Agresivitatea bine dozată în poker. Trei situații comune în care să o aplici

2020-03-19 10:36:00 1,2k 0

Agresivitatea în poker este cheia către succes, cel care ia inițiativa în pot având de multe ori câștig de cauză. Mulți devin hiper-agresivi și se expun enorm, ajungând să câștige pentru o perioadă, pentru ca apoi, într-o singură mână, să piardă tot profitul. Cheia e să folosești o agresivitate bine dozată, în locurile în care e posibil să ai cele mai mari beneficii cu play-ul tău.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În prezentul articol vă vom prezenta trei situații în care agresivitatea calculată îți va aduce beneficii pe termen lung. Să luăm în calcul câteva situații extrem de comune, în care îți poți surclasa rivalii grație unei strategii agresive.

1. C-bet pe un board cu o pereche

Să ne imaginăm că te afli la o masă de cash, cu blinduri de 0,5/1$, iar stackurile de intrare sunt în general în jurul valorii de 100$. Te situezi în small blind, toți foldează până la button, care mărește la 2,2. Deții 10 romb - 10 cupă, în small blind, și mizezi pe un three bet, ridicând la 8,5. Big blindul foldează, dar agresorul inițial decide să dea call.

Pe un flop Q romb - 6 romb - 6 treflă, tu ești primul la vorbă, fiind out of position. Pe un asemenea board, avem un avantaj din punct de vedere al rangeului, judecând după cum s-a jucat pre-flop. Echitatea pe care o deținem e de aproximativ 55%, ceea ce înseamnă 10 procente în plus față de oponent. Din punct de vedere al probabilității, adversarul va avea în 4% din cazuri mâna mai mare (set de dame sau overpair). Când combinăm acești factori, vom ajuge mereu la o singură concluzie: un continuation bet se impune în acest loc. Va fi o mutare atât pentru valoare, pentru că sunt șanse mari să fim în față, dar și pentru protecție: apariția unui J, K sau A pe turn scade forța de showdown a mâinii noastre.

În cazul în care buttonul plătește, vom renunța la agresivitate pe turn. Nu pentru că vom fi bătuți, ci pentru că ne-am expune prea mult. E o mână pe care o putem transforma în bluff catcher, în măsura în care ultimele două cărți sunt "domestice". Mai exact, nu îl ajută pe opozant, al cărui range simțim că nu a fost îmbunătățit. Concluzionând, perechea de pe flop ne permite să păstrăm agresivitatea, din moment ce rangeul nostru a fost mai puternic pre-flop (buttonul deschide cu o gamă variată, iar noi am fost cei care am apelat la re-raise. În plus, call-ul său indică o mână bună, dar nu premium, altfel ar fi apelat probabil la four bet). Este o modalitate perfectă de a închide acțiunea aici, fără a ne expune unei scare cards pe următoarea stradă. 

2. Check-raise cu backdoor flush sau backdoor straight pe un flop dry

Să ne imaginăm aceleași coordonate ca mai sus: blinduri de  0,5/1 și stackuri de aproximativ 100$. De  data asta suntem în big blind și avem 10 cupă - 8 cupă. Se foldează până la button, care face un open-raise până la 2,5. Suntem singurii care plătim, iar flopul este 9 cupă - 9 romb - 4 pică.

Să presupunem că batem check, iar adversarul mizează pe un c-bet de 2$. Un astfel de pariu mic ne obligă să ne apărăm cu un range mai mare de cărți, pentru că e profitabil pe termen lung. Dacă ar fi optat pentru un continuation bet de 3/4 din pot, nu am fi avut pot odds, deci decizia de fold era ușoară. Pentru a ne apăra cu succes în fața unui astfel de adversar, trebuie să apelăm mult mai des la three bet, iar aceasta e o situație foarte bună. Trebuie să ne alegem atent cărțile cu ajutorul cărora vom face un asemenea play. Pentru că avem nevoie ca blufful nostru să nu fie în "aer", să aibă și posibilitatea completării unei mâini bune, greu de detectat.

Iar situația aceasta e una perfectă din acest punct de vedere. Nu există vreun draw disponibil, dar sunt  o mulțime de outsuri pentru backdoor flush sau backdoor straight. Pe turn, orice carte din intervalul 6-J ne va aduce fie o pereche, fie posibilitatea de chintă. În plus, orice cupă va fi coborâtă de dealer ne va completa un draw de culoare. Deja mâna ne va fi îmbunătățită cu un număr enorm de cărți, astfel că un three bet pe flop e absolut necesar. Fie va încheia acțiunea acolo și vom câștiga fără showdown, fie avem la dispoziție o serie de outsuri care ne vor deschide noi perspectivea.

3. Alege mărimea betului în funcție de întregul tău range, nu de mâna avută în acel moment

Aceleași date: masă cash, blinduri de 0,5/1$, stack de 100$. De această dată tu te afli în button, toți foldează până la tine, astfel că decizi să deschizi cu K romb - 6 romb, mărind la 2,5. Big blindul e singurul care te plătește.

Pe un flop K cupă - J pică - 5 treflă, ambii dați check. Turnul este K pică, astfel că prinzi trips. Cel din big optează iar pentru check, iar acțiunea ajunge la tine. Pe flop am avut top pair, însă nu e o mână premium, judecând după valoarea mică a kickerului. Se poate merge pe un C-bet, dar putem opta și pentru check back, așa cum am făcut, pentru a transforma mâna într-un bluff catcher. Dacă însă adversarul nu pariază nici pe turn, trebuie să începem să construim potul. E nevoie, așadar, de un value bet, dar ce valoare să aibă acesta? 

Pentru a răspunde la acest lucru e necesar să luăm în calcul mai multe aspecte. Un bet mare polarizează gama noastră: fie avem trips, fie încercăm un bluff. Oponentul va ști că sunt șanse mari să încercăm să furăm, dar nu se va apăra de destule ori, mâna lui fiind evident una fără o forță teribilă. Mai eficient e ca în pariul pentru valoare pe care îl facem să încercăm să inducem varianta valetului în gama noastră. 

Gândește-te cum ai fi procedat dacă ai fi avut de fapt J-10, de exemplu, și acționează în consecință. Concret, calea de urmat e să faci un bet care să se justifice în rangeul tău, nu în mâna specifică pe care o deții acum. Asta va duce la un raise mic, pe care e posibil adversarul să îl plătească. Pentru că va crede că a identificat corect rangeul tău și are posibilitatea fie să lovească ceva mai puternic pe river, fie să încerce un bluff. În oricare din situație, tu vei fi în față și vei putea câștiga noi fise pe ultima stradă.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi