Cele mai simple, dar eficiente play-uri la masa de poker. Cum să îţi "distrugi" adversarii

2020-03-19 09:59:00 2,1k 0

Există anumite mișcări în poker care au rezistat factorului timp şi care îţi oferă soluţii de ieşire în momentele de cumpănă. Toată lumea are nevoie de un arsenal de play-uri la care să se întoarcă în mod constant. Este confortabil să ai anumite mutări la masa de joc, iar acestea să îţi ofere pe termen lung succes. Putem petrece o mulțime de timp discutând concepte complexe care sunt în prezent la modă, dar în cele din urmă cei mai de succes jucători de poker se bazează şi pe tactici simple, încercate și testate de-a lungul timpului şi care s-au dovedit a fi profitabile.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Mai jos vom identifica mai multe play-uri de bază; niciunul dintre ele nu este fantezist sau deosebit de greu de executat. Mult prea des conceptele fundamentele, de bază, pot fi uitate, astfel că suntem de părere că, în loc să apelezi constant la mişcări extrem de sofisticate, poţi să îţi duci jocul la alt nivel bazându-te pe mutări oportune, care fac parte din ABC-ul pokerului.

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

CELE MAI SIMPLE, DAR EFICIENTE PLAY-URI

1."Foc" în trei reprize
1.1.Ce este?
1.2.Cum functionează

2.Joacă agresiv şi rapid mâinile mari
2.1.Ce este
2.2.Cum functionează


3. "Trage" pe flop, după three-bet
3.1.Ce este?
3.2.Cum functionează


CELE MAI SIMPLE, DAR EFICIENTE PLAY-URI
 
1. "Foc" în trei reprize

1.1.Ce este?

Să ne imaginăm că ridici miza pre-flop și eşti plătit de cineva. Ratezi flopul, însă mizezi pe un C-bet, ştiind că agresivitatea este una dintre regulile de bază ale pokerului. Ţi se dă call din nou, iar turnul este o carte de joc superioară flop-ului (de obicei, as, popă sau damă). Mulţi se opresc aici din bluff, însă noi îţi propunem să mizezi pe un nou bet, astfel încât să reprezinţi acea carte. De cele mai multe ori, oponentul tău va folda şi vei avea acces la pot fără showdown.

1.2.Cum functionează?

Această tactică poartă denumirea şi de "double barreling scare cards" şi, chiar dacă în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării mari a pokerului pe toate meridianele, ea e înţeleasă de cei mai mulţi, rămâne în continuare extrem de eficientă.


 
Privind-o din punctul de vedere al oponentului tău vei înțelege şi mai bine de ce această mișcare este atât de eficientă. Să ne raporăm la un exemplu, pentru a înţelege mai bine forţa acestui play. Să presupunem că ridici din button, iar adversarul tău plăteşte din big blind cu o mână decentă (8-8, să spunem). Flopul este 10-2-4 (rainbow) și opozantul merge pe varianta check-call, având argumente solide să creadă că este în faţă. Dar pe turn apare o carte mare, As, să spunem. Ce poate face el aici, altceva decât să foldeze în măsura în care îţi păstrezi agresivitatea şi "tragi" din nou? 

Este foarte dificil pentru el să continue din două motive:
 
a. În primul rând, este perfect plauzibil că ai "lovit" o pereche de Ași pe turn: ai ridicat pre-flop şi ai mers pe un continuation bet ulterior, pentru a-ţi menţine agresivitatea. Ca atare, e aproape evident pentru el că deţii o carte mare în mână (deşi tu poţi avea o pereche medie sau un K-Q suited şi să stai doar într-un insight de chintă).

b. Chiar dacă simte în mod corect că bluffezi, nu va avea nicio idee cum să reacționeze pe orice carte de pe river (evident, dacă aceasta nu este 8 şi îşi completează setul). Se va teme că vei continua să pariezi pe ultima stradă, iar în acel moment potul va fi unul foarte mare, iar el va trebui să riște o mare parte din stackul său pentru a face un "hero call". Este o ocazie prielnică să se expună la aşa ceva? Mai mult ca sigur nu, mai ales dacă imaginea ta este una de jucător tight sau dacă el se încadrează într-o tipologie de jucător care ia decizii matematice, fără să îşi asume riscuri inutile.

 

2. Joacă agresiv şi rapid mâinile mari

2.1.Ce este?

Să ne imaginăm că flopezi o mână monstru (două perechi sau set) într-un joc cash sau chiar într-un turneu. Oponentul tău pariază și bănuieşti că are o mână puternică, având în vedere că a fost agresiv pre-flop. Îţi propunem să vii cu un three bet imediat, în loc de a face un slow-play. Încearcă să faci de aşa natură încât celălalt să îşi joace o mare parte din stack (dacă nu chiar să shoveze all-in încă de aici, de pe flop).
 
2.2.Cum funcţionează

Prea mulți oameni încearcă să joace slow mâinile mari. Să încetineşti jocul este uneori benefic, dacă crezi că sunt şanse mari ca celălalt să nu aibă o mână decentă. Totuşi, mai ales în rândul începătorilor, slow-play-ul s-a transformat într-un mit absurd, care îi privează de multe ori să aibă acces la un pot uriaş. Mulţi specialişti sunt de părere că, dacă vrei să obții valoarea maximă din mâinile mari, trebuie să le joci agresiv şi rapid. 


 
Să ne raportăm din nou la un exemplu, pentru a înţelege mai bine. Să presupunem că din button plăteşti un raise al unui adversar din early position cu 3-3. Flopul îţi oferă un set de treiari: 3 treflă -J pică -5 treflă. Adversarul tău este primul care trebuie să acţioneze (ai poziţie în raport cu el) și nu eşti sigur dacă să vii cu un three bet la raise-ul său sau să faci slow-play. Motivele pentru care ar trebui să ridici potul încă de acum sunt copleșitoare. 

a. În primul rând, trebuie să fii interesat să construieşti un pot cât mai mare încă de acum pentru a avea acces la toate fisele oponentului. Dacă nu ridici din acest moment, va fi dificil să se ajungă la all-in, va trebui să faci un overbet ulterior.
 
b. O creștere pe flop din partea ta nu este înfricoșătoare pentru mâinile puternice care ar putea fi în range-ul celuilalt. Dacă are A-A, K-K, Q-Q sau chiar A-J, cel mai probabil va fi destul de încrezător în forţa mâinii sale. Te va pune adesea pe o pereche medie din mână sau pe un valet cu kicker bun şi va dori să obţină cât mai multă valoare el de la tine.

c. Cel mai important, el îşi va menţine agresivitatea şi va fi dispus să aloce sume importante în pot din cauza draw-ului de culoare. Se teme să nu ţi se completeze şi vrea să te facă să vezi cât mai scump următoarea carte. 

Compară un three bet al tău în această situaţie cu un call, în măsura în care pe turn apare un scare card. Orice treflă, valet sau carte care poate să îl sperie pe adversar îl va face să fie mult mai precaut ulterior. Drept urmare, nu vei avea acces la toate fisele sale, el devenind mult mai rezervat. În schimb, construind potul devreme, îl determini să fie pot committed independent de ce apare ulterior.  
 
Uneori, jocul agresiv şi rapid al mâinilor îl va împiedica pe adversar să bluffeze sau îl va determina să fie mai circumspect ulterior, dacă nu i se completează o mână prea bună. În ciuda acestui lucru, folosind regulat tactica propusă, vei avea mult mai multe beneficii. Pentru că atunci când şi oponentul va avea o carte decentă, vei juca pentru toate jetoanele lui (sau ale tale, dacă ai un stack mai mic), iar recompensa este mult mai mare. 
 


3. "Trage" pe flop, după three-bet

3.1.Ce este?

Folosit mai ales când eşti out of position. Mizează pe continuation bet pe un flop "uscat", dacă ai venit cu un three bet iniţial, pre-flop. Imaginează-ţi o textură a primelor trei cărţi comune de genul Q-4-2 sau J-7-4. Ai ratat complet flopul, dar pariază puțin peste jumătate din pot şi o să observi de cele mai multe ori "minunea": adversarul va renunţa la pot.
 
3.2.Cum funcţionează

Aceasta poate fi cea mai ușoară dintre toate manevrele vitale menționate în acest articol. Three betul pre-flop a devenit extrem de comun, atât pentru valoare, cât și pentru a-ţi pregăti un bluff; este deja o armă cunoscută de majoritatea jucătorilor de poker. 

Momentele în care mulţi greşesc - după un three bet - sunt reprezentate de dăţile în care flopul nu îi ajută câtuşi de puţin. Se face, astfel, un pas în spate, o greşeală dacă este să le dăm credit specialiştilor. Pe foarte multe forumuri vei vedea expusă următoarea problemă: "Am avut A-K suited, am făcut re-raise pre-flop, însă am ratat complet flopul. Ce trebuia să fac?". În esență, în astfel de situaţii cei mai mulţi dintre noi sunt speriați de flop. Vestea bună este că nu ar trebui să fii nici pe departe înspăimântat.


 
Atunci când decizi ce trebuie să faci după apariţia flop-ului, în condiţiile în care iniţial ai mizat pe un three-bet, trebuie să iei în considerare trei aspecte principale:

- puterea mâinii tale;

- puterea posibilă a mâinii adversarului;

- textura flopului. 

Dacă ai ratat flopul și ai îndoieli cu privire la modul în care ar trebui să continui, atunci experţii spun că în marea majoritate a timpului va fi mult mai benefic să fii agresiv și să pariezi decât să îi dai oportunitatea celuilalt să ia atitudine şi să te determine să renunţi, printr-un bet mare. 

Mai ales dacă ai o imagine tight, în general oamenii îţi vor acorda mult credit și vor folda în cele mai multe dintre cazuri. La urma urmei, ei nu văd diferența între posibilitatea de a avea un A-K (care înseamnă pe un flop ca cel de mai sus "aer") și o pereche de "aşi în buzunar", cum foarte bine reprezinţi printr-un C-bet.
 
În multe cazuri, procesul de gândire al adversarului este similar cu cel discutat la punctul 1, în care ne refeream la menţinerea agresivităţii când apare un "scare card". Frica de a da call cu o mână marginală nu este neapărat atât de mare pentru că se tem că iau o decizie incorectă pe această stradă; ei se vor fi speriat mai mult de faptul că nu vor avea nicio idee cum să reacționeze dacă se confruntă cu un alt pariu mai mare pe străzile ulterioare. Ca atare, vei obține o mulțime de folduri de la mâini mai bune decât ceea ce deţii tu (de la perechi medii, de exemplu): oponenţii îţi respectă agresivitate pre-flop, din afara poziţiei şi găsesc toate argumentele din lume pentru care ai fi în faţă, chiar dacă flopul este unul "domestic". În general, teoreticienii hold'em-ului estimează că ar trebui să cauţi să pariezi în aproximativ 75% din cazuri, după ce faceți un three bet pre-flop.

Există şi cazuri când ar fi mai indicat să renunţi la agresivitate. Este de preferat, de exemplu, să faci check-fold atunci când ai ratat complet flopul, iar în faţa ta se află un jucător foarte loose, care ştii că e capabil să plătească un three bet cu doi connectori medii. Pe un flop 8-9-10, cu două cărţi suited, e extrem de probabil ca un astfel de jucător să fi legat ceva şi să îţi fie greu să îl arunci. 

Ca în orice altă situaţie de la masa de joc, trebuie să ţii cont înainte de a face un play, de patternurile adversarilor, de stilul lor de joc, de momentul turneului, dar mai ales de imaginea ta. Dacă eşti considerat un "maniac" este posibil ca mişcările descrise în acest articol să nu îţi fie foarte de folos. În schimb, dacă toţi ceilalţi de percep drept un jucător calculat, care se bazează pe matematică în deciziile pe care le ia, te vei bucura de mult mai mult credit şi, ca atare, vei putea să foloseşti cu mare succes nişte play-uri pe cât de simple, pe atât de eficiente.   

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi