Call, fold sau raise? Cum să joci A-K într-un multiway pot, când nu "lovești" flopul

2020-03-19 10:40:00 1,6k 0

Despre forța unei mâini de start precum A-K în poker am discutat pe larg aici, astăzi ne vom referi la modul în care trebuie să te comporți într-un multiway pot, când ratezi flopul și ești în fața unui bet. Ce trebuie să faci: fold, call sau re-raise?

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Cât de puternică e de fapt mâna de start

Cunoscută sub denumirea de "Big Slick" sau, în cazul în care este suited, "Super Slick",  o carte de start precum A-K este supraevaluată de peste 90% dintre jucătorii de poker. Dificultatea majoră să joci cu A-K o întâmpini în cadrul turneelor de tipul deep-stack sau la mesele de cash. Asta pentru că în ambele situații ești dispus să pui la bătaie multe fise, ceea ce îți poate schilodi iremediabil stackul.

Mâna este extrem de apreciată de cei mai mulţi pentru forţa pe care ţi-o oferă pre-flop. Îți oferă posibilitatea de three bet sau four bet, prin faptul că deții așa numiții "blockeri": e improbabil ca adversarii să aibă A-A sau K-K, din moment ce tu ai A-K. Totuşi, există capcane pe care trebuie să le iei în calcul şi momente ideale pentru a merge all-in cu o astfel de carte. Astăzi, însă, vom vorbi despre altceva: ce trebuie să faci când ratezi flopul într-un multiway pot, iar unul din opozanți face bet? Mulți dintre jucătorii buni nu reușesc să aplice soluția optimă în astfel de situații.

A-K în fața unui bet pe flop

Să ne imaginăm că deții A cupă - K pică și, din middle position, după ce toți în fața ta au foldat, deschizi. Poate fi o masă cash sau turneu, de această dată situațiile sunt similare, nu se face vreo diferență pentru ceea ce ne interesează pe noi. 

Buttonul și cei din blinduri plătesc deschiderea ta și flopul coborât de dealer e următorul Q treflă - J cupă - 7 treflă. Adversarii din blinduri merg pe varianta check și așa procedezi și tu. E greu să mizezi pe un C-bet, cu alți trei adverari în mână, astfel că decizia ta se justifică pe deplin. Să presupunem că opozantul din button face un bet, iar blindurile foldează. Acțiunea ajunge la tine și trebuie să iei o hotărâre: call, fold sau re-raise?

Decizia corectă

Dacă ne-am afla într-un heads-up, nu am apela niciodată la check-fold pe acest board. În general, am face un C-bet, chiar și out of position. Sau, în cazul în care mizăm pe check, am da cel puțin call la raiseul adversarului. Mâna noastră are o echitate foarte bună împotriva rangeului celuilalt, astfel că foldul ar trebui scos din ecuație.

Cu toate acestea, având în vedere că acest flop a fost văzut de nu mai puțin de patru persoane, rangeul de bet al celui din button ar trebui să fie mult mai mic decât într-un scenariu heads-up. Concret, un bluff al lui cam iese din discuție, în condițiile în care are alți trei adversari după el, care pot să fi mizat pe slowplay sau care s-au conectat într-un fel cu flopul. În cel mai bun caz, putem spera la un semi-bluff, presupunând că are două trefle în mână sau un draw de chintă, dar nici în aceste scenarii nu plecăm deloc bine. Foarte probabil, oponentul a lovit top pair, dar nu e exclus să aibă chiar două perechi sau set. 

Dacă am avea asul de treflă, poate am fi îndreptățiți să continuăm aici. Nu neapărat pentru că sperăm la un runner-runner de culoare, ci mai ales din perspectiva asului ca blocker. Nu se întâmplă însă asta, astfel că playul corect e check-fold. În cele mai multe dintre scenarii, opozantul e în față, astfel că pe termen lung un call ne-ar produce multe deservicii. E o decizie destul de ușoară, dar mulți cad în capcana faptului că dețin, cred ei, o mână foarte puternică. E o carte de start bună, fără doar și poate, dar care nu s-a conectat aproape deloc cu cele trei cărți comune.

Menținerea unui pot mic

Foldul e soluția corectă și din nevoia de a menține un pot mic, pe care să îl controlezi. Dacă am plăti, ar fi extrem de multe fise în joc și există posibilitatea să intrăm într-un vârtej, cu o singură posibilitate clară la orizont: pierderea unei mari părți din stack.

"Sunt interesat să mențin un pot mic cu A-K în mână?", se vor fi întrebat mulți dintre voi. Da, există două avantaje principale pentru o astfel de abordare:

  • În primul rând, nu vei fi la fel de legat de mână atunci când lovești o pereche, iar un adversar - prin modul în care evoluează (tell-uri şi stil de joc) - îţi dă senzaţia clară că a lovit două perechi sau chiar un set.
  • În al doilea rând, jucând mai conservator îți vei ascunde puterea mâinii şi vei crea un cadru perfect pentru a prinde în capcane opozanţi care lovesc şi ei top pair, dar au un kicker mai slab. Cum de obicei cei mai mulţi preferă să evolueze foarte agresiv cu "Big Slick", ceilalţi vă vor pune arareori pe asemenea mână şi vor fi tentaţi să plătească, crezând că deţin un kicker suficient de bun. Această tactică te va ajuta să obții acţiune şi îi va determina pe oponenţii cu A-Q sau A-J să îmbrăţişeze ei statutul de agresori şi să piardă destule fise în favoarea ta.

Vrei să joci poker online? Aceasta este camera recomandată de PariuriX.com!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi