Caribbean Stud Poker, ghidul complet! Cum se joacă și strategia ideală pentru cele mai bune rezultate

1,6k 0

Caribbean Stud Poker reprezintă varianta perfectă pentru cei care îubesc în egală măsură pokerul și jocurile de cazinou. Nu este un joc de poker în adevăratul sens al cuvântului, deoarece e jucat împotriva dealerului și nici îți oferă multe din elementele prezente în poker, însă reprezintă opțiunea aleasă de mulți dintre cei care nu au timpul necesar pentru a juca un turneu integral. Jocul a apărut la mijlocul anilor '80, reprezentând "răspunsul" cazinourilor la popularitatea tot mai mare a pokerului.

JOACĂ ACUM CARIBBEAN STUD POKER ONLINE

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Obiectivul jucătorului în Caribbean Stud Poker și regulile jocului
2. Jackpotul progresiv din Caribbean Stud Poker online
3. Erori de evitat în Caribbean Stud Poker
4. Strategia completă în Caribbean Stud Poker și mâinile problematice
5. Unde joci Caribbean Stud Poker în România


1. Obiectivul jucătorului în Caribbean Stud Poker și regulile jocului

Regulile jocului sunt foarte simple și ușor de ținut minte, motiv pentru care jocul a și devenit popular. Practic, orice jucător de poker va putea face trecerea la Caribbean Stud Poker fără probleme, însă reciproca nu e valabilă. În Caribbean Stud nu ai nevoie de arme precum "poziție" sau "bluff" și fiecare mână se termină relativ rapid.

Jucătorul trebuie să plaseze inițial un pariu ante, după care lui și dealerului le sunt împărțite câte 5 cărți, din pachetul standard de 52 de cărți. Jucătorul poate vedea cărțile sale și prima carte din cele 5 primite de dealer, moment în care trebuie să decidă dacă continuă sau nu jocul .  

  • În Carribean Stud avantajul cazinoului este de 5,22%, dacă jucătorul folosește strategia optimă de pariere. E necesar deci să urmezi câteva reguli de bază pentru a te asigura că menții acest procent cât mai jos. Există jucători care adoptă o tactică de a continua jocul de fiecare dată, indiferent de cărțile primite, în speranța că dealerul nu se va califica (vom detalia la momentul oportun). În acest caz, avantajul casei sare de 15%, deci este dezavantajos să pui în practică această strategie.

Odată ce primești cele cinci cărți și vezi cartea dealerului urmează să iei decizia dacă renunți la mână (fold) sau dacă mergi mai departe (call/bet), variantă ce presupune plasarea unui nou pariu dublu față de ante. Astfel, dacă ai decis ca pariul ante să fie de 10 lei, vei continua (call) plasând un pariu de 20 de lei. După acest pas, dealerul își arată mâna și vei ști dacă și cât ai câștigat, conform tabelului de plăți de mai jos.

TABEL CÂȘTIGURI CARIBBEAN STUD POKER

Mâna ta Câștig pentru pariul call
Chintă Royală 100 la 1 (200 la 1)
Chintă de culoare 50 la 1
Careu 20 la 1
Full 7 la 1
Culoare 5 la 1
Chintă 4 la 1
Trei bucăți 3 la 1
Două perechi 2 la 1
O pereche 1 la 1
A,K,x,x,x 1 la 1

Dealerul trebuie să se califice! Dacă vei avea mâna mai bună, vei câștiga de două ori pariul ante și pariul call va fi multiplicat conform tabelului de mai sus, cu o condiție extrem de importantă. Dealerul trebuie să aibă o mână de tipul A,K,x,x,x sau mai bună pentru a se "califica". În cazul în care crupierul nu se califică, jucătorul e declarat câștigător și primește de două ori antele, plus pariul call înapoi (ex. dacă antele a fost 10 lei și call-ul 20, jucătorul primește 30 de lei), indiferent de mâna avută. Dacă dealerul nu se califică, jucătorul va fi declarat câștigător și atunci când are o mâna mai slabă (ex. mâna dealer A, Q,10,3,2 / mână jucător K,10,9,8,2 - jucătorul câștigă deoarece dealerul nu s-a calificat).

Regula va duce de multe ori la situații deranjante în care să ai o mână foarte bine plătită conform tabelului de câștiguri (ex. full sau culoare), dar să faci un profit foarte mic din cauza faptului că dealerul nu a avut o mâna calificantă.  De exemplu, dacă ai o mână de genul Q,Q,Q,10,10 ai realizat un full de dame cu decari, iar conform tabelului de câștiguri ar trebui să încasezi de 8 ori suma mizată la pariul call plus de două ori suma mizată pe ante. Dar dacă dealerul nu are măcar un as și un popă în mână (ex. A,K,10,4,2) și arată o mână de tipul Q,J,9,6,5, vei obține un profit minim, adică banii înapoi pentru pariul call și de două ori antele.

2. Jackpotul progresiv din Caribbean Stud Poker online

Un alt aspect atractiv al jocului este reprezentat de posibilitatea câștigării unui jackpot progresiv. Spre deosebire de alte jocuri de masă, Caribbean Stud Poker pune la bătaie acest premiu comun în special sloturilor video. Spre deosebire de sloturile video, câștigarea marelui premiu nu este deloc aleatorie, ci se face în momentul în care "prinzi" o mână de top.

Pentru a putea fi luat în calcul la câștigarea jackpot-ului trebuie să plăsezi o miză fixă (suma depinde de la cazinou la cazinou) într-un câmp special de pe masa de joc. Jackpotul sau o parte din jackpot se câștigă în momentul în care jucătorul realizează o mână de cel puțin trei bucăți și, extrem de important, în acest caz nu contează dacă dealerul s-a calificat sau nu.

Jackpotul integral este câștigat doar atunci când jucătorul realizează o chintă royală, însă atractive sunt și celelalte premii. Pentru o chintă de culoare jucătorul va primi de 2500 de ori suma mizată în câmpul jackpot sau 10% din marele jackpot). Un careu plătește de 250 de ori banii mizați, full-ul de 100 de ori miza, culoarea 25 la 1, chinta 10 la 1, iar trei bucăți 5 la 1. Atenție însă: acest tabel de plăți variază de la un cazinou la altul și este bine să verifici ce premii acordă pariurile pe jackpot înainte de a miza bani.

Șansele să prinzi o chintă royală sunt însă de una la peste 650.000, așa că te sfătuim să îți încerci norocul la câștigarea jackpotului numai când acesta ajunge la un nivel foarte ridicat, astfel încât mizarea sumei respective (aproximativ 5 lei de cele mai multe ori) să se justifice din punct de vedere matematic.


3. Erori de evitat în Caribbean Stud Poker

Cum spuneam la început, jocul derivă din poker, însă ar fi o eroare să-l practici întocmai după regulile "jocului mamă". Foarte des, începătorii renunță extrem de ușor la mâini cu șanse mari de câștig, cum ar fi perechile mici. E drept că în jocul clasic de poker, jucat la o masă de 9 jucători, ai șanse infime să câștigi cu o pereche mică, însă în Caribbean Stud Poker tot ce trebuie să faci e să ai o mână mai bună decât a dealerului. Să presupunem că ai o pereche de treiari - 3,3,A,K,4. Trebuie să știi că această mână are șanse de aproximativ 55% să fie câștigătoare, întrucât în cele mai multe dintre cazuri dealerul nu se va califica.

OK, nu ai nevoie de o mână foarte puternică pentru a învinge dealerul, însă nu trebuie nici să cazi în cealaltă extremă. Jucători de Texas Holdem știu că o mână de genul AQ (As, damă) e considerată premium în jocul respectiv și sunt gata să mizeze sume mari când o dețin. Totuși, în Caribbean Stud aceste mâini nu au valoare deoarece îți oferă șanse foarte mici de câștig. Cu o mână de tipul A,Q,10,4,3 nu învingi nicio mână eligibilă a dealerului, deci această mână e la fel de "bună" ca una în care cea mai mare carte e 7-le (ex. 7,6,4,3,2). Cu astfel de mâni poți câștiga doar dacă dealerul nu se califică, caz în care primești doar pariul pe ante dublat, în timp ce banii mizați pe "call" îți sunt returnați.


4. Strategia completă în Caribbean Stud Poker și mâinile problematice

Regula de bază în Caribbean Stud Poker este să dai întotdeauna call când ai măcar o pereche, indiferent de valoarea acesteia. Așa cum am explicat deja, dealerul e obligat în primul rând să se "califice". Matematic, o pereche mică are șanse de peste 50% să câștige mâna în Carribean Stud Poker, deci trebuie să o joci de fiecare dată pentru că, pe termen lung, îți va aduce profit.

Din tabelul de mai jos vei vedea în ce situații trebuie să dai call și când trebuie să dai fold. Ține minte să dai call când ai o pereche sau mai mult, iar în celelelalte situații folosește-te de tabelul de mai jos. Regula de bază e că dacă ai în mână una din cărțile arătate de dealer, poți da call, șansele ca dealerul să aibă măcar o pereche fiind mai mici.


F - Fold
C - Call (Bet - în unele variante)

Situațiile problematice sunt cele în care ai o mână de tipul AK (ex. A,K,7,5,2), caz în care trebuie să urmezi câteva reguli extrem de simple. Poate fi profitabil dacă dai call cu o mână de tipul AK, deoarece ai șanse să câștigi și în câteva situații în care dealerul se califică. În discuție intră evident tot mâini de tipul AK, însă în care dealerul are o a treia carte mai slabă decât a ta.

O strategie utilă când ai AK  este să te folosești de cartea vizibilă a dealerului când decizi dacă dai "call" sau "fold".  Astfel, e bine să dai call dacă dealerul arată o carte între 2 și Q care se numără printre celelalte 3 cărți deținute de tine (ex. ai A,K, 8,7,4, iar dealerul arată un 7).

Dacă dealerul arată un A sau un K, atunci trebuie să dai call doar în cazul în care AK-ul tău e urmat de o damă (Q) sau un valet (J).

Ultimul caz în care e bine să dai call cu AK este atunci când ai și o damă (Q), iar cartea arătată de dealer este mai mică și decât a patra carte din cele 5 primite (ex. tu ai A,K,Q,10,3, iar dealerul arată un 9).

Pentru mâinile de tip AK, folosește tabelul de mai jos pentru a lua o decizie.

5. Unde joci Caribbean Stud Poker în România

În România poți juca în acest moment Caribbean Stud Poker la două dintre cele mai bune cazinouri licențiate, iar astăzi poți beneficia și de un bonus important, dacă îți deschizi cont prin pariurix.com.

UNIBET deschide cont acum

La cazinoul Unibet (D.ONJN 1564/25.08.2016) găsești versiunea Casino Stud Poker a jocului, în care singura diferență față de alte versiuni e că jackpotul se acordă doar pentru mâni mai bune sau egale cu o culoare. Cazinoul Unibet reprezintă varianta perfectă pentru tine dacă iubești jocurile cu dealeri live, acesta fiind un capitol la care Unibet excelează. În plus, ai acces la sute de sloturi, dar și la jocuri de tip bingo.

BETANO  -  deschide cont acum

 

Cazinoul Betano (D.ONJN 3311/ 18.12.2015) are în ofertă jocul clasic Caribbean Stud Poker, dar și alte trei variante de poker - TXS Hold'em Pro, Oasis Poker Pro și Casino Hold'em. Cazinoul Betano lucrează în special cu NetEnt, iar în ofertă vei găsi zeci de sloturi video extrem de apreciate la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și: