Agresivitatea pe turn. Când să "tragi" și când să spui "stop"

2020-03-19 10:17:00 1,6k 0

Agresivitatea pe turn a devenit în ultimii ani o condiție importantă pentru succesul pe termen lung în hold'em. Asta pentru că un continuation bet nu mai e suficient de multe ori, destui jucători apărându-se contra agresorului inițial. Vom discuta astăzi despre cât de important e să îți menții agresivitatea pe penultima stradă și care sunt momentele prielnice pentru a aplica un asemenea play.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Se întâmplă frecvent să ai o mână de start bună, prin intermediul căreia să dai raise pre-flop. Dar ce faci în momentul în care primele trei cărți comune nu te ajută? C-bet-ul s-a transformat pentru cei mai mulți în calea de urmat, însă există destule cazuri în care acesta nu este suficient. Deși tu reprezinți că ai lovit top pair sau vrei să induci senzația că aveai o pereche mare din mână, tot mai mulți oponenți tind să plătească și pe flop. Această strategie de bază din poker - continuation bet-ul - s-ar putea să nu funcționeze, așadar, la fel de des ca în trecut. Dacă nici turnul nu te ajută, ce faci? Ești pregătit să mai "tragi" un foc pentru a-l forța pe adversar să cedeze sau adopți mai degrabă o tactică "check fold".

Menținerea agresivității și pe turn e una din principalele căi către succes, cred destui profesioniști. Dar trebuie să luăm în considerare o serie de factori, astfel încât șansele ca mișcarea noastră să se transforme într-una profitabilă să fie cât mai mari.

Agresivitatea pe turn: situația ideală de "double barrel"

Această tactică de a "trage" încă un foc pe turn, după ce C-bet-ul nu a avut efectul scontat, este cunoscută în lumea pokerului prin sintagma "double barrel".

Ne vom raporta la un exemplu, pentru a înțelege cât mai clar subiectul discuției. Să presupunem că ești la o masă de cash, cu blind-urile de 100/200 unități. Din button, decizi să mărești până la 600, după ce în prealabil toți oponenții foldaseră. Mâna pe care o ai e una foarte bună în aceste circumstanțe: A cupă - Q pică. Singurul care răspunde la raise-ul tău e adversarul din big blind, astfel că doi jucători văd flopul (10 cupă - 6 romb - 3 pică). Opozantul bate în masă (check), iar tu mizezi pe un continuation bet (1000 unități), o strategie din ABC-ul pokerului.

Ești plătit din nou, iar pe un turn "K pică" celălalt își menține pasivitatea și apelează la check. Ar trebui să "tragi" din nou sau e de preferat check behind, având în vedere că ți s-a completat un insight de chintă? Cei mai mulți dintre specialiști consideră că o astfel de situație e cadrul ideal pentru un "double barrel".

Mâna adversarului

Judecând după acțiunea de pe fiecare stradă, range-ul adversarului va fi constituit în general din perechi mici sau mâini precum J-10. Până acum a dat call de două ori și a mers de fiecare dată când îi era rândul pe varianta check;  acest lucru indică o mână mediocră, dar cu o valoare de showdown. Motiv pentru care a procedat de maniera aceasta.

Toate aceste mâini din range-ul lui îți înving As high-ul, dar este puțin probabil ca adversarul tău să plătească un pariu mare făcut în acest moment. Niciuna dintre preconizatele lui combinații nu poate face față unei presiuni mari. Cu atât mai mult cu cât cartea de pe turn (K) e un scare card pentru oponent. Ar fi putut foarte bine să îți îmbunătățească mâna, având în vedere că ai pretins pre-flop - prin raise - o carte de start extrem de puternică.

Dacă pariezi aproximativ 2000 de unități pe turn, va fi foarte dificil pentru adversarul tău să plătească, cu o mână dintre cele menționate mai sus. Tu reprezinți în mod legitim o mână puternică și un nou pariu aici anticipează un raise și mai mare pe river. 

Pot odds nu vor fi de partea celuilalt, așa că probabil el se va retrage dacă are doar o mână mediocră; în consecință, vei câștiga fise fără luptă, semi-bluff-ul tău fiind încununat de succes.

Din punct de vedere matematic, un raise de 2000 de unități pe turn trebuie să funcționeze în doar 38% din timp pentru a fi profitabil. Și, chiar dacă opozantul tău devine încăpățânat și nu renunță, mai ai niște outs-uri pentru a-ți îmbunătăți sesizabil mâna pe ultima stradă.

Când să apelezi la agresivitatea pe turn

Nu toate situațiile din poker se pretează la "double barrel", evident. Mai jos am selectat cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont pentru ca mișcarea ta să se justifice și să fie, de obicei, încununată de succes. Ne vom raporta la momentele în care tu ești agresorul inițial, iar cărțile comune nu îți îmbunătățesc mâna, exact ca în exemplul de mai sus.

1. Numărul de adversari. Ai nevoie neapărat de heads-up. Dacă există mai mult de un oponent în pot, renunță la idee: cineva cu siguranță că își maschează o mână puternică sau are suficiente outs-uri încât să plătească din nou.

2. Turnul îți îmbunătățește range-ul. E ideal ca a patra carte comună să se înscrie în logica plajei de cărți care să te determine să dai raise pre-flop. Astfel, o carte mare e o variantă excelentă pentru ca tu să "tragi" din nou, transmițând că ai "lovit".

3. Turnul și range-ul adversarului. Pentru a apela la un "double barrel" e necesar ca turnul să nu se înscrie în gama de cărți a adversarului. Vrei ca acesta să nu se simtă încrezător investind mai mulți bani în pot. O carte mare e din acest punct de vedere o variantă ieală (ea se înscrie și în range-ul tău, cum am explicat anterior), dar și apariția unor draw-uri ar putea să îl bulverseze pe opozant.

4. Imaginea oponentului. Nu vrei să bluffezi (aproape) niciodată contra unui jucător tight de la masă. Dacă un astfel de adversar dă call pre-flop și pe flop, e foarte probabil să meargă până la capăt. O asemenea strategie contra jucătorilor de tip "bunker" va fi foarte costisitoare, pe termen lung.

Pentru un "double barrel", îți dorești în mod ideal un adversar loose și care joacă pasiv. Acesta are un range foarte mare și o mulțime de mâini din gama lui nu pot susține agresiunea prelungită din partea ta.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi