1. Home »
  2. Tutoriale & Strategii Poker »
  3. Fold equity, conceptul din poker care îţi spune clar cum să joci. Când trebuie să faci un semi-bluff sau bluff

Fold equity, conceptul din poker care îţi spune clar cum să joci. Când trebuie să faci un semi-bluff sau bluff

Cristian Mihala
Cristian Mihala

2023-01-23 11:10:00

image Fold equity, conceptul din poker care îţi spune clar cum să joci. Când trebuie să faci un semi-bluff sau bluff

Fold equity este unul dintre conceptele fundamentale din poker, permiţându-ţi să faci un bet într-o situaţie în care nu eşti favoritul mâinii. Dar, judecând după o serie de variabile, posibilitatea ca adversarul să foldeze te aduce în pole-position să câştigi respectivul pot.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


1. Ce este fold equity în poker

Fără îndoială că fiecare dintre noi face la un moment dat, în cadrul unei sesiuni de poker, un bet în speranța că adversarul va da fold? Procentul reprezentat de momentele în care un adversar va renunța la mână când se confruntă cu un astfel de bet din partea ta este cunoscut ca "fold equity". Conceptul de fold equity a fost întotdeauna cu noi în poker, deși numele său este oarecum nou. Termenul a fost definit astfel odată cu apariţia semi-bluffului (un pariu făcut cu o mână care nu este, probabil, cea mai bună mână chiar acum, dar are şanse să se îmbunătăţească şi să devină câştigătoare, în măsura în care cineva dă call). Când adaugi ideea de fold equity la șansele avute de a-ţi îmbunătăți mâna, de a o transforma în cea victorioasă, s-ar putea de cele mai multe ori să asişti la următorul lucru: o mână care aparent e mult în spate devine una pe care merită să o joci.

Gândind în termeni de fold equity, vei putea deveni creativ cu mâinile pe care, altfel, privind doar din perspectiva şanselor de îmbunătăţire (număr de outsuri disponibile), ai considera că trebuie foldate. Nu de puţine ori îi vezi pe cei mai buni jucători din lume apelând la un raise cu mâini mai degrabă "suspecte". Nu este o nebunie temporară a lor, pur şi simplu au făcut calculele și au realizat, de exemplu, că un bet pe o mână care are în prezent sub 40% şanse pentru a câștiga, devine favorită: sunt poate şi peste 15% şanse de a-l determina pe adversar să foldeze. Deci, graţie raise-ului făcut, există 55% şanse ca mâna să fie câştigată, într-un fel sau altul (fie prin completarea unei mâini mai bune, fie graţie foldulului dat de celălalt).

Conceptul de fold equity se aplică tuturor formelor de poker, dar este mult mai răspândit în no limit, ca urmare a faptului că ai posibilitatea să jonglezi cu beturile pe care le faci. Noţiunea se aplică cu mare succes în turneele de poker, unde variaţiile date de dimensiunea stackurilor îţi pot spune destul de clar ce fold equity ai în cazul unui bet.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


2. Fold equity - factorii pe care trebuie să îi iei în calcul

Pentru a determina cât de mult fold equity ai, există câțiva factori pe care trebuie să îi iei mereu în considerare, înainte de a apela la un play. Le vom explica pe larg mai jos.


2.1.Imaginea ta la masa de joc

Cât se poate de simplu: cu cât evoluezi mai tight şi te implici în mai puţine mâini, cu atât vei avea un fold equity mai mare. Adversarii vor presupune, ştiind că ai un range de mâini mic pe care îl foloseşti, că ai şi de această dată o mână bună, puternică.

În schimb, dacă etalezi un stil loose, cu multe raise-uri pre-flop şi cu C-bet-uri sau o agresivitate sporită după apariţia cărţilor comune, un pariu acum nu poate fi considerat credibil. Drept urmare, va reduce fără îndoială fold equity-ul avut.


2.2.Imaginea celuilalt

În egală măsură contează şi împotriva cui încerci să faci bet-ul. Este adversarul tău capabil să dea fold sau ai observat că pleacă greu din poturi? Îşi apără cu orice preţ blindurile? Dacă ai de-a face cu oponenţi de tipul "calling station", fold equity-ul va fi cu siguranţă mult mai mic.

În schimb, încearcă beturi contra jucătorilor tight, pe care i-ai văzut disponibili să renunţe la top pair, dacă au kicker mic. Sau contra celor care renunţă la mână la apariţia unei "scare card". Împotriva jucătorilor analitici, care vor ca matematica să fie mereu de partea lor, vei avea întotdeauna un procent bun de fold equity la acţiunea întreprinsă. 

2.3.Range-ul adversarilor

În strânsă legătură cu imaginea celorlalţi e identificarea corectă a range-urilor de mâini cu care se implică în poturi. În funcţie de board, vei şti dacă există posibilitatea să fi legat ceva sau mai degrabă sunt slabi. "Din toate mâinile care se află în gama adversarului meu, cât de multe dintre ele se vor plia la realitatea de acum?  Dacă fac un bet sau un raise, cu ce procent din mâinile cu care s-ar fi implicat ar putea să plătească?". Găseşte răspunsul corect şi vei constata cât de mare ai în fiecare caz în parte fold equity-ul.  


2.4.Pozitia ta la masa de poker

Poziţia la masă e mai importantă decât mâinile de start, însă acest lucru e cunoscut de toţi cei care au experienţă şi valoare. În general, un raise făcut de tine din early position va acumula mai mult fold equity decât dacă faci aceeaşi mutare din button, de exemplu. Pentru că în al doilea caz ai poziţie, iar ceilalţi vor considera că există o şansă să încerci să furi. Un bet din out of position dă mai multă credibilitate mâinii şi mulţi vor folda cu cărţi bune. Cu cât te situezi în late position, fold equity va fi mai mic, pentru că adversarii vor crede că încerci să devii creativ. Ca atare, cu aceeaşi carte în mână ar putea proceda diferit, în funcţie de poziţia ta: într-un caz să foldeze fără regret, în altul să plătească pentru a vedea un flop şi a te împiedica să îţi faci o obişnuinţă din "stealul" blindurilor. 

De menţionat că în unele cazuri destui cu siguranţă îţi vor respecta poziţia şi nu vor dori să intre în poturi cu tine când acţionează primii după apariţia cărţilor comune. Acest lucru contrazice puţin ceea ce am spus anterior, însă pe termen lung specialiştii au stabilit că un jucător are fold equity mai mare cu un early raise. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


2.5.Dimensiunea stackurilor

În cadrul turneelor de poker, dimensiunea stack-urilor devine tot mai importantă pe măsură ce blindurile cresc, mereu se va face un raport între fisele avute şi mărimea blind-urilor. Dacă tu sau adversarul aveţi un stack mai mic de 40 de big blind-uri, nu numai că trebuie să vă gândiţi la eventualul bet curent, dar va trebui să anticipaţi viitoarele runde de pariere, pentru că s-ar putea să ajungeţi să jucaţi pentru toate jetoanele. 

Astfel, raportându-ne la discuţia noastră, în măsura în care ai un stack respectabil, poţi pune frecvent presiune pe opozanţii cu fise puţine, ştiind că ei vor intra mult mai rar în poturi. Vor dori să se protejeze şi se vor implica doar în momentele în care au o mână bună. Ca atare, în astfel de situaţii, şansele ca ei să foldeze sunt mari şi tu trebuie să profiţi. În contra-partidă, dacă stack-ul tău e mic, nu ai foarte mult spaţiu de manevră şi nu ar trebui să iei în calcul fold equity-ul. Pentru simplul fapt că pentru un stack mare efortul de a merge la un bet făcut de tine nu e uriaş: chiar dacă nu deţine cea mai bună mână, celălalt ar putea să se implice, în speranţa că va reuşi să te determine să foldezi pe următoarea/următoarele străzi.

O altă discuţie se aplică în turnee în cazul în care un short-stack plusează, dar mai rămâne cu ceva big blind-uri în faţă. Un re-raise aici din partea ta nu va avea mult fold equity, evident, pentru că adversarul tău este atât de "mic" încât nu îşi mai permite să renunţe la mâna în care s-a implicat. În mod similar, împingând all-in pre-flop contra unui stack mediu (tu deţinând fise mai multe), vei avea un fold equity mare. Acel opozant ar fi nevoit să joace pentru toate jetoanele sale şi tu reprezinţi o mână monstru. Ca atare, deşi a investit în pot, are suficiente fise încât să aştepte alte momente prielnice în locul gamblingului pentru întregul său stack.


2.6.Numărul de oponenții

Cum cu siguranţă ţi-ai dat seama, dacă ai cunoştinţe elementare despre poker, cu cât sunt mai multe persoane în pot, cu atât mai mic e fold equity-ul pe care îl deţii. Șansele de call sau ca cineva să vină cu un three bet la raise-ul tău cresc direct proporţional cu numărul de jucători aflaţi în mână. 

Mulţi apelează la raise din late position pentru a-i pedepsi pe cei care au dat doar limp, mizând apoi pe un continuation bet care să îi arunce. Mişcarea poate fi uneori corectă, însă rata de succes va merge mână în mână cu numărul de adversari rămaşi în pot: în condiţiile în care ai de-a face cu mai mulţi oponenţi, nu deţii un fold equity prea mare.


2.7. Textura board-ului

Pe lângă faptul că trebuie să fii atent la ce cărţi sunt coborâte de către dealer, astfel încât să identifici dacă acestea pot să se afle în range-ul adversarului, care astfel să îşi fi completat o mână puternică, trebuie să iei în calcul şi în ce măsură povestea pe care încerci să o vinzi se leagă.

Aşadar, dacă pur şi simplu te decizi să bluffezi pe river, într-un pot în care nu pare să se fi completat nimic, e mai puţin probabil ca ceilalţi să îţi creadă story-ul. Momentele cele mai prielnice, în care deţii fold equity, sunt acelea în care apar scare cards, care posibil să îţi fi completat o mână puternică. Nu încerca un bluff random, fără ca oponenţii să îţi înţeleagă mişcarea, fără ca ei să te pună pe o mână evidentă, pentru că vei avea un fold equity scăzut.

2.8 Momentul turneului

Dacă ești un jucător de turnee, betul sau raiseul făcut va avea semnificativ mai mult fold equity pe bubble, fie că vorbim de momentul premergător ITM (into the money), fie că ne raportăm la masa finală. Perspectiva intrării în bani, respectiv salturile semnificative în premii odată ajunşi la masa finală îi fac pe cei mai mulţi să joace mult mai tight şi să îşi asume mai puţine riscuri. În astfel de momente, ai un fold equity mare pentru orice acţiune agresivă a ta. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

3. Exemplu de fold equity în jocul de poker online

Pentru a înţelege şi mai bine noţiunea de fold equity, ne vom raporta, ca de obicei, la un exemplu. Să ne imaginăm că eşti într-un turneu, în care blindurile sunt 100/200. Te afli în big blind şi deţii un stack de 3200 fise (16 bb). Din button, un opozant care are 5000 de jetoane, face un raise de 500. 

Ai observat că acest adversar este loose-aggressive, dar e capabil să facă laydowns-uri în momentele în care e încolţit. Cum imaginea ta e una tight, ai putea să încerci aici un play. Ce fold equity ai? Din totalul de mâini disponibile, adversarul ar putea avea aproximativ 25%, având în vedere cât de loose joacă. Orice de la perechi mari, la suited connectori sau un As mic. Dar care este range-ul lui de call, în caz că faci re-raise? Din moment ce ştim despre el că poate să plece din mâini când simte că procentele lucrează împotriva lui, e corect să presupui că ar putea să meargă la un eventual all-in al tău doar cu 99+, A-J, A-Q sau A-K. Asta înseamnă doar aproximativ 6% dintre mâini. Ca atare, ai un fold equity mare, dacă shovezi, independent de ce deţii în mână (în exemplul nostru am luat în calcul că tu ai avea un 5-4 suited, iar adversarul ar fi mărit cu o pereche de şesari, ca în imaginea de mai jos). 

Deşi din punct de vedere matematic, el pleca mare favorit în mână, all-in-ul tău a făcut ca şansele să treacă de partea ta, luând în calcul aria restrânsă de mâini cu care el ar fi putut să facă un astfel de call. Nu uita că imaginea ta e de jucător tight, un adevărat bunker, care în general face astfel de mutări cu mâini mari. Cum el ştie asta despre tine, iar dimensiunea stack-ului său s-ar micşora dramatic în caz de înfrângere, sunt şanse uriaşe să renunţe la mână (fold equity mare). 

Să înţelegi cât de mult fold equity ai este un concept foarte important, care adesea e trecut cu vederea de către jucătorii de poker. Mulți pot avea acțiuni robotizate, mizând pe agresiune constantă, în speranţa că celălalt va folda. Fără îndoială că agresivitatea reprezintă unul din fundamentele pe care fiecare îşi construieşte stack-ul, dar aceasta nu poate fi oarbă: trebuie întotdeauna să ţină cont de fold equity, de probabilitatea ca celălalt să plece din mână. 

Operatori cu camere de poker legale în 2023

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Te-ar putea interesa și: 

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+98.8
Câștigate
31
Pierdute
11
2
Curry
+58.72
Câștigate
11
Pierdute
4
3
Baicu Marius
+42.55
Câștigate
5
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX