Blocking bet-ul în poker: metoda de a vedea cărți la preț redus sau a ajunge la showdown cu o minimă investiție

2020-03-18 12:25:00 1,5k 0

 d848279ba9.jpg

Nu există metode "minune" care să te transforme într-un jucător de poker mult mai bun de pe o zi pe alta, însă sunt la dispoziția celor interesați o serie de startegii simple, care, repetate de suficiente ori, devin atât de firești în jocul cuiva încât îi pot aduce beneficii extrem de mari. Printre play-urile relativ simple pe care le poți face la masa de joc se numără și blocking bet-ul (pariul de blocare).

Printr-un astfel de bet îți manipulezi adversarul astfel încât să vezi următoarea carte ieftin sau să ajungi la showdown cu o minimă investiție. Blocking bet-ul este, așadar, un pariu de blocare a adversarului, făcut întotdeauna din afara poziției (out of position) pentru a controla mărimea potului.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată!

Eficiența lui se vede mai ales când deții mâini marginale, care nu ar rezista în pot în cazul unor bet-uri foarte mari (nu ar fi rentabil pe termen lung să plătești cu astfel de cărți prea multe chipuri). Cerând tu, îl determini pe opozant să își recalculeze poziția și, dacă nu deține o carte foarte bună, de obicei se va mărgini doar să dea call. Altfel, foarte posibil să fi vrut - conștient de faptul că sunt șanse mari să fie în față - să ceară mai mult, ceea ce s-ar fi dovedit o adevărată corvoadă pentru cel din afara poziției.

 

Cât de eficient este blocking bet-ul în poker?

Specialiștii încă nu s-au pus de acord cu privire la eficiența blocking bet-ului, considerând că un pariu mic va fi ușor identificat de cel din poziție ca atare. Într-adevăr, te poți expune unui bluff aici, cum se poate întâmpla ca adversarul să vină cu un re-raise, justificat de carte, care să te arunce din pot.

Ceea ce este însă cert este faptul că, împotriva jucătorilor tight, care joacă un range limitat de cărți, metoda este destul de eficace. Acest gen de jucători sunt mult mai analitici și studiază în detaliu situațiile. Ca atare, dacă nu vor fi siguri de faptul că nu sunt vulnerabili, într-o proporție mare vor renunța la re-raise și îți vor permite să vezi următoarea stradă la un preț redus (oferindu-ți oportunități de a ți se completa draw-uri, de exemplu, și a-ți transforma mâna dintr-una marginală într-una premium, poate chiar "nuts").

Experiența contează în egală măsură ca tipologia jucătorului întâlnit. Cum un oponent care are un stil loose-agressive îți va da planurile peste cap, la fel un jucător fără experiență nu va ține cel mai probabil cont de blocking bet-ul tău și va continua să mizeze. Paradoxal, deși sunt șanse mai mari ca un adversar cu multă experiență să îți identifice mutarea, procentual vei fi mai des plătit de cei care nu au un "abc" al pokerului foarte bine pus la punct.

 

Când e indicat să faci blocking betting în poker

Frumusețea acestei acțiuni e că poate fi folosită atât în turnee, cât și la mesele cash, însă pariatul unei sume mici se justifică cel mai bine în două situații. Prima se referă la momentele în care ai draw-uri, fie de chintă, fie de culoare, și simți că, dacă ai ceda controlul potului, va fi foarte scump să vezi următoarele străzi. Mizând tu, ești într-o situație confortabilă, mai ales că de multe ori vei vedea că celălalt nu e la rândul lui interesat să vină cu un re-raise, speriat chiar de posibilitatea ca un draw să se completeze.

A doua variantă în care blocking bet-ul se justifică pe deplin este atunci când vrei să se ajungă la showdown, dar crezi că board-ul este suficient de interesant și de deschis încât cel din fața ta să ia atitudine și chiar să bluffeze. Ai o mână rezonabilă, însă sunt o serie de alte posibilități viabile care să te bată, astfel că, chiar dacă îl suspectezi pe adversar capabil de bluff, nu vei putea da un "hero call". Nu în ultimul rând această din urmă situație poate avea legătură și cu stack-ul tău, care poate fi schilodit iremediabil dacă alegi să plătești presupus bluff. Cu un blocking bet poți rezolva de multe ori toate aceste variabile, prin simplul fapt că ai preluat controlul din afara poziției.

În concluzie, blocking bet-ul este o strategie de mărire controlată a potului, astfel încât să îl faci pe adversar confuz. Scopul este ca el să dea doar call, în situații în care, de fapt, simți că ar fi mărit potul considerabil. Pentru o eficiență cât mai mare, ai nevoie să identifici situațiile și adversarii potriviți, dar și să găsești balanța perfectă astfel încât pariul tău de blocare să pară a fi un value bet mic.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi