Ce ajustări trebuie să faci când rămâi cu 15-25 de big blinduri în față

2020-03-19 10:29:00 1,3k 0

Mulți jucători de turnee lasă să se scurgă jetoane vitale pentru ei atunci când sunt short stack. Acest lucru îi aduce într-o situație extrem de dezavantajoasă, mai ales în raport cu jucătorii cu experiență care știu cum să îi stoarcă în astfel de situații limită. Astăzi vom discuta despre ajustările care trebuie să aibă loc în jocul tău atunci când rămâi în față cu 15-25 de blinduri.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Subiectele noastre vor include ajustarea strategiei de open-raise, când ești short stack, dar și dezvoltarea unui range de three bet, atunci când ai în față puține fise.

Open-raise ca short stack

Primul lucru la care trebuie să ne raportăm în momentele în care avem puține jetoane în față e selecția mâinilor de start. Aici se comite o greșeală enormă, în sensul în care mulți dintre jucători au tendința să dea credit unor cărți prea slabe. Destui indivizi fac un open-raise cu mâini precum suited connectors, lucru pe care trebuie să îl eviți cu orice preț. De ce? De obicei, aceste mâini își arată echitatea lor pe turn sau pe river, iar tu fiind short stack ai șanse destul de mici să ajungi atât de departe în mână. La orice bet făcut de adversar pe flop, vei fi nevoit să foldezi, pentru că riști să pierzi o bună parte din stackul și așa mic. În consecință, valoarea cărților de aceeași culoare legate (6-7 suited, de exemplu) scade semnificativ atunci când ești short stack.

Să ne imaginiăm un exemplu. Cu un stack de 16 big blinduri (BB) în button, ar trebui să avem mai multe șanse dacă ridicăm cu K-5 offsuit decât, de exemplu, cu 5-4 suited. Acest lucru este adesea contra-intuitiv, reprezintă o inversare completă a modului în care jucăm de obicei, atunci când avem în față foarte multe fise.

Motivul principal al schimbării este acela că suntem short stack și putem împinge cu mâini mai slabe pe flop. Ne interesează strict echitatea pe termen scurt. Mâini precum A-X (kicker mic) sau perechi medii cresc foarte mult în valoare atunci când suntem short stack.

K-5 offsuit, de exemplu, de care vorbeam mai devreme e o mână pe care nu o vei juca niciodată în mod obișnuit, când deții un stack important. Aici însă lucrurile se schimbă. Pe un flop K-7-2 rainbow poți împinge, punând presiune pe celălalt. Se poate întâmpla să aibă un kicker mai bun, dar în condițiile în care ai un stack de doar 16 BB-uri trebuie să îți asumi acest risc. De partea cealaltă, o mână precum connectorii de aceeași culoare trebuie să lovească ceva foarte puternic pe flop. Altfel, dacă vei continua să fii agresiv, se prea poate să te întâlnești cu o mână mai mare. De obicei, însă, nu vei lua inițiativa și îi vei permite adversarului să facă el primul bet. Iar singura soluție a ta e foldul. Astfel de mâini își arată forța doar pe turn și river, dar pentru tine e prea costisitor să aloci atât de multe fonduri, având în vedere numărul de jetoane.

În plus, poate paradoxal, când ești short stack este mai important să îți conservi fisele avute. Nu vrei să cedezi niciun jeton gratuit, astfel încât, atunci când te dublezi, să ai spațiu de manevră. Supraviețuirea și dublarea, acestea sunt principalele tale obiective în astfel de momente. Trebuie, în consecință, să ai un stil mult mai tight și să îți canalizezi energia doar pe mâinile cu potențial imediat. O carte mare în mâna ta, chiar dacă e dublată de un kicker mic, are mai multă forță în acest context decât connectorii suited.

Cum să dezvolți o gamă de three bet cu un stack mic

Un alt lucru la care trebuie să lucrezi când ești short stack e reprezentat de situațiile în care poți face three bet. Întotdeauna ne dorim să fim echilibrați când apelăm la re-raise, dar acest lucru poate fi dificil atunci când ai puține fise în față. S-ar putea să te întrebi: "Ar trebui să avem o gamă de re-raiseuri cu doar 20 de big blinduri în față?". Răspunsul e unul singur: Cu siguranță, DA!

Cu cât ajungem mai aproape de 15 BB-uri, cu atât mai puțin putem miza pe re-raise. Poate părea paradoxal, dar e mai util să poți veni cu un three bet, decât să împingi all-in. Pentru dezvoltarea unei game de three bet trebuie să te uiți la cărțile care au un potențial de a bloca mâinile de start ale adversarilor.

Să aruncăm o privire asupra următorului exemplu, dintr-un turneu. La un nivel de blind-uri de 500-1000, cu 100 ante mai deții 20.000 de jetoane. Primești A-9 offsuited în button. Se foldează până la hijack, care face un open raise de 2200. Ce facem în această situație? Capacitatea noastră de a juca pe flop e limitată, astfel că e foarte greu să avem echitatea dorită. În plus, e posibil ca unul dintre blinduri să mărească, astfel că un call pare a ieși din calcul. Nu vrem să ne expunem la squeeze.

A-9 offsuit este o carte destul de puternică pentru a împinge 20 BB-uri împotriva unui raise al jucătorului din hijack, dar poate exista o opțiune și mai bună: three betul. Această mână blochează A-A, A-K, A-Q sau A-J, e mai puțin probabil ca adversarul să dețină o astfel de carte de start. În principiu, un astfel de play din partea ta semnifică forță, astfel că va aduce des un fold de la adversar. Asta fără a îți periclita tot stackul, așa cum s-ar fi întâmplat când ai fi shovat all-in. În plus, o astfel de abordare îl va pune pe oponent într-o situație complicată: va trebui să ia noi decizii, din afara poziției, odată cărțile comune coborâte. Paradoxal, acesta ar fi preferat un all-in al tău, pentru ca apoi să mizeze pe gambling, fără a trebui să mai ia vreo hotărâre. În concluzie, e mult mai util un three bet în astfel de situații, când ești short, decât un shove all-in. Ai nevoie de o gamă de re-raise-uri, care să îți aducă fise gratuit. Și dacă se va întâmpla ca adversarul să plătească, deții o mână decentă, care poate completa top pair pe flop, astfel că nimic nu este pierdut.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi