Avantajele date de continuation bet și ce mărime trebuie să aibă acesta

2020-03-19 10:44:00 1,2k 0

Continuation betul este una dintre cele mai importante arme în poker, iar despre el am discutat pe larg aici. Astăzi ne vom îndrepta atenția către avantajele pe care le vei avea procedând așa, pe flop, după ce deschizi, dar și spre mărimea minimă a unui C-bet (33% din pot).

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Pentru a vedea ce beneficii poți obține în urma unui continuation bet, vom lua un exemplu care ne va ajuta să scoatem în evidență ceea ce ne interesează. Să presupunem că ești la o masă de tip cash, cu blinduri de $0.50/$1.00. Se foldează până la tine, care, din button, decizi să ridici la $2.50. Cel din big blind plătește, iar flopul este următorul Q pică - 10 romb - 5 cupă.

Ai poziție, astfel că, fiind agresorul inițial, adversarul apelează la check. În general, vei avea beneficii foarte mari cu un C-bet, dar ce mărime trebuie să aibă acesta? Până să răspundem la asta, să analizăm ce vei realiza tu cu un continuation bet.

Avantaje C-bet

Există trei mari obiective pe care le poți atinge când apelezi la un C-bet:

1. Construiești potul pentru a câștiga mai multe fise, când deții o mână foarte bună. Cu alte cuvinte, obții valoare din C-bet. O situație de acest gen e când deții A-Q pe flopul expus anterior, Q-10-5. Opozantul, cu A-10, de exemplu, te va plăti de multe ori, astfel că potul va deveni unul din ce în ce mai mare.

2. C-betul îl determină pe celălalt să foldeze mâna mai bună. Cu alte cuvinte, prin continuation betul tău ai ca scop să îl determini pe celălalt să foldeze. Un exemplu ar fi să deții J-9 pe flopul expus anterior, iar oponentul cu 4-4, să nu poată răspunde. El a mizat pe un set mining, dar acum toate cărțile de pe flop sunt mai mari decât perechea ta. Iar agresorul inițial își continuă hărțuirea, dând senzația că deține o mână mare. În acest context, adversarul tău va folda în majoritatea cazurilor, chiar dacă e încă în față.

3. C-betul pentru protecție, prin care suprimi echitatea celuilalt. Îl împiedici astfel să vadă un turn, care ar putea să îi îmbunătățească mâna și să o transforme în cea câștigătoare. Pe flopul discutat anterior, Q-10-5, imaginează-ți că deții 6-6. Mizezi pe C-bet, iar adversarul cu K-7 suited e forțat să foldeze. Ești în față, e adevărat, dar există 6 outsuri care i-ar îmbunătăți mâna celuilalt pe turn. Cu un continuation bet îi faci imposibilă misiunea de a vedea turnul și a-și transforma mâna în cea câștigătoare.

C-betul de 33% din pot

Care este valoarea unui C-bet? Mulți mizează prea mult pe flop, implicându-se în poturi din care le e greu să iasă. În general, profesioniștii au trei valori standard ale continuation beturilor: 33%, 50% și 100% din pot, în funcție de ce vor să obțină.

Astăzi ne vom îndrepta atenția către primul, pentru că prea puțini dintre jucătorii fără experiență apelează la el. Pur și simplu îl consideră a fi prea mic și nu cred că pot obține ceva cu un bet valorând o treime din pot. În realitate, acest C-bet este excelent pentru protecție, determinându-i pe adversari să renunțe la rangeul lor de mâini slabe, care nu s-au conectat cu flopul încă în niciun fel. În paralel, vei obține și valoare dintr-un astfel de C-bet, pentru că mulți vor prefera să meargă mai departe cu mâini mediocre (a doua sau a treia pereche), ajutându-te să construiești potul. 

Avantajele unui C-bet de 33%

1. Nu riști multe jetoane atunci când bluffezi sau pariezi pentru protecție, dar ești în spate, adversarul având o mână mai bună. 

2. Obținerea unui mic pariu pentru valoare, prin forțarea adversarului tău la call cu o carte slabă. Din perspectiva celuilalt, el primește un preț bun pentru a da call. De asemenea, știe că poate bluffa ulterior, din moment ce tu nu ridici pretenții foarte mari. E o excelentă capcană pe care poți să o întinzi.

3. Câștigi pe loc, fără showdown. Oponentul are mâini pe care trebuie să le foldeze, indiferent de mărimea pariului, deoarece sunt prea slabe. Acest lucru este valabil mai ales în situațiile în care adversarul tău are o gamă care conține multe mâini marginale (mai ales dacă se apără, din Small sau Big Blind). Îndepărtarea acestor mâini este de obicei bună pentru tine, pentru că îți oferă protecție. Pe turn sau river, dacă tu nu preiei inițiativa, opozantul se poate agăța de o pereche sau poate să prindă un draw care îl va ține în pot.

4. Vezi mai ușor următoarele străzi. Dacă vii cu un C-bet pe flop, fie și de valoare mică (o treime din pot), ai garanția că vei vedea următoarele străzi la un preț redus. Singurul lucru pe care trebuie să îl eviți e un check-raise al adversarului, chiar pe flop. Dacă nu va folosi acest play, e improbabil ca pe turn celălalt să facă un donk bet. Ca atare, ai garanția că ajungi pe river la un preț redus. Dacă ai fi apelat la check behind pe turn, mai mult ca sigur în destule ocazii adversarul ar fi preluat inițiativa și ar fi încercat un pariu de probă, pe turn. De o valoare mai mare decât C-betul tău, lucru care de multe ori te va împiedica să vezi riverul. 

5. Profiți de jucătorii pasivi de tipul "fit-or-fold". Această mărime este deosebit de bună împotriva jucătorilor care nu acordă importanță mare mărimii betului. Mulți judecă doar în termeni de forță a mâinii, astfel că, dacă vor considera că mâna nu e suficient de bună, vor folda independent de câte jetoane sunt cerute. Ai ocazia astfel să faci un bluff la preț redus. 

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi