Check raise în poker! Una dintre cele mai puternice mutări

2020-03-19 10:08:00 3,1k 0

Check raise în poker înseamnă forţă. Cel puţin în teorie, acest play este unul dintre cele mai puternice, prinzând de multe ori adversarul pot committed într-o situaţie în care tu eşti foarte puternic. Există şi posibilitatea să o utilizezi pe post de bluff sau pentru a fi cu valoare de blocking bet: când vrei ca opozantul să tragă frâna de mână pe următoarele străzi.

Fie că e folosit în turnee sau la mesele cash, un check raise în poker reprezintă una dintre cele mai comune strategii. Toţi jucătorii profesionişti apelează la check raise în cadrul unei sesiuni de poker, dar poate fi utilizată cu mare uşurinţă şi de începători. Aceştia trebuie să înţeleagă pe deplin această mişcare şi dedesubturile ei. Altfel, ar putea să se expună foarte mult şi, în loc să îşi mărească stack-ul, ar putea să piardă o mare parte din el.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

 

Check raise în poker: ideea de bază

O astfel de mişcare e în general menită să îl determine pe adversar să vină cu o sumă suplimentară în joc. Momentul ideal e tu să deţii o mână apropiată de "nuts", iar el să fi investit suficiente jetoane. Astfel, îi va fi greu să mai dea înapoi şi va participa la construirea unui pot uriaş. De care te vei bucura, evident, tu.

Mecanismul este destul de simplu. Când îţi vine rândul la acţiune, îţi maschezi cartea. Nu ataci, chiar dacă în poker agresivitatea e cheia, aşa cum am spus-o de nenumărate ori. Un check raise înseamnă o amânare a ofensivei, pentru a întinde o capcană celuilalt. Aşadar, îi permiţi celui din faţa ta să preia iniţiativa, fiind sigur că tu deţii mâna mai bună. După ce acesta cere, nu te limitezi doar la call: vii cu un re-raise. Este o mutare prin care îl prinzi pe adversar în capcană şi are o eficienţă ridicată. Condiţia e să te afli în afara poziţiei, pentru că trebuie ca întotdeauna tu să fii primul care "vorbeşte".

 

Momentele în care apelezi la check raise

Evident că deşi acest play e unul foarte răspândit, el trebuie să respecte anumite condiţii. Două sunt motivele pentru care ar trebui să mizezi pe această mişcare în poker. Ambele au menirea să îl inducă pe oponent în eroare, să îl trimită "la podea".


Pentru valoare

Majoritatea utilizează un check raise în poker pentru valoare. Cu alte cuvinte, scopul e să îl faci pe adversar să introducă mai multe fise în pot.

Se apelează la această metodă când eşti convins că ai mâna cea mai bună. Un raise al tău iniţial fie l-ar fi aruncat pe opozant, fie l-ar fi făcut să fie circumspect. Odată ce a introdus deja fise, îi va fi mult mai greu să renunţe. Concret, tu mizezi pe check raise în poker, iar el se va simţi forţat la o nouă rundă de plată. Chiar dacă ulterior va fi mai atent, reuşeşti să "storci" în momentul acela destule fise de la el. Plătind, de cele mai multe ori el va avea pot odds pentru următoarea stradă. În consecinţă, un value bet care urmează din partea ta va fi foarte frecvent plătit. Vei construi aşadar un pot foarte mare, de care să te bucuri graţie mâinii tale puternice.

 

Ca bluff

Al doilea moment în care poţi utiliza această strategie e când bluffezi. Ştii că adversarul are o mână mai bună, însă eşti convins că poate renunţa la ea dacă îi ceri suficient de mult. Un raise iniţial al tău probabil nu ar fi fost suficient ca el să foldeze. Însă, când vii cu o mutare atât de puternică, îi transmiţi clar că ai o carte premium. Chiar dacă nu este aşa, şansele ca el să renunţe cresc exponenţial. Dacă nu acum, pe următoarea stradă, când vei continua bluff-ul. Acum nu vei mai opta pentru un pariu pentru valoare, ca la punctul unu, ci pe un overbet. Pentru a maximiza şansele ca adversarul să foldeze. Opozanţii îşi vor imagina de cele mai multe ori că deţii "nuts". Cum ei nu vor avea foarte des o mână foarte puternică, vor pleca din pot fără prea multe regrete.

 

Check raise în poker: unde şi împotriva cui

Un check raise în poker poate fi efectuat la orice nivel. Nu doar în hold'em, ci în oricare tip de poker întâlnit. Această mişcare are eficacitate la fel de mare atât în jocurile de tip cash, cât şi în turnee sau sit-and-go-uri.

"Şi funcţionează întotdeauna, împotriva oricui?", e o întrebare cât se poate de legitimă. Evident că nu. Întotdeauna când vrei să aplici această strategie trebuie să îţi cunoşti adversarul. Tipologia lui şi range-ul de mâini pe care îl utilizează reprezintă criterii importante. Astfel, un jucător tight va folda mai repede în faţa acestei mişcări decât unul loose. Observă-i pe ceilalţi şi ia o hotărâre în funcţie de patternurile lor. Fixează-ţi scopul! Vrei să arunci adversarul din mână? Atunci fă această mişcare în faţa unui jucător tight. Vrei să iei valoare şi să îl determini să investească mai mult? Un adversar loose ideal.

Mare atenţie, însă, la jucătorii loose-passive. Mă refer la cei care şi-au câştigat supranumele de "calling stations". Împotriva lor e de preferat să ceri când ai o mână bună, pentru că oricum te vor plăti. Dacă renunţi la agresivitate, s-ar putea ca nici ei să nu mizeze pe raise şi pierzi o oportunitate bună de a creşte potul. În plus, nu folosi contra lor un check raise în poker pe post de bluff. Ei vor plăti de fiecare dată, chiar dacă play-ul tău denotă putere. Astfel de opozanţi sunt construiţi să spere că li se va îmbunătăţi mâna. Indiferent de numărul de outsuri. În consecinţă, bluff-urile contra lor nu au efectul scontat. Astfel de adversari vrei să îi ai în faţă când deţii o mână decentă, astfel că nu are niciun sens să rişti inutil cu mişcări sofisticate, pe care cel mai probabil nu le înţeleg.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

 

Check raise în poker: cadrul ideal

Cel mai favorabil moment când poţi să aplici un check raise în poker ca la carte e atunci când deţii o mână apropiată de cea ideală. Dacă eşti primul la vorbă într-un pot cu mai mulţi adversari e perfect. Mai ales dacă a fost ceva acţiune şi pre-flop. În acest context, lucrurile îţi sunt cum nu se poate mai favorabile, pentru că şansele ca cineva să vină cu raise după tine cresc exponenţial.

După check-ul tău, sunt şanse bune ca măcar unul sau doi jucători să mizeze o anumită sumă înainte ca acţiunea să revină la tine. Când vei apela la re-raise, pe masă va fi un pot extrem de consistent. Drept urmare fiecăruia dintre adversari îi va fi greu să abandoneze, considerând că pot odds pot fi în favoarea lor.

Acesta e cadrul ideal, însă el poate fi şi destul de periculos, în măsura în care nu ai o mână excelentă, apropiată de "nuts". În momentul în care te confrunţi cu mai mulţi adversari, trebuie să iei în calcul rangeul tuturor. Astfel încât să nu ai surpriza că poţi fi înfrânt pe următoarea stradă. Există, bineînţeles şi reversul medaliei: să ai nuts şi nimeni să nu meargă. Mai ales dacă jos nu există un "action board". Este posibil ca mişcarea ta să nu aibă succes şi toţi să foldeze pentru că nimeni nu a reuşit să lege nimic decent prin intermediul cărţilor comune. Analizează permanent şi pune în balanţă dacă strategia se justifică şi îţi va aduce venituri suplimentare sau mai degrabă va fi menită să îi sperie pe ceilalţi şi să îi determine să foldeze.

TU CÂT DE DES APELEZI LA CHECK RAISE ÎN POKER?


Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi