Boxul ar putea fi exclus de la JO 2020 din cauza scandalurilor de meciuri aranjate!

Boxul din întreaga lume trece prin cele mai grele momente din istoria acestui sport, iar ultima informație vehiculată de presa internațională a căzut ca un trăsnet pentru responsabilii Federației Internaționale de box. Astfel, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a anunțat că nu exclude posibilitate ca meciurile de box să fie excluse din programul următoarei Olimpiade de vară, din 2020, de la Tokyo, din cauza numeroaselor scandaluri din ultimii ani cu meciuri aranjate (inclusiv la pariuri). 

La începutul lunii februarie CIO a demarat o investigație în cadrul Asociației Internaționale de Box Amatori (AIBA) în urma căreia au ieșit la iveală informații despre mai multe meciuri de box aranjate în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016. 

Atunci, irlandezul Michael Conlan și-a manifestat public și zgomotos nemulțumirea în urma deciziei arbitrilor care l-au văzut învingător pe adversarul său, Vladimir Nikitin. Spre surprinderea tuturor celor aflați în sală, arbitrul de ring a ridicat mâna rusului la finalul luptei în ciuda faptului că Michael Conlan (foto: punditarena.com) a dominat clar întâlnirea. 

La puțin timp după meci, pugilistul irlandez a spus că nu va mai participa la competițiile de amatori și a anunțat că a trecut la profesioniști. ”Furăciune pe față! Nu voi mai boxa în viața mea în competițiile AIBA. Ei fac jocurile și plătesc pe toată lumea!”, a postat Conlan pe contul său de socializare, poziție care a declanșat ancheta CIO. 

"Acest raport arată că s-au înregistrat progrese mari, dar încă nu putem spune că s-a ajuns la o finalitate în acest caz. Preocupările noastre vizează guvernarea acestui sport, integritatea financiară. Iar noi credem că trebuiesc luate urgent măsuri. Prin urmare, ne rezervăm dreptul de a exclude boxul de la Olimpiada de la Tokyodin 2020”, a anunțat șeful CIO, Thomas Bach (foto: thesportdigest.com), la finalul ședinței Comitetului Executiv de la Lausanne. 

În octombrie, la Buenos Aires se vor desfășura Jocurile Olimpice pentru tineret, iar în program sunt și meciuri de box...Dar care se vor desfășura numai dacă CIO dă unde verde! Thomas Bach a declarat că sportivii vor urca în ring în Argentina cu o singură condiție. ”Vrem să vedem cum funcționează sistemul de arbitraj și numirea judecătorilor. Iar de aprobarea acestora se va ocupa o comisie de expertiză internațională și independentă”, a anuțat președintele Comitetului Internațional Olimpic. 

CIO a acordat AIBA termen până pe 11 iulie pentru a întreprinde acțiuni concrete și a prezenta informații suplimentare înainte de următoarea ședință a Comitetului Executiv, programat în zilele de 17 și 18 iulie. Thomas Bach și-a manifestat public nemulțumire față de scandalurile de corupție din box la începutul lunii februarie, atunci când a spus că ”CIO privește cu mare îngrijorare guvernarea AIBA” - asociație condusă de controversatul om de afaceri din Uzbekistan, Gafur Rakhimov (foto: ringside24.com)

"Aceasta nu este o chestiune personală. Nu avem de împărțit nimic cu nimeni. Dar așa cum am explicat în dese rânduri, există probleme serioase care privesc meciurile de box și care trebuie abordate de cei de la  AIBA. Trebuiesc luate serios în considerare, pentru a nu se ajunge la măsuri extreme. Noi suntem foarte hotărâți să facem asta!”, a conchis președintele CIO, Thomas Bach.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi