula orice slăbiciune, de multe ori chiar blufându-te.

Vezi care este camera de poker online pe care o recomandă pariurix.com!

De asemenea, strategia nu este una care să dea rezultatele aşteptate împotriva jucătorilor loose, care plătesc cu mâini marginale, în speranţa că vor reuşi pe final să îşi îmbunătăţească mâna considerabil şi să aibă, astfel, acces la un pot extrem de consistent.

Aşa numiţii "calling stations" vor da aproape întotdeauna call pe flop, chiar dacă mâna lor nu s-a îmbunătăţit considerabil. E adevărat, în cazul unor jucători de acest gen, poţi juca foarte agresiv, pentru că pe termen lung vei obţine profit de pe urma lor, dar fii gata ca, după ce primeşti un call pe flop, să pariezi şi celelalte străzi. Bineînţeles, condiţia este să ai suficiente outs-uri sau să fi prins ceva, pentru că nu poţi câştiga altfel showdown-ul.

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi