Cât de departe poţi să mergi în poker doar pe fler

2020-03-18 12:48:00 1,6k 0

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em, fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.

 

Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli în heads-up la un mare turneu de poker și joci împotriva unui adversar tight-aggressive pentru premiul cel mare și șansa de a câștiga prima ta mare competiție din carieră.

Primești în big blind J romb - 9 treflă, dar adversarul face un bet înainte de flop: la un nivel de blinduri de 5.000.000/10.000.000 (ante 1.000.000), el mărește până la 21.000.000. Trebuie spus că tu ai în acest moment un stack de 596.000.000 de fise, iar celălalt se bazează pe 653.000.000 de jetoane. Deși nu deții chiar o mână ideală, decizi că prețul pe care trebuie să îl plătești e suficient de mic și hotărăști că merită să vezi un flop.

Boardul întors de dealer e departe de a fi unul pe placul tău: 6 romb - 4 romb - 3 pică. Bați în masă (check), iar opozantul, din poziție, pune la bătaie alte 21.000.000 de fise. Dai call, iar turnul e reprezentat de un 9 de romb, care îți oferă top pair, dar care completează și o posibilă culoare. Se repetă scenariul: tu dai check, iar opozantul face un bet, de această dată de 45.000.000. Un nou call din partea ta, iar după apariția riverului (10 pică), asistăm la un adevărat deja-vu: tu mergi încă o dată pe varianta check, în timp ce cel din fața ta, după 30 de secunde de gândire, împinge 160.000.000 de jetoane în pot.

Ce faci în acest moment? Este un value bet pariul plasat pe river sau poate fi un bluff? Având în vedere că este un adversar tight aggressive, e posibil să fi cerut pe fiecare stradă fără nimic? Care e rangeul lui, pe ce îl pui? Judecând după cât ai investit în pot, e corect callul sau e de preferat să te gândești să salvezi fisele? Unde ai greșit și, dacă ai făcut-o, poți în vreun fel să salvezi această mână? Iată doar câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui, având în vedere că ai de luat o decizie capitală, care te-ar putea costa enorm. 

 

Decizia corectă

Trebuie spus din capul locului că, să pleci cu J-9 offsuited, out of position, contra unui adversar tight, e departe de a fi un cadru prielnic pentru oricine, independent de calitățile pe care le posedă post-flop. Totuși, fiind vorba de heads-up și de faptul că adversarul a dat un raise puțin mai mare de încă un blind, nu considerăm a fi greșită dorința de a vedea un flop.

Totuși, primele trei cărți comune nu te ajută sub nicio formă, astfel că să răspunzi doar cu un call la C-bet-ul celuilalt e o primă greșeală fundamentală. Presupunând că are o mână random și nu a legat nimic (cu siguranță, în acest caz, are o carte mai mare decât valetul tău, altfel, având în vedere range-ul său de cărți, nu ar fi mizat pe raise pre-flop), tot deții șanse infime să câștigi mâna. Presupunând că ți s-ar completa o pereche (ceea ce ar fi top pair, judecând după textura boardului), tot nu ai ști cu certitudine unde te afli. Din aceste motive, considerăm că un call pe flop este cea mai proastă variantă. Preferăm un check-raise, care ar arunca o mână slabă mai mult ca sigur, sau care - în cazul în care te lovești de o carte puternică - te scoate din bezna în care ești în acest moment.

Doar cu call, rămâi în întuneric, iar completarea  perechii de nouari (odată cu ea, s-a completat și draw-ul de chintă), te menține în întuneric. Acum, la raise-ul de 45 de milioane de fise al adversarului, îți e greu să pleci, dar în continuare informațiile pe care le deții despre mâna lui sunt puține. O nouă greșeală s-a comis pe river, în opinia noastră, când s-a completat și un draw de chintă. Singura variantă să câștigi e să te confrunți cu un bluff, astfel că alegerea normală ar fi un blocking bet, pentru a-l pune în gardă pe adversar că nu are sens să parieze mult, deoarece sunt șanse mari să îl plătești. Nu s-a făcut nici acest lucru, astfel că opozantul a venit cu un aparent value bet, de valoarea potului. Un al treilea atac succesiv, al unui oponent TAG, iată o situație pe care nu vrei să o ai de gestionat. S-au comis prea multe erori, astfel că e imposibil de spus dacă ai sau nu șanse să duci potul. Cel mai probabil, ai în față o mână mai puternică, dar acest lucru îl putem afirma doar ghidându-ne după acțiunea celuilalt și după range-ul său de cărți. Drept urmare, suntem de părere că - deși pariul său pentru valoare nu este unul uriaș - varianta corectă ar fi fold. Ai pierde mai mult de 50% din fisele pe care le dețineai la începutul mâinii, fără a avea o idee clară asupra mâinii adversarului. Un asemenea pot pierdut aici i-ar oferi celuilalt un edge important pentru a câștiga competiția. 

 

Ce s-a întâmplat în realitate

Mâna descrisă anterior a avut loc la 2017 PartyPoker Live Millions event, iar rolul interpretat de tine i-a aparținut lui Maria Lampropulos. Aceasta, cu J romb - 9 treflă, a decis în cele din urmă, după ce Jacob Mulhern, adversarul său, a cerut "time", să dea call. Oponentul a întors K treflă - 8 pică pentru un bluff, iar Maria a întors situația fiselor în favoarea sa (raport de 2:1). Chiar dacă a câștigat acest pot, suntem de părere că eroina noastră a fost departe de a avea prea multe informații care să justifice call-ul pe river. Probabil și-a simțit adversarul, însă de multe ori, mai ales la acest nivel, să îți bazezi o decizie capitală doar pe fler nu este cea mai bună hotărâre.

În cele din urmă, Maria a câștigat turneul, doar câteva mâini mai târziu ajungându-se la un all-in pre-flop, în care perechea de popi din mâna lui Lampropulos a rezistat la o confruntare cu A-Q offsuited. Lampropulos și-a adjudecat astfel primul său turneu de o asemenea anvergură, cecul primit fiind unul cu adevărat impresionant: 1 milion de dolari. De partea cealaltă, Mulhern a trebuit să se mulțumească cu "doar" 650.000 de dolari.

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi