Când să te opreşti în poker şi când nu ar trebui niciodată să joci? Negreanu, "dezbrăcat" de secrete

2020-03-18 12:36:00 7,5k 0

Daniel Negreanu, cel mai popular jucător de poker din lume, dar şi cel care a reuşit, de-a lungul timpului, să aibă cele mai impresionante câştiguri (peste 32 de milioane de dolari), ne oferă un ghid complet al modului în care poţi să te transformi dintr-un jucător recreaţional într-unul profesionist. Folosind exemplul său, canadianul de origine română identifică - într-un interviu mai vechi, acordat cardplayer.com - paşii pe care trebuie să îi urmeze oricine doreşte să facă tranziţia, dar ne prezintă şi capcanele care pot să apară.

INTRĂ ŞI TESTEAZĂ-ŢI SKILL-URILE ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Unul dintre primele obiective pe care trebuie să le ai ca profesionist este să ştii când să te opreşti. Negreanu vorbeşte totodată de importanţa creării unui sistem care să cuantifice foarte bine câţi bani reuşeşti să obţii pentru fiecare oră pe care o petreci la masa de joc, dar şi despre necesitatea unui program fix, care să îţi creeze confortul necesar.

"Mare parte din ideile pe care mi le-am format în legătură cu modul în care trebuie să îţi câştigi existenţa din poker au fost conturate încă de tânăr, aş spune din adolescenţă. M-am jucat cu multe idei, si am ales-o întotdeauna pe cea pe care o credeam corectă la momentul respectiv. Totul, prin încercări. Fireşte, acest proces a fost unul de durată, dar am fost ajutat de cărţi şi articole despre joc. Cel mai important aspect de pus la punct nu a fost despre cum să joc, ci să răspund corect la întrebarea "Când să te opreşti?"

E bine să spun stop când îmi ating obiectivul pe ziua respectivă? Să mă opresc când am pierdut prea mult? Sau când am pierdut o anumită sumă din câştiguri?
În paralel, începusem să îmi pun întrebări despre cum aş putea să duc o viaţa “normală” în timp ce jucam poker pentru a trăi. Cum aş putea să fac dintr-un hobby o adevărată slujbă, din care să trăiesc.

Casinourile la care jucam erau deschise de la 12 PM până la 4 AM, adică 14 ore. De multe ori, dacă nu ajungeai acolo la 12, nu aveai unde să te mai aşezi. O viaţă “normală” înseamnă să lucrezi ziua, astfel că mi-a rămas o singură variantă: să joc în “schimbul de zi”. Aşadar, e după-amiază şi sunt la muncă. Am avut o sesiune bună şi am în faţă 1200 de dolari. Şi mă întreb “Cât încerci să câştigi?”, “De ce nu pleci în câştig? De ce ai vrea să dai totul inapoi?”. La ceva timp după, cineva mă întreba “Cât câştigi puştiule?”. Iar eu m-am uitat la ceas - era ora 2 - şi i-am răspuns "$86.44.” Nimeni nu a înţeles ce voiam să spun, dar acesta era modul în care mă “antrenasem” să gândesc. Nu mi-am măsurat succesul prin câştiguri şi pierderi, profitul în poker pentru mine e reprezentat de câştigul pe oră. Castigul meu pe ora în jocul acela era 43.33$. Înmulţind cu 2, pentru că eram de la 12:00 la masă, aveam 86.44$. Simplu, nu?

Ulterior am ajuns la următorul pas. Cât de mult vreau să muncesc? Am ajuns la cifra de 40 de ore pe săptămână pentru că aşa mi-se părea “normal”, aşa lucrează toţi oamenii. Cum eu eram şeful, am decis şi că nu voi lucra week-end-urile. Tare! Asta mă punea în postura de a avea 5 zile la dispoziţie pentru a juca 40 de ore. Deci, evident, 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână.

Timp de ani întregi asta am facut. Veneam la prânz la cazinou, iar la ora 8 seara plecam. Evident, asta nu e neapărat cea mai bună cale de a face cei mai mulţi bani, dar era un mod de viaţă pentru mine, aveam nevoie atunci de o anumită rutină.", explică jucătorul de origine română.


Nu juca niciodată poker când eşti în pierdere

Una dintre greşelile fundamentale pe care le fac mulţi jucători de poker, chiar şi profesionişti cu vechi ştate, e să încerce să termine fiecare sesiune pe plus. Nimic mai toxic, crede Negreanu, care vorbeşte despre pericolul tiltării. E absolut normal ca uneori să nu traversezi cea mai bună formă sau să te loveşti de bad beat-uri. În momente de genul acesta, îţi pierzi serenitatea în joc şi pentru a o redobândi trebuie în primul rând să te cunoşti foarte bine. Pokerul este şi un joc de auto-analiză, nu trebuie niciodată doar să te bazezi pe informaţiile primite de la ceilalţi.

Pentru a depăşi momentele iraţionale din jocul tău, ca urmare a tiltării, trebuie în primul rând să conştientizezi ce ţi se întâmplă. Cel mai indicat e să iei o mică pauză, să îţi limpezeşti mintea, şi să încerci să te întorci la masă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cu cât duci mai departe frustrările acumulate, cu atât vei lua decizii proaste, care îţi vor subţia considerabil stackul. Ca atare, să încerci să întorci banii pierduţi în aceeaşi sesiune se dovedeşte a fi de cele mai multe ori extrem de costisitor: când lucrurile nu merg, abandonează şi întoarce-te la masă ulterior, cu mintea focusată exclusiv pe a juca cel mai bun poker al tău.

"Nu trebuia să îmi pun întrebări legate de ghinion/noroc sau dacă ar trebui să plec în câştig. Trebuia doar să joc şi să iau deciziile cât mai bune legate de joc.
Desigur, uneori evoluam în jocuri mai grele şi pierdeam jocuri profitabile după ora 8 seara, dar nu conta! Aveam norocul de a fi într-un joc destul de profitabil. Au fost ocazii când am jucat peste program, dar niciodată când eram în pierdere. Acest sistem m-a ajutat să evit una din greşelile care contribuie la pierderi mari pentru mulţi jucători de poker. Să joci ore multe când pierzi, respectiv să joci puţin atunci când eşti în câştig. Toata lumea ştie că e o greşeală să joci când eşti în pierdere, dar puţini se pot controla. Cei mai mulţi sunt obsedaţi să marcheze o sesiune câştigătoare. Ştiţi cum m-am dezvăţat eu de acest "flagel"? M-am uitat pe notiţele mele şi am văzut următorul lucru într-o săptămână: 2h +340, 3h +287, 2.5h +540, 5h +145, 6h +90, 1.5h +335. Destul de bine pentru un joc de $10-20. 20 de ore şi un profit de 1735$. Asta se traduce în 86.75$ pe ora. Dar aşteptaţi, nu aţi văzut ziua a şaptea: 15h şi -2135. Hmm, nu chiar atât de bine, totuşi. 6 zile profitabile din 7 e impresionant, dar la ce mă ajută?

Dacă aveţi problema de a juca toată noaptea pentru a ieşi din pierderi, e ceva la care să vă gândiţi. Eu m-am învăţat că întotdeauna există ziua de mâine. Dacă îmi “lucrez” orele, rezultatele vor fi în consecinţă. Si aşa a fost. Surprinzător, aproape toţi prietenii mei, de asemenea profesionişti, au adoptat un program similar. Chiar ne simţeam ca şi cum am fi colegi de serviciu. Mi-e dor de acele zile. La 8 seara era o mare schimbare în cazinou. Toţi jucătorii buni plecau acasă şi o nouă distribuţie îi schimba. Ştiu la ce vă gândiţi: pare că de la ora 8 seara era momentul de a juca. Poate că e adevărat, dar acela a fost sacrificiul pe care l-am făcut pentru a împăca o viaţă “normală” cu traiul din poker. Acum, privind înapoi, a meritat pe deplin", a mai spus Negreanu.

În vârstă de 42 de ani, Negreanu are 6 brăţări în WSOP şi două tiluri în World Poker Tour. El este în egală măsură un excelent jucător de turnee şi de cash, însă e recunoscut ca fiind şi unul dintre cei mai buni din lume în pokerul online.

INTRĂ ŞI TESTEAZĂ-ŢI SKILL-URILE ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi