Blufful nu e atât de utilizat în poker! Oprește-te din a plăti, bazându-te doar pe această idee

2020-03-31 15:53:00 2,2k 0

Unii jucători de poker se tem, până la paranoia, că pot fi bluffați. Nu fi unul dintre ei.

Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!

Bluff-ul a fost inventat cu mult înainte de poker. De-a lungul istoriei, inclusiv în războaie, oamenii au simțit nevoia să afișeze altceva decât realitatea pentru a-i speria pe inamici. Există ceva în ideea de bluff care determină oamenii să se concentreze asupra acestui aspect al jocului mai mult decât e nevoie. Începătorii în poker sunt fascinați de ideea că pot paria o mulțime de jetoane atunci când nu au nimic. Și pot câștiga astfel mâna. Cât de util e să "vânezi" un jucător care bluffează ne va explica Lee Jones, jucător britanic de poker, care a câștigat peste 15 turnee doar în Anglia. Să îi dăm cuvântul.

Cum funcționează psihicul celui care se simte bluffat

"Nu voi uita niciodată o mână de antrenament pe care am urmărit-o în timpul unor cursuri pe care le predam. O femeie a împins all-in (cu o mână previzibil a fi puternică) și adversarul ei a dat call cu 7-high. "De ce ai facut asta?", am întrebat, neînțelegând sub nicio formă care a fost mecanismul pentru a plăti un all-in în această situație. "Am crezut că bluffează", a venit răspunsul care nu m-a scos din starea de confuzie.

Am constatat de-a lungul timpului că studenții mei sunt temători, până la punctul de paranoia, în legătură cu posibilitatea de a fi bluffați. Ori de câte ori descriu un scenariu în care foldul e singura variantă viabilă, ei întreabă: "Dar dacă bluffează?".

Am discutat acest comportament cu un prieten, și el jucător de poker, dar care este și un psihiatru practicant. A atribuit această frică de a fi bluffat "unei temeri de pierdere". Aș spune că, în acest context, înseamnă a pierde un pot despre care cel care dă call simte "că e de drept" al lui.

Dar începătorii trebuie să înțeleagă un lucru: majoritatea jucătorilor de poker nu bluffează atât de mult încât să fie o tactică bună "vânarea" momentului când oponentul "fură".

Deci, care sunt implicațiile directe pentru jocul tău de poker?

1. Oponenții nu bluffează suficient

Cu câteva excepții, în special în jocurile cu miză redusă, adversarii tăi nu apelează des la bluff. Implicația teoretică a acestui lucru este că nu trebuie să dai call niciodată dacă nu poți să bați mâna pe care opozantul o reprezintă.

Foarte specific, nu ar trebui să spui: "Mă așteptam să bluffeze, nu dețineam vreun blocker". În timp ce lipsa unor astfel de cărți în mâna ta poate crește probabilitatea ca celălalt să bluffeze, nu este un criteriu suficient în baza căruia să iei o astfel de decizie. Numai în cazul în care adversarul tău bluffează cu o frecvență mare, lucru observat de tine, ar trebui să cauți astfel de indicii marginale.

Până când nu ai date clare în acest sens, presupune că pariurile mari (în special pe turn sau river) își găsesc justificarea în forța mâinii celuilalt. Pentru că de cele mai multe ori așa va fi. 

2. Exploatează fără milă teama oponenților tăi de a fi bluffați

Cu câteva zile în urmă, într-un joc de no limit hold'em, cu blinduri de $2/$4, am prins pe river nuts flush și am făcut un bet de $100 într-un pot de 65$. Oponentul meu, care a petrecut o oră înainte vorbind despre diverse bluff-uri, mi-a dat snap call și a întors top pair. În timp ce dealerul mi-a împins fisele din pot, "victima" mi-a spus: "Credeam că doar reprezinți culoarea și de aceea ai cerut atât de mult".

De multe ori este indicat să apelăm la pariuri pentru valoare pentru a obține de la ceilalți cât mai multe fise, mai ales dacă suspectăm că au o mână decentă. Dar uneori e mai indicat - dacă știi că oponentul nu îți acceptă blufful - să pariezi foarte multe, pentru a induce ideea că vrei să "furi". De destule ori vei genera efectul opus cu un bet mare: adversarul nu se va speria și te va plăti mai des decât în cazul unui value bet.

Un alt lucru pe care îl poți încerca e pariul pentru valoare foarte mic. Acesta e extrem de util când oponentul nu are o carte bună și știe că e posibil să fie bătut la showdown. El înțelege din betul tău mic că nu ai avea o carte foarte puternică (cum de fapt ai, în realitate), dar se teme că mâna lui nu e suficient de bună pentru a te învinge. Ca atare va folosi raiseul tău mic pentru a face el un bluff: va veni cu un re-raise semnificativ și se va afunda în capcana întinsă de tine".

Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi