20 de statistici folositoare despre jocul de poker Texas Hold’em pe care s-ar putea să nu le știi

2020-03-17 17:04:00 8,9k 0

În acest articol voi prezenta 20 de statistici utile despre jocul de poker Texas Hold’em de care probabil n-ai auzit. Toate statisticile prezentate aici sunt din surse academice bazate pe modelarea computațională și analiză statistică. Obiectivul este acela de a/ți prezenta anumite aspecte pe care le-ai putea implementa în strategia ta de joc. O bună cunoaștere a numerelor, combinată cu o înțelegere solidă a psihologiei umane reprezintă cheia succesului.

Vrei să joci poker online? Aceasta este camera recomandată de PariuriX.com!

Elementele psihologice ale jocului de Texas Hold’em sunt explorate în alte articole. În cele ce urmează noi doar ne uităm la cele mai utile 20 de statistici pe care începătorii și jucătorii de ocazie ar trebui să le ia în considerare atunci când joacă poker. Ține cont de faptul că termenii utilizați în acest articol nu sunt explicați decât pe scurt și pornim de la ideea că deja îi cunoști. În cazul în care dai de termeni necunoscuți ar fi o idee bună să consulți un glosar de poker. Noi mai degrabă vom încerca să explicăm ce înseamnă aceste noțiuni în termeni matematici.  


CARE SUNT ȘANSELE DE CÂȘTIG LA TEXAS HOLD'EM?

Ca un jucător de poker acesta este primul lucru la care ar trebui să te  gândești. Cele 20 de statistici de mai jos te vor ajuta să găsești un răspuns cât mai corect la această întrebare. 

 • Simți că o sa ai un flush (cinci cărți de aceeași culoare)? 

În eventualitatea că după un flop ai un flush draw (îți mai trebuie o carte pentru a face un flush), ai o probabilitate matematică de aproximativ 35% să completezi mâna. Deci cam într-o treime din astfel de situații vei face culoare. 

 •   Mâinile cele mai bune 

Posibilitatea de a primi o mână de top atunci când sunt distribuite cărțile (doi ași, doi regi, două regini sau doi valeți) este de numai 2%. Dacă ai de gând să aștepți o astfel de mână, probabil vei da numai fold toată ziua. Plus că atunci când eventual chiar primești o astfel de mână n-ai garanția că aceasta va fi o mână câștigătoare. Trebuie să ai grijă ce alte combinații sunt posibile după flop. Ce combinații ar putea avea ceilalți jucători de la masă? 

 • Pereche pe flop 

Să presupunem că primești două cărți diferite în mână. Șansele ca după flop să ai o pereche sunt de aproximativ 32%. Dacă ai o pereche după flop atunci ar trebui să mergi mai departe doar dacă această pereche este cea mai mare posibilă raportată la cărțile de pe masă. Această regulă se aplică inclusiv la punctul 2 de mai sus. 

 • Cărți de aceeași culoare 

Să presupunem că primești două cărți de aceeași culoare. N-ar trebui să le joci bazându-te doar pe acest aspect, deoarece în realitate mâna ta este cu doar 2.5% mai bună decât în mod normal. Desigur, și acest avantaj contează, dar un astfel de criteriu n-ar trebui să aibă un rol decisiv în modul în care joci mâna.  

 • Care sunt șansele unui draw la chintă la ambele capete? 

Să presupunem că după flop reușești să ai un draw la chintă la ambele capete, de exemplu o mână precum: 6, 7, 8 și 9. Asta înseamnă că fie un 5, fie un 10 pot completa mâna ta. Fiind patru cărți de același fel în pachet înseamnă că în total sunt opt cărți care ți-ar putea fi favorabile, deci ai șanse cam de 32% să primești o astfel de carte (ținând cont că trebuie să mai vină două cărți pe masă). 

 • Două perechi 

Dacă după river ai două perechi, iar una dintre ele este cea mai mare pereche posibilă raportată la cărțile de pe masă, atunci șansele tale de a câștiga mâna respectivă sunt destul de mari. Dar nu uita că există și posibilitatea ca cineva să aibă în mână un overpair. 

 • Draw la chintă în gaură (Inside straight) 

Aceasta este o mână la care îți mai trebuie o singură carte (cartea din mijloc) pentru a face chinta. De exemplu o mână formată din cărție 4, 5, 7 și 8 poate fi considerată un draw la chintă în gaură pentru că mai ai nevoie de cartea din mijloc, adică de cartea 6 pentru a completa mâna. Problema este că după flop ai o șansă de doar 9% pentru a primi o astfel de carte.  

 • Trei cărți de un fel 

În eventualitatea în care ai o pereche în mână, probabilitatea de a primi o a treia carte identică pe flop este de doar 7.5%. Asta înseamnă practic că trebuie să ai grijă la perechile pe care le ai în mână și să nu le crezi mai valoroase decât sunt în realitate. Iar în momentul în care chiar ajungi să ai trei cărți de un fel, ar trebui să mizezi sume mari de bani doar dacă ești aproape sigur că altcineva n-are cum să aibă o mână mai bună. 

 • Care sunt șansele să primești exact două cărți de care ai nevoie? 

Nu sunt deloc mari. În cazul în care după flop ai nevoie de două cărți exacte (atât ca valoare, cât și ca culoare), șansele reale sunt de numai 0.3%! În cazul în care pe turn a venit una din aceste două cărți, atunci probabilitatea ca a doua carte să vină pe river crește la 4.5%. Deci n-ar trebui să ai așteptări prea mari într-o astfel de situație. 

 • Perechea mai mare 

Aici vorbim despre situații în care doi jucători primesc ca mână inițială câte o pereche. În acest caz cel care are perechea mai mare va câștiga în 80% din cazuri. Acest punct este important de ținut minte deoarece astfel de situații apar mai des decât îți imaginezi. 

 • Cartea ”Kicker” care poate face diferența 

O carte kicker este acea carte pe care o primești inițial și care nu intră în nici o combinație pentru formarea unei mâini, dar care este utilă pentru a face diferența în cazul unor mâini egale. Să presupunem că ai o mână inițială 9,7, iar un alt jucător are 9,8. Pe masă vin următoarele cinci cărți: 9, 10, 10, 4, 5. În acest moment atât tu cât și oponentul aveți două perechi (9,9 și 10,10), dar adversarul câștigă pentru că are kicker-ul mai mare (8 față de 7).  

 În cazul în care cartea ta cea mai mare este identică cu a unui alt jucător, dar acel jucător are un kicker mai mare, statistic ai doar 24% șanse să câștigi acea mână. Trebuie să ții minte că o mână precum A, 2 sau A, 3 poate fi destul de problematică în multe situații, dar o mână precum A, K este excelentă. 

 • Cui îi surâde norocul? 

Să presupunem că un jucător are în mână o pereche, iar tu ai în mână două cărți diferite, dar mai mari decât cele avute de oponent. De exemplu el are 6 6, iar tu ai cărțile 7 8. Să zicem că ambii dați all-in. Într-o astfel de situație șansele de câștig sunt de 50%-50%, deci practic trebuie să așteptți să vezi dacă îți surâde norocul sau nu.

 • Pereche în mână 

Uneori nu primești cu orele o pereche în mână, alteori parcă vin perechile una după alta. Statistic, este o probabilitate de 6% să ai o pereche  în mână, deci ar trebui să primești o astfel de mână o dată la fiecare 17 mâini. 

 • Conectori de aceeași culoare 

Nu este ceva neobișnuit ca conectorii de aceeași culoare să fie considerați foarte valoroși, pentru că ai șanse să reușești atât chintă, cât și culoare. Chiar și așa, ei nu se pot compara cu o mână formată din doi ași, pentru că o astfel de mână va bate doi conectori de culoare în 80% din cazuri. 

 • Două perechi 

Probabilitatea de a avea două perechi după flop este de numai 2%! 

 • Culoare după flop 

Obișnuiește-te să dai fold la mâinile slabe și obișnuiește-te și să ratezi ocazionalele flush-uri după flop. Totuși, chiar dacă cele două cărți din mână sunt de aceeași culoare, șansele să ai o mână  perfectă după flop sunt de doar 1%. 

 • Full house 1 

Dacă după flop reușești să ai trei cărți de un fel, șansele să faci full house după river sunt de 34%. Astfel sunt foarte rare acele situații în care ar trebui să dai fold dacă ai trei cărți de un fel. 

 • Full house 2 

În cazul în care după flop ai două perechi, atunci șansele să faci full house sunt de 17%. 

 • Nu-ți fie teamă de bluff-uri 

Deși această statistică poate părea surprinzătoare, o mână de tipul A, K are înainte de flop șanse de doar 63% să bată o mână formată din două cărți random.  

 • Ce faci când ai doi valeți în mână? 

O pereche formată din doi valeți poate fi foarte înșelătoare. Ea arată foarte bine în teorie, dar ia în considerare faptul că sunt șanse de 52% ca pe flop să vină măcar o carte mai mare. Dacă vine o astfel de carte, iar miza devine destul de mare, atunci poate este o idee bună să dai fold. 

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!


TABELE CU PROBABILITĂȚI DE CÂȘTIG LA TEXAS HOLDEM

Sper că aceste statistici îți vor da de gândit. Obișnuiesc să-mi fac câteva tabele și grafice pentru fiecare tip de poker, pe care le țin separate în foldere individuale (unul pentru Texas Hold’em, unul pentru Omaha Hold’em etc). Aceste tabele / grafice îmi sunt de real folos deoarece mă ajută să îmi reamintesc care sunt șansele mele reale în diferite situații. Un astfel de grafic este cel pe care l-am inclus mai jos. Trebuie luat în considerare faptul că aceasta este propria mea versiune și că procentele au fost rotunjite pentru ca tabelul să fie mai clar. Acest tabel te ajută să vezi cât de puternică este fiecare mână în parte și ce șanse de câștig are înainte de flop, în funcție de numărul de jucători de la masă. 


2.png
3.png
4.png
5.png

Așa cum se poate vedea din aceste tabele, cu cât sunt mai mulți jucători la masă, cu atât contează mai puțin cărțile pe care le primești inițial. O mână formată din doi ași este aproape imbatabilă când joci împotriva unui singur jucător, dar la o masă cu nouă oponenți o astfel de mână va fi câștigătoare în mai puțin de o treime din cazuri. De aceea este recomandat ca jucătorii începători să joace la mese mai mici până capătă experiență. Șansele tale de câștig sunt mai mari, mâinile inițiale contează mai mult și astfel este mai ușor de jucat, poți urmări mai ușor ce se întâmplă la masă, iar jocurile au loc într-un ritm mai alert. Părerea mea este că o masă de șase jucători este suficientă pentru cineva care abia a învățat să joace poker.  

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!


Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi