Check sau bet? Cum procedezi când pe board există o chintă

2020-03-19 10:34:00 2,2k 0

De multe ori în no limit hold'em se va întâmpla să joci boardul, combinația de cinci cărți de jos fiind suficient de bună. E cazul chintelor, de exemplu, dar mulți jucători nu știu cum să abordeze o astfel de situație. La așa ceva ne vom raporta azi: ce trebuie să faci când prinzi chintă jos, mizezi pe check sau faci un bet?

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Pentru a analiza situația, ne vom raporta la o mână jucată de curând de Jonathan Little. În vârstă de 33 de ani, el este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de ceva timp și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash.

Săptămâna trecută, el a descris o mână pe care a avut-o într-un turneu online, în care pe river boardul s-a completat o chintă. De ce e mult mai avantajos în astfel de situații să faci un bet, chiar dacă nu duci chinta mai sus cu o carte din mână? Hai să vedem ce are de spus marele jucător american.

Cum jucăm boardul

În această săptămână am o altă mână pe care doresc să o împărtășesc cu voi, la un turneu cu un buy-in de $2.000, în stilul no-limit hold'em. Este o mână în care s-a completat chintă jos, iar întrebarea care se pune e următoarea: e mai profitabil să pariezi, dorind să îl arunci pe opozant sau e de preferat checkul, în ideea împărțirii potului?

La un nivel de blinduri de 75/150 și stackuri de aproximativ 20-25.000 de fise, am primit K romb - 9 rombă în UTG și am deschis, făcând un raise până la 400. Trei jucători au dat call, inclusiv un tip tight-agresiv, din middle position.

Flop-ul a venit 9 pică, 8 romb, 7 cupă, oferindu-mi top pair și un backdoor flush draw. Dar de asemenea, probabil flopul s-a conectat în diferite moduri și cu mâinile adversarilor. Am mizat pe un continuation bet de 900, dar știam că pot fi expus, astfel că aș fi foldat la orice three bet. Din fericire, numai jucătorul TAG din middle position m-a plătit.

Turnul a fost 10 de romb, oferindu-mi un draw de culoare, dar acum existau patru cărți conectate pe board, astfel că am bătut check. La fel și adversarul. Riverul a fost J pică, punând o chintă pe board. Acesta este un loc interesant, pentru că dacă pun un pariu e posibil ca adversarul meu să foldeze și să îmi permită să iau tot potul. Dar dacă dau check, pot fi eu în fața unui bet și trebuie să decid dacă este sau nu rentabil să plătesc.

Cum trebuie să procedezi

Dacă ne gândim în termeni de range, ne dăm seama că e o situație în care în destul de multe variante o damă se află în gama adversarului. Dar este un loc în care nu cred că ne-ar deranja să bluffăm. De ce? Ce e cel mai important e că trebuie să conștientizăm că, dacă dăm check, sunt doar două variante: să împărțim potul sau să pierdem. Dacă vom miza pe check, îi vom da opozantului șansa să bluffeze. Și se va întâmpla des asta. Va fi practic o inversare de roluri, care nu mi se pare foarte indicată. 

Ce ne interesează aici în primul rând? Să facem un raise și să fim siguri că nu vom fi în fața unui re-raise. Pentru că un three bet de la adversar înseamnă că va trebui să foldăm, ar fi prea multe fise implicate și va fi un dezastru dacă pierdem potul. Așadar, cât trebuie să punem la bătaie astfel încât să fim siguri că nu ni se va da re-raise, dar în același timp să reușim să punem presiune pe adversarul care joacă boardul? Ne interesează să îl facem să plece din pot și asta se va întâmpla doar dacă facem un raise considerabil. Dacă vom paria 1000 de fise, de exemplu, oponentul va avea pot odds: va trebui să pună doar 1000 de jetoane pentru a câștiga jumătate de pot, 1700 de chipuri. El va câștiga jumătate de pot, cu chinta de pe board, de suficient de multe ori încât să justifice un call. Astfel, un small bet nu face sens, vom fi plătiți de prea multe ori. În plus, acesta poate induce un re-raise, ceea ce ar fi foarte frustrant pentru noi. Cred că trebuie să facem un pariu mult mai mare, poate chiar mai mare decât e întregul pot. 

Eu am pariat în această situație 5000 de fise și adversarul a foldat. A funcționat exact cum speram de data aceasta. Foarte important e însă să îți cunoști adversarul, să știi că e capabil de fold în astfel de scenarii. Pentru că dacă îl bănuiești că nu pleacă din astfel de situații, atunci raiseul pe care îl faci nu își va atinge scopul: fie te vei lovi de o damă, fie vei împărți potul.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi