Check-raise-ul, una dintre cele mai puternice mutări din poker! De ce şi când să apelezi la ea

2020-03-18 12:29:00 1,7k 0

3416.jpg

Check-raise-ul este o unealtă indispensabilă în poker, ea făcând de cele mai multe ori diferenţa între un câştig rezonabil şi unul foarte mare. Această tactică este una dintre cele mai frecvente ca urmare a puterii sale: îl poate face pe adversar să vină cu o sumă suplimentară în pot când deţii "nuts" sau îl poate arunca deşi are mâna mai bună, când îl bluffezi.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Strategia este folosită de aproape toţi jucătorii profesionişti în cadrul unei sesiuni de poker, dar poate fi utilizată cu mare uşurinţă şi de începători. Totuşi, aceştia trebuie să înţeleagă pe deplin această mişcare şi dedesubturile ei, pentru că altfel ar putea să se expună foarte mult şi, în loc să îşi mărească stack-ul, ar putea să piardă o mare parte din el.

Ce înseamnă? În momentul în care acţiunea este la tine, nu ataci, nu mergi pe varianta raise. Îl laşi pe celălalt să preia iniţiativa şi, după ce acesta va fi cerut, vii cu un re-raise. Este o mutare prin care îl prinzi pe adversar în capcană, dar poţi să o faci doar din afara poziţiei (trebuie ca întotdeauna tu să fii primul care "vorbeşte").

De ce apelezi la această strategie? Check-raise-ul se face din două motive, ambele având ca scop să îl induci pe adversar în eroare, să îi întinzi o capcană. Cei mai mulţi utilizează check-raise-ul pentru valoare, pentru a îl determina pe opozant să introducă mai multe fise în pot. Se apelează la această metodă când eşti convins că ai mâna cea mai bună, iar un raise al tău iniţial fie l-ar fi aruncat pe opozant, fie l-ar fi făcut să fie circumspect şi l-ar fi determinat să încerce să ţină potul cât mai jos. Introducând fise deja pe strada în care tu faci check-raise-ul, îl forţezi la o nouă rundă de plată. Chiar dacă ulterior va fi mai atent, reuşeşti să "storci" în momentul check-raise-ului destule fise de la el.

Al doilea moment în care poţi utiliza această strategie e când bluffezi. Ştii că adversarul are o mână mai bună, însă eşti convins că poate renunţa la ea dacă îi ceri suficient de mult. Un raise iniţial al tău probabil nu ar fi fost suficient să foldeze, însă când vii cu o mutare atât de puternică - prin care îi tranmiţi clar că "stai pe o mână mare" - şansele să renunţe cresc exponenţial. Dacă nu acum, pe următoarea stradă, când vei continua bluff-ul. Opozanţii îşi vor imagina de cele mai multe ori că deţii "nuts" sau ceva similar şi cum ei nu au o mână premium, vor pleca din pot fără prea multe regrete.

Unde? Mişcarea poate fi făcută nu doar în hold'em, ci în oricare tip de poker întâlnit. Ea are eficacitate la fel de mare atât în jocurile de tip cash, cât şi în turnee sau sit-and-go-uri. Un lucru trebuie avut în vedere, totuşi, de fiecare dată când apelezi la această strategie: adversarul. Tipologia lui şi range-ul de mâini pe care îl utilizează reprezintă criterii importante: întotdeauna un jucător tight va pleca mai repede în faţa acestei mişcări decât unul loose. Fixează-ţi aşadar priorităţile şi ia o decizie în funcţie de cel pe care îl ai în faţă, pentru a găsi formula câştigătoare. Vrei să arunci adversarul din mână? Atunci fă această mişcare în faţa unui jucător tight. Vrei să iei valoare şi să îl determini să investească mai mult? Un adversar loose se pretează mai bine la această tactică.

Un alt lucru este de asemenea esenţial - valabil la orice tip de poker şi nu depinde de specificul mesei la care te afli (turneu, ring, etc) -: nu încerca metoda de check-raise ca bluff în faţa aşa numiţilor "calling station" (jucătorii pasivi care vor plăti de fiecare dată, sperând că li se va îmbunătăţi mâna pe următoarea stradă/ următoarele străzi). Astfel de adversari vrei să îi ai în faţă când deţii o mână decentă, astfel că nu are niciun sens să rişti inutil cu mişcări sofisticate, pe care cel mai probabil nu le înţeleg.    
 

Mai mulţi adversari în pot

Cadrul ideal pentru check-raise e să ai o mână apropiată de cea ideală şi să fii primul care vorbeşte într-un pot cu mai mulţi adversari. Dacă a fost ceva acţiune şi pre-flop, lucrurile îţi sunt cu atât mai favorabile, pentru că şansele ca cineva să vină cu raise după tine cresc sensibil.

Astfel, după check-ul tău, sunt şanse bune ca măcar unul sau doi jucători să fi mizat o anumită sumă înainte ca acţiunea să revină la tine, jucător care vei veni cu re-raise. În condiţiile în care pe masă va fi un pot extrem de consistent, fiecăruia dintre adversari îi va fi greu să abandoneze, considerând că pot odds pot fi în favoarea lor.

Totuşi, ai grijă când te apropii sau chiar ai "nuts" la un anumit lucru: board-ul. Este posibil ca mişcarea ta să nu aibă succes şi toţi să foldeze pentru că nimeni nu a reuşit să lege nimic decent prin intermediul cărţilor comune. Analizează permanent şi pune în balanţă dacă strategia se justifică şi îţi va aduce venituri suplimentare sau mai degrabă va fi menită să îi sperie pe ceilalţi şi să îi determine să foldeze.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi