Ce mâini să joci în Pot Limit Omaha și de ce să te ferești

2020-03-19 10:27:00 2,3k 0

Mulți jucători sunt tentați să se "îndrăgostească" de foarte multe mâini de start în pot-limit Omaha. Vom încerca să explicăm de ce unele mâini de pornire în PLO nu sunt la fel de bune pe cât par. Ne vom referi în special la situațiile în care primești câte două cărți suited, dar și la momentele când deții ași sau popi între cele patru cărți împărțite de dealer.

Joacă acum la camera de poker recomandată cu un super bonus de bun venit!

 

Secretul Omaha

Omaha este un joc similar cu hold'em-ul, valoarea mâinilor fiind aceeaşi ca în orice stil de poker clasic (de la chintă royală - la high card). De asemenea, există tot patru runde de pariere (pre-flop, flop, turn şi river), lucrurile desfăşurându-se identic ca în hold'em din acest punct de vedere.

Diferenţa constă în faptul că dealer-ul îţi împarte patru cărţi (în loc de două), iar tu trebuie să formezi cea mai bună combinaţie de cinci cărţi posibilă, folosind întotdeauna două dintre cărţile din mână. Astfel, de pe board va trebui să utilizezi mereu trei cărţi. Insistăm pe acest lucru, pentru că, mai ales începătorii în disciplina discutată, familiarizaţi cu regulile de la Hold'em, de multe ori mizează sume mari crezând că au cu totul altceva: fie sunt tentaţi să folosească trei cărţi din mână, fie (mult mai frecvent) consideră că o singură carte din mână poate să intre în combinaţia câştigătoare. Aşadar, de fiecare dată la showdown vei folosi două cărţi dintre cele patru din mână şi trei de pe board.

Varianta pot limit înseamnă că cel care trebuie să acţioneze poate paria maximum suma care este în pot în acel moment. Adică 2000 de chip-uri într-un pot de 2000. În consecință, în pot limit omaha vei întâlni o dinamică foarte diferită față de no limit. Jocul este în esență unul "post-flop". Aceasta înseamnă dezvoltarea unor abilități diferite pentru a deveni un jucător puternic. 

Găsește patru cărți care să "lucreze împreună"

Adevărul este că trebuie să ajustezi multe aspecte ale jocului pentru a deveni un jucător PLO bun. Poate cea mai bună cale pentru a evolua este să fii capabil să faci selecția mâinilor tale înainte de flop.

Secretul constă în găsirea a patru cărți care lucrează împreună. Mai concret, ele trebuie să interacționeze una cu cealaltă pentru a crea o combinație puternică: nut draws, backdoors, cărți mari legate, suited connectori.

Dacă ți se va da o mână ca A cupă - K cupă - 6 cupă - 6 treflă, probabil îți plăcea ceea ce vezi. În fond, ai două cărți premium la aceeași culoare și o pereche. Dar nu este așa de simplu. De fapt, acest gen de mână de start nu e nici pe departe ideală pre-flop. 

Iată de ce

  • asul și popa nu interacționează cu șasele, ceea ce îți scad dramatic șansele să completezi o chintă;
  • odată lovit setul de șesari, probabil că nu vei avea vreo șansă pentru culoare;
  • dacă faci un set din flop, mai sunt încă multe cărți care vor veni, ceea ce înseamnă că setul tău ar putea fi bătut de un set mai mare;
  • dacă îți vei completa culoarea, deții ambele cărți mari din respectiva combinație. Ca atare, îți va fi greu să iei valoare din pot, în condițiile în care adversarii vor completa, în mod ideal, o culoare mult mai mică;
  • când prinzi o pereche mare, va fi mai dificil să o faci și pe a doua, din moment ce ai o pereche în mână deja;

Să spunem că în schimb îți sunt împărțite următoarele cărți de start: J romb - 9 romb - 8 pică - 7 pică. Din nou, nu este o situație ideală. De ce? În acest caz există un decalaj între cărți, iar cea lipsă este extrem de importantă în compoziția acestui tip de mână. Mai exact, nu e posibilă vreo chintă fără zece sau cinci. Cu alte cuvinte, trebuie ca flopul să conțină:

  • 6 - 5 - x;
  • Q - 10 - x;
  • 10 - x - x, cu unul dintre "x" o carte de aceeași valoare cu una din mâna ta.

Mult mai valoroasă din acest punct de vedere este o carte de start de genul 10 romb - 9 romb - 8 pică - 7 pică. Pentru că vei avea un draw la oricare din combinațiile următoare apărute în primele trei cărți comune: Q-J, J-10, J-9, J-8, J-7, 10-6, 9-6, 8-6, 7-6, sau 6-5. De asemenea, în acest caz, de fiecare dată când vei lovi două perechi, vei avea și oportunitatea unui draw de chintă.

Așii și alte perechi mari

Ce se întâmplă, însă când printre cele patru cărți împărțite de dealer se strecoară și o pereche de ași. O mână de genul A-A-x-x pare mereu bună înainte de flop și o vei juca în proporție mare.

Trebuie să reții, totuși, că PLO este în primul rând un joc post-flop. Asta înseamnă că, în acele cazuri în care vei avea mai mulți adversari în pot - lucru comun în Omaha - trebuie să fii mult mai atent. Sunt alți factori la fel de importanți pe lângă cei doi ași din mâna ta. Contează în egală măsură poziția ta, dimensiunea stack-ului, dar și celelalte două cărți pe care le deții. Trebuie să joci cu atenție mâna și să nu te lași sedus de perechea de ași.

De exemplu, dacă ai carte de plecare A treflă - A cupă - 9 romb - 4 pică și adversarul tău deține J pică - 10 pică - 8 cupă - 5 cupă, ești departe de o situație ideală. De fapt, procentele te declară favorit în doar 52,2% dintre cazuri. În hold'em, cu o pereche de ași contra J-10 suited ai pleca favorit în 80% din cazuri. În Omaha, procentele se schimbă, pentru că există mult mai multe combinații care pot să apară post-flop, ca urmare a faptului că există patru cărți în mâna fiecărui jucător.

După cum poți vedea, așii care nu lucrează cu celelalte două cărți ale tale nu sunt atât de puternici. În funcție de situație, este chiar mai profitabil să apelezi la limp, decât să construiești un pot mare în care vei pleca coin flip.

În final, să spunem că ți se împarte Q romb - Q pică - 7 cupă - 2 treflă. Dacă ai citit ce am scris anterior, cu siguranță că vei înțelege repede că o astfel de carte de start e una slabă. Se observă asta clar din modul în care cele patru cărți nu interacționează între ele. Chiar dacă flopezi un set de dame, nu vei avea niciodată o variantă de rezervă. Va trebui ca ele să țină până pe river sau vei spera la un full. Orice posibilă chintă sau culoare îți vor învinge mâna, dacă nu completezi full-ul.

Împotriva acestei mâini, cineva cu o mână aparent comună, de genul A pică - 9 cupă - 6 cupă - 4 pică este favorit în proporție de 52,2%. În hold'em damele ar pleca cu 72% într-un duel cu A pică - 9 cupă, cele mai mari cărți ale oponentului. Toate acestea înseamnă că nu ar trebui să fii dispus să investești prea mulți bani cu acest tip de mână, la Omaha.

Prin aceste exemple poți vedea importanța unei mâini bune pre-flop și a modului în care te va ajuta la jocul post-flop. Dacă vei fi mult mai selectiv cu mâinile de start în PLO și dacă nu vei investi prea multe fise când ai cărți doar aparent bune, ai toate șansele să obții un profit mai mare pe termen lung.

Joacă acum la camera de poker recomandată cu un super bonus de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi