C-betul amânat în poker. Ce beneficii îți oferă și când să îl folosești

2020-03-19 10:31:00 1,5k 0

În ultima perioadă, tot mai mulți jucători au început să folosească în exces continuation betul, devenind astfel ușor de exploatat de adversari. În articolul prezent, vă vom oferi o alternativă: c-betul amânat, o strategie care îți poate aduce o mulțime de beneficii dacă e folosită în situațiile cele mai bune.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Fiecare jucător de poker cu experiență a învățat importanța continuation betului. Un C-bet este atât de important, în general, pentru că:
  • agresorul pre-flop are de obicei cel mai puternic range de cărți;
  • e greu ca adversarii să se conecteze cu flopul. Șansa de a prinde o pereche din flop este de doar 32%.

De multe ori însă C-betul devine o victimă a propriului succes. Asta pentru că prea muți jucători îl folosesc în exces și pot fi ușor contracarați de ceilalți. Se pune astfel întrebarea: "Cum prevenim un C-bet făcut prea des, dar în același timp să capitalizăm avantajul dat de faptul că am fost agresorii inițiali, pre-flop?". În ultima perioadă, tot mai mulți jucători profesioniști folosesc o altă strategie: C-betul amânat.

Când să folosești C-betul amânat

C-betul amânat se referă la situațiile în care ridici pre-flop, pentru ca apoi a ataca turnul, după ce în prealabil pe flop toată lumea a bătut "check". Acest lucru îți va permite uneori să câștigi mai multe poturi decât dacă ți-ai fi manifestat agresivitatea prea devreme și te va scuti de anumite capcane. 

Dar unde și când trebuie să apelezi la C-betul amânat? Am identificat  cel puțin trei situații în care e de preferat să aplici această tactică în detrimentul clasicului continuation bet.

1. Când ai o mână care nu e suficient de puternică să facă bet pe fiecare din cele trei străzi. Să presupunem că ai A-2 suited și flopul vine A-8-3 offsuited. Dacă ai "trage" câte un foc pe fiecare dintre străzi, s-ar putea să te expui prea mult, din moment ce kickerul e mult prea mic. În plus, dacă ataci flopul, e foarte posibil ca adversarul să foldeze, un as aflându-se în topul rangeului tău, având în vedere că ai fost agresorul inițial. Un C-bet amânat îți oferă prilejul să faci un bet pentru valoare pe turn, iar șansele să fii plătit, fără a îți pune la bătaie multe fise, cresc. 

2. Când îi blochezi adversarului posibilitățile unei combinații. E vorba de cazurile în care lovești "un monstru" după apariția cărților comune. Să presupunem că deții K-K, iar flopul este K-8-2 rainbow. În gama celuilalt nu se află vreo mână care să susțină un call, dacă tu apelezi la C-bet. Ca atare, amână acțiunea; vei avea două mari beneficii dacă procedezi așa: fie adversarul va încerca să te bluffeze pe următoarea stradă, fie are o șansă în plus să i se completeze într-un fel mâna și să poți extrage cât mai multe fise de la el.

3. Când ai o mână mediocră, pe un board wet. Dacă folosești prea des un continuation bet în astfel de situații, oponenții te vor prinde în capcană mai devreme sau mai târziu. Un jucător agresiv va apela în astfel de situații la strategia check-raising, știind că tu mereu mizezi pe C-bet. Cu mâini care nu au forță să răspundă la un three bet e de preferat să amâni acțiunea, din dorința de a te proteja. Nu vrei să construiești un pot mare în situațiile în care e posibil ca ceilalți să dețină o mână care te domină.

Avantajele C-betului amânat

1. Dă forță rangeului de check

În momentele în care dai doar check în situațiile când ai o mână bună, adversarii vor vedea acest lucru. Ei vor ști că un check din partea ta nu înseamnă că nu ți-ai completat mâna și vor fi mult mai prevăzători, în sensul că nu vor apela prea des la steal, de teama unui check-raise al tău. C-betul amânat te protejează, așadar, de un bluff al jucătorilor agresivi, care în mod normal ar simți slăbiciune atunci când celălalt utilizează checkul. La tine nu e cazul, opozanții știu că poți bate "check" și cu o mână puternică.

2. Face blufful mult mai eficient

Când ești plătit pe flop, după ce tu ai fost agresorul inițial în pot, aproape sigur în rangeul celui care a mers mai departe se înscriu mâini puternice. În schimb, odată acțiunea amânată, puterea rangeului celuilalt scade. Asta face ca un eventual bluff al tău să aibă șanse mai mari de izbândă. Pe de-o parte adversarul nu are interes să construiască un pot în care nu a investit prea mult, pe de alta știe că ești îndreptățit să reprezinți o mână mare, din moment ce ai ridicat pre-flop. Bluffurile pot fi mult mai eficiente astfel, mai ales dacă ești ajutat de poziție.

3. Te protejează

Spuneam la început că mulți jucători folosesc continuation betul prea des, crezând că potul li se cuvine, din moment ce au fost primii care au ridicat pretenții înainte de apariția cărților comune. O agresivitate exagerată pe flop duce la exploatarea celui cu inițiativă, pe termen lung. Acesta va apela prea des la bluff sau la C-bet cu mâini marginale, lucruri care se întorc mai devreme sau mai târziu împotriva lui. Cu un C-bet amânat, te vei proteja, îți vei prezerva rangeul și vei ieși din capcane unde îți poți pierde o mare parte din stack.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi