Blaturile la pariuri, ”ciuma roșie” din fotbal. Scandalurile care au lăsat urme adânci

Tot mai multe meciuri sunt vizate de mafia pariurilor, iar FIFA încearcă din răsputeri să lupte cu acest ”virus”. S-a scris mult în ultima vreme despre o serie de meciuri aranjate la pariuri, pe tot cuprinsul globului. În ciuda acestui lucru, dar și a eforturilor autorităților, acest ”flagel” continuă să afecteze campionate puternice din țări cu o istorie bogată în fotbal. Există chiar și un clasament din acest punct de vedere, întocmit de specialiști în urma diferitelor rapoarte.

Italia conduce detașat în acest top, cu o ”căciulă” de blaturi care au condus la investigații la cel mai înalt nivel. Iar manipularea jucătorilor, dar și a arbitrilor și oficialilor, a atins cel mai înalt nivel în 2006 - odată cu celebrul scandal Calciopoli.

Pedepsele dictate atunci de autoritățile italiene au făcut liniște în fotbalul italian doar cinci ani. În 2011, o altă anchetă s-a lăsat cu dosare penale pentru o serie de antrenori, jucători și președinți de club - toți dovediți de poliție cu interese în tranzacții ”murdare”. 

Antonio Conte (foto: chelseafc.com) a fost menționat și el în scandal, dar ulterior fostul manager al lui Juve a fost absolvit de vină în dosarul care a cuprins nu mai puțin de 18 meciuri aranjate. ”Beppe” Signori, jucător cu 28 de prezențe în naționala Italiei, a fost arestat chiar pe 1 iunie 2011. Ulterior, el a fost interzis din orice activitate legată de fotbal timp de cinci ani. La un an distanță, 47 de jucători și antrenori au fost arestați în dosare separate.  

Următorul scandal a izbucnit în 2014, atunci când mai multe meciuri din Serie B au fost vizate de procurori. În urma anchetei, poliția a demascat existența unui grup criminal local. Specializată în special în traficul de droguri, respectiva organizație a reușit să obțină profituri ilegale de până la 112.000 de dolari pentru un singur meci aranjat la pariuri!  Șapte dintre cei arestați au fost condamnați la închisoare. 

Germania

În 2005, arbitrul Robert Hoyzer (foto: welt.de) a fost legat de un scandal de aranjare a unor meciuri - ”activitate” pentru care a fost recompensat cu 1,9 milioane euro de către mafia pariurilor. La audieri, el a recunoscut că este vinovat și a dezvăluit faptul că afacerea era condusă de un grup criminal din Croația. 10 meciuri a aranjat atunci Hoyzer în schimbul sumei primite. Una dintre persoanele care i-au dat bani arbitrului a fost condamnată la trei ani după gratii, în timp ce Robert Hoyzer a primit o sentință cu închisoare de doi ani și cinci luni.

Patru ani mai târziu, poliția a destructurat un sindicat de pariuri în Bochum, care se presupune că s-a ocupat de aranjarea a nu mai puțin de 300 de meciuri în întreaga Europă. 15 suspecți au fost arestați în Germania și două în Elveția, în urma a peste 50 de raiduri ale poliției în cele două țări, dar și în Austria și Marea Britanie. În timpul descinderilor, polițiștii au confiscat numerar și bunuri în valoare de peste 1 milion de euro. Cel puțin 200 de persoane, inclusiv 32 de jucători, au fost suspectate atunci de implicare în mafia pariurilor. 

Spania

Mafia pariurilor a făcut din ligile inferioare din Spania principalul domeniu de activitate. În ciuda a tot mai multor cazuri, Federația Spaniolă sau Liga Profesionistă nu au luat măsuri concrete împotriva celor vinovați. Până la urmă, poliția spaniolă a ”demontat” o schemă de aranjare a meciurilor care a implicat jucători și cluburi din ligile inferioare ale țării. În colaborare cu Europol, poliția a reținut peste 20 de persoane implicate în operațiune.

O listă cu mai mult de 10 meciuri din perioada ianuarie-decembrie 2017 au fost raportate ca suspecte de către cei de la Sportradar. Meciurile s-au jucat în ligile a treia și a patra din Spania - care reprezintă o ”piață” estimată la nivel global de aproximativ 580 milioane de euro pe sezon! 

Procuratura spaniolă a finalizat în acest an dosarul în care mai mulți fotbaliști sunt acuzați de aranjarea unor meciuri la pariuri, cu șapte ani în urmă. Printre aceștia se numără și Ander Herrera (foto: manutd.com), actualul jucător al lui Manchester United. Procurorii solicită pedeapsa cu închisoarea de doi ani și interdicții de până la șase ani pentru un număr de 36 de jucători acuzați de blaturi în urmă cu șapte ani.

Pe de altă parte, o schemă de aranjare a meciurilor (care include jucători și cluburi din diviziile inferioare din Spania) a fost dezmembrată de poliție, au anunțat șefii din Primera. Peste 20 de persoane au fost reținute ca parte a unei operațiuni lansate de poliție împreună cu Europol.

Turcia

Problema blaturilor la pariuri a cunoscut o altă ”dimensiune” în momentul în care președintele lui Fenerbahce, Aziz Yildirim s-a numărat printre cele 30 de persoane arestate într-o anchetă de trucare a meciurilor. El a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea apelului. Ulterior, el a fost reales în funcția de președinte al clubului și a pledat nevinovat în acest dosar.

Fostul star nigerian, Emmanuel Emenike (foto: faithirabor.com) a făcut și el parte din scandalul meciurilor aranjate. De teama repercursiunilor, el a părăsit Turcia înainte ca ancheta să fie finalizată. În 2012, un tribunal din Turcia a condamnat mai multe persoane la închisoare, dar printre acestea nu s-a aflat și Emenike. 

Finlanda

În 2011, campionatul din Finlanda a fost în centrul unui scandal imens de blaturi la pariuri. Iar vinovat de asta a fost un mafiot din Singapore, Wilson Raj Perumal (foto: corruption.net) - care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru mituirea mai multor jucători. Șapte fotbaliști din Zambia și doi jucători georgieni, legitimați ai clubului din Rovaniemi, au primit sentințe cu suspendare.

Ei au fost acuzați de luare de mită în valoare de peste 750.000 de dolari pentru a influența rezultatul unor meciuri. Responsabil cu activitatea de corupere a jucătorilor a fost acest Wilson Raj Perumal, care a făcut și plata respectivelor sume în conturile jucătorilor. Anchetatorii îl aveau de multă vreme în vizor - în 1995, el a fost condamnat în Singapore la doi ani de închisoare. A plecat apoi în Anglia, unde a încercat aranjarea unor meciuri inclusiv din FA Cup. Potrivit anchetei, el și un asociat au încercat mituirea a doi portari - Ian Bennett (de la Birmingham) și Dmitri Kharine (de la Chelsea). 

Brazilia

În 2005, un grup de oameni de afaceri au mituit doi arbitri pentru ca aceștia să influențeze rezultatul unor meciuri. Edilson Pereira de Carvalho și Paulo Jose Danelon au fost contactați de mafia pariurilor pentru a aranja meciuri cuprinse în programul a două agenții de pariuri - Aebet și Futbet, pe site-urile cărora respectivii investitori au plasat sume foarte mari.

Unul dintre cei doi arbitri, Edilson (foto: trivela.uol.com.br) a mărturisit că a primit 4.400 de dolari pentru a aranja rezultatul mai multor meciuri din campionatul național brazilian. El a spus că a luat banii din cauza unor probleme personale - era înglodat în datorii și nu mai știa ce să facă. Rezultatele din cele 11 meciuri în care Edilson și-a făcut numărul au fost, ulterior, anulate conform hotărârii Curții Supreme de Justiție. 

Pato și Cannavaro, acuzați de blaturi la pariuri în China

Pedepsele exemplare cuprinse în regulamentul emis de guvernul comunist nu au putut stopa fenomenul de aranjare a meciurilor la pariuri în China. S-a ajuns chiar la situația în care nu mai puțin de 33 de jucători și oficiali ai unor echipe au fost interziși pe viață din fotbal, iar 12 cluburi au fost penalizate și amendate, în același timp, pentru implicare în manipularea meciurilor. 

În 2003, actualul club la care joacă internațional nigerian Obafemi Martins - Shanghai Shenhua a fost amendat cu 1 milion de yuani (100.000 de lire sterline) și a fost deposedat de titlul câștigat în acel sezon. A fost doar începutul, pentru că în ultimii ani au fost raportate un număr din ce în ce mai mare de meciuri aranjate.

La audieri, jucătorii au declarat că au făcut blaturi din cauza salariilor prea mici primite de la cluburile lor. În ultimii trei ani, Asociația Chineză de Fotbal (CFA) a amendat 12 cluburi cu suma de 103.000 de lire sterline și a pedepsit nu mai puțin de 58 de oficiali ai mai multor echipe. 

Cel mai celebru caz îi implică pe Fabio Cannavaro și Alexandre Pato (foto: cataniatoday.it), suspectați că anul trecut au blătuit la pariuri meciul dintre Tianjin Teda și Tianjin Quanjian - echipa celor doi la acel moment (între timp, Cannavaro a acceptat să o antreneze pe Guangzhou Evergrande).

Gazdele au câștigat cu 4-1 meciul la finalul căruia șefii federației chineze i-au acuzat pe oaspeți de lucruri necurate. Autogolul jucătorului oaspeților Wang Jie, ”reușit” în minutul 90+3 a ridicat cele mai mari semne de întrebare, cunoscut fiind faptul ce înseamnă un gol marcat la pariuri în prelungiri...Cannavaro a fost audiat de către Comisia de Etică a federației chineze, dar dosarul nu este încheiat.

Jucătorii Gloriei Buzău - ”campionii” blaturilor în România

Comisia de Disciplină şi Etică a FRF a dat în şedinţa din 25 mai 2016 un verdict istoric pentru fotbalul românesc. Pentru participarea la mai multe blaturi la pariuri, cei de la Gloria Buzău (foto: liga2.prosport.ro) s-au ales cu pedepse ce au însumat 14 ani şi 6 luni (174 luni) de interzicere a oricărei activităţi legate de fotbal şi amenzi de 960.000 lei (aproximativ 213.000 mii de euro).

Cel mai sancţionat ”personaj” din anchetă a fost antrenorul Viorel Ion. Fost jucător la Gloria Buzău, Oţelul, Steaua, Bochum și Rapid, Viorel Ion (foto: liga2.prosport.ro) a primit o suspendare de 2 ani din partea FRF şi o amendă de 200 de mii de lei, aceeaşi sancţiune fiind luată şi de secunzii săi, Romică Bunică şi Marian Roşu. 

Pe lângă antrenori, 14 jucători au primit interdicția de a mai participa la activităţi fotbalistice şi au fost amendaţi. Dintre toți aceștia, cel mai rău au pățit-o Iulian Dăniţă și Georgian Marcu - ambii cu câte 12 luni de suspendare şi 50.000 lei penalitate sportivă.

Celelalte decizii ale Comisiei de Etică și Disciplină a FRF i-a mai vizat pe Claudiu Dumitrescu, Cătălin Vlaicu și Clement Pălimaru (toţi trei cu câte 10 luni suspendare şi 40.000 lei amendă), Cristian Stoicescu (8 luni şi 30.000 lei amendă), Dan Sîrbu, Sebastian Agache, George Ghiţă, Gabriel Bobe, Mugurel Dedu și Dorin Burlacu (6 luni de suspendare şi 15.000 lei amendă), Nini Popescu şi Alin Iordache (2 luni şi 10.000 lei amendă).

Lista meciurilor ”orchestrate” de cei de la Gloria Buzău:

FC Academica Argeş - Gloria Buzău 3-0 (etapa 2, 6 septembrie 2014)
ACS Berceni - Gloria Buzău 4-2 (etapa 4, 20 septembrie 2014)
Farul Constanţa - Gloria Buzău 4-0 (etapa 5, 27 septembrie 2014)
FC Voluntari - Gloria Buzău 5-1 (etapa 14, 22 noiembrie 2014)
Gloria Buzău - ACS Berceni 7-1 (etapa 15, 29 noiembrie 2014)
FC Voluntari - Gloria Buzău 5-2 (play-off, 18 aprilie 2015)
CF Brăila - Gloria Buzău 3-2 (play-off, 2 mai 2015)
SC Bacău - Gloria Buzău 4-0 (play-off, 15 mai 2015)
FC Academica Argeş - Gloria Buzău 5-1 (play-off, 27 mai 2015)
Gloria Buzău - Rapid CFR Suceava 3-1 (play-off, 30 mai 2015)

Și la vecinii noștri din Ungaria, șefii fotbalului s-au confruntat cu meciuri aranjate la pariuri. 44 de jucători și oficiali, dar și un bărbat (originar din Asia), au fost condamnați la 16 ani de închisoare în cel mai mare scandal de blaturi la pariuri. Fiecare a avut un rol bine stabilit într-o conspirație internațională, supervizată de o grupare criminală din Asia începând cu 2009. Vinovații ar fi aranjat 32 de jocuri, implicând chiar și echipa națională.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!