Cele două motive reale pentru a face un bet în poker

2020-03-19 11:41:00 1,1k 0

De ce facem beturi în poker? Iată o întrebare care a generat o serie de explicații de la cei mai buni jucători de poker de zeci de ani. 

JOACĂ ACUM LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX

Legendarul David Sklansky a avut probabil cea mai mare contribuție la dezvăluirea motivelor care stau la baza pariurilor fundamentale în poker. Până în ultimii ani, consensul a fost că există două motive pentru a face un bet:

  • Pentru a obține valoare cu mâinile noastre puternice (a maximiza profitul);
  • Pentru a bluffa cu mâinile noastre slabe, astfel încât să îl determinăm pe adversar să renunțe la mâinile cu ajutorul cărora, la showdown, ar câștiga potul.

Aceste motive ne oferă o direcție destul de bună, dar ele nu sunt complet exacte. În zilele noastre, pokerul s-a dezvoltat enorm, iar deciziile sunt matematice, de multe ori bazate pe softuri. Ca atare, lucrurile nu mai sunt atât de limitate. Cele două motive de mai sus trebuie regândite și aduse în actualitate.


Cele două motive reale pentru a face un bet

Matthew Janda, în cartea "No-Limit Hold'em pentru jucătorii avansați", a găsit alte două rațiuni pentru a paria.

  • Pentru a construi un pot mai mare în cazul în care îl câștigăm;
  • Pentru a împiedica oponentul nostru să își realizeze echitatea.

Spre deosebire de cele două temeiuri convenționale, aceste două motive nu se exclud reciproc. În plus, veți vedea că cele mai bune situații în care puteți paria sunt cele în care ambele motive sunt îndeplinite.

Puterea exemplului

Să ne imaginăm un joc de tip cash, cu blinduri de $1/$2. Din button, mărim la 6$, iar jucătorul din Big Blind se apără. Pe un flop K ♦ 6 ♥ 4 ♣, adversarul dă check și este rândul nostru să acționăm.

Să ne raportăm la două mâini posibile pentru noi: 8 ♥ 8 ♠ și Q ♣ Q ♠. Ambele mâini sunt destul de puternice pentru a paria pentru valoarea pe flop, având în vedere cât de mare ar fi rangeul de call al Big Blind-ulului la un C-bet al nostru. Vom fi plătiți de o mulțime de mâini ca A high, poate chiar și Q-J sau Q-10 suited, dar și de perechi mici și medii (22-77). Asta înseamnă că ambele mâini ale noastre îndeplinesc primele criterii de pariere: pentru a construi un pot mai mare, în cazul în care câștigăm.

Cu toate acestea, atunci când analizăm al doilea criteriu, lucrurile încep să devină diferite. De ce? Pur și simplu, pariurile cu 88 vor nega mai mult echitatea rangeului Big Blind-ului, în comparație cu pariurile făcute de noi cu QQ. Să aruncăm o privire mai atentă:

  • Când deținem QQ, mâinile din rangeul BB-ului amintite mai sus au șanse foarte mici de a câștiga potul (trebuie să lovească și turnul și riverul, în general). În plus, printr-un check al nostru îi dăm adversarului șansa de a bluffa pe străzile ulterioare sau de a lovi o pereche mai mică decât QQ. 
  • Când deținem 88, acele mâini din rangeul BB-ului au echitate mult mai mare. De exemplu, un Q-10 are echitate de 27% față de perechea noastră de optari, pe bordul K ♦ 6 ♥ 4 ♣. Forțând adversarului nostru să plătească într-o mână cu 27% echitate, obținem o victorie importantă. Care se simte pe termen lung.

Când punem pariu, trebuie să ne intereseze să forțăm foldul de la mâini care au o echitate solidă împotriva mâinii noastre. Vom nega astfel șansa lor de a se îmbunătăți la o pereche mai bună decât a noastră, de exemplu. De asemenea, le interzicem adversarilor varianta de a ne bluffa pe o stradă viitoare, când o carte înfricoșătoare poate fi coborâtă (și există cărți mult mai înfricoșătoare pentru 88 decât pentru QQ).

În concluzie, pariurile cu 88 sunt mult mai importante decât beturile cu QQ în acest loc, chiar dacă 88 este o mână mai slabă. 

JOACĂ ACUM LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi