Ghidul celor mai bune play-uri în poker

2020-03-19 09:58:00 1,8k 0

Timingul este un aspect esențial al jocului de poker, o serie de play-uri făcute la momentul oportun putând să îți garanteze un succes enorm sau chiar să te protejeze de pierderea unor poturi uriașe. În articolul prezent ne vom raporta la trei dintre mișcările cele mai populare pe care un jucător de succes trebuie să le aibă în arsenal. Vom analiza situațiile specifice și îți vom prezenta cadrul ideal în care aceste play-uri funcționează. Bineînțeles, la eficienţa lor contribuie și imaginea pe care tu ți-ai construit-o la masa de poker, dar și tipologia adversarilor, astfel că, dincolo de direcțiile generale pe care noi ți le vom expune, trebuie să fii mereu extrem de atent și la celelalte componente ale jocului (cu o atenție distributivă vei ști exact cu cine te confrunți și cum te percep ceilalți).

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIȚII!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Joacă agresiv setul
1.1. La ce pericole te expui

2. "Stoarce"-ți adversarii când ești în poziție
2.1.Ce este, împotriva cui să îl folosești, unde și când
2.2. Un squeeze ca la carte

3. Blocking bet-ul te poate salva
3.1. Eficiența lui
3.2. Cadrul ideal

1. Joacă agresiv setul

Fără îndoială, toți jucătorii de poker visează să aibă o pereche în mână, iar aceasta să se completeze cu o altă carte de același simbol, încă din flop. În astfel de momente, simți că nimeni și nimic nu îți poate sta în față, iar tendința multora e să joace slow un asemenea set completat. În multe dintre cazuri această atitudine duce la pierderea unor poturi uriașe. Vom încerca în cele ce urmează să identificăm pericolele și să îți explicăm de ce agresivitatea, chiar și în momentele în care pari mare favorit, este de preferat.

Foarte la modă în jocul multor profesionști din poker este să joace din early position (UTG, UTG+1, UTG+2) o pereche cu limp sau minim raise, în tentativa de a aplica strategia set mining. Mai mult, unii preferă din astfel de poziții să își ascundă o pereche mare (K-K sau A-A), tactica având atuuri de necombătut: e foarte probabil ca cineva să vină cu raise, oferindu-ți apoi prilejul să dai re-raise și să construiești un pot foarte mare într-o situație extrem de convenabilă, unde vei pleca din punct de vedere al procentelor mult în față.

 

1.1. La ce pericole te expui

Dar ce se întâmplă în situațiile în care, la limpul tău cu pereche în mână înainte de board, niciunul dintre adversari nu vine cu raise, iar tu lovești un set de pe flop? Tendința generală este să își ascundă în continuare puterea mâinii, executând o tactică similară ca cea pre-flop, în speranța unui raise al jucătorilor aflați în poziție. Dacă înainte de apariția primelor cărți a fost corect să dai doar call din early position, acum lucrurile se schimbă la 180 de grade. Un check aici nu doar că este o variantă neinspirată, dar te poate aduce într-o situație fără ieșire.

Nu ne referim neapărat la situațiile evidente, în care două dintre cărțile de pe flop sunt de aceeași culoare, iar tu - prin check - oferi prilejul adversarilor să vadă o carte care să le completeze culoarea gratuit, ci mai degrabă la momentele în care, aparent,  flopul nu e unul care să te sperie. "Dacă eu am prins set, cam ce ar putea să aibă adversarii încât să mă plătească. Mai bine să vadă o carte, poate li se completează ceva", își spun mulți dintre jucători, amânând decizia de a da raise.

Nimic mai greșit, din punctul nostru de vedere: este întotdeauna de preferat să câștigi aici un pot mic, decât să te trezești pe următoarea stradă că ești bătut, după ce îți vei fi împins o mare parte din stack (poate chiar tot) în mijlocul mesei.

În foarte multe dintre variante, în momentul în care cineva lovește un set (întotdeauna dacă setul este de ași), există posibilitatea, ignorată de mulți, ca altcineva să aibă un draw de chintă. Chiar dacă acesta e puțin vizibil, de ce să îi lași pe un flop A-4-9 rainbow posibilitatea să își completeze o mână marginală ca 3-5 sau 2-3 în chintă? Cu un pariu solid pe flop, te-ai putea proteja de asemenea mâini, care, pot fi foarte ușor în posesia celor din blinduri (s-a jucat fără raise pre-flop, amintește-ți).

Dacă exemplul anterior ți se pare unul forțat, în sensul în care consideri improbabil ca cineva să aibă o carte atât de slabă pre flop și să fi dat totuși call, ce se întâmplă cu setul tău pe un flop A-J-6, tot rainbow? Este posibil ca cineva să aibă K-Q, K-10, sau Q-10? Categoric da și e doar la o carte distanță de a-și completa chinta. Carte pe care posibil să o vadă dacă tu îi oferi un astfel de bonus și nu ești agresiv nici pe flop. La fel în cazul unui board de genul A-8-9, cu mențiunea că aici drawul de chintă este mult mai evident.

Ca atare, dacă pre-flop doar ai limpuit, în speranța unui raise care nu a venit, nu rămâne pasiv pe flop, extaziat de setul completat. Fii agresiv, pentru că doar așa vei avea succes în poker. Joacă-ți cartea și mulțumește-te cu un pot mic decât să constați că pierzi ulterior un pot mult mai mare.

2. "Stoarce"-ți adversarii când ești în poziție

De multe ori, în unele momente ale turneelor sau chiar la masa de cash, ai nevoie să obții chip-uri fără luptă, beneficiind de greșelile adversarilor. Squeeze-ul (stoarcerea) este o strategie destul de simplă, care, implementată corect, îți poate asigura fise fără a ajunge la showdown. De fapt, scopul ei e ca acțiunea să se termine înainte de flop.

Această mișcare extrem de puternică nu are legătură aproape deloc cu ce deții în mână, ci cu poziția de la masă și imaginea pe care ți-ai creat-o. Concret, prin "stoarcere" vei obține bani fără luptă de la adversarii loose, care vor să vadă flopuri cu mâini marginale, dar totodată sunt agresivi și vor să construiască poturi mari. Astfel, în momentul în care ești în poziție, iar ceilalți te consideră un jucător tight, poți din când în când să apelezi la această metodă. Principiul e simplu: după ce doi jucători loose, fără poziție, au limpuit sau unul a dat raise-celălalt call, tu vii peste ei cu un three bet în valoare de cel puţin 4 big blinduri. Independent de mâna pe care o ai. De cele mai multe ori, chiar dacă opozanții sunt loose, ei vor înțelege că nu are sens să folosească o mână marginală în disputa cu cineva care joacă în carte și care face un raise atât de mare și, ca atare, vor folda. Vei avea, astfel, acces la un pot frumos, fără luptă și fără să te bazezi pe o carte bună.

2.1.Ce este, împotriva cui să îl folosești, unde și când

Squeezul reprezintă o oportunitate de a-i bluffa pe adversarii loose-aggressive, din poziție. Îi vei "stoarce" de fise printr-un pariu foarte mare, în momentul în care simți că aceștia încercau să construiască un pot mare, bazându-se pe mâini marginale: connectori, cărți suited.
 
Playul discutat trebuie folosit cu precădere împotriva adversarilor loose, pentru că aceștia au tendința să joace o mulțime de mâini, le place acțiunea și intră în poturi de cele mai multe ori cu două cărți pe care jucătorii tight le-ar arunca fără vreo reținere. În ciuda faptului că joacă loose, acești jucători nu sunt calling station: știu foarte bine până unde să se întindă, iar un three bet puternic din partea ta reprezintă o mână foarte puternică. Nu vor dori să mai investească atât de multe fise, știind că pot pleca undeva la 20% șanse să câștige mâna.

Unul din argumentele cele mai puternice ale acestei metode stă în faptul că poate fi aplicată atât în turnee, dar şi la mesele de cash, chiar dacă la acestea din urmă eficiența nu este chiar la fel de mare. Se poate aplica însă doar în jocurile de tipul No-Limit Hold’em, pentru că ai nevoie să îi sperii pe ceilalți, astfel încât să foldeze. La limit, știind că nu riscă să piardă o sumă atât de mare, adversarii loose vor fi tentați să plătească (nu vei putea da un eventual C-bet atât de mare încât să înțeleagă de la început că e total neprofitabil să intre în pot).
 


2.2. Un squeeze ca la carte

Pe lângă informațiile anterioare referitoare la doi limperi sau un raiser și un caller - ambii jucători agresivi - ai nevoie de imagine de jucător tight, care joacă în carte, dar și de un alt element esențial: să nu mi fie mulți jucători după tine.

Poziția ideală la masa de poker este cea de button, însă, în cazul în care încerci un squeeze, s-ar putea ca aceasta să se întoarcă împotriva ta. Pentru că ai mai avea încă doi jucători după tine, care pot să aibă o mână premium, iar mutarea ta să nu aibă impactul dorit. Ca atare, ideal ar fi să fii big blind, astfel încât să ai siguranța că după acțiunea ta nu mai vine nimeni cu raise/call în spate.

De menționat că această metodă de "stoarcere" a adversarilor poate să meargă până la all-in, condiția fiind să ai măcar 15 big blinduri în față. Specialiștii consideră că un jucător loose, în fața unui all-in sub această limită, e tentat să plătească. E conștient că poți avea o carte mare, dar îi place gamblingul și știe că nu poate pierde mai multe de 15 BB-uri, sumă considerată rezonabilă. Peste această limită, însă, intervine logica, iar rata de plată cu o mână marginală e mult mai scăzută.

3. Blocking bet-ul te poate salva

Nu există metode "minune" care să te transforme într-un jucător de poker mult mai bun de pe o zi pe alta, însă sunt la dispoziția celor interesați o serie de strategii simple, care, repetate de suficiente ori, devin atât de firești în jocul cuiva încât îi pot aduce beneficii extrem de mari. Printre play-urile relativ simple pe care le poți face la masa de joc se numără și blocking bet-ul (pariul de blocare).

Printr-un astfel de bet îți manipulezi adversarul astfel încât să vezi următoarea carte ieftin sau să ajungi la showdown cu o minimă investiție. Blocking bet-ul este, așadar, un pariu de blocare a adversarului, făcut întotdeauna din afara poziției (out of position) pentru a controla mărimea potului.

Eficiența lui se vede mai ales când deții mâini marginale, care nu ar rezista în pot în cazul unor bet-uri foarte mari (nu ar fi rentabil pe termen lung să plătești cu astfel de cărți prea multe chipuri). Cerând, tu îl determini pe opozant să își recalculeze poziția și, dacă nu deține o carte foarte bună, de obicei se va mărgini doar să dea call. Altfel, foarte posibil să fi vrut - conștient de faptul că sunt șanse mari să fie în față - să ceară mai mult, ceea ce s-ar fi dovedit foarte costisitor pentru cel din afara poziției.

 

3.1. Eficiența lui

Specialiștii încă nu s-au pus de acord cu privire la eficiența blocking bet-ului, considerând că un pariu mic făcut va fi ușor identificat de cel din poziție ca atare. Într-adevăr, te poți expune unui bluff aici, cum se poate întâmpla ca adversarul să vină cu un re-raise, justificat de carte, care să te arunce din pot.

Ceea ce este însă cert este faptul că, împotriva jucătorilor tight, care joacă un range limitat de cărți, metoda este destul de eficientă. Acest gen de jucători sunt mult mai analitici și studiază în detaliu situațiile. Ca atare, dacă nu vor fi siguri de faptul că nu sunt vulnerabili, într-o proporție mare vor renunța la re-raise și îți vor permite să vezi următoarea stradă la un preț redus (oferindu-ți oportunități de a ți se completa draw-uri, de exemplu, și a-ți transforma mâna dintr-una marginală într-una premium, poate chiar "nuts").

Experiența contează în egală măsură ca tipologia jucătorului întâlnit. Cum un oponent care are un stil loose-agressive îți va da planurile peste cap, la fel un jucător fără experiență nu va ține cel mai probabil cont de blocking bet-ul tău și va continua să mizeze. Paradoxal, deși sunt șanse mai mari ca un adversar cu multă experiență să îți identifice mutarea ca atare, procentual vei fi mai des plătit de cei care nu au un "abc" al pokerului foarte bine pus la punct.

3.2. Cadrul ideal

Frumusețea acestei acțiuni e că poate fi folosită atât în turnee, cât și la mesele cash, însă pariatul unei sume mici se justifică cel mai bine în două situații. Prima se referă la momentele în care ai draw-uri, fie de chintă, fie de culoare, și simți că, dacă ai ceda controlul potului, va fi foarte scump să vezi următoarele străzi. Mizând, tu ești într-o situație confortabilă, mai ales că de multe ori vei vedea că celălalt nu e la rândul lui interesat să vină cu un re-raise, speriat chiar de posibilitatea ca un draw să se completeze.

A doua variantă în care blocking bet-ul se justifică pe deplin este atunci când vrei să se ajungă la showdown, dar crezi că board-ul este suficient de interesant și de deschis încât cel din fața ta să ia atitudine și chiar să bluffeze. Ai o mână rezonabilă, însă sunt o serie de alte posibilități viabile care să te bată, astfel că, chiar dacă îl suspectezi pe adversar capabil de bluff, nu vei putea da un hero call. Nu în ultimul rând, această din urmă situație poate avea legătură și cu stack-ul tău, care poate fi schilodit iremediabil dacă alegi să dai call unui presupus bluff. Cu un blocking bet poți rezolva de multe ori toate aceste variabile, prin simplul fapt că ai preluat controlul din afara poziției.

În concluzie, blocking bet-ul este o strategie de mărire a potului controlat, astfel încât să îl faci pe adversar confuz. Scopul este ca el să dea doar call, în situații în care, de fapt, simți că ar fi mărit potul considerabil. Pentru o eficiență cât mai mare, ai nevoie să identifici situațiile și adversarii potriviți, dar și să găsești balanța perfectă, astfel încât pariul tău de blocare să pară a fi un value bet mic.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIȚII!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi