"Agresiv, agresiv, agresiv!" 6 secrete pentru a câştiga în limit hold'em

2020-03-18 12:49:00 2,0k 0

Limit hold'em-ul este un joc de poker extrem de popular, foarte asemănător cu no limit-ul, însă există o serie de strategii diferite pe care să le aplici în jocul tău. Dacă regulile de bază sunt aceleași, marea diferență este reprezentată de limitarea impusă pe fiecare rundă de pariere. Odată cu aceste constrângeri legate de mărimea beturilor și a raiseurilor, vin o serie de alte diferențe tactice. Într-un fel îți construiești jocul în no limit, iar cu totul altfel vei evolua în al doilea caz.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE COMPETIŢII

Daniel Negreanu, jucătorul canadian cu origini române, a început să producă o serie de episoade legate de poker pe canalul său de YouTube, iar noi considerăm că este extrem de productiv să îţi împărtăşim tips-urile date de unul dintre cei mai mari jucători din istorie. Săptămâna aceasta el ne dezvăluie secretele limit hold'em-ului şi credem că ponturile unui mare campion îţi vor fi utile. "În no limit trebuie să ţii mereu garda sus, pentru că poţi pierde tot într-o singură mână. Limit hold'em este despre a intra în control în pot, trebuie să arunci pumni în stânga şi în dreapta tot timpul. Viteză şi agresivitate, despre asta e vorba", spune Daniel, în introducerea celor şase elemente cheie de strategie prezentate şi pe care ţi le oferim şi noi, mai jos.

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Bet, dacă nu eşti în blinduri

2. Joacă agresiv perechile pe flop

3. Mai multe value bet-uri şi mai puţine bluff-uri

4. Joacă draw-urile agresiv de pe flop

5. Nu aştepta "nuts" pentru a da raise pe turn sau river

6. Dacă ai ceva, plăteşte riverul

1. Bet, dacă nu eşti în blinduri

În momentele în care nu poţi merge all-in, există diferenţe de strategie în modul în care vei evolua. În no limit sunt o mulţime de situaţii în care cineva înaintea ta dă raise şi tu mergi pe varianta call. Vrei să vezi flopul, mai ales dacă eşti în poziţie. Ai o mână de genul 10-J suited, sau o pereche de optari sau şeptari şi nu vrei să dai re-raise, mergi pentru a vedea cărţile comune. 

În limit hold'em, aproape ca o regulă, trebuie să mergi pe varianta three bet dacă vrei să participi la mâna în care cineva a făcut un bet înaintea ta. Există şi o situaţie în care nu trebuie neapărat să faci asta: când eşti în small sau big blind. Dar dacă eşti în poziţie şi decizi că vrei să mergi în pot, iar cineva a mărit înaintea ta, dă întotdeauna re-raise. În 100% dintre cazuri.

Vreau să vorbim despre o situaţie aparte, în care mâna se joacă foarte diferit în no limit, respectiv limit hold'em: ai o pereche mică în middle position. Ai o pereche de doiari sau una de şesari, iar cineva dă raise din UTG. În no limit, varianta call e opţiunea corectă, te gândeşti fără îndoială la set mining şi nu vrei să investeşti prea multe fise în pot, mai ales că adversarul reprezintă o mână puternică, din moment ce a dat raise din early position. În schimb, în limit, varianta call e cea mai proastă. Nu vrei cu o pereche mică să intri într-un pot la care pot participa trei sau patru jucători, vei avea din punct de vedere matematic şanse foarte mici să câştigi acea mână. În schimb, dacă vei avea în faţă un singur oponent, probabilităţile sunt de partea ta: chiar şi o pereche de doiari pleacă în faţa unei mâini ca A-K. 

 

2. Joacă agresiv perechile pe flop

Să ne mutăm pe flop acum. O altă diferenţă majoră între no limit hold'em şi limit hold'em este cum vei juca o pereche după apariţia cărţilor comune. În limit hold'em trebuie să fii super-agresiv, nu contează perechea pe care o ai. 

Să ne imaginăm că board-ul este 10-Q-6, cu două cupe. Iar tu ai A-Q. În no limit, dacă cineva îţi face check-raise pe un asemenea flop, devii foarte prudent. Te gândeşti că adversarul are deja două perechi sau că a lovit un set. În limit hold'em, cui îi pasă, mai e un singur bet la dispoziţie: RE-RAISE, three-bet, four-bet! Cu A-Q în mână, pe flopul discutat, cineva îţi face three-bet. Poţi foarte bine să măreşti la rândul tău: "Cred că ai un draw sau ceva, nu te pun pe aşi sau popi. Nu cred că ai lovit setul, eu din acest pot nu plec", îi transmiţi. 

 

3. Mai multe value bet-uri şi mai puţine bluff-uri

În limit hold'em oamenii vor avea mereu un preţ bun să te plătească pe river. Te vor plăti cu mâini mai slabe, deci ar trebui să dai la rândul tău beturi mai multe cu mâini mai puţin bune. Există momente în limit hold'em în care are sens să dai bet pe fiecare stradă cu As high pentru valoare

Să ne imaginăm că vine un flop de genul 9-6-4. Oponentul a dat raise pre-flop, tu din button ai făcut un three-bet, el te-a plătit. Acum, el merge pe varianta check, tu apelezi la un bet, el plăteşte. Pe turn apare un patru, acţiunea se repetă: check - bet - call. Riverul e un doi, iar el bate din nou în masă. Ce faci, dai check behind? Nu are niciodată o pereche completată; dacă o avea ar fi cerut. Nu suntem în no limit hold'em, acolo poate că adversarul avea o pereche mică sau medie şi se temea să ceară pentru a nu îi face re-raise. Aici, în situaţia noastră, în cel mai bun caz are un As mediu şi probabil că te va plăti şi pe ultima stradă. Pentru că ştie că ăsta este mersul, ştie că faci three-bet pre-flop cu mâini gen K-Q sau Q-J, iar în cazul nostru crede că asul lui ar putea fi bun. Ca atare, încearcă să obţii cât mai multă valoare la fiecare mână în care ţi se completează ceva.  

În schimb, nu ar trebui să apelezi prea des la bluff-uri. Am explicat până acum cum se gândeşte jocul în limit hold'em, lucrurile sunt mult diferite faţă de no limit. Drept urmare, sunt şanse mici să reuşeşti să îi păcăleşti pe ceilalţi din moment ce se plătesc mâini cu cărţi foarte slabe. Renunţă la bluff în marea majoritate a timpului, doar dacă ţi-ai citit sigur partenerul şi eşti sigur că nu are nimic poţi să faci un astfel de play. 

 

4. Joacă draw-urile agresiv de pe flop

Spuneam că trebuie tot timpul să arunci pumni în limit hold'em, ai nevoie să fii mereu agresiv. Este valabil şi în cazul în care pe flop prinzi un draw (culoare sau chintă). Explicam mai devreme că e bine să fii în control şi să faci three bet cu o pereche medie. Acelaşi lucru trebuie să îl execuţi şi atunci când ai un draw, poate chiar un gutshot. Să spunem că flopul vine Q-8-6 şi ai J-9. Adversarul face un C-bet, dar ştii foarte bine că poate avea o carte gen A-10, sau, şi mai bine pentru el, A-K. Vei plăti oricum în această situaţie, poţi face fără îndoială un three-bet, e vorba de doar încă o rundă de pariere. 

În no limit, dacă joci mâna atât de agresiv, o să fii de multe ori aruncat din pot. Pentru simplul motiv că celălalt ar putea avea o mână care să îl determine să împingă all-in sau să facă un bet foarte mare. E prea scump să plăteşti cu doar un draw, să îţi pui tot stack-ul pe o asemenea mână. În limit nu se va întâmpla niciodată aşa ceva, din cauza structurii de pariere, vorbim de un singur bet pe care mai poate să îl facă celălalt. Ca atare, trebuie să fii întotdeauna mai agresiv şi să ai un range mult mai mare de cărţi cu care să măreşti potul. Iar drawurile sunt excelente, pentru că îţi oferă posibilitatea să îţi completezi o mână uriaşă şi să iei cât mai multă valoare din respectivul pot. 

 

5. Nu aştepta "nuts" pentru a da raise pe turn sau river

O altă "şmecherie" care te va transforma într-un jucător excelent de limit hold'em este aceasta: nu vei aştepta să ai nuts pe turn sau river pentru a cere. Într-o mulţime de situaţii în no limit hold'em - chiar dacă ai două perechi, să spunem - nu vei opta pentru beturi, pentru simplul motiv că vrei să joci acele mâini responsabil, nu doreşti să te arunci cu capul înainte şi să rişti prea mult.   

Să ne imaginăm următorul exemplu: din button ai mărit cu 8-6 de romb, iar cel din big blind te-a plătit. Flopul vine 9 treflă - 8 pică - 3 pică. Îţi face un check-raise. În limit hold'em mereu vei plăti, pe când în no limit probabil vei renunţa la mână. Dar nu despre diferenţa asta vreau să vă vorbesc. Ci despre ce se întâmplă pe turn, atunci când vine, să spunem, un 6 de cupă. Omul nostru va continua să reprezinte ceva mare şi apelează la un nou bet. În no limit, vei dori în această situaţie să fii precaut. Te vei fi speriat de un posibil set, te gândeşti că ar putea avea 8-9 în mână sau chiar un 10-7 pe care l-a jucat extrem de agresiv pe flop, cu acel check-raise. În limit hold'em, vei dori să faci re-raise. Ce dacă îţi va face un four bet, vorbim de doar o rundă în plus de pariere. Ceea ce vreau eu să explic în această situaţie e faptul că una dintre cele mai importante chei în limit hold'em e să "storci" cât mai multă valoare pe turn şi river. Iar cu o mână ca cea de mai sus, ai toate motivele să crezi că procedezi bine. Acum poate că oponentul are set, dar pe termen lung vei fi în faţă în astfel de situaţii şi vei obţine valoare, îţi vei consolida stack-ul. În concluzie, nu aştepta mâna cea mai bună pentru a da raise pe turn şi river. Exersând o asemenea tactică nu doar că vei avea succes pe termen lung, dar te va ajuta şi pentru jocul de no limit. Ştiţi de ce? Pentru că vă modelează creierul astfel încât să fiţi mult mai agresivi, o cerinţă obligatorie în orice formă de poker. Să fii tu cel în control, să arunci mereu pumni, să fii agresorul - iată o metodă prin care vei câştiga o mulţime de poturi fără foarte mult efort. 

 

6. Dacă ai ceva, plăteşte riverul

Ultimul lucru despre care vreau să vă vorbesc în acest episod are legătură cu ultima rundă de pariere: dacă ai ceva pe river, aproape întotdeauna trebuie să dai call. Chiar dacă simţi că eşti bătut, că adversarul este în faţă. 

Explicaţia e foarte simplă: ai echitate în mână având în vedere cât ai investit. Odds sunt de partea ta să faci un call. Dacă adversarul bluffează o singură dată, iar tu îl plăteşti de 10 ori pe river, în momentul în care câştigi îţi acoperi toate pierderile. Iar acest raport este în rangeul celor mai mulţi dintre jucători, unii vor fi tentaţi să bluffeze de mai mult de o dată la 10 mâini, pe ultima stradă. Plăteşte-l dacă nu ai un motiv extrem de serios să crezi că are o mână mare. Dau acest sfat în special pentru începători, nu vă lăsaţi bluffaţi pe river. Când veţi face un astfel de laydown, va fi un adevărat coşmar: adversarul îţi arată că a bluffat şi în pot erau 10 bet-uri făcute de tine. Cum le vei recupera? Ca regulă generală: vei dormi mult mai bine noaptea, ai plătit şi a avut cartea mai bună; te-a costat un singur bet suplimentar. În schimb, dacă îţi arată blufful, o să ajungi să te comporţi ca Phil Helmuth. Nu vrei asta, ne este suficient Phil: dă call şi rămâi stabil din punct de vedere mental şi emoţional

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi