Cazinoul din Constanța - Povestea unui monument național admirat de aristocrația din toată lumea
2023-01-18 14:26:00
România este cunoscută în toată lumea pentru simbolurile istorice pe care le are pe teritoriul său. Însă, nu prea des sunt cunoscute și poveștile acestora. Ele sunt deseori îngropate în lecțiile de istorie, pierdute printre fapte și evenimente marcante pentru poporul nostru, dar și pentru restul lumii.
Cazinoul din Constanța este un foarte bun exemplu în acest sens. Clădirea este și astăzi vizitată, chiar dacă doar pe dinafară, atât de români, cât și de foarte mulți străini. Acest punct turistic a fost unul dintre locurile pentru care țara noastră era în mod special vizitată, însă acum a ajuns să fie încă o atracție, care nu mai aduce plăcere vizuală, ci tristețe.
Află care este istoria Cazinoului din Constanța, dar și prin ce se remarcă în continuare, la mai bine de 100 de ani de la inaugurare.
Joacă acum la cazino online cu un bonus atractiv de bun venit! Descoperă cea mai tare ofertă!
Gloria de început a Cazinoului din Constanța
Superba clădire a Cazinoului din Constanța a fost construită pe un teren care odinioară, în secolul al XIX-lea, fusese locul unei săli de spectacole, pentru echipele de teatru care veneau la Malul Marii Negre.
În anul 1904, arhitectul Petre Antonescu a fost chemat pentru a face o schimbare, pentru a proiecta și construi o clădire care să reprezinte orașul. Însă, acesta nu a reușit să termine proiectul, ci doar să îi înceapă fundația, care a fost făcută până la câțiva metrii sub nivelul mării.
La scurt timp după, primarul orașului a fost schimbat, iar noul venit în funcție a chemat un alt arhitect, Daniel Renard. Datorită faptului că la începerea continuării proiectului, noul arhitect era tânăr văduv, la doar 32 de ani, au apărut diverse observații din partea publicului, precum faptul că stilul clădirii ar fi sobru.
Construcția Cazinoului din Constanța a fost gata în anul 1910, însă inaugurarea acestui monument a avut loc în 1911.
Cazinoul din Constanța în perioadă de război și comunism
Cazinoul a fost închis în timpul Primului Război Mondial, când a fost folosit pe post de Centru Medical, mai exact Spital Militar. Acesta a fost bombardat de forțele aeriene germane, ca mai apoi să fie devastat de forțele militare terestre ale Germaniei și Bulgare care au ocupat în acea perioadă, zona Dobrogei.
Clădirea Cazinoului din Constanța a fost refăcută în anul 1928. După redeschiderea sa, acesta a devenit vestit în toată lumea, a fost un centru de interes pentru următorul deceniu. Principalii săi vizitatori au fost atât marinarii, cât și turiștii care călătoreau pe Marea Neagră.
Însă, odată cu venirea celui de-al Doilea Război Mondial, Cazinoul din Constanța a fost bombardat din nou, dar nu de aviația germană, ci de cea sovietică.
Odată cu instalarea regimului comunist în România, în anii ‘50 Cazinoul din Constanța a fost transformat. La parterul clădirii a fost creat un restaurant, iar la etaj a fost construită o sală de cinematograf.
De-a lungul anilor, foarte mulți conducători din toată lumea, care veneau pentru a se întâlni cu Gheorghe Gheorghiu Dej ori cu Nicolae Ceaușescu, au vizitat inclusiv clădirea Cazinoului din Constanța.
Ultima renovare a clădirii a avut loc în vara anului 1986, însă Cazinoul din Constanța nu a mai revenit niciodată la perioada sa de glorie. Acesta a început un proces continuu de degradare, chiar dacă este și astăzi un punct de atracție pentru vizitatorii malului Marii Negre.
Cazinoul din Constanța ca simbol național
La momentul inaugurării sale, Cazinoul din Constanța reprezenta una dintre cele mai frumoase și interesante construcții din toată România Mică. Unii specialiști și critici de artă au declarat în repetate rânduri că această clădire este una dintre cele mai reprezentative construcții în stil Art Nouveau din România, ba chiar din toată Europa.
Însă, în ziua de astăzi, a ajuns să fie o clădire goală, care se degradează tot mai mult, care se stinge până când se va transforma într-o ruină ori probabil va ajunge pe fundul mării. Întregul spațiu, cu o suprafață de peste 3100 mp, a fost ani de zile revendicat atât de autoritățile locale, cât și de cele centrale. Din această dispută, Cazinoul din Constanța rămâne afectat de dura atingere a timpului și nepăsării.
Remarcarea Cazinoului din Constanța la nivel internațional
Inaugurat în 1911, Cazinoul din Constanța a fost un simbol al stăpânirii românești în Dobrogea. Avea ca scop reprezentarea spiritului național, al frumosului și vieții aristocrate. Prin frumusețea sa exterioară, dar și interioară, de-a lungul istoriei, acesta a fost vizitat de foarte multe personalități.
Spre exemplu, în 1914, Țarul Rusiei a venit în vizită pentru a-l admira. În plus, de la începutul secolului XX, Cazinoul din Constanța a devenit un loc vizitat de toți conducătorii români. El a fost declarat în 2004 o comoară internațională. Chiar dacă de-a lungul anilor a tot fost recondiționat, în prezent, statutul său este de clădire abandonată.
Deși a fost declarat de către Ministerul de Cultură și de Patrimoniul Național din România un monument istoric, Cazinoul din Constanța este o bijuterie arhitecturală care se transformă într-o ruină. Rămâne să vedem dacă va mai fi readusă la strălucirea sa de odinioară, însă șansele par a fi extrem de mici.
Joacă acum la cazino online cu un bonus atractiv de bun venit! Descoperă cea mai tare ofertă!
Cazinouri Te-ar putea interesa și:
Am peste 7 ani de experienta in Copywriting, pe care i-am dedicat predominant industriei iGaming. De-a lungul timpului, am scris mii de articole SEO care au contribuit la cresterea traficului organic si au ajutat utilizatorii sa isi afle raspunsurile. Focusul continutului meu a fost pe jocuri, operatori si provideri pe care i-am prezentat, descris si analizat. Sunt de parere ca experienta utilizat ...
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii