Asul slab în hold'em. Cum trebuie să joci o asemenea carte

2020-03-19 10:10:00 2,8k 0

Asul slab în hold'em reprezintă o mână care mi-a dat bătăi mari de cap de-a lungul timpului. Atât la mesele cash, dar şi în turnee. Odată ce am căpătat experienţă, am renunţat să joc o asemenea mână de cele mai multe ori. Ea aduce pe termen lung mult mai multe deservicii decât satisfacţii.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Ce înţelegem prin asul slab în hold'em

Jucătorii cu experienţă ştiu foarte bine că a juca asul slab în hold'em nu e niciodată o variantă ideală. Când se referă la o asemenea mână, specialiştii iau în calcul întreaga paletă de la A-9 la A-2. Unii includ chiar şi A-10 în această categorie.

Astfel de cărţi de început au fost denumite şi "ace-rag", ca urmare a faptului că jucătorul nu deţine un kicker decent. Acest fapt complică mult evoluţia şi duce frecvent la bad beaturi. Fie că joci online, fie că evoluezi constant în cazinouri, vei observa că tendinţa generală e ca oamenii să supraevalueze as slab în hold'em.

Personal, aleg să joc o asemenea mână doar dacă e suited sau sunt în poziţie. Eventual contra unor jucători loose. Totuşi, deşi e tentant să pleci cu două cărţi de aceeaşi culoare, una dintre ele as, matematica nu te ajută. Un A-4 de treflă nu ar trebui să te entuziasmeze foarte des, aşa cum voi explica mai jos. Voi încerca să identific capcanele unei astfel de mâini şi să argumentez de ce e dăunător să mizezi foarte des pe ea.

 

Dependenţa de flop

Cel mai mare handicap al unui as slab e reprezentat de faptul că trebuie să legi mereu ceva suficient de puternic încă din flop. Altfel, kickerul nu te ajută şi, pe termen lung, ai putea pierde o mulţime de chip-uri. De multe ori ai top pair, dar înţelegi că eşti bătut. Totuşi, e greu să pleci dintr-o asemenea mână. Speri că vei prinde ceva pe ultimele străzi sau că adversarul mizează pe un bluff.

O situaţie favorabilă e să prinzi din flop două perechi. Dar aici depinzi tot de şansă. În sensul că e greu să loveşti aşa ceva. Dar şi în ideea că poţi avea ghinionul ca şi unuia dintre opozanţi să i se completeze (aici sau pe următoarele străzi) două perechi superioare. Statistica spune însă că doar o dată din 50 de încercări vei flopa două perechi. În consecinţă, să vizezi acest lucru nu e nici pe departe cel mai înţelept lucru.

 

Asul slab în hold'em: mirajul flush nuts

Ceea ce duce în general la supraevaluarea unui "as slab" e că îţi oferă perspectiva unei "flush nuts" (culoare maximă). Am văzut de prea multe ori jucători care pur şi simplu nu pot renunţa la o asemenea mână.

Din punct de vedere probabilistic, însă, o asemenea abordare nu se justifică. Concret, şansele să faci culoare din flop când deţii un "as slab" suited e de 118/1. Perspectiva unui draw de culoare din flop este, adevărat, mult mai mare, 8/1. Însă până ca aceasta să se completeze mai e cale lungă. Şi e foarte probabil să plăteşti foarte mult pentru a vedea într-un final culoarea mult visată. Pe termen lung, dacă adversarii vor şti cum şi cât să parieze, nu vei ieşi niciodată pe plus plătind pre flop cu un "as slab" suited, apoi cu un draw de culoare.

 

Când să joci un "as slab" pre-flop

Asul slab în hold'em nu trebuie întotdeauna foldat, evident. Cum spuneam mai sus, poziţia în poker e un factor cheie în momentul în care iei decizia de a juca o asemenea mână.

Dacă eşti UTG, de exemplu, un A treflă - 8 cupă nu poate fi considerată, oricât ţi-ai dori, o mână decentă de start. Mai ales la o masă de 9 jucători. O mulţime de combatanţi au ocazia să vină cu raise-uri, iar tu vei fi în situaţia să plăteşti multe chip-uri pentru o mână în cel mai bun caz marginală.

Însă, în momentul în care te afli în cutoff sau buton, o mână gen A-3 suited sau A-7 suited se poate juca fără probleme. Eu aşa procedez, cu condiţia să nu fi existat în prealabil raise-uri considerabile. Asta pentru că, după flop, voi avea poziţie şi pot controla cu totul altfel masa.

O greşeală mare pe care o comit unii e să intre în pot din blind-uri cu o mână cum ar fi cele menţionate anterior. Chiar dacă raise-urile date de adversari sunt mici, eşti departe de situaţia ideală. Vei vorbi primul după apariţia cărţilor comune şi vei fi în "întuneric" din punct de vedere al informaţiilor.

 

Pericolele post-flop

Să fii în stare să foldezi asul slab în hold'em nu este neapărat o artă. Ţine mai degrabă de experienţa şi de cunoaşterea probabilităţilor matematice. Totuşi, chiar şi cei mai tight jucători profesionişti vor intra în unele cazuri în mână cu o astfel de carte.

Cum am menţionat mai sus, mulţi fac greşeala să dea call unui raise din blinduri, doar din dorinţa de a-şi apăra fisele. Dar ce se întâmplă în momentul în care ai dat call cu A-3 suited, iar flopul este A-10-8 rainbow? Ai top pair, dar poţi spune cu siguranţă că deţii mâna cea mai bună? Cel mai probabil nu. Şi nici nu ai posibilitatea să ataci foarte puternic, temându-te de faptul că ai putea primi un re-raise. Dar ştii că, dacă îi laşi dreptul adversarului să vorbească, el cel mai probabil va merge pe un continuation bet. Asta chiar dacă există şi varianta să nu fi lovit ce avea nevoie. Vei observa, astfel, că jucarea unui "as slab" te va aduce în faţa unor decizii extrem de grele. Şi de cele mai multe ori vei avea prea puţine informaţii pentru a evalua corect mâinile celorlalţi.

Când joci un "as slab" cel mai adesea trebuie să ai, aşadar, în minte un singur cuvând: prudenţă. Fii întotdeauna conştient că poţi fi dominat uşor şi nu încerca să intri în poturi mari. Încearcă să ţii potul sub control, astfel încât el să aibă o valoare foarte mică şi să nu te expui pierderii unei sume importante.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Concluzii

Evoluţia ta când mizezi pe asul slab în hold'em trebuie să fie guvernată de foarte multă precauţie. Te sfătuiesc să renunţi mult mai des la astfel de mâini, pentru că vei avea pe termen lung mai mult de câştigat. Totuşi, dacă alegi să joci o asemenea carte, ai grijă să te situezi într-una dintre variantele de mai jos:

- să fii în jocurile short-handed sau în fazele finale ale turneului (nu pe bubble). Prezenţa unui număr cât mai mic de adversari la masă îţi creşte şansele ca tu să fii posesorul celei mai puternice mâini, cu doar un as. În funcţie de adversari şi de faza competiţiei, poţi încerca chiar să furi pot-uri cu push all-in.

- să fii short stack. Ai nevoie neapărat să te dublezi, iar asul din mână îţi oferă o perspectivă bună. Mergi all-in pre-flop fără să stai pe gânduri prea mult: şi dacă vei fi plătit de K-K, de exemplu, ai o echitate destul de bună (aproximativ 28%).

- odată ajuns în heads-up. Dacă atunci când la masă sunt nouă jucători un "as slab" poate fi considerat cel mult o mână marginală, lucrurile se schimbă fundamental când în faţa ta se mai află un singur combatant. În cele mai multe cazuri, cu un singur as îi vei domina mâna, astfel că nu trebuie să te temi chiar să dai raise-uri considerabile dinainte de flop. Probabilităţile sunt de această dată de partea ta.

TU CUM PROCEDEZI CU O MÂNĂ PRECUM ASUL SLAB ÎN HOLD'EM?

 

Te-ar mai putea interesa și:

    Autor

    Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult

    Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi